Лозето, гроздето и ... виното

Модератор: Миша

Публикувай отговор
wesselin
Кафе с мляко
Мнения: 200
Регистриран на: Яну 28, '16, 16:07

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Мнение от wesselin »

Ще се опитам и аз да споделя мнение и опит при борбата с осите.Прави ми впечатление,че осите са там,където вече някое птиче е кълвало по сърната.Осата много трудно може да пробие ципата на зърното или поне не на всички сортове.Аз с капаните почти приключих.Сега правя същия сироп като за капани,но слагам и химия Кохинор например,че поне да умират и да не се пълнят толкова бързо бутилките.Тук е добре да е повече отворено отгоре,за да усещат по добре миризмата на сиропа.Казват,че е добре борбата с осите да започне много рано,още от започване на летежа им,а не вече когато много са се размножили.Един мой познат тази година е пръскал със сода 2 пакетчета и 1ч.л. сол на 10л. вода и е доволен. :stiskam:
Аватар
renimoss
Баш кафе майстор
Мнения: 2050
Регистриран на: Май 27, '13, 17:26
Местоположение: София

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Мнение от renimoss »

Борбата с осите от рано звучи много логично, защо не съм се сетила :ufff:
Осите доста успешно сами прегризват обвивката ма зърната на памид, димят, широка мелнишка и няколко десертни сорта, наблюдавах ги, гадовете :evil: Отела нагънаха последен и очевидно без апетит, след като вече нямаше друго. Те нали имат гризещ устен апарат, за разлика от пчелите, и се справят доста добре.
Каква е тази химия Кохинор, която използваш? Правилно ли схващам, че я добавяш в класическия сироп за капани, който не е примамлив за пчели, т.е. няма опасност за тях (че имам и кошери наблизо)?
Благодаря за споделемите знания и опит :tzvetentze:
wesselin
Кафе с мляко
Мнения: 200
Регистриран на: Яну 28, '16, 16:07

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Мнение от wesselin »

renimoss написа:Борбата с осите от рано звучи много логично, защо не съм се сетила :ufff:
Осите доста успешно сами прегризват обвивката ма зърната на памид, димят, широка мелнишка и няколко десертни сорта, наблюдавах ги, гадовете :evil: Отела нагънаха последен и очевидно без апетит, след като вече нямаше друго. Те нали имат гризещ устен апарат, за разлика от пчелите, и се справят доста добре.
Каква е тази химия Кохинор, която използваш? Правилно ли схващам, че я добавяш в класическия сироп за капани, който не е примамлив за пчели, т.е. няма опасност за тях (че имам и кошери наблизо)?
Благодаря за споделемите знания и опит :tzvetentze:
Точно така,добавям го в класическия сироп,а той най просто се прави от захар и вода и се добавя оцет.Казват,че за предпочитане при ранната борба с осите да се използва риба за примамка.
http://agrokolev.com/site2016/index.php ... Itemid=252" onclick="window.open(this.href);return false;
Използвам и това:
http://www.cheminova.bg/bg/products/ins ... t_20sl.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
renimoss
Баш кафе майстор
Мнения: 2050
Регистриран на: Май 27, '13, 17:26
Местоположение: София

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Мнение от renimoss »

Риба ли? Как точно?
И това ще пробвам. Ще събере котките от селото :lol:
Deleted User 2919

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Мнение от Deleted User 2919 »

wesselin написа:Ще се опитам и аз да споделя мнение и опит при борбата с осите.Прави ми впечатление,че осите са там,където вече някое птиче е кълвало по сърната.Осата много трудно може да пробие ципата на зърното или поне не на всички сортове.Аз с капаните почти приключих.Сега правя същия сироп като за капани,но слагам и химия Кохинор например,че поне да умират и да не се пълнят толкова бързо бутилките.Тук е добре да е повече отворено отгоре,за да усещат по добре миризмата на сиропа.Казват,че е добре борбата с осите да започне много рано,още от започване на летежа им,а не вече когато много са се размножили.Един мой познат тази година е пръскал със сода 2 пакетчета и 1ч.л. сол на 10л. вода и е доволен. :stiskam:
Осите много обичат и месо..Преди узряването слагат примамки с месо . Дългите, големите оси, това са оси-майки, те залагат гнездата и отглеждат яйцата..Малките оси са работнички..Но има една муха, се каква жужжалка., или бърмчалка.Бръмчи, хем е малка..Тя слага своите яйца в осите за да изхранват нейните малки със осата.. :dovolen: Лошото че и с пчелите прави същото.http://zooex.baikal.ru/diptera/bombyliidae.htm" onclick="window.open(this.href);return false; А мухи-журчалки, сирфиди, едат яйца и ларви на зелените и черни листови въшки.http://www.ya-fermer.ru/muhi-zhurchalki ... ovuyu-tlyu" onclick="window.open(this.href);return false;
wesselin
Кафе с мляко
Мнения: 200
Регистриран на: Яну 28, '16, 16:07

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Мнение от wesselin »

aya_vhill написа:Доста идеи се посъбраха за борбата с осите :daaa: . Обаче да приложим всички наведнъж е малко трудоемко. Примамките, колкото и вкусни да са, няма да оберат всички оси, все ще има и по гроздовете, та аз за себе си първо ще пробвам идеята на Веселин с пръскане със сода, лайка, малко химия...Предпочитам нещо, което да ги отблъсква, а не да ги привлича, че рояците са около цялата къща. А на вертикалните конструкции е лесно да се сложат тюлени торбички /2 в 1- срещу оси и птици едновременно/, поне докато лозите са млади и гроздовете- по-малко.
Ако се наложи ще приложа всеки метод, но последователно- да видя кой работи най-добре и в годините напред да не се чудя.
Алина, страхотна идея с месото, само че кучетата ще скъсат синджирите :dovolen: .
Веселин, тоя птицегон пробвал ли си го лично, защото аз имам несполучливи опити с подобни- един за лястовици и друг за змии.
Птицегона го ползвам вече трета или четвърта година.При пускането му в началото ефекта е поразителен бих казал,но след известно време някой,и то най вече местни пилета,врабчета например, се престрашават.Всяко животно свиква с времето и е добре явно да се допълват периодично плашилата.Например се пуска птицегона при започване на зреенето на гроздето,след известно време се поставят капачки,по късно някакви ленти или нещо подобно,и така :dovolen:
wesselin
Кафе с мляко
Мнения: 200
Регистриран на: Яну 28, '16, 16:07

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Мнение от wesselin »

renimoss написа:Риба ли? Как точно?
И това ще пробвам. Ще събере котките от селото :lol:
Рибата например скумрия разцепена на две,поставена в тарелка и добре подправена с химия.Вярно е,че трябва да се слага на места трудно достъпни за котки,защото много я обичат.
Аватар
ivanina
Кафе машина
Мнения: 4142
Регистриран на: Мар 29, '13, 11:36
Местоположение: Русе, България
Дал благодарност: 20 пъти
Получил благодарност: 6 пъти

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Мнение от ivanina »

aya_vhill написа:Имам няколко въпроса за резитбата...
Задължително ли е на втората пролет отново да режа лозичките на чепче с две пъпки или мога да оставя тези леторасти, които са се развили добре първата година. На някои от лозите са доста мощни, достигащи до 1,5- 2м. Четох, че трябва да се реже, ама защо? Може би да заякнат корените, стъблото...ама като гледам колко са дебели някои от леторастите, мисля, че са заякнали достатъчно и да не ги режа до долу и да родят една година по-рано...Та се чудя кое е правилното.
И нещо за резитбата на чеп на две очи. Миналата пролет за първи път рязах асмите /3-годишни/ по този начин. И двете очи пуснаха леторасти, които оставих. Сигурно някъде в материалите пише дали трябва да се маха единия, ама не си спомням и така ги оставих.
...По-нататък ще питам и за смесената резитба, че някои сортове го изисквали...
Благодаря!
...въобще не съм спец- чист аматьор съм, обичащ градинарските приключения , обаче по пътя на логиката - разбрах от първия път като преди години ми обясниха. :dovolen:
Първите три години режа на чепче, което ще рече - правим корен.
На следващата четвърта, вече оставям стара пръчка - която , по закон на природата ражда плод. :nod:
От опит имам загинали новозасадени лозови пръчки точно по таз причина - оставени леторасти които плододават на втората година от засаждането .Растението се изфорсирва с цел да изхрани гроздето и в същия момент коренът угасва...а на пролет лозичката вече я няма. Но дори и да е жива - от нея стърчи само една стара , плододавала ненужна пръчка и никакви нови пъпки за обновление.
Случаите , за които говоря са лозички от мои вкоренени пръчки. За облагородените лози не знам - шансът им може да е по голям.... :hmmmmmm:
Нека се изкажат специалистите в тази област. :nod:
Истината е като водата - винаги намира път!...

Изображение
wesselin
Кафе с мляко
Мнения: 200
Регистриран на: Яну 28, '16, 16:07

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Мнение от wesselin »

aya_vhill написа:Имам няколко въпроса за резитбата...
Задължително ли е на втората пролет отново да режа лозичките на чепче с две пъпки или мога да оставя тези леторасти, които са се развили добре първата година. На някои от лозите са доста мощни, достигащи до 1,5- 2м. Четох, че трябва да се реже, ама защо? Може би да заякнат корените, стъблото...ама като гледам колко са дебели някои от леторастите, мисля, че са заякнали достатъчно и да не ги режа до долу и да родят една година по-рано...Та се чудя кое е правилното.
И нещо за резитбата на чеп на две очи. Миналата пролет за първи път рязах асмите /3-годишни/ по този начин. И двете очи пуснаха леторасти, които оставих. Сигурно някъде в материалите пише дали трябва да се маха единия, ама не си спомням и така ги оставих.
...По-нататък ще питам и за смесената резитба, че някои сортове го изисквали...
Благодаря!
Няма да напиша нищо по-различно от "ivanina",но ще я подкрепя.В зависимост от условията при който се развиват новопосадените лози е добре поне първите 3 или 4 години да се режат на чеп с по 2 пъпки,без да се кършат,именно за да направят добра коренова система.Ако някое растение не се развива нормално и с къси и тънки леторасли е добре да се подхрани и полее в периода на растеж.При нормално развитие третата година този леторасъл който ще се качва на конструкцията(асмата),е добре да се премахват летораслите по него,а също така и листата,за да узрее добре.Ако през някоя от първите години се получи плододаване,може да се остави след втората година не повече от едно малко гроздче с няколко зърна(за задоволяване на любопитството).Аз използвам и препоръчвам,независимо дали е асмовидно или не отглеждането на лозите,да се извършва по системата Гюйо.
http://www.kak-da.com/%D1%81%D0%B8%D1%8 ... D0%B8.html" onclick="window.open(this.href);return false;
:stiskam:
Аватар
ivanina
Кафе машина
Мнения: 4142
Регистриран на: Мар 29, '13, 11:36
Местоположение: Русе, България
Дал благодарност: 20 пъти
Получил благодарност: 6 пъти

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Мнение от ivanina »

wesselin написа:Купувал съм,но преди много време.Прекупвачи,а не производители,което си е риск. :stiskam:
Здравей,wesselin!
Съгласна съм за производителите , но институтите производители отказват да ми продадат шест лозички по една от различен сорт - работят с големи поръчки , и такива дребни риби (клиенти)като мен увисват на въдицата на търговските озеленителни вериги разсадници - Практикер , Бриколаж и други разни. На Коопер. пазар също се предлагат , от безименни производители....а аз питам,размотавам търговеца с неудобни за него въпроси - кой е производителя, искам да зная , ами ако ми хареса сорта как ще го похваля!?....настава една смешна сцена :lol: , не е за разправяне....и в крайна сметка си тръгвам без лозови пръчки. :hmmmmmm:
Поне за моите от Бриколажа зная че производителя е Фидус плант и на кого ще поднасям благодарственото си слово. :twisted:
Между другото , ти произвеждаш ли лозички и ако Да - разполагаш ли с посадъчен материал за пролетта?! Или пък препоръчай производител , ако знаеш такъв.
Имаме нужда от леко подмладяване на лозовото ни парцелче от към червени винени сортове , така че се влизам в категорията - "търся". :nod:
Истината е като водата - винаги намира път!...

Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Плодове и зеленчуци”