Зимни мезета и салати
- МГХ
- Наркоман
- Мнения: 10114
- Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
- Местоположение: Русе
- Дал благодарност: 368 пъти
- Получил благодарност: 1035 пъти
Re: Зимни мезета и салати
Не стават хубави. Поне на мен не ми харесват.kali написа:А, затваряте ли във фризера и пресни краставички по някакъв начин-нарязани или настъргани?
Тях ги правя по един много лесен начин : в буркана малко оцет /до резката или по -малко/ ,лъжица сол и лъжица захар,резенче лук и/или скилидка чесън , копър , два аспирина.Нареждат се краставичките , заливат се с гореща вода и се затварят.Обръщат се на капачката и така се херметизират. Стават хрипкави , защото не са варени и много вкуснииии. Солта, оцета и захарта на вкус .Аз обичам солено и слагам равна лъжица сол и захар ,но намалявам малко оцета /ябълков/ ,защото не обичам много кисело.
Re: Зимни мезета и салати
МГХ и аз така съм чувала, че не стават хубави, затова попитах, да не би все пак да има вариант, но твоята рецепта си я записвам и ще опитам да видя дали ще ни харесат. ММ не харесва консервите с аспирин, ама няма да му казвам.
А, дали да не сложа и малко олио, правила ли си така?
А, дали да не сложа и малко олио, правила ли си така?
- МГХ
- Наркоман
- Мнения: 10114
- Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
- Местоположение: Русе
- Дал благодарност: 368 пъти
- Получил благодарност: 1035 пъти
Re: Зимни мезета и салати
Не съм ,но мисля ,че от олиото ще омекнат , а и има опасност да се вграни . Не е добър вариант, струва ми се.
Re: Зимни мезета и салати
Харесах тази рецепта http://www.edimdoma.ru/retsepty/67405-o ... v-ogurtsah" onclick="window.open(this.href);return false;.
Посъветвайте ме вместо пластмасови капачки как да затворя. Сигурно протича ферментация и идеята е да не изгърмят капачките?
Посъветвайте ме вместо пластмасови капачки как да затворя. Сигурно протича ферментация и идеята е да не изгърмят капачките?
Re: Зимни мезета и салати
Празниците наближават и в неделя започваме с подготовката на Руската салата.
Правиме една много голяма пълна тенджера.На годината веднъж, но като хората ,както трябва
Задължително я правим със шпек на Орехите.Става най-хубаво
Правиме една много голяма пълна тенджера.На годината веднъж, но като хората ,както трябва
Задължително я правим със шпек на Орехите.Става най-хубаво
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Направи мил жест към себе си
още днес.
- zeleno
- Наркоман
- Мнения: 13713
- Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
- Дал благодарност: 202 пъти
- Получил благодарност: 390 пъти
Re: Зимни мезета и салати
аз направих бързо кисело зеле
много добре се получи / което е рядкост при мен
сока е точно кисел , а не само солен , абе по-хубав е от зелето
много добре се получи / което е рядкост при мен
сока е точно кисел , а не само солен , абе по-хубав е от зелето
- katina
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1437
- Регистриран на: Юни 7, '12, 18:46
- Местоположение: Хасково
- Дал благодарност: 81 пъти
- Получил благодарност: 33 пъти
Re: Зимни мезета и салати
Зеленко, дай рецептата за това зеле!
Вчерашният ден е вече история, утрешният е загадка, а днешният е дар.
- zeleno
- Наркоман
- Мнения: 13713
- Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
- Дал благодарност: 202 пъти
- Получил благодарност: 390 пъти
Re: Зимни мезета и салати
ами тя е класическата
в десетлитрово шише пълня с нарязано зеле / колкото да мине през гърлото на бутилката/
горе-долу две средноголеми зелки
изсипвам 65-70 грама морска сол и оставям да преседи 24 часа
зелето омеква и леко се сляга
за тези 24 часа от време навреме обръщам бутилката или на дъно или на капачка
отварям капачката преди обръщане , защото се отделя много газ
държа през цялото време на стайна температура
и на втория ден наливам два литра чешмяна вода , студена
това е
държа на стайна температура , обръщам винаги когато се сетя , винаги преди обръщане отвинтвам капачката за да излезе натрупалия се газ
цялата процедура трае около 5-6 дни
щом зелето стане готово / отпивам от сока , но то и количеството газ рязко намалява , изнасям на студено / на терасата /
когато решиш да готвиш , режеш бутилката , което остане натъпкваш в трилитров буркан , доливаш със сока при нужда и оставяш да чака следващо готвене в хладилника
в десетлитрово шише пълня с нарязано зеле / колкото да мине през гърлото на бутилката/
горе-долу две средноголеми зелки
изсипвам 65-70 грама морска сол и оставям да преседи 24 часа
зелето омеква и леко се сляга
за тези 24 часа от време навреме обръщам бутилката или на дъно или на капачка
отварям капачката преди обръщане , защото се отделя много газ
държа през цялото време на стайна температура
и на втория ден наливам два литра чешмяна вода , студена
това е
държа на стайна температура , обръщам винаги когато се сетя , винаги преди обръщане отвинтвам капачката за да излезе натрупалия се газ
цялата процедура трае около 5-6 дни
щом зелето стане готово / отпивам от сока , но то и количеството газ рязко намалява , изнасям на студено / на терасата /
когато решиш да готвиш , режеш бутилката , което остане натъпкваш в трилитров буркан , доливаш със сока при нужда и оставяш да чака следващо готвене в хладилника
Re: Зимни мезета и салати
Лично мое производство
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Направи мил жест към себе си
още днес.