САНТОРИНИ - критичен анализ на едно вълшебно пътуване

За приключения, скитници и вечните пътешественици, които навсякъде се чувстват у дома си.

Модератор: scleri

Аватар
Тутти
Чист кофеин
Мнения: 5505
Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 1477 пъти
Получил благодарност: 1442 пъти

Re: САНТОРИНИ - критичен анализ на едно вълшебно пътуване

Мнение от Тутти »

Scleri,дори подготвен екскурзовод не може така увлекателно да разказва.В Санторини за около седмица бях през 2007 и миналото лято неочаквано се озовах през август отново там,но само за ден.Сега отново си спомних всичко и пак преживях.Това е място,което си струва да се посети.Залеза е хубав,но съм съгласна,че има и по-хубави.Разказа ти,обаче е толкова интересен,че мога да гласувам с две ръце-това е най-добрият разказ за пътуване,който съм чела.Благодаря ти.
Аватар
scleri
Кафе машина
Мнения: 3883
Регистриран на: Юли 10, '10, 13:14
Дал благодарност: 43 пъти
Получил благодарност: 268 пъти

Re: САНТОРИНИ - критичен анализ на едно вълшебно пътуване

Мнение от scleri »

Пътувайте ей хора. Пътувайте. И забравете за туристическите агенции.

Днес в този студен и общо взето мрачен януарски ден реших да си направя един експеримент. Аз, един петдесет и пет годишен, средно интелигентен български пенсионер с много, много лош / меко казано / английски успях точно за двайсет и седем минути да си организирам, и да си резервирам един шест дневен престой на Санторини за двама на цена около хиляда и двеста лева. И то не за януари, а от двайсет и пети до трийсет и първи май. Един от най-добрите периоди за посещение на Санторини.
Цената включва :
1 - двупосочен билет за самолет София - Санторини - София на цена 160 евро / първо потърсих и намерих най-евтиният полет за края на май / Лети се с Райънеър с едно прехвърляне в Атина, но с общо времетраене на полета от три часа и половина. Кацане на Санторини петдесет минути след полунощ.
2. - Шест нощувки в хотел Порто Кастело в столицата Фира, с изглед към калдерата. В "Букинг" хотела е оценен като много добро място. Нормалната цена за този хотел е 750 лв. на вечер, но само за днес има уникална промоция. Намаление от деветдесет процента. Шестте нощувки за двама ми излязоха само триста и седемнайсет лева. Утре или в други ден подобна оферта ще предложи друг хотел така че това не е нещо изключително.
3. - Рент а кар за шест дена. Колата, Сузуки суифт, ще ме чака на летището. Там трябва да я оставя и в деня на заминаването. Цената - двайсет и три евро на ден.
Обща цена грубо около хиляда и двеста лева за двама. Ако се поровите в нета ще видите че най-близката оферта за едноседмичен престой на Санторини и пътуване със самолет е осемстотин двайсет и пет лева. И това е само пътя и хотела. Ако запишете всички екскурзии които предлага фирмата цената стига хиляда и сто лева. На човек. Самостоятелното пътуване излиза два пъти по-евтино, и на всичко отгоре имате собствен транспорт. Не сте обвързан с програмата на групата и можете да ходите където и когато си поискате.

Намерете един, двама, приятели за да не ви е скучно и отделете половин час пред компютъра да си организирате пътуването.

Както ви казах в началото това беше само експеримент. На Санторини вече ходихме. Спирах точно преди последния клик за потвърждаване на всяка отделна резервация, така че на практика нямам резервирано пътуване. За това лято още не сме решили къде ще ходим. Просто експеримент, но пътувайте. Пътувайте хора.
Аватар
Julieta7777
Кана кафе
Мнения: 538
Регистриран на: Май 27, '14, 10:42
Местоположение: София - Княжево

Re: САНТОРИНИ - критичен анализ на едно вълшебно пътуване

Мнение от Julieta7777 »

Чудно! И ние правим така...Дори за Куба през 2015 ползвахме чужда фирма само за основните неща, но там бяхме волни птички с кола под наем ....9 чудесни дни!!! Винаги обичаме да си организираме нещата сами..и не се обвързваме със стандартни екскурзии. Просто пътуваме и посещаваме различни места, понякога напосоки, срещаме се с местните и си потапяме в живота им. Сигурно така пропускаме шумно рекламирани забележителности....
И Санторини ни очарова (ама отдаааавна, преди 10-12 години), точно като теб, с кола за седмица, не остана място непосетено на острова. Прекрасни спомени... Нека има повече такива.....

Пътувайте бе, хора, чудесно е!!!! ;) ;) ;)

:ieeee: :ieeee: :ieeee:
Аватар
shoshy
Баш кафе майстор
Мнения: 2931
Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
Местоположение: Бургас
Дал благодарност: 3 пъти
Получил благодарност: 5 пъти

Re: САНТОРИНИ - критичен анализ на едно вълшебно пътуване

Мнение от shoshy »

Склери, благодаря за споделените преживявания от Санторини. Много добър и полезен пътепис.
Би ли писал, в кое градче според теб е най-удачно да е спането, за лесно разглеждане на острова?
Аватар
scleri
Кафе машина
Мнения: 3883
Регистриран на: Юли 10, '10, 13:14
Дал благодарност: 43 пъти
Получил благодарност: 268 пъти

Re: САНТОРИНИ - критичен анализ на едно вълшебно пътуване

Мнение от scleri »

shoshy написа:Склери, благодаря за споделените преживявания от Санторини. Много добър и полезен пътепис.
Би ли писал, в кое градче според теб е най-удачно да е спането, за лесно разглеждане на острова?
Санторини е малък остров. Осемнайсет километра е на дължина, и по-малко от десет на ширина. За това за избор на място за нощуване оказват влияние други фактори.
Първо. Ако не искате, или не можете, да си наемете кола под наем и ще разчитате на градския транспорт / много добре уреден,редовен, и евтин /. В такъв случай най-добре е да си изберете хотел в района на Фира. Ако сте в Камари, и искате да отидете до Акротири например, трябва да вземете автобуса от Камари до Фира, и след това автобуса от Фира за Акротири. Така им е устроен транспорта че от и за всяка точка на острова има автобус до и от Фира. Във Фира е така нареченото главно обръщало. За това ако ще разчитате на градския транспорт най-добре е да се настаните във Фира.

Ако имате намерение да си наемете транспорт под наем върху избора ви на място за нощуване влияние ще окажат други параметри. На първо място цената. Хотелите по ръба на калдерата с изглед към залива и острова с вулкана са най-скъпи. В градчетата по ръба на калдерата / Фира, Фиростефани, Имеровигли, и Ия има и хотелчета които нямат изглед към морето. В тях цените са по-евтини. Най-евтини са хотелчетата разположени във вътрешността на острова. На Санторини хотели на практика има навсякъде. Дори и в средата на нищото. Пътувате си по пътя. Наоколо камънак и пущинак, и изведнъж след поредния завой пред вас изкача малко хотелче с китно дворче и дори с басейн. Наоколо няма нищо друго.
Ако освен да разглеждате острова искате и да помързелувате на плажа най-добре е да си изберете хотел в Камари или в Периса. Тези две градчета са разположени на прочутия черен плаж. Камари е по-голямо, с повече заведения и магазини. Само че е разположено близо до летището, а то лятно време работи от четири сутринта до дванайсет вечерта. Вярно че ветровете в района са предимно северни така че над Камари минават кацащите самолети, а те са по-тихи от излитащите, но все пак се чуват. За хора които трудно заспиват и лесно се будят това може да се окаже проблем.
Периса е по-тиха, но и по-скучна. Макар че от Периса до Фира, например можете да стигнете за по-малко от двайсет минути. Друго предимство на Камари е това че е по-централно разположен. Тоест от него до всяка точка на острова са по-малко от десет километра, докато Периса е доста на юг, и от там до Ия например ще пътувате петнайсетина километра.
Ако плажа не е интересен за вас Пиргос също е добро място за нощуване. Това е най-високо разположеното селище на острова. Пиргос е малко на юг, но от там до всяка точка на острова можете да отидете без да ви се налага непрекъснато да се изкачвате и спускате. Камари и Периса които са на морския бряг са на практика на четиристотин метра под равнището на Фира, Имеровигли, и другите градчета по калдерата. Не че четиристотин метра са кой знае колко голяма денивелация, но понеже разстоянията са малки наклона на пътя е чувствителен и завоите са на практика един след друг.

Ако мога с две думи да обобщя ще кажа че разстоянията на Санторини са такива че не трябва да оказват влияние при избора ви на хотел. Избирайте според офертата на деня. Гледайте оценката която е дадена на хотела от хора посетили го преди вас. Не всички хотели предлагат закуска, а това си е удобство. И ако искате да сте до морето избирайте хотел близо до плажа. Само че плаж който може да се нарече плаж има на малко места на острова. Черния в Камари и Периса. Акротири е близо до червения плаж, но той е по-скоро туристическа атракция отколкото истински плаж. Има още няколко плажа / белия, на влюбените, и т.н. / които на практика са малки заливчета и достъпа до някои от тях е възможен само по вода. Тоест и те са по-скоро атракция. Хубав плаж има в южната част на острова близо до морския фар. Той е усамотен, и не много популярен сред масовите туристи, но достъпа до него е по черен път, и трябва или да сте с АТВ или да ходите пеша.
Аватар
shoshy
Баш кафе майстор
Мнения: 2931
Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
Местоположение: Бургас
Дал благодарност: 3 пъти
Получил благодарност: 5 пъти

Re: САНТОРИНИ - критичен анализ на едно вълшебно пътуване

Мнение от shoshy »

Склери, много, много благодаря за изчерпатечната информация :tzvetentze: .
Ние сме от морето, така че плажа не ни вълнува особено. Терсим атмосфера и по-лесна комуникация. Благодаря за полезната информация.
Аватар
Leni
Кафе с мляко
Мнения: 265
Регистриран на: Авг 14, '13, 09:34
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: САНТОРИНИ - критичен анализ на едно вълшебно пътуване

Мнение от Leni »

ООх колко ме върна назад...
Тити май каза, че търси мястото, коет ода измести Санторини от 1-во място..
Титинкааа не съм сигурна, че ще можеш. След толкова пътувания и трайно настаняван на Виена и Прага като много любими места, все още нищо не може да измести острова от нашия топ...
Макар, че момичета уникално си изкарахме по Амалфисйкото крайбрежие .. Все пак Санторини има някаква магия :ieeee: :ieeee:
Какво му трябва на един добър фотограф?! - едно око и един пръст...
http://travelcafe.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;
и накрая балконът http://leni-s.com/balcony-relax/
Аватар
rumivarna
Кафе машина
Мнения: 3564
Регистриран на: Сеп 20, '10, 14:57

Re: САНТОРИНИ - критичен анализ на едно вълшебно пътуване

Мнение от rumivarna »

Пак благодаря! :D Склери, много сладкопишещ си! И аз също ще потвърдя, че Корфу ще ти хареса! Ако можеш иди самостоятелно и си го разгледай на спокойствие. :D
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили Титаник.
http://rumivarna60.snimka.bg/?user,albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
ra4eto
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1034
Регистриран на: Мар 1, '11, 14:49
Местоположение: Габра,София

Re: САНТОРИНИ - критичен анализ на едно вълшебно пътуване

Мнение от ra4eto »

Денят ми премина в пътуване,благодарение на теб!С удоволствие прочетох всеки ред и преживях емоцията. Искрен,обективен и много увлекателен.Благодаря!
Di_Va
Кафе машина
Мнения: 4867
Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
Дал благодарност: 307 пъти
Получил благодарност: 266 пъти

Re: САНТОРИНИ - критичен анализ на едно вълшебно пътуване

Мнение от Di_Va »

От вчера пътувам с твоите разкази! Благодаря ти! Не съм сигурна, че ще успея да стигна до всички места, които си посетил и които ти предстоят, но с удоволствие ще чета пътеписите ти - увлекателни, познавателни, полезни! :tzvetentze:
Публикувай отговор

Обратно към “Пътешествия и туризъм”