Хляб, баници, закуски за шампиони
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
El pistolero,това са тънкости,който не са ми много ясни,а са важни.
Благодаря за разясненията!
Това ,с тавичката вода на дъното е хитро Защото винаги изсъхват печивата с вентилатор,а без него,не можеш да печеш по 2 тави,защото не се разпределя равномерно топлината.
При първа възможност ще се пробвам
Благодаря за разясненията!
Това ,с тавичката вода на дъното е хитро Защото винаги изсъхват печивата с вентилатор,а без него,не можеш да печеш по 2 тави,защото не се разпределя равномерно топлината.
При първа възможност ще се пробвам
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Барабойник или сиренак
Троянска рецепта. Троянки може да подобрят рецептата. Аз тази я знам от свекърва ми и не искам да се забравя
За кръгла тава с диаметър 30 см се замесва тесто от
1/2 кг брашно
1/4 кубче мая
1 яйце
2-3 с. л. кисело мляко
2 с. л. зехтин/олио (там му казват оливие )
около 200 мл вода
1 ч. л. или малко повече сол
Оставя се да втаса. После се разделя на 2 и се точат кори. Долната се надига малко по ръба на тавата и върху нея се слага плънката. Горната се затиска малко да се залепи за долната. Надупчва се няколко пъти с вилица, за да не се издуе и се пече като питка. При мен на 200-220 гр. фурна до зачервяване.
Плънка за барабойник
4 глави лук, нарязани на дребно
4 картофа на търкалета или нарязани/рендосани на едро
Това се запържва в олио. Като се махне от огъня, се добавят орехи и нарязани люти чушки, сол, чубрица.
Плънка за сиренак:
200 г сирене се натрошава и омесва с едно яице. Като се сложи върху тестото, се наръсва с чубрица.
Това е барабойникът. Сиренакът не стига до снимка
Троянска рецепта. Троянки може да подобрят рецептата. Аз тази я знам от свекърва ми и не искам да се забравя
За кръгла тава с диаметър 30 см се замесва тесто от
1/2 кг брашно
1/4 кубче мая
1 яйце
2-3 с. л. кисело мляко
2 с. л. зехтин/олио (там му казват оливие )
около 200 мл вода
1 ч. л. или малко повече сол
Оставя се да втаса. После се разделя на 2 и се точат кори. Долната се надига малко по ръба на тавата и върху нея се слага плънката. Горната се затиска малко да се залепи за долната. Надупчва се няколко пъти с вилица, за да не се издуе и се пече като питка. При мен на 200-220 гр. фурна до зачервяване.
Плънка за барабойник
4 глави лук, нарязани на дребно
4 картофа на търкалета или нарязани/рендосани на едро
Това се запържва в олио. Като се махне от огъня, се добавят орехи и нарязани люти чушки, сол, чубрица.
Плънка за сиренак:
200 г сирене се натрошава и омесва с едно яице. Като се сложи върху тестото, се наръсва с чубрица.
Това е барабойникът. Сиренакът не стига до снимка
Никога не е късно да засадиш клематис...
- patrisiq22
- Kъсо кафе
- Мнения: 93
- Регистриран на: Авг 19, '15, 18:28
- Местоположение: Sofia
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Някой от вас правил ли е софиянки, аз вчера правих за първи път и станаха страхотни.
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Вкъщи замириса на детство По-меки от памук
А ето и рецептата:
Продукти:
70 грама краве саламурено сирене или фета
70 грама кашкавал, гауда, ементал или друго сирене от този вид
120 грама краве масло
120 грама кисело мляко
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
150 грама брашно или колкото за меко и нелепнещо тесто
А ето и рецептата:
Продукти:
70 грама краве саламурено сирене или фета
70 грама кашкавал, гауда, ементал или друго сирене от този вид
120 грама краве масло
120 грама кисело мляко
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
150 грама брашно или колкото за меко и нелепнещо тесто
https://flickr.com/photos/147607694@N05 ... 9499790383" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Ще ви напиша тук рецептата за един тънък шведски хляб със семена, към който буквално се пристрастих и почти не оставам без него. Даже не е хляб точно, а нещо като хрупкави тънки крекери със семена. Изключително полезен и диетичен, освен това се прави лесно и бързо.
Казва се KNÄCKEBRÖD. Ще използвам снимки от нета, защото на мен не ми е идвало на ума да го снимам.
Съставки:
2 чаши брашно, аз използвам ръжено, лимец или овесени ядки.
1 чаша слънчогледови семки
1/2 чаша тиквени семки
1/2 чаша ленено семе
1/2 чаша сусам
3/4 чаша зехтин
3, 5 чаши вряща вода
морска сол
!! Това е базовата рецепта, но може да се слагат всякакви семена по желание. Аз към горните три вида вчера прибавих и слънчогледови семки, и чиа.
Смесват се всички сухи съставки, след това се добавя зехтина и водата. Оставя се за около час хубаво да се надуят семената. Става рядка, лепкава смес. Тавата на фурната се застила с хартия за печене и сместа се разстила на много тънък слой, с дебелина няколко милиметра. Ръцете трябва да се мокрят или да се използват найлонови ръкавици, за да не лепне.
Когато сместа е разстлана, се маркират с нож парчетата, за да се начупи по-лесно след изпичането и се наръсва отгоре с кристалчета морска сол.
Пече се във фурна с вентилатор на 150 градуса за около 1 час, но трябва да се пипа и да се извади когато вече сместа не е мека. Ако трябва, удължава се времето за печене.
После се яде кой с каквото обича, вариантите са безброй - само с краве масълце или с нещо сладко отгоре. Аз ги ям и само така, без нищо, ужасно хрупкави и вкусни са.
https://www.google.bg/search?q=KN%C3%84 ... fCS7Jfgw-j" onclick="window.open(this.href);return false;
Казва се KNÄCKEBRÖD. Ще използвам снимки от нета, защото на мен не ми е идвало на ума да го снимам.
Съставки:
2 чаши брашно, аз използвам ръжено, лимец или овесени ядки.
1 чаша слънчогледови семки
1/2 чаша тиквени семки
1/2 чаша ленено семе
1/2 чаша сусам
3/4 чаша зехтин
3, 5 чаши вряща вода
морска сол
!! Това е базовата рецепта, но може да се слагат всякакви семена по желание. Аз към горните три вида вчера прибавих и слънчогледови семки, и чиа.
Смесват се всички сухи съставки, след това се добавя зехтина и водата. Оставя се за около час хубаво да се надуят семената. Става рядка, лепкава смес. Тавата на фурната се застила с хартия за печене и сместа се разстила на много тънък слой, с дебелина няколко милиметра. Ръцете трябва да се мокрят или да се използват найлонови ръкавици, за да не лепне.
Когато сместа е разстлана, се маркират с нож парчетата, за да се начупи по-лесно след изпичането и се наръсва отгоре с кристалчета морска сол.
Пече се във фурна с вентилатор на 150 градуса за около 1 час, но трябва да се пипа и да се извади когато вече сместа не е мека. Ако трябва, удължава се времето за печене.
После се яде кой с каквото обича, вариантите са безброй - само с краве масълце или с нещо сладко отгоре. Аз ги ям и само така, без нищо, ужасно хрупкави и вкусни са.
https://www.google.bg/search?q=KN%C3%84 ... fCS7Jfgw-j" onclick="window.open(this.href);return false;
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Гео, граф
- Наркоман
- Мнения: 15988
- Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
- Местоположение: София-Подуенската градинка
- Дал благодарност: 1014 пъти
- Получил благодарност: 1961 пъти
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Леле, Тити, ослюнчих се само като гледам снимките , мра за семена всякакви и непременно ще си направя такова нещо при първо свободно време ! Обаче кажи как звучи името на нашенски, че ми звучи като Нясиярви Ювяскюля ...
Titi написа:... Казва се KNÄCKEBRÖD...
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Ехааа, Тити, страхотна рецепта, благодаря!
В Швеция и аз ядях такъв постоянно, но защо не ми хрумвало да си правя, а у нас ми липсва.
Още днес ще пробвам рецептата.
KNÄCKEBRÖD значи хрупкав/чуплив хляб.
В Швеция и аз ядях такъв постоянно, но защо не ми хрумвало да си правя, а у нас ми липсва.
Още днес ще пробвам рецептата.
KNÄCKEBRÖD значи хрупкав/чуплив хляб.
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Да се похвалите, като го направите, наистина е много, много вкусен, полезен и ненадебеляващ
Гео, KNÄCKEBRÖD звучи приблизително като кнеккебрьод, като ьо не е точния звук за Ö. Той е нещо смесено между Е, О и ьо, горе -долу като звука който неволно излиза от устата ти, като се напънеш в тоалетната
Гео, KNÄCKEBRÖD звучи приблизително като кнеккебрьод, като ьо не е точния звук за Ö. Той е нещо смесено между Е, О и ьо, горе -долу като звука който неволно излиза от устата ти, като се напънеш в тоалетната
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Тити, да си жива и здрава, че се сети да споделиш Много вкусно и много лесно за приготвяне. Направих го с брашно от лимец. Аз както винаги препичам