Зимни мезета и салати

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
дара
Чист кофеин
Мнения: 8216
Регистриран на: Яну 19, '11, 20:04
Местоположение: София

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от дара »

sendi1966 написа:Лени,аз ги правя по следната рецепта
5 суп.л.оцет
5суп.л.олио
1 суп.л сол
1 суп.л.захар
всичко това го слагам в буркана,слагам още скилидки чесън,копър,магданоз
пека чушлетата и ги пълня в буркана,пълня го хубаво,затварям и обръщам.
Бързо,лесно и вкусно.Същата рецепта използвам и за печени чорбаджийски чушки.
Сенди,рецептата за колко голям буркан се отнася?
Аватар
sendi1966
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1195
Регистриран на: Апр 7, '13, 12:17
Местоположение: Хасково

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от sendi1966 »

Дара,обикновен компотен буркан.
Аватар
дара
Чист кофеин
Мнения: 8216
Регистриран на: Яну 19, '11, 20:04
Местоположение: София

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от дара »

Благодаря,Сенди,ще я пробвам :tzvetentze:
Аватар
sendi1966
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1195
Регистриран на: Апр 7, '13, 12:17
Местоположение: Хасково

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от sendi1966 »

Вчера правих пукани чушлета и нектар от праскови.
Малко нагледен материал :D
Изображение
Изображение
Изображение
рецептата и от соц.време,от покойната ми майка.Изпробвана е през годините.Оригиналната е за печени чорбаджийски чушки.Сосчето накрая който остава в буркана така хубаво си го хапвам с хлебец. :D нищо не се хвърля :D
Аватар
Lizi
Чист кофеин
Мнения: 6608
Регистриран на: Ное 29, '09, 17:02
Получил благодарност: 51 пъти

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от Lizi »

Аз ги правя в бурканчета от лютеница . Слагам по чаена лъжица сол,захар и оцет.не слагам олио.
Аз правих сос за спагети и един сос с домати пикантен с кока-кола. Много хубав става и върви с печени ребърца.
Аватар
jozefin
Кафе машина
Мнения: 4446
Регистриран на: Дек 5, '09, 10:28
Местоположение: Ловеч, 200 m надморска височина, умереноконтинентален климат
Дал благодарност: 68 пъти
Получил благодарност: 212 пъти

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от jozefin »

sendi1966, как правиш нектара?
Антонова
Кафе с мляко
Мнения: 203
Регистриран на: Ное 28, '11, 19:00

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от Антонова »

Lizi,може ли рецептата за сосовете, които си правила, че много домати са назрели.
РОУЗ

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от РОУЗ »

И аз затворих 40 кг домати (купешки) - сос за спагети, лютика и лютивка.
Сироп от къпини и сладко от къпини. Десетина бурканчета пукани чушлета. Организирах своеобразна поточна линия с двама черноработници и за ден и половина приключихме. :lol:
Въздъх! :dovolen:


Сенди, сподели рецептата за нектара, и аз правих няколко пъти, но не помня по коя рецепта от записаните в тефтеря.
Аватар
sendi1966
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1195
Регистриран на: Апр 7, '13, 12:17
Местоположение: Хасково

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от sendi1966 »

Момичета,нямам точна рецепта за нектара.От години го правя на око. :D
Обелвам прасковите,слагам ги да заврат с вода колкото да покрие количеството плод.Варя за около 10-15 мин,зависи и от зрелоста на прасковите де :D Като поизстинат минавам ги на блендера,слагам захар на вкус,ако е доста гъстичко добавям и водичка малко :D .Затварям в шишенца и заварявам 10 минути.Така правих миналата година и от сини сливи и дюли.
Аватар
Lizi
Чист кофеин
Мнения: 6608
Регистриран на: Ное 29, '09, 17:02
Получил благодарност: 51 пъти

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от Lizi »

Сос за ребърца
1с.л.олио
1глава лук
3скилидки чесън
2ч.ч.кетчуп
1кутийка кока-кола
1/2ч.ч.ябълков оцет
2с.л.кафява захар
1/2с.л.черен пипер
1/2с.л.лук на прах
1/2с.л.смлян динар
1/2с.л.лимонов сок
1с.л.Сос Уорчестър
загрява се олиото и се сотират нарязаните
на ситно лук и чесън.добавят се останалите съставки и се вари на слаб огън като се разбърква около час.
Аз не съм слагала сос уорчерстър защато моя мм не яде риба.
Стерилизирах 20 минути.
2.5 кг свински ребра се натриват:
2с.л.сол
2с.л.кафява захар
2ч.л.чесън на прах
2ч.л.лук на прах
1ч.л.млян кимион
1ч.л.лют червен пипер
1ч.л.черен пипер
завиват се с фолио и се слагат в хладилника
4-12часа.
Ребрата се пекат на скара
Намазват се със сос и се доизпичат.
Сервират се със сос.
Сосът за спагети го правя с чесън
босилек и малко захар.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”