Фенери, зарядни, батерии - инфо, новини, въпроси

За всякакви дискусии свързани с дома, уюта, дизайна и подредбата на дома.
Публикувай отговор
Boakal
Kъсо кафе
Мнения: 87
Регистриран на: Авг 24, '16, 15:53

Re: Фенери, зарядни, батерии - инфо, новини, въпроси

Мнение от Boakal »

Във връзка с постъпило питане дали се очаква Convoy L6 с гладък рефлектор реших да отговоря в темата.
Гладкия рефлектрор не е подходящ за диоди състоящи се от 4 разделени физиески диода в кристала. Подходящ е за монолитни диоди като XHP-35, който ако и да се състои от 4 отделни диода то те са събрани заедно.
Гладкия рефлектор е раздаден на хората занимаващи се с мод за да тестват Convoy L6 точно с този далекобоен диод XHP-35. Това разбира се налага и друг драйвер защото
XHP-35 работи на 12V докато XHP-70 на 6V (има и версия на 12V, но тя не се ползва за фенери). Очаква се съвсем скоро да бъдат направени тестове.
Една от причините за тези маневери е че има много потребители които постоянно натискат Саймъм (който се води нещо като официален представител на Convoy) да изкара на пазара нов актуален далекобоен фенер защото малко или много Convoy L2 вече е морално стар.
Boakal
Kъсо кафе
Мнения: 87
Регистриран на: Авг 24, '16, 15:53

Re: Фенери, зарядни, батерии - инфо, новини, въпроси

Мнение от Boakal »

Понеже в една тема е твърде разпръснато да качвам инфо, а създаване на много еднотипни теми не е удачно в този форум, който има интерес може да разгледа новите публикации тук:
http://forum.fishing-mania.com/viewforum.php?f=33" onclick="window.open(this.href);return false;
Boakal
Kъсо кафе
Мнения: 87
Регистриран на: Авг 24, '16, 15:53

Re: Фенери, зарядни, батерии - инфо, новини, въпроси

Мнение от Boakal »

къщичка написа:Boakal,благодаря ти за отговора относно китайските сайтове.
Все нямам свестен фенер, пък си харесах един от показаните от теб, ама ще изчакам финансова инжекция, за да си поръчам и други неща с него.

Обаче ми стана интересно за студената бяла светлина. Крушки, които са в ежедневието ни, у дома, значи ли че и те увреждат ретината?
Тук има интересна статия по въпроса:
http://led-bulgaria.com/%D0%92%D1%80%D0 ... 1%82%D0%BE

И едно обяснение защо по-ниската цветова температура е по-удачна при изкуственото осветление.
Крива на Круитоф
Изображение
https://en.wikipedia.org/wiki/Kruithof_curve
Кривата на Круитоф отразява отношението между цветовъзприятието и силата/интензитета на светлината.Като пример, дневната светлина при висока облачност, която достига до 6500 Келвина се възприема от очите на повечето хора като съвършено бяла. Докато един изкуствен източник на светлина със същата цветна температура (да речем някои LED фенери) ще бъде възприеман от много хора като студен и клонящ към виолетово, при което повечето цветове ще бъдат неправилно възприемани. Точно това е разликата, която се получава от силата на осветеност при различните източници на светлина. Затова и когато оценяваме един източник, винаги трябва да вземаме предвид, неговият интензитет заедно с цветната му температура. Още малко с практическите примери, при нисък интензитет на светлината отново да речем от малко фенерче, с цветна температура ~3000 Келвина ще бъде възприемана от повечето хора като дневна бяла, при нивата, които осигурява този източник и респективно фенерчето ще бъде оценявано високо от гледна точка, правилност на цветовъприемането.
Boakal
Kъсо кафе
Мнения: 87
Регистриран на: Авг 24, '16, 15:53

Re: Фенери, зарядни, батерии - инфо, новини, въпроси

Мнение от Boakal »

Малко практична информация предоставена от руски ентусиасти.
Реален полеви тест и сравнение между фенер с 980 лумена студена светлина (EagleTac М25С2 XM-L2 U2) и 911 лумена неутрална светлина (EagleTac М25С2 XM-L2 T6). На пръво четене при един същ рефлектор студения диод има по-голяма сила на светне и съответно трябва да се справи по-добре.
В действителност обаче поради мъглата образувана от водните изпарения се вижда как неутралния диод пробива по-добре. Като добавим факта че неутралната светлина показва по-реалистично цветовете, то правилния избор е повече от ясен.
Ако обаче си взимате фенер който ще ползвате само в къщи и офиса и просто искате да впечатлите някого колко силно свети, то тогава този със студената светлина е вашия "човек".
Повече инфо тук:
http://forum.fonarevka.ru/showthread.php?t=26031" onclick="window.open(this.href);return false;

Студена светлина:
Изображение

Неутрална светлина:
Изображение
Boakal
Kъсо кафе
Мнения: 87
Регистриран на: Авг 24, '16, 15:53

Re: Фенери, зарядни, батерии - инфо, новини, въпроси

Мнение от Boakal »

Обяснеие на това което се вижда на пръвата картина - дроселиране на студената светлина около водните пари се обяснява с така наречената Дифракця:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0 ... 0%B8%D1%8F" onclick="window.open(this.href);return false;
Цитат:
"Дифракцията е отклонението на вълни от праволинейното им разпространение в пространството, проявявяващо се най-силно при дължина на вълната, близка до размера на някаква нееднородност на средата."
В нашия случай: студената светлиина е със спектър който има малка дължина на вълната която става съизмерима с размера на препятствието (водните пари). От там се получава и това "умотаване" на светлината.
Допълнително утежнение на ситуацуията от първата снимка е факта че студената светлината е с по-висока честота (по-ниска дължина на вълната) и съответно тя носи по-голяма енергия. При съприкосновение с препятствия (въздух, водни пари и т.н.) светлината въздейства на частиците което допълнително увеличава загубите.
Boakal
Kъсо кафе
Мнения: 87
Регистриран на: Авг 24, '16, 15:53

Re: Фенери, зарядни, батерии - инфо, новини, въпроси

Мнение от Boakal »

Много често се споменава как цветовата темература на студената светлина отговаря на тази на температурата на слънцето.
Всъщност това наистина е така. Ето какво пише в енциклопедията:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0 ... 1%86%D0%B5" onclick="window.open(this.href);return false;
"Слънцето се класифицира по своя спектрален клас като G2V. В сигнатурата на спектралния клас G2 показва, че повърхностната му температура е около 5778 K (5505 °C), а V – че Слънцето, както повечето звезди, е част от главната последователност и освобождава енергията си чрез ядрен синтез на водородни ядра в хелий."
Тоест би трябвало студената светлина да бъде тази която ни трябва. Защо обаче това не е така?
Ето какво пише по въпроса тук:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0 ... 1%8A%D1%80" onclick="window.open(this.href);return false;
"Земната атмосфера има характерен спектър на пропускане и поглъщане на електромагнитното излъчване. Видимите с човешко око вълни преминават през т.нар. „видима пролука“ в атмосферата, която представлява област от електромагнитния спектър, преминаващ през земната атмосфера без да се поглъща от нея. Тъй като синята светлина е с по-къса дължина на вълната и съответно с по-висока честота, тя се разсейва повече от червената, жълтата и зелената. Това е и причината, поради която небето е синьо."
Тоест до нас синята слънчева светлина достига с по-нисък интензитет. Но при диодите със студена светлина това не е така. Там синия цват е доста по-ярък, за сметка на цветовете с по-ниска честота.
Спектър на видимата светлина:
Изображение

При условие че температурата на слънцето 5800К защо тогава то е жълто?
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0 ... 1%86%D0%B5" onclick="window.open(this.href);return false;
"Слънцето се класифицира по своя спектрален клас като G2V, като често се описва неформално като жълто джудже, защото видимото му излъчване е най-силно в жълто-зелената част на спектъра и защото, макар че цветът му е бял, от повърхността на Земята то обикновено изглежда жълто, заради разсейването на синята светлина в атмосферата."

Друг интересен момент е връзката между енергията и честотата. Колкото по-висока е честотата на светлината, толкова повече енергия има в нея. При диодите бялата светлина се получава от диод който излъчва синя светлина и нанесен върху него луминофор. От количеството фосфор в него зависи какво количество ще се превърне в друг цвят и какво ще се пропусне като синя светлина. Естествено поропускането на повече синя (студена) светлина намалява загубите (повече лумени). Синята светлина обаче е много близка до виолетовата.
Ето нещо интересно по въпроса: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0 ... 1%8A%D1%80" onclick="window.open(this.href);return false;
"Следващото лъчение след видимата светлина по честота е ултравиолетовото (англ. UV). Това е излъчване, чиято дължина на вълната е по-къса от дължината на вълната на виолетовия край на видимия спектър.
Бидейки високоенергийно, УВ излъчването е в състояние да разкъсва химичните връзки и така да прави молекулите необичайно реактивни (йонизация), като най-общо променя взаимното им поведение. Изгарянето на човешката кожа на слънце например се причинява от разрушителните ефекти на УВ лъчение върху клетките на кожата, което може да причини дори и рак в случай, че лъчението повреди сложните ДНК молекули в клетките (УВ радиацията е доказан мутаген). Слънцето излъчва голямо количество УВ лъчение, което бързо би могло да превърне Земята в безплодна пустиня, ако по-голямата част от това излъчване не се поглъщаше от атмосферния озонов слой преди да достигне Земята."
И една полезна графика:
Изображение


Малко смешно, но:
Нагледно дължините на вълната на различните цветове светлина:
Изображение
Последно промяна от Boakal на Ное 28, '16, 13:20, променено общо 1 път.
Boakal
Kъсо кафе
Мнения: 87
Регистриран на: Авг 24, '16, 15:53

Re: Фенери, зарядни, батерии - инфо, новини, въпроси

Мнение от Boakal »

Визуални сравнения:

Студена светлина, диод Cree, ниска вярност на цветопредаване.
Изображение

Студена светлина, диод Nichia, висока вярност на цветопредаване.
Изображение

За направата на снимки студена светлина с висока вярност на цветопредаване е идеална, но за нашето нощно зрение неутралната (при висока яркост)
Изображение

и топлата (при ниска яркост) светлина е по-комфортна.
Изображение

Линк към инфото:
http://budgetlightforum.com/node/50845" onclick="window.open(this.href);return false;
Boakal
Kъсо кафе
Мнения: 87
Регистриран на: Авг 24, '16, 15:53

Re: Фенери, зарядни, батерии - инфо, новини, въпроси

Мнение от Boakal »

Дифузер за фенери Convoy S2 S3 S4 S5 S6 S7 S8.
Дифузера става на всички фенери с диаметър на главата 24,5mm. Примерно: Eagle Eye X2R, Jaxman E2.
Ревю:
http://budgetlightforum.com/node/50873" onclick="window.open(this.href);return false;
Магазин:
https://www.aliexpress.com/store/produc ... 13568.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Boakal
Kъсо кафе
Мнения: 87
Регистриран на: Авг 24, '16, 15:53

Re: Фенери, зарядни, батерии - инфо, новини, въпроси

Мнение от Boakal »

Полезна страница за коледни харчове:
http://budgetlightforum.com/node/33834" onclick="window.open(this.href);return false;

Коледна отстъпка от 20% на всички продукти на Thrunite:
http://www.thrunite.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Изображение
Boakal
Kъсо кафе
Мнения: 87
Регистриран на: Авг 24, '16, 15:53

Re: Фенери, зарядни, батерии - инфо, новини, въпроси

Мнение от Boakal »

Интересни предложения за къмпинг лампи.
Желателно е да се търси качествена светлина: неутрална или топла с висок CRI.
Ето няколко варианта:

Nitecore LR30 High CRI LED White/Red 205LM Portable Camping light
http://www.banggood.com/Nitecore-LR30-H ... s=category" onclick="window.open(this.href);return false;
Изображение

Nitecore LA10CRI /Nichia 75LM 4Modes LED Camping Flashlight
http://www.banggood.com/Nitecore-LA10LA ... s=category" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... men-1-X-AA" onclick="window.open(this.href);return false;
Изображение

Fenix CL20 11*LEDs Neutral White 165 Lumens 4-Mode LED Camping Lantern
http://www.banggood.com/Fenix-CL20-11LE ... s=category" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... ern-review" onclick="window.open(this.href);return false;
Изображение

Тук има цял раздел за къмпинг лампи:
https://www.fasttech.com/category/1941" onclick="window.open(this.href);return false;

Тук също има, но са смесени с подобни продукти:
http://www.gearbest.com/led-solar-light ... learance=n&" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “Дом, дизайн, домакинство”