За нова практика на модериране и подредба на форума

Тук пишете всичко, което виждате като проблем или бихте искали да се смени. Отваряйте нова тема за всеки проблем - след като го оправя, ще трия съответната тема.
Заключено
bell

Re: За нова практика на модериране и подредба на форума

Мнение от bell »

Dewina написа:
- Да не се допуска каквато и да е злонамереност в съобщенията, както и такива с груб, оскърбителен, заплашителен, вулгарен или унизителен характер или нарушаващи законите или моралните норми. Да се показва респект към другите потребители.

- С това съм съгласна.


- Да се uзползват средствата за графично оформление на текста, като емотикони, начертание, цвят и др. пестеливо и оправдано.

Какъв е критерият за пестеливо и оправдано? По едно скачащо човече :ieeee: или по три може :ieeee: :ieeee: :ieeee: , за да изрази човек радостта си?

Има хора, които изобщо не ползват и други, за които това е почерк в общуването им тук, забавен и весел. И двата начина на изразяване имат своя чар

- да бъдем пестеливи при публикуване на снимки и да включваме само такива, които имат директна връзка с обсъжданата тема.
Пестеливи на снимки? Това не го разбрах.... често пъти темата е широка и от едно се включва и друго.

- Когато отваряме нова тема или задаваме въпрос, да избuрaме по възможност кратко заглавие, максимално добре характеризиращо естеството на темата. Да не озаглавяваме темите с безсмислени заглавия, като "Въпрос" ,"Моля за съвет","Помогнете", "Имам проблем", "Престъпление срещу човечеството". Заглавието задължително трябва да бъде изписано граматически правилно.

"Престъпление срещу човечеството" - нали хуморът е желателен?


- Имена на селекцинери/фирми/сортове да се изписват в оригинален вид (латиница) /авторско право, запазена марка/: Tantau (не Тантау), "Eyes For You", а не "Очите".

Това, колкото и да се стараем няма как да стане. Аз чета и международни форуми, дори там няма подобни ограничения. PAoK не е футболен отбор, а съкратеното на Princess Alexandra of Kent :hihihi: AD е Негово величесто Дарби и т.н.т. и то в доказани международни форуми http://forums.gardenweb.com/forums" onclick="window.open(this.href);return false;
Няма да давам повече примери, но те са много. Отне ми време, за да свикна на различните места да ги чета. Още повече ние не пишем на латиница и това е още една допълнителна пречка. Ако, човек трябва да анализира и съпоставя сортове в дискусия, само копирането на имената ще му отнеме поне 15 мин. Никъде няма такива изисквания. Стараем се да сме изчерпателни и както и Калико написа с препратки към енциклопедии. Девина, провери и немските форуми да видиш техните също имат свой облик при писането на имената.


- Да формулираме въпросите и отговорите си кратко и ясно. Да проверuм дали го пускате в правилния раздел. Да проверuм дали текстът не нарушава писаните и неписаните правила на форумното общуване. Да не се допуска публикуването на едно и също мнение в повече от един раздел.

Кратко и ясно? Това са приказки в пространството. Когато един човек дори не може да формулира какво точно иска как да пита кратко и ясно? Например - Искам да сложа 10 рози, но не знам какви. Може катерачи, ама да цъфят много. Обаче има пътека и дали ще пречат :hmmm: Има и поливна система и един бор в близост. Та, май няма да стане. Може да сложа само две, какво ще кажете и другото да го напълня с други растения и т.н.т. :lol:
Често пъти хората питат, но самите те не знаят какво точно искат и как да бъдат кратки. Отговорите съответно също.... с това предложение ще ограничим хора, които не знаят какво точно искат и се лутат

Може и да не пусне в правилния раздел, защото хората често питат за дадена роза в темите по селекционери, а не в Препоръчайте ми роза.... и тогава пак са прави.
Ако, човек иска да пита в БГ мама за възпитанието на детето, няма да отиде в "Хрема", но това е друго. Тук е трудно да се разграничат, темите се преливат в голямата си част. Все пак никои не е питал в сектор Рози за ириси или хризанетми, нали така. Другото за мен е допустимо


- Да се въздържаме се от излишни коментари и необосновано протяжни обяснения, да ce cтремuм да не повтаряте казаното от потребителите преди нас. Тези правила касаят изказванията по същество и нямат за цел да направят форума стерилен — чувството за хумор е изрично желано.

Ако, някой е качил серия снимки и десет човека след него коментират и се възхищават :hmmm: Това лошо ли е? За мен не.... донякъде човек споделя, за да има диалог, а не да си говори сам със себе си.
Чувството за хумор е изрично желано- не се обиждай, но от цялата предходна част ми звучи сухо. Като онези стерилни обяви за запознаства - търся мъж, да не пуши, пие и да има чувство за хумор :scool:


- В цитатите да ce включва само тези части от мнението на потребителя, които коментираме. Да не цитираме мненията, които се намират непосредствено преди нашето. Изключение да се допуска, ако нашето мнение е първо на следваща страница в темата.
Да не публикуваме последователни мнения.

За първото съм съгласна, но за две последователни мнения не. Често пъти ми се случва да отговарям на две различни неща и изпращам мненията си отделно. Така ми е по-удобно, че случайно няма да се изтрие, а и мнението иначе става огромно. Ако, човек пък качва серия от снимки над 10 също е добре да се пускат поне на два пъти.

По същество това беше моето мнение.
Люб, не се държа напук. Ще се радвам, ако на моите отговори и ти ми напишеш нещо, така че да се замисля, че бъркам :hmmm: Може и да изоставаме от другите форуми, но в тези предложения не виждам приложимост. Не чета други в БГ, за да кажа какво и как.
Форумът за мен се развил много в последните години. Темите стават огромни и тежки, но няма как. Ако трябва да предложа нещо, то е след 50 стр. темите за се заключват и отварят нови, защото наистина е много обем, много нещо. Дори при розите само Остин темата не искам и да виждам колко страници е станала. Така старото полека ще отпада и ще оставят по-новите неща. А, на който му е интересно може да се връща и назад. Но, това няма как да важи за раздел- Нашите албуми.... ето, че тук е трудно да приложим един стандарт изцяло :hmmm:
Аватар
Tanet
Кафе машина
Мнения: 4787
Регистриран на: Яну 13, '10, 11:52
Местоположение: Севлиево 5-а зона
Дал благодарност: 2 пъти
Получил благодарност: 1 път

Re: За нова практика на модериране и подредба на форума

Мнение от Tanet »

ljuboznatelna написа: Поредицата инфантилни постове тука с прегръдките и целувките си изглеждат точно като подигравка. Не знам какво е това бяло и добро общество, което си го позволява.
Люб, предполагам визираш моята закачка с Нини, която аз съвсем съзнателно направих в тази тема, защото е точно в духа, който сме си създали тук и той не подлежи на рамкиране. Защо обаче не се възприема като хумор, който е "изрично желан" , а като подигравка? Кажи ако имахме фиксирани /писани/ правила, би ли ми наложила санкция за "лигаво държание уронващо авторитета" примерно - не търся заяждане, а провокирам с един примерен казус. Кажете в така развилата се тема, кой според вас заслужава бан, санкция или обществено порицание примерно и защо.
"Истинските неща в живота, не са нещата"
[img]http://smileys.on-my-web.com/repository ... gonfly.gif[/img]

градинките на "утринния покой"
wenche

Re: За нова практика на модериране и подредба на форума

Мнение от wenche »

ljuboznatelna написа:Приемам като инфантилно държание "напук" ;)
НЕ, НЕ, това не е инфантилизъм, а един много интелигентен протест срещу сухарските правила. :tzvetentze:
Deleted User 1445

Re: За нова практика на модериране и подредба на форума

Мнение от Deleted User 1445 »

Tanet написа:
ljuboznatelna написа: Поредицата инфантилни постове тука с прегръдките и целувките си изглеждат точно като подигравка. Не знам какво е това бяло и добро общество, което си го позволява.
Люб, предполагам визираш моята закачка с Нини, която аз съвсем съзнателно направих в тази тема, защото е точно в духа, който сме си създали тук и той не подлежи на рамкиране. Защо обаче не се възприема като хумор, който е "изрично желан" , а като подигравка? Кажи ако имахме фиксирани /писани/ правила, би ли ми наложила санкция за "лигаво държание уронващо авторитета" примерно - не търся заяждане, а провокирам с един примерен казус. Кажете в така развилата се тема, кой според вас заслужава бан, санкция или обществено порицание примерно и защо.
В този ред на мисли, Танетче, 80 процента сме за бан, според обсъжданите правила. Тук няма да сложа емотикон.

Бел, подкрепям това,което си написала.

Няма да пиша повече в темата.

По-сухарско не мога да го напиша.

Ако във форума се забрани хумора, аз бегам бързо. За срещи с вас минавам в нелегалност.
лалесъм

Re: За нова практика на модериране и подредба на форума

Мнение от лалесъм »

Това че не излизаме от този форум, не означава, че не ползваме други форуми въобще :nod:
Била съм в немски цветарски форум като читател - хареса ми и ако на Девина това е базата за сравнение, разбирам какво иска да подобри. И на мен понякога "Искрено и лично" разпръснато навсякъде по темите ми идва малко в повече, но пък без въобще Искрено и Лично ми се струва безсмислено :liubov: Ми тук ние пишем със сърцето си :liubov2:
Dewina написа: Функцията "синя каска", която е родилo HobbyKafe, според мен, се е наложила от нуждата от правила, които всяка структура/общество изискват. Като доброволната селска дружинка, която се грижи селото да е мирно и да спи спокойно. Защото това село кмет и правилник няма.
Моделът правилник-кмет не на всякъде е успешен, нито пък е най-добрият.
У нас селските дружинки са на мода, много по-ефективни са, само да не прекаляват със свинските опашки ;)
Във форума селски дружинки няма - има сини каски или старейшини да ги наречем, та моделът е на старейшините. Защо той да не е достатъчно успешен, още повече, че обществата, които са го ползвали са били много по-близко до природата, каквото се стреми да бъде и нашето цветно общество :D
Има ли значение дали ще има написано правило за съкращаване на цитатите с повече снимки и модератор, който ще го налага чрез санкции или Мари Новозагорска, след като сме обсъждали тази тема, с целия си авторитет ще подскаже на някое другарче кое е желателно или не - искрено и лично :tzvetentze:
Аватар
ljuboznatelna
Чист кофеин
Мнения: 7292
Регистриран на: Яну 26, '10, 12:13
Местоположение: Пловдив 7а зона
Дал благодарност: 742 пъти
Получил благодарност: 1356 пъти

Re: За нова практика на модериране и подредба на форума

Мнение от ljuboznatelna »

Бел, темата не е моя, не е провокирана от мен или мои искания, изобщо не знаех за нея и нямам нищо общо с нея. Затова не отговарям за нечии желания. Ти си добър пример за това как трябва да се обсъждат. Написах и собственото си виждане по-горе, то май се припокрива с твоето.
Непонятна ми е истерията още от самото начало, че някой искал нещо да промени, и видиш ли свободата ни е отнета. Ами като не искат останалите, няма как да стане, много естествено. Можеше просто по-кротко.
Аватар
calico
Наркоман I ранг
Мнения: 24721
Регистриран на: Дек 2, '09, 15:41

Re: За нова практика на модериране и подредба на форума

Мнение от calico »

calico, не е нужно да е персонално. Като читател много от постовете оставят у мен много неприятно чувство. Дори и персоналните обиди на Бреда никой не сметна за нужно да каже, че са прекалени.


Може би си права, Люб. Може би наистина трябва по-категорично всички да реагираме при подобни случаи. Аз обаче се опасявам, че тогава може да минем границата и да заприличаме на глутница лаещи кучета. Поне у мен винаги се е таяла надеждата, че този, който в момента е рязък и груб, може да има лош ден, и не бива да го прогонваме с лаене, щото на другия ден той може да е друг човек. Случва се всекиму. Виж, при рецидиви и повторения на ситуциите и то от един исъщ човек вече нещата стоят инак, и тогава наистина трябва да възроптаваме по-силно.
Поредицата инфантилни постове тука с прегръдките и целувките си изглеждат точно като подигравка. Не знам какво е това бяло и добро общество, което си го позволява. Всичко можеше да бъде казано и по съвсем друг начин.
Знаеш ли, мисля че правим това от деликатност, колкото и да звучи странно. Никой не иска, ама никой не иска да нарани Девина. Искаме обаче да й кажем и покажем, че по-голямата част от обществото тук не харесва нейната визия за форум. И по кой начин да стане? - сухо и отривисто да кажем - това да, това не и край, така ли? И това е начин, но повечето инстиктивно не искат да засегнат Девина и искат някак да смекчат нещата, като й покажат за какво всъщност не са съгласни, именно за тези прегръдки и целувки и именно чрез тях.
Затова си мисля, че и "правилата" са написани по този начин, като от засегнат човек. Това си е мое мнение, разбира се, Девина си знае най-добре.
Дано не е както казваш, да се е засегнала, но тя ще каже. Обаче дори и да стане тая работа, ами колко пъти тук се е случвало някой да се жегва, и то близки и познати хора, един от друг. При витруалното общуване стават такива работи, като няма пряк контакт, да чуеш гласа, да видиш очите, и понякога нещата се възприемат инак, а не се улавя намерението на казващия.
Еми, минава ни, какво толкова. Нали точно за това се опитваме да запазим приятелския дух, защото е по-лесно това минаване.

Девина, не изчезвай девойко :tzeluvka: стой тук, ще липсваш.
Изчакай да се видим очи в очи, и не само с мен, нищо не е фатално, живи сме и имаме обща страст и обич, това ще пазим.
Другото е маловажно :tzvetoman:
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Аватар
jozefin
Кафе машина
Мнения: 4459
Регистриран на: Дек 5, '09, 10:28
Местоположение: Ловеч, 200 m надморска височина, умереноконтинентален климат
Дал благодарност: 103 пъти
Получил благодарност: 326 пъти

Re: За нова практика на модериране и подредба на форума

Мнение от jozefin »

wenche написа:
ljuboznatelna написа:Приемам като инфантилно държание "напук" ;)
НЕ, НЕ, това не е инфантилизъм, а един много интелигентен протест срещу сухарските правила. :tzvetentze:
Извинявай, но някои постове изглеждат точно по първия начин. Но да гръмнем пак шампанско, да попеем и се полигавим, че да стане весело и шарено :ieeee: :ieeee: :ieeee: :ieeee: :ieeee: ;) . И не на последно място да изпаднем в крайност и да се "заборим" ;) с терорист, който иска да развали семейното огнище.

Мислите ли, че ще се промени духът на форума ако се съобразяваме с някои неща (моля, не влизайте пак във филми за БАН-ове, сухарщина и забрана на хумора):
1. Да не се цитират безсмислено постове.
http://hobbykafe.com/forum/viewtopic.ph ... 60#p400519" onclick="window.open(this.href);return false;
http://hobbykafe.com/forum/viewtopic.ph ... 20#p412201" onclick="window.open(this.href);return false;
http://hobbykafe.com/forum/viewtopic.ph ... 80#p412658" onclick="window.open(this.href);return false;
http://hobbykafe.com/forum/viewtopic.ph ... 90#p415461" onclick="window.open(this.href);return false;
http://hobbykafe.com/forum/viewtopic.ph ... 20#p657025" onclick="window.open(this.href);return false;
http://hobbykafe.com/forum/viewtopic.ph ... 30#p635654" onclick="window.open(this.href);return false;
Има постове, които съдържат и по 5-6-7 снимки и се повторят последователно от няколко потребители. Колкото и да са красиви, започва да става досадно.
2. Да не се прекалява с броя снимки в едно мнение.
С цялото ми уважение към цветарските умения и усета им за красиво на потребителите, които съм дала за пример. Нищо лично.
http://hobbykafe.com/forum/viewtopic.ph ... 30#p411052" onclick="window.open(this.href);return false;
http://hobbykafe.com/forum/viewtopic.ph ... 90#p419828" onclick="window.open(this.href);return false;
http://hobbykafe.com/forum/viewtopic.ph ... 35#p420392" onclick="window.open(this.href);return false;
3. Всяка година, където позволява, да се пускат нови теми, защото в противен случай стават огромни и това затруднява самите нас.
Лалета 2016; Зюмбюли 2016 и т.н.
4. Не знам дали ще одобрите това, но няма да е лошо основните теми наистина да са озаглавени адекватно към съдържанието им.
Например тема за розите ако е озаглавена "Негово величество Краля", дали няма да ни подведе и да вземем да пропуснем красотата на Дарби. (това го казвам сериозно, не е сарказъм)
5. И емотиконите :mrgreen: . На който, както му идва отвътре :hihihi:
:hihihi: :ieeee: :ieeee: :ieeee: :tzeluvka: :tzeluvka: :tzeluvka:
То се свиква :mrgreen:

ПП. Сега видях, че Калико е писала. Знаеш ли колко си права. Наистина някои постове изглеждат като на лаещи кучета и някакви насъбрани думи, без да казват нещо съществено. Има ги не само в тази тема. Но може би това е неизбежно и "нормално" в големите групи от хора.
Аватар
Noel
Наркоман
Мнения: 10630
Регистриран на: Яну 7, '14, 19:29
Местоположение: София кв. Борово
Получил благодарност: 1 път

Re: За нова практика на модериране и подредба на форума

Мнение от Noel »

Всеки един,регистриран и пишещ тук да си зададе въпроса-Защо го правя?
Ако е за събраното инфо-може и без регистрация да се чете.Ако е да си качва снимките-има поне дузина надеждни носители в мрежата.
Ако му трябва систематизирано знание-Гугъл вече предоставя необятно такова.
Моето скромно мнение е,че като човешки същества търсим споделяне.Може и сами да си го гледаме и знаем,но е прекрасно ,когато можеш да го споделиш с друг.Без споделяне нещата загубват багрите.И в споделянето понякога говорим един през друг.Това толкова ли е лошо?

Девина,създавайки твоя тема беше ли ти приятно да те приветстват и одобрят?
Как би било,ако тук пишеха хора ''кастрирани"от форумни правила?Как бихме звучали?

Извинявам се лигавщината!Ако някой съм подразнила с мелодраматизма,да прощава!
Форумът е голям,спасение дебне отвсякъде.
Аватар
ljuboznatelna
Чист кофеин
Мнения: 7292
Регистриран на: Яну 26, '10, 12:13
Местоположение: Пловдив 7а зона
Дал благодарност: 742 пъти
Получил благодарност: 1356 пъти

Re: За нова практика на модериране и подредба на форума

Мнение от ljuboznatelna »

Ох, отказах се от един от линковете. Така и не ми зареди. Стара техника, имаме количество за сметка на качество. Всички са обзаведени в къщи. :dovolen:
Благодаря за линковете. Нагледно си е по-добре.
Аз имам много последователни постове в темите за Челси заради броя снимки, бавно зарежда страницата, ако са по много в едно мнение и отделно като са много такива мнения. Иначе това би отказало някой да ги гледа. Това е проблем не само при стара техника, но и при слаба връзка. А както беше писала и Лоис веднъж, случва се слабата връзка и да е скъпо платена.
Заключено

Обратно към “Технически проблеми и предложения”