Какво сготвих днес
Re: Какво сготвих днес
Свинска пържола с гарнитура домати от парника, миш-маш и чаша червено вино, домашно производство.Наздраве!
- Миша
- Наркоман
- Мнения: 17034
- Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 137 пъти
- Получил благодарност: 468 пъти
- Обратна връзка:
Re: Какво сготвих днес
с канелаcalico написа:Днес обрах малко пресен лапад и направих лападена супичка. Ммм, и есента е хубава, много даже
Правих и мусака. Ама по моята си рецепта, никакви чубрици, джоджени, магданози и пр. С канела и прясно мляко и яйца вътре. пак ммммм, стана страхотна, хваля се
Re: Какво сготвих днес
О, да, с канела Силве.
Мише, само веднъж я направи по моята рецепта и ще видиш дали после ще я правиш иначе. Така мисля де....
Всъщност то само подправките са различни, останалото е същото, ама ще ти напиша рецептата:
аз я правя с около 800-1000 гр кайма, и в по-дълбока тава, че заливката ми е към 1,5 см.
Готовата кайма, знаеш, трудно става на трохи при запържването, затова аз я размесвам с вода предварително, ама това го знаеш сигурно.
Та, 2 средни глави лук, 4-5 скилидки чесън и 1 малко морковче нарязани на дребно запържвам в сгорещено олио, като веднага след тях вътре слагам 2-3 дафинови листа, 4-5 зърна бахар и канела около 1/2 малка кафена лъжичка. Като се позапържи това почвам да добавям и разтрошавам каймата да стане на трохи. Тя има вода в нея, но водата си извира. Добавям и 1/2 лъжичка чаена кимион смлян и обилно черен пипер и сол колкото да посоли това в тигана.
Като се разтроши каймата и се позапърже, добавям червен пипер и понякога слагам около чаша доматен сок, или лъжица доматено пюре, но ако нямам не слагам. После слагам вътре нарязаните картофки, но ако няма място не всичките, колкото събере тигана и това е готово за прехвърляне в тавата.
Отделно в съд разбивам 3-4 яйца и 300-400 мл прясно мляко, посолявам го и заливам с него мусаката, разбърквам добре, опитвам на сол и ако има нужда добавям още малко мляко, вода не слагам изобщо. То няма нужда от много мляко, щото става бързо, и нали трябва да изври течността съвсем, ама вие си знаете де.
и пека докато остане на сухо. После заливам и пак пека, до готовност на заливката
заливката за това количество е с 2 кофички кисело мляко + 4-5 яйца+ 3-4 с.л. брашно+черен пипер+сол +малко сода
това е, опитай и ще разбереш разликата...
с говежда кайма става още по-вкусна, но не всеки път намирам, или говежда + обикновена смес
Силве, страхотна става...
п.п. и Мише, не си мисли, че мусаката има дъх на канела. Ако не знаеш, няма и да я усетиш. Просто става адски вкусна
Мише, само веднъж я направи по моята рецепта и ще видиш дали после ще я правиш иначе. Така мисля де....
Всъщност то само подправките са различни, останалото е същото, ама ще ти напиша рецептата:
аз я правя с около 800-1000 гр кайма, и в по-дълбока тава, че заливката ми е към 1,5 см.
Готовата кайма, знаеш, трудно става на трохи при запържването, затова аз я размесвам с вода предварително, ама това го знаеш сигурно.
Та, 2 средни глави лук, 4-5 скилидки чесън и 1 малко морковче нарязани на дребно запържвам в сгорещено олио, като веднага след тях вътре слагам 2-3 дафинови листа, 4-5 зърна бахар и канела около 1/2 малка кафена лъжичка. Като се позапържи това почвам да добавям и разтрошавам каймата да стане на трохи. Тя има вода в нея, но водата си извира. Добавям и 1/2 лъжичка чаена кимион смлян и обилно черен пипер и сол колкото да посоли това в тигана.
Като се разтроши каймата и се позапърже, добавям червен пипер и понякога слагам около чаша доматен сок, или лъжица доматено пюре, но ако нямам не слагам. После слагам вътре нарязаните картофки, но ако няма място не всичките, колкото събере тигана и това е готово за прехвърляне в тавата.
Отделно в съд разбивам 3-4 яйца и 300-400 мл прясно мляко, посолявам го и заливам с него мусаката, разбърквам добре, опитвам на сол и ако има нужда добавям още малко мляко, вода не слагам изобщо. То няма нужда от много мляко, щото става бързо, и нали трябва да изври течността съвсем, ама вие си знаете де.
и пека докато остане на сухо. После заливам и пак пека, до готовност на заливката
заливката за това количество е с 2 кофички кисело мляко + 4-5 яйца+ 3-4 с.л. брашно+черен пипер+сол +малко сода
това е, опитай и ще разбереш разликата...
с говежда кайма става още по-вкусна, но не всеки път намирам, или говежда + обикновена смес
Силве, страхотна става...
п.п. и Мише, не си мисли, че мусаката има дъх на канела. Ако не знаеш, няма и да я усетиш. Просто става адски вкусна
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
- Миша
- Наркоман
- Мнения: 17034
- Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 137 пъти
- Получил благодарност: 468 пъти
- Обратна връзка:
Re: Какво сготвих днес
Ще пробвам, ама нали съм Тома Неверни ще пробвам съвсем малко количество , малко съм традиционалист на тема подправки, така и не свикнах с босилек в доматите
Re: Какво сготвих днес
абе не се излагай, направи си една тава, хората ще я лъхнат като едното нищоМиша написа:Ще пробвам, ама нали съм Тома Неверни ще пробвам съвсем малко количество , малко съм традиционалист на тема подправки, така и не свикнах с босилек в доматите
не ме карай утре да ходя на Еконта да ти пращам парче мусака
п.п. канелата от анй-малките кафени лъжички, не чаени, еййй, после да не ми се караш
Последно промяна от calico на Ное 18, '17, 20:32, променено общо 1 път.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
- Миша
- Наркоман
- Мнения: 17034
- Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 137 пъти
- Получил благодарност: 468 пъти
- Обратна връзка:
Re: Какво сготвих днес
ааа, да бе, ще ти стои мусака до понеделник, абсурд простоМиша написа:Утре не, ама в понеделник може
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
- Миша
- Наркоман
- Мнения: 17034
- Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 137 пъти
- Получил благодарност: 468 пъти
- Обратна връзка:
Re: Какво сготвих днес
Тюх, язък, ще трябва да се жертвам и да пълня цяла тава.... картофи с канелаcalico написа:ааа, да бе, ще ти стои мусака до понеделник, абсурд простоМиша написа:Утре не, ама в понеделник може
- Tanet
- Кафе машина
- Мнения: 4787
- Регистриран на: Яну 13, '10, 11:52
- Местоположение: Севлиево 5-а зона
- Дал благодарност: 2 пъти
- Получил благодарност: 1 път
Re: Какво сготвих днес
Мише, много е хубаво с канелата, аз от сестра ми като готви гръцки гозби съм го научила. Те правят Пастицио-с едни кухи спагети за пастицио, и в соса с каймата слагат канела, абе те май във всяка каймяна плънка слагат канела, става много вкусно.
"Истинските неща в живота, не са нещата"
[img]http://smileys.on-my-web.com/repository ... gonfly.gif[/img]
градинките на "утринния покой"
[img]http://smileys.on-my-web.com/repository ... gonfly.gif[/img]
градинките на "утринния покой"