Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Май говориш за бахарtroll написа:Направих още един буркан, но забравих черния пипер ибахура.
Буркана оставен на стайна температура бомбира три-четири часа по- късно.
допълних с вода и му турих черния пипер и бахура и ще докладвам.
![Wink ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
![Изображение](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b5/Blutwurst.jpg/350px-Blutwurst.jpg)
Ако не искаш да вариш бурканите с туршия,можеш да възвриш саламурата,да залееш зеленчуците , веднага да затвориш буркана и да го обърнеш с капачката на долу. Аз използвам буркани на винт.Зеленчука остава по-хрупкав.Не слагам аспирин ,но не съм съхранявала туршията повече от 2-3 месеца ,понеже я изяждаме.
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Ами вероятно е бахар... аз се губя сред имената на различните езици, щото туй май му казват на англииски Allspice, а на френски е Дж(Я)амайска чушка.
https://youtu.be/F5zhu_yXAYY
https://youtu.be/F5zhu_yXAYY
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
От 5 години насам процедираме така.
Купуваме по 2 кофи лютеница от тая.Една кофа струва 78.68лв.А някъде може да я има и по 60-65лв.
Пълниме в 400гр.бурканчета,запечатваме и се варят 20 минути.Много лесно и бързо става.И най-важното е ,че не се уморяваме.
Тази лютеница е перфектната и за най-изтънчения вкус.
Няма по-хубава.Пробвайте и ще ме споменавате
![Доволен :dovolen:](./images/smilies/smile.gif)
Купуваме по 2 кофи лютеница от тая.Една кофа струва 78.68лв.А някъде може да я има и по 60-65лв.
![Изображение](http://i63.tinypic.com/t65lxe.jpg)
Пълниме в 400гр.бурканчета,запечатваме и се варят 20 минути.Много лесно и бързо става.И най-важното е ,че не се уморяваме.
![Изображение](http://i63.tinypic.com/5wh4rp.jpg)
Тази лютеница е перфектната и за най-изтънчения вкус.
Няма по-хубава.Пробвайте и ще ме споменавате
![Доволен :dovolen:](./images/smilies/smile.gif)
![Доволен :dovolen:](./images/smilies/smile.gif)
![Доволен :dovolen:](./images/smilies/smile.gif)
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Направи мил жест към себе си
още днес.
-
- Дълго кафе
- Мнения: 123
- Регистриран на: Апр 22, '16, 08:01
- Местоположение: в.з. Осеново, 14км ССИ от Варна
- Обратна връзка:
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Много благодаря, нашите тази година няма да се мъчат ![Nod :nod:](./images/smilies/nod.gif)
![Nod :nod:](./images/smilies/nod.gif)
Моята градина- "Част от мен":
http://gardemaister.snimka.bg/flowers/g ... 227558.all" onclick="window.open(this.href);return false;
Времето в градината ми:
http://www.stringmeteo.com/stations/osenovo/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://gardemaister.snimka.bg/flowers/g ... 227558.all" onclick="window.open(this.href);return false;
Времето в градината ми:
http://www.stringmeteo.com/stations/osenovo/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Да споделя нещо изпробвано за първи път от мен. През лятото правя "слънчева туршия'- краставички със сол и на слънце,докато станат кисели. Тази година по съвет от съседка сложих на литър вода по една супена лъжица ракия.Станаха много хрупкави и вкусни. ![Nod :nod:](./images/smilies/nod.gif)
![Nod :nod:](./images/smilies/nod.gif)
- МГХ
- Наркоман
- Мнения: 10138
- Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
- Местоположение: Русе
- Дал благодарност: 391 пъти
- Получил благодарност: 1131 пъти
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Не разбирам.
Нали целта на домашно приготвените лютеници ,сладка и прочие консерви е да бъдат вложени качествени продукти без химически вредни консерванти , всевъзможни е-та и добавки като нишесте , лепила , сгъстители и втвърдители . Тогава защо да купувам от магазина и да разфасовам промишлено приготвена лютеница.
Не искам да обидя никого ,но това занимание ми се вижда лишено от смисъл.
Или ще си приготвя нещо качествено и полезно или ще купя бурканче от магазина , ако много ми се е прияло нещо такова , но само понякога , защото е направо вредно.
Така мисля.
Албена , това с краставичките съм го пробвала и наистина е добра идея.Бях забравила за нея , но сега ще ги направя точно така. Впрочем ракията прави крехки и пържолите за барбекю![Йеее! :ieeee:](./images/smilies/ieeee.gif)
![Хммм :hmmm:](./images/smilies/hmmm.gif)
Нали целта на домашно приготвените лютеници ,сладка и прочие консерви е да бъдат вложени качествени продукти без химически вредни консерванти , всевъзможни е-та и добавки като нишесте , лепила , сгъстители и втвърдители . Тогава защо да купувам от магазина и да разфасовам промишлено приготвена лютеница.
Не искам да обидя никого ,но това занимание ми се вижда лишено от смисъл.
Или ще си приготвя нещо качествено и полезно или ще купя бурканче от магазина , ако много ми се е прияло нещо такова , но само понякога , защото е направо вредно.
Така мисля.
Албена , това с краставичките съм го пробвала и наистина е добра идея.Бях забравила за нея , но сега ще ги направя точно така. Впрочем ракията прави крехки и пържолите за барбекю
![Йеее! :ieeee:](./images/smilies/ieeee.gif)
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31883
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1231 пъти
- Получил благодарност: 3117 пъти
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Миленче, Светката не прави домашна лютеница.
Казва, че купува 2 опаковки по 18 кг. и ги разпределя в бурканчета по 400 гр., които само вакуумира - това е.
Моят предпочитан производител е Дерони. Като свърша едно бурканче едросмляна лютеница, купувам друго.
Когато гушна босилека, няма да е от консервантите.
Отдавна трябваше да са ме тръшнали, пък още не са. ![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Казва, че купува 2 опаковки по 18 кг. и ги разпределя в бурканчета по 400 гр., които само вакуумира - това е.
Моят предпочитан производител е Дерони. Като свърша едно бурканче едросмляна лютеница, купувам друго.
Когато гушна босилека, няма да е от консервантите.
![Хи-хи-хи :hihihi:](./images/smilies/hihi.gif)
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
- МГХ
- Наркоман
- Мнения: 10138
- Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
- Местоположение: Русе
- Дал благодарност: 391 пъти
- Получил благодарност: 1131 пъти
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Права си , Мерка.Мария Николова написа:Миленче, Светката не прави домашна лютеница.
Казва, че купува 2 опаковки по 18 кг. и ги разпределя в бурканчета по 400 гр., които само вакуумира - това е.
Моят предпочитан производител е Дерони. Като свърша едно бурканче едросмляна лютеница, купувам друго.
Когато гушна босилека, няма да е от консервантите.Отдавна трябваше да са ме тръшнали, пък още не са.
![Хи-хи-хи :hihihi:](./images/smilies/hihi.gif)
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10134
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
- Дал благодарност: 799 пъти
- Получил благодарност: 1414 пъти
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Есента слагам във фризера 3-4 кутии от сладолед с печени , добре изцедени чушки и патладжан. Когато реша, че е време за лютеница, размразявам , добавям доматено пюре домашно, олио и т.н. и приготвям лютеница за незабавна консумация, 3-4 дни напр. Вкусът е съвсем друг, пробвайте. ![Ангелче2 :angel2:](./images/smilies/halo.gif)
![Ангелче2 :angel2:](./images/smilies/halo.gif)
- maranta
- Кафевар/ка/
- Мнения: 780
- Регистриран на: Мар 19, '15, 08:54
- Дал благодарност: 139 пъти
- Получил благодарност: 34 пъти
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Уф, аз понякога имам пристъпи на вманиячаванеМГХ написа: Без да съм излишно вманячена на тема вредности се опитвам да избягвам това ,което мога.Не ,че и аз от време на време не хапвам лютеница Дерони и Олинеза, или пък ужасно вредните кренвирши. Е ,няма и аз от това да се гътна , но... друго си е два дни да се "мъчиш " около огъня с чушки , домати и патладжан и накрая да видиш омацаните бузки на "златното внуче на баба"![]()
![]()
![Embarrassed :oops:](./images/smilies/icon_redface.gif)
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
![Тъжно :snif:](./images/smilies/snif.jpg)
На лютеницата обаче, от три години съм и хванала цаката - правим си лютеница на фурна. Има много рецепти в нета, аз си харесах една и си я натаманих за моята тава и така вече си имаме мързелива домашна лютеница по наш вкус
![Nod :nod:](./images/smilies/nod.gif)
![Доволен :)](./images/smilies/smile.gif)