КИВИ - Actinidia - Kiwi

Модератор: Миша

Потребителски аватар
prijatel62
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1447
Регистриран: нед юли 05, 2015 7:19 pm
Местоположение: гр.Варна, 95 м н. в., Черноморски климат
x 52
x 123

чет окт 27, 2016 12:04 pm

Ето още прегледно видео по въпроса за резитбата на киви. За мене има значение почти като практическо занятие. :stiskam:

[video][/video]
0 x
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
https://www.youtube.com/watch?time_cont ... _lGbdM6WdM

Потребителски аватар
Таралас
Кафе машина
Мнения: 3128
Регистриран: нед юли 03, 2011 12:47 pm
Местоположение: Пловдив
x 4
x 38
Контакти:

вт ное 01, 2016 10:39 pm

Има обаче малко разлики, макар и не съществени, все пак асмовидната резитба е малко по сложна, поради факта, че там фантазията ти трябва да е по развита . Тук следват правилото , за зачистване на старите и непродуктивни клони, оформяне на майки и бъдещи плододаващи клонки, както и скъсяване на същите и разреждането им, докато при асмовидното отглеждане и сплитането на две растения , което е неминуемо, поради лошия контрол на растежа през летните месеци, нещата стоят малко по различно, може да е малко, но съществува
0 x
СКАЙП - georgi_goshev, tel 0877 28 88 40
Изображение
Титаник е направен от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьор.
nedope4en
Kафенце
Мнения: 2
Регистриран: чет яну 19, 2017 3:57 pm

чет яну 19, 2017 5:36 pm

Здравейте,
Прочетох написаното по тема киви и ще ми е много полезно. Искам да засадя киви и като новак имам много въпросителни. Ще опиша накратко ситуацията, намеренията и съмненията, и ще се надявам някой с много опит да предотврати вероятни грешки с кратък коментар.
Имаме малък парцел до Варна и единственото свободно място е пътека в посока север – юг при източната граница на парцела с ширина 1м и дължина 12м. Оградата е мрежа, но съседът има асма до нея, а и къщата му е на 3м. Ще изградя Г- образна конструкция от метални тръби през 4м. Опорите ще бъдат на 1м от оградата и между тях през 2м ще засадя 6 броя киви. Растенията ще се катерят по хоризонтални телове между тръбите, първият на 60см от терена, още два през 50см, и отгоре тръба на 210см от терена. При оградата срещу основните опори през 4м ще има други вертикални тръби срещу накланяне от товара, и върху тях надлъжни тръби. За всяко растение ще има 2м дължина и то ще бъде в центъра на тази дължина. Ефективната площ за всяко растение ще бъде 3кв.м. вертикална площ плюс 2кв.м. хоризонтална площ, общо 5 кв.м. Слънцето по вертикалната площ (гърба на Г-конструкцията) ще идва основно от западна посока. В близост няма дървета и ще се ослънчава дълго време. Тази площ се използва за зеленчуци и в близост ще има редове с домати за засенчване корените на кивито. Тази конструкция би била идеална, ако гърбът гледаше на юг, но условията са такива.
Растенията ще засадя през март. Ще ползвам препоръката за резитба с цел по-дебело стъбло. Есента ще изрежа под първия хоризонтален тел. На пролет лявата пъпка ще отклоня наляво, дясната ще пусна нагоре, а долната дясна пъпка ще отклоня на дясно, но не съм сигурен, че това е правилно. Следващите години при всеки тел ще повтарям същата операция. Растението трябва да се развива симетрично и като достигне до горната тръба, да се отклони хоризонтално и после резитба по същия начин. За да не се чупят и вървят в правилната посока плододаващите клонки от всеки хоризонт, по вертикалните площи ще изградя две допълнителни доблиращи системи от хоризонтални телове от двете страни на коловете, но не знам дали да ги поставя на 30см от оста, или повече, или по-малко.
Избрал съм два вида – Sorelli и Haiword клон 8- по три броя. Тъй като ако засадя две женски и едно мъжко ефективността е ниска, съм решил да засадя три женски растения. На втората година ще купя и засадя някъде временно мъжките растения – Belen и Tomuri. На третата година върху средното от трите женски растения ще присъдя съответното мъжко, като ще остане половин мъжко за две и половина женски - пропорция 1:5. Цела е средното женско растение да има необходимите години развитие и на четвъртата година да има малко плод от равностойно развиващи се растения. Но не съм сигурен в изброените операции по години. Възможно е някой от Варна да ми се обади и да ми даде калем поне от по-стария сорт- Tomuri, за да спестя едно засаждане. Другата възможност е да засадя на постоянното му място мъжко растение между двете женски, и след това на него да присадя женско от съседните майчини растения , което ще е най-ефективният вариант. Но по него ще помоля за коментар някой с дълъг опит. И в двата случая средното растение ще има две вертикали. Най вече не съм сигурен как ще се развиват във времето симетричните кордони по хоризонталните телове на вертикалната конструкция, както и дали някога те ще се заменят.
Според едно от указанията растението не се реже, докато не достигне тела, но и трябва да продължи нагоре за да се прегъне през втората година за формиране на рамене. Според друго указание при всяко израстване 60см се режат 20см. Но при първоначалното засаждане никога не е ясно колко ще порастне да края на годината и ако се отреже, ще остане ли после нещо за прегъване. Може ли на 15-20см под тела двойката пъпки да се разклони наляво и надясно, а центърът да се среже над следващата пъпка и така да се удебелява и да продължава нагоре?
Указва се , че майките, които израстват от кордоните, трябва да са на разстояние 25-35см. Аз ще ги разположа през 33 см, защото това отговаря на разстоянието – 2м м/у разстенията. В последния клип от форума, на стр.16, при старо растение с хоризонтални телове на вертикална конструкция, майките са през 30см, еднакви и добре развити, а се премахват през една, за да останат през 60см. Не разбирам френски и не знам защо се прави.
Схемата, която ще приложа, може да се разглежда или като три вертикални плюс три хоризонтални тела , или като четири вертикални плюс два хоризонтални тела. Всъщност е познатата схема за декоративно формиране на корона в една равнина, използвана при дървета близо до сграда, но последните два хоризонта са разположени в перпендикулярно пречупена равнина. Докато при лозовите насаждения в редове основополагащо е лесната маниполация от терена, при мен важното е ефективно използване на малка налична площ. Ясно е , че формирането на 6 двураменни кордона ще отнеме много време, но плодовете са за собствена консумация. Има ли бъдеще такава схема?

19.01.2017.
0 x
peterstamov
Кана кафе
Мнения: 584
Регистриран: вт яну 28, 2014 12:33 am
x 1
x 10

чет яну 19, 2017 10:13 pm

Не съм виждал да се практикува такава схема. Поне до колкото разбрах от описанието де....
Мислил ли си за T-bar
Плода се засенчва по-добре, което е важно!
0 x
Deleted User 2919
x 209

пет яну 20, 2017 11:51 am

Прочетох тази статия, единственно разбрах че какви сортове са какви.http://agroplovdiv.bg/12044/%D0%B3%D1%8 ... %B2%D0%B8/" onclick="window.open(this.href);return false; При мен на етикета се пише, че Киви и още XY. Даже не знам саксийно или трябва да го засадя в градина. :hmmm: Заега не е високо, Кое е по-добре за киви, да го засадя като асма или просто дам му възможност да пълзи? Искам да доближа до растящо в природата.... Даже мислих да събера семена и да засадя още киви , близо до купеното.. :hmmm:
http://letovsadu.ru/neobychnye-rasteniy ... irode.html" onclick="window.open(this.href);return false;

<<Киви растения двудомные, на них растут цветы мужского и женского пола, таким образом, для плодоношения не требуется наличие другого киви поблизости. >> http://proavokado.ru/kivi/kak-rastet-kivi.shtml" onclick="window.open(this.href);return false;
0 x

Потребителски аватар
prijatel62
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1447
Регистриран: нед юли 05, 2015 7:19 pm
Местоположение: гр.Варна, 95 м н. в., Черноморски климат
x 52
x 123

пет яну 20, 2017 2:08 pm

nedope4en, старото ми мъжко киви отдавна е присадено с женско, но под присадката съм оставил един клон, който да използвам за опрашител. Не живеем далече и не е проблем да ти нарежа пръчки. ;)
Ако добре се справяте с руския, ето една подходяща страница за формиране и резитба на киви.
http://www.actinidia.ru/formirovanie.html" onclick="window.open(this.href);return false;
0 x
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
https://www.youtube.com/watch?time_cont ... _lGbdM6WdM
nedope4en
Kафенце
Мнения: 2
Регистриран: чет яну 19, 2017 3:57 pm

нед яну 22, 2017 12:04 pm

Благодаря на peterstamov. В T-bar намерих потвърждение за схемата с четири тела, а от там вече е по-лесно да се предположат още два хоризонтала. Също там намерих потвърждение за резитба на годишния прираст на стъблото на нивото на следващия горен тел.
Благодаря на prijatel62 за предложената възможност.
От писмото по-горе ми остават само две съмнения. Първо - за системата от дублиращи телове от двете страни на оста на вертикалната конструкция достатъчни ли са по 30см. Второ – ще има ли съществена разлика както в плододаването, така и за годината на първото плододаване, ако вместо да присъдя мъжко върху женско, присъдя женско върху мъжко.
0 x
Deleted User 2919
x 209

нед яну 22, 2017 12:18 pm

nedope4en написа:Благодаря на peterstamov. В T-bar намерих потвърждение за схемата с четири тела, а от там вече е по-лесно да се предположат още два хоризонтала. Също там намерих потвърждение за резитба на годишния прираст на стъблото на нивото на следващия горен тел.
Благодаря на prijatel62 за предложената възможност.
От писмото по-горе ми остават само две съмнения. Първо - за системата от дублиращи телове от двете страни на оста на вертикалната конструкция достатъчни ли са по 30см. Второ – ще има ли съществена разлика както в плододаването, така и за годината на първото плододаване, ако вместо да присъдя мъжко върху женско, присъдя женско върху мъжко.
Аз пък чисто практично- матеметически ще кажа: Ако женско само една клонка, то и дава малко..А един М ще опрашва по-голмо количество цветове на много клонки Ж.Тоест присаждане на М към Ж дърво, по логика дава по-голяма реколта.. :|
0 x
Потребителски аватар
prijatel62
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1447
Регистриран: нед юли 05, 2015 7:19 pm
Местоположение: гр.Варна, 95 м н. в., Черноморски климат
x 52
x 123

пон яну 23, 2017 10:40 am

Женско киви(Хейуард, Бруно, Аббот, Монти...), присадено върху мъжко(Томури, Матуа...). Първото да е повече, и то доста...Ако е присадено през есента на 2016г., през 2017г. ще даде летораст и през 2018г. - плод....Понякога още в годината на израстването си присадника(пъпка или калеми) дават плод. ;)
0 x
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
https://www.youtube.com/watch?time_cont ... _lGbdM6WdM
Deleted User 2919
x 209

пон яну 23, 2017 10:45 am

prijatel62 написа:Женско киви(Хейуард, Бруно, Аббот, Монти...), присадено върху мъжко(Томури, Матуа...). Първото да е повече, и то доста...Ако е присадено през есента на 2016г., през 2017г. ще даде летораст и през 2018г. - плод....Понякога още в годината на израстването си присадника(пъпка или калеми) дават плод. ;)
Допускам, ако се реже мъжкото и женското става основна крона на дърво. :dovolen: Аз понеже даже не знам какво растение при мен, то после от теб ще поискам една клонка за присаждане, ако написаното на етикета XY не е вярно. :dovolen:
Последна промяна от Deleted User 2919 на пон яну 23, 2017 10:53 am, променено общо 1 път.
0 x
Потребителски аватар
prijatel62
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1447
Регистриран: нед юли 05, 2015 7:19 pm
Местоположение: гр.Варна, 95 м н. в., Черноморски климат
x 52
x 123

пон яну 23, 2017 10:53 am

:D Гледай да не го отрежеш съвсем...един малък клон за опрашител стига в двора.
0 x
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
https://www.youtube.com/watch?time_cont ... _lGbdM6WdM
Deleted User 2919
x 209

пон яну 23, 2017 10:54 am

prijatel62 написа::D Гледай да не го отрежеш съвсем...един малък клон за опрашител стига в двора.
Нищо не режа, защото още се надявам, че написаното на етикета е вярно :stiskam: .
0 x
elmacho
Kафенце
Мнения: 16
Регистриран: пет сеп 30, 2016 6:44 am

нед фев 26, 2017 8:43 am

Имам Хейуърд и някакво неизвестно мъжко на 3м разстояние. Смятам да засадя още 6 женски на разстояние до 15м от мъжкаря. Дали ще е достатъчен да си изпълни задълженията?
0 x
Потребителски аватар
prijatel62
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1447
Регистриран: нед юли 05, 2015 7:19 pm
Местоположение: гр.Варна, 95 м н. в., Черноморски климат
x 52
x 123

нед фев 26, 2017 2:26 pm

Без затруднение, а и пчеличките опрашват на голямо разстояние. Досега при мене не бях оставял клон от мъжкото за опрашване и ми беше странно, че женското киви плододава без наоколо в съседите да има мъжко. Видях къде е опрашителя едва миналото лято, когато ме повикаха да направя присадка на мъжко киви, растящо в двор на...800м. от нашия... ;)
0 x
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
https://www.youtube.com/watch?time_cont ... _lGbdM6WdM
Потребителски аватар
Таралас
Кафе машина
Мнения: 3128
Регистриран: нед юли 03, 2011 12:47 pm
Местоположение: Пловдив
x 4
x 38
Контакти:

пон фев 27, 2017 12:14 am

elmacho написа:Имам Хейуърд и някакво неизвестно мъжко на 3м разстояние. Смятам да засадя още 6 женски на разстояние до 15м от мъжкаря. Дали ще е достатъчен да си изпълни задълженията?
на един съсед кивитата му 3 женски се намират на 28-32 метра въздушно от моето мъжко и се опрашват сравнително добре, е не както моите , но е добре, бере около 40 кг от растение, докато аз повиших добива на 60 кг от растение. Но тази година драстично ще го намаля, чрез резитба, за да си починат от предходното натоварване
0 x
СКАЙП - georgi_goshev, tel 0877 28 88 40
Изображение
Титаник е направен от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьор.
Отговори

Върни се в “Плодове и зеленчуци”