КИВИ - Actinidia - Kiwi

Re: КИВИ - Actinidia - Kiwi

Мнениеот prijatel62 » Чет Окт 27, 2016 12:04 pm

Ето още прегледно видео по въпроса за резитбата на киви. За мене има значение почти като практическо занятие. :stiskam:

Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
Аватар
prijatel62
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1051
Регистриран на: Нед Юли 05, 2015 7:19 pm
Местоположение: гр.Варна
Пол: Мъж

Re: КИВИ - Actinidia - Kiwi

Мнениеот Таралас » Вто Ное 01, 2016 11:39 pm

Има обаче малко разлики, макар и не съществени, все пак асмовидната резитба е малко по сложна, поради факта, че там фантазията ти трябва да е по развита . Тук следват правилото , за зачистване на старите и непродуктивни клони, оформяне на майки и бъдещи плододаващи клонки, както и скъсяване на същите и разреждането им, докато при асмовидното отглеждане и сплитането на две растения , което е неминуемо, поради лошия контрол на растежа през летните месеци, нещата стоят малко по различно, може да е малко, но съществува
СКАЙП - georgi_goshev, tel 0877 28 88 40
Изображение
Титаник е направен от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьор.
Аватар
Таралас
Кафе машина
 
Мнения: 3148
Години: 44
Регистриран на: Нед Юли 03, 2011 12:47 pm
Местоположение: Пловдив
Пол: Мъж

Re: КИВИ - Actinidia - Kiwi

Мнениеот nedope4en » Чет Яну 19, 2017 6:36 pm

Здравейте,
Прочетох написаното по тема киви и ще ми е много полезно. Искам да засадя киви и като новак имам много въпросителни. Ще опиша накратко ситуацията, намеренията и съмненията, и ще се надявам някой с много опит да предотврати вероятни грешки с кратък коментар.
Имаме малък парцел до Варна и единственото свободно място е пътека в посока север – юг при източната граница на парцела с ширина 1м и дължина 12м. Оградата е мрежа, но съседът има асма до нея, а и къщата му е на 3м. Ще изградя Г- образна конструкция от метални тръби през 4м. Опорите ще бъдат на 1м от оградата и между тях през 2м ще засадя 6 броя киви. Растенията ще се катерят по хоризонтални телове между тръбите, първият на 60см от терена, още два през 50см, и отгоре тръба на 210см от терена. При оградата срещу основните опори през 4м ще има други вертикални тръби срещу накланяне от товара, и върху тях надлъжни тръби. За всяко растение ще има 2м дължина и то ще бъде в центъра на тази дължина. Ефективната площ за всяко растение ще бъде 3кв.м. вертикална площ плюс 2кв.м. хоризонтална площ, общо 5 кв.м. Слънцето по вертикалната площ (гърба на Г-конструкцията) ще идва основно от западна посока. В близост няма дървета и ще се ослънчава дълго време. Тази площ се използва за зеленчуци и в близост ще има редове с домати за засенчване корените на кивито. Тази конструкция би била идеална, ако гърбът гледаше на юг, но условията са такива.
Растенията ще засадя през март. Ще ползвам препоръката за резитба с цел по-дебело стъбло. Есента ще изрежа под първия хоризонтален тел. На пролет лявата пъпка ще отклоня наляво, дясната ще пусна нагоре, а долната дясна пъпка ще отклоня на дясно, но не съм сигурен, че това е правилно. Следващите години при всеки тел ще повтарям същата операция. Растението трябва да се развива симетрично и като достигне до горната тръба, да се отклони хоризонтално и после резитба по същия начин. За да не се чупят и вървят в правилната посока плододаващите клонки от всеки хоризонт, по вертикалните площи ще изградя две допълнителни доблиращи системи от хоризонтални телове от двете страни на коловете, но не знам дали да ги поставя на 30см от оста, или повече, или по-малко.
Избрал съм два вида – Sorelli и Haiword клон 8- по три броя. Тъй като ако засадя две женски и едно мъжко ефективността е ниска, съм решил да засадя три женски растения. На втората година ще купя и засадя някъде временно мъжките растения – Belen и Tomuri. На третата година върху средното от трите женски растения ще присъдя съответното мъжко, като ще остане половин мъжко за две и половина женски - пропорция 1:5. Цела е средното женско растение да има необходимите години развитие и на четвъртата година да има малко плод от равностойно развиващи се растения. Но не съм сигурен в изброените операции по години. Възможно е някой от Варна да ми се обади и да ми даде калем поне от по-стария сорт- Tomuri, за да спестя едно засаждане. Другата възможност е да засадя на постоянното му място мъжко растение между двете женски, и след това на него да присадя женско от съседните майчини растения , което ще е най-ефективният вариант. Но по него ще помоля за коментар някой с дълъг опит. И в двата случая средното растение ще има две вертикали. Най вече не съм сигурен как ще се развиват във времето симетричните кордони по хоризонталните телове на вертикалната конструкция, както и дали някога те ще се заменят.
Според едно от указанията растението не се реже, докато не достигне тела, но и трябва да продължи нагоре за да се прегъне през втората година за формиране на рамене. Според друго указание при всяко израстване 60см се режат 20см. Но при първоначалното засаждане никога не е ясно колко ще порастне да края на годината и ако се отреже, ще остане ли после нещо за прегъване. Може ли на 15-20см под тела двойката пъпки да се разклони наляво и надясно, а центърът да се среже над следващата пъпка и така да се удебелява и да продължава нагоре?
Указва се , че майките, които израстват от кордоните, трябва да са на разстояние 25-35см. Аз ще ги разположа през 33 см, защото това отговаря на разстоянието – 2м м/у разстенията. В последния клип от форума, на стр.16, при старо растение с хоризонтални телове на вертикална конструкция, майките са през 30см, еднакви и добре развити, а се премахват през една, за да останат през 60см. Не разбирам френски и не знам защо се прави.
Схемата, която ще приложа, може да се разглежда или като три вертикални плюс три хоризонтални тела , или като четири вертикални плюс два хоризонтални тела. Всъщност е познатата схема за декоративно формиране на корона в една равнина, използвана при дървета близо до сграда, но последните два хоризонта са разположени в перпендикулярно пречупена равнина. Докато при лозовите насаждения в редове основополагащо е лесната маниполация от терена, при мен важното е ефективно използване на малка налична площ. Ясно е , че формирането на 6 двураменни кордона ще отнеме много време, но плодовете са за собствена консумация. Има ли бъдеще такава схема?

19.01.2017.
nedope4en
Kафенце
 
Мнения: 2
Регистриран на: Чет Яну 19, 2017 4:57 pm
Пол: Мъж

Re: КИВИ - Actinidia - Kiwi

Мнениеот peterstamov » Чет Яну 19, 2017 11:13 pm

Не съм виждал да се практикува такава схема. Поне до колкото разбрах от описанието де....
Мислил ли си за T-bar
Плода се засенчва по-добре, което е важно!
peterstamov
Виенско кафе
 
Мнения: 391
Регистриран на: Вто Яну 28, 2014 1:33 am
Пол: Мъж

Re: КИВИ - Actinidia - Kiwi

Мнениеот alina » Пет Яну 20, 2017 12:51 pm

Прочетох тази статия, единственно разбрах че какви сортове са какви.http://agroplovdiv.bg/12044/%D0%B3%D1%8 ... %B2%D0%B8/ При мен на етикета се пише, че Киви и още XY. Даже не знам саксийно или трябва да го засадя в градина. :hmmm: Заега не е високо, Кое е по-добре за киви, да го засадя като асма или просто дам му възможност да пълзи? Искам да доближа до растящо в природата.... Даже мислих да събера семена и да засадя още киви , близо до купеното.. :hmmm:
http://letovsadu.ru/neobychnye-rasteniy ... irode.html

<<Киви растения двудомные, на них растут цветы мужского и женского пола, таким образом, для плодоношения не требуется наличие другого киви поблизости. >> http://proavokado.ru/kivi/kak-rastet-kivi.shtml
Аватар
alina
Кафе машина
 
Мнения: 3022
Регистриран на: Чет Окт 31, 2013 9:36 am
Пол: Жена

Re: КИВИ - Actinidia - Kiwi

Мнениеот prijatel62 » Пет Яну 20, 2017 3:08 pm

nedope4en, старото ми мъжко киви отдавна е присадено с женско, но под присадката съм оставил един клон, който да използвам за опрашител. Не живеем далече и не е проблем да ти нарежа пръчки. ;)
Ако добре се справяте с руския, ето една подходяща страница за формиране и резитба на киви.
http://www.actinidia.ru/formirovanie.html
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
Аватар
prijatel62
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1051
Регистриран на: Нед Юли 05, 2015 7:19 pm
Местоположение: гр.Варна
Пол: Мъж

Re: КИВИ - Actinidia - Kiwi

Мнениеот nedope4en » Нед Яну 22, 2017 1:04 pm

Благодаря на peterstamov. В T-bar намерих потвърждение за схемата с четири тела, а от там вече е по-лесно да се предположат още два хоризонтала. Също там намерих потвърждение за резитба на годишния прираст на стъблото на нивото на следващия горен тел.
Благодаря на prijatel62 за предложената възможност.
От писмото по-горе ми остават само две съмнения. Първо - за системата от дублиращи телове от двете страни на оста на вертикалната конструкция достатъчни ли са по 30см. Второ – ще има ли съществена разлика както в плододаването, така и за годината на първото плододаване, ако вместо да присъдя мъжко върху женско, присъдя женско върху мъжко.
nedope4en
Kафенце
 
Мнения: 2
Регистриран на: Чет Яну 19, 2017 4:57 pm
Пол: Мъж

Re: КИВИ - Actinidia - Kiwi

Мнениеот alina » Нед Яну 22, 2017 1:18 pm

nedope4en написа:Благодаря на peterstamov. В T-bar намерих потвърждение за схемата с четири тела, а от там вече е по-лесно да се предположат още два хоризонтала. Също там намерих потвърждение за резитба на годишния прираст на стъблото на нивото на следващия горен тел.
Благодаря на prijatel62 за предложената възможност.
От писмото по-горе ми остават само две съмнения. Първо - за системата от дублиращи телове от двете страни на оста на вертикалната конструкция достатъчни ли са по 30см. Второ – ще има ли съществена разлика както в плододаването, така и за годината на първото плододаване, ако вместо да присъдя мъжко върху женско, присъдя женско върху мъжко.
Аз пък чисто практично- матеметически ще кажа: Ако женско само една клонка, то и дава малко..А един М ще опрашва по-голмо количество цветове на много клонки Ж.Тоест присаждане на М към Ж дърво, по логика дава по-голяма реколта.. :|
Аватар
alina
Кафе машина
 
Мнения: 3022
Регистриран на: Чет Окт 31, 2013 9:36 am
Пол: Жена

Re: КИВИ - Actinidia - Kiwi

Мнениеот prijatel62 » Пон Яну 23, 2017 11:40 am

Женско киви(Хейуард, Бруно, Аббот, Монти...), присадено върху мъжко(Томури, Матуа...). Първото да е повече, и то доста...Ако е присадено през есента на 2016г., през 2017г. ще даде летораст и през 2018г. - плод....Понякога още в годината на израстването си присадника(пъпка или калеми) дават плод. ;)
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
Аватар
prijatel62
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1051
Регистриран на: Нед Юли 05, 2015 7:19 pm
Местоположение: гр.Варна
Пол: Мъж

Re: КИВИ - Actinidia - Kiwi

Мнениеот alina » Пон Яну 23, 2017 11:45 am

prijatel62 написа:Женско киви(Хейуард, Бруно, Аббот, Монти...), присадено върху мъжко(Томури, Матуа...). Първото да е повече, и то доста...Ако е присадено през есента на 2016г., през 2017г. ще даде летораст и през 2018г. - плод....Понякога още в годината на израстването си присадника(пъпка или калеми) дават плод. ;)

Допускам, ако се реже мъжкото и женското става основна крона на дърво. :dovolen: Аз понеже даже не знам какво растение при мен, то после от теб ще поискам една клонка за присаждане, ако написаното на етикета XY не е вярно. :dovolen:
Последна промяна alina на Пон Яну 23, 2017 11:53 am, променена общо 1 път
Аватар
alina
Кафе машина
 
Мнения: 3022
Регистриран на: Чет Окт 31, 2013 9:36 am
Пол: Жена

Re: КИВИ - Actinidia - Kiwi

Мнениеот prijatel62 » Пон Яну 23, 2017 11:53 am

:D Гледай да не го отрежеш съвсем...един малък клон за опрашител стига в двора.
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
Аватар
prijatel62
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1051
Регистриран на: Нед Юли 05, 2015 7:19 pm
Местоположение: гр.Варна
Пол: Мъж

Re: КИВИ - Actinidia - Kiwi

Мнениеот alina » Пон Яну 23, 2017 11:54 am

prijatel62 написа::D Гледай да не го отрежеш съвсем...един малък клон за опрашител стига в двора.
Нищо не режа, защото още се надявам, че написаното на етикета е вярно :stiskam: .
Аватар
alina
Кафе машина
 
Мнения: 3022
Регистриран на: Чет Окт 31, 2013 9:36 am
Пол: Жена

Re: КИВИ - Actinidia - Kiwi

Мнениеот elmacho » Нед Фев 26, 2017 9:43 am

Имам Хейуърд и някакво неизвестно мъжко на 3м разстояние. Смятам да засадя още 6 женски на разстояние до 15м от мъжкаря. Дали ще е достатъчен да си изпълни задълженията?
elmacho
Kафенце
 
Мнения: 16
Регистриран на: Пет Сеп 30, 2016 6:44 am
Пол: Мъж

Re: КИВИ - Actinidia - Kiwi

Мнениеот prijatel62 » Нед Фев 26, 2017 3:26 pm

Без затруднение, а и пчеличките опрашват на голямо разстояние. Досега при мене не бях оставял клон от мъжкото за опрашване и ми беше странно, че женското киви плододава без наоколо в съседите да има мъжко. Видях къде е опрашителя едва миналото лято, когато ме повикаха да направя присадка на мъжко киви, растящо в двор на...800м. от нашия... ;)
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
Аватар
prijatel62
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1051
Регистриран на: Нед Юли 05, 2015 7:19 pm
Местоположение: гр.Варна
Пол: Мъж

Re: КИВИ - Actinidia - Kiwi

Мнениеот Таралас » Пон Фев 27, 2017 1:14 am

elmacho написа:Имам Хейуърд и някакво неизвестно мъжко на 3м разстояние. Смятам да засадя още 6 женски на разстояние до 15м от мъжкаря. Дали ще е достатъчен да си изпълни задълженията?


на един съсед кивитата му 3 женски се намират на 28-32 метра въздушно от моето мъжко и се опрашват сравнително добре, е не както моите , но е добре, бере около 40 кг от растение, докато аз повиших добива на 60 кг от растение. Но тази година драстично ще го намаля, чрез резитба, за да си починат от предходното натоварване
СКАЙП - georgi_goshev, tel 0877 28 88 40
Изображение
Титаник е направен от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьор.
Аватар
Таралас
Кафе машина
 
Мнения: 3148
Години: 44
Регистриран на: Нед Юли 03, 2011 12:47 pm
Местоположение: Пловдив
Пол: Мъж

ПредишнаСледваща

Назад към Плодове и зеленчуци

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 5 госта