Търся рецепта
- kim
- Наркоман
- Мнения: 13536
- Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
- Дал благодарност: 164 пъти
- Получил благодарност: 261 пъти
Re: Търся рецепта
Трол, това трябва да са били със сода или..? Нищо де, ще ти напиша моята рецепта от майка ми за бухти, пък дали са точно бухти не знам.
Една кофичка кис. мляко, 1 с.л. /равна/ сода бикарбонат, 1 с.л. /пак равна или на вкус/сол, брашно за средно твърдо тесто. Месиш, разточваш, режеш на правоъгълници, ромбове или както желаеш и пържиш в сгорещено олио.
Трябва да внимаваш, че се пържат бързо. Малка подробност- ако разточиш по-тънко тестото стават кухи.
Същата рецепта я имам и с яйца. Там се добавят 2-3 яйца, но яйцето винаги прави тестото по-жилаво.
Направи ги, пък ако не е това, значи е било нещо с мая.
п.п. Щях да забравя, содата задължително я разбъркваш с киселото мляко.
Една кофичка кис. мляко, 1 с.л. /равна/ сода бикарбонат, 1 с.л. /пак равна или на вкус/сол, брашно за средно твърдо тесто. Месиш, разточваш, режеш на правоъгълници, ромбове или както желаеш и пържиш в сгорещено олио.
Трябва да внимаваш, че се пържат бързо. Малка подробност- ако разточиш по-тънко тестото стават кухи.
Същата рецепта я имам и с яйца. Там се добавят 2-3 яйца, но яйцето винаги прави тестото по-жилаво.
Направи ги, пък ако не е това, значи е било нещо с мая.
п.п. Щях да забравя, содата задължително я разбъркваш с киселото мляко.
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Re: Търся рецепта
Трол,т
Рецептата,която ми е останала от майка ми е:
Тесто за мекици:1 кофичка кисело мляко с 1лъжица сода.1чаша топло мляко или вода с 1ч.л.захар и мая колкото кибритена кутия.1кг.брашно с 1 яйце,1ч.л сол.Месиш,тестото се овалва с олио.Вечерта се прави и се оставя в хладилник.На другия ден разточваш дебела кора,режеш квадрати и слагаш в единия ъгъл плънка от сирене натрошено разбъркано с яйца.Дано да е това Да ти е сладко
Трол и майка ми правеше такива "бухти" но ги наричаше мекици и плънката беше сирене с яйца.troll написа:То мойто питане не е за тук маааа..
щото трябваше да пусна тема "не знам как се казва и кво е туй, ма му търся рецептата"
Майка ми(вече в един по-добър свят) правеше едни неща, които погрешно наричахме бухти.
На мен не ми достига кулинарна култура за да ги определя и кулинарна практика за да ги направя та ще се опитам да ги опиша. Ако някой им знае името ще е от голяма полза, щото аз рецепта ще намеря.
Та майка ми правеше и истински бухти, но един път тестото стана по-плътно и тя го размеси и с точилка го докара до около ½ сантиметър дебело и го нареза на правоъгълници. В едната половина сложи натрошено, старо бяло сирене, а другата половина загърна върху него и от трите края натискаше с пръсти и тъй го залепи.
хвърли туй нещо в тиган с горещо олио и то се изпържи и изду откъм средата.
Трябва да се внимава, като се ядът топли, щото сиренето вътре е много по-топло.
Аз, рано или късно ще го направя и сам, но ще ми е много по-приятно ако някой ми помогне!
Рецептата,която ми е останала от майка ми е:
Тесто за мекици:1 кофичка кисело мляко с 1лъжица сода.1чаша топло мляко или вода с 1ч.л.захар и мая колкото кибритена кутия.1кг.брашно с 1 яйце,1ч.л сол.Месиш,тестото се овалва с олио.Вечерта се прави и се оставя в хладилник.На другия ден разточваш дебела кора,режеш квадрати и слагаш в единия ъгъл плънка от сирене натрошено разбъркано с яйца.Дано да е това Да ти е сладко
- botan
- Наркоман
- Мнения: 10769
- Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
- Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
- Дал благодарност: 239 пъти
- Получил благодарност: 450 пъти
- Обратна връзка:
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31650
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 980 пъти
- Получил благодарност: 2237 пъти
Re: Търся рецепта
Че кой яде тая отврат. Кой те кара и за какво? За мерак, за далак? За нищо не става.botan написа:Как се яде тази гадост цикорията?
Освен ако глад изтребва народа. Тогава, пази боже, се ядат даже желъди и цикория.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
Re: Търся рецепта
...аз не търся рецепта на неща от миналото си.Известно ми е , че всеки човек се отнася с известна доза сантимент към много неща от детството си , към началната храната която е заформила и неговата представа за най- вкусните неща /която го следва и за напред в годините/ ...или ,така наречената Захранка.troll написа:То мойто питане не е за тук маааа..
Майка ми(вече в един по-добър свят) правеше едни неща, които погрешно наричахме бухти.
На мен не ми достига кулинарна култура за да ги определя и кулинарна практика за да ги направя та ще се опитам да ги опиша. Ако някой им знае името ще е от голяма полза, щото аз рецепта ще намеря.
Та майка ми правеше и истински бухти, но един път тестото стана по-плътно и тя го размеси и с точилка го докара до около ½ сантиметър дебело и го нареза на правоъгълници.
Аз, рано или късно ще го направя и сам, но ще ми е много по-приятно ако някой ми помогне!
Със този вид мекички /бухти/ , аз се срещнах на по- късен етап от живота си - ядох ги при моята свекърва .Прекрасни бяха...но не зная защо имах чувството че плънката от яйце и сирене остава някак си суровка...колкото и добре изпържени да бяха бухтичките.
А това което е останало във мен като страшна вкусотия е точената баничка на мама/така наречения при нас "дулангач"/ наредена с набраните и листи във вид на плисенце или пък на ветрило и залята със разбити яйца с водичка и натрошено си /но в малко количество сиренце/което и придаваше не толкова солен , а сладникав вкус ...който остана в мен и до днес!
Re: Търся рецепта
Най-обикновено парено тесто за еклери.ribotur написа:Дайте, моля, рецепта за "социалистически" толумбички, че ме изядоха вече в къщи за пусти толумби! "Социалистически" ще рече "онези, дето като ученици ги ядяхме за по 9 ст. в сладкарниците" - цитирам ММ. Правила съм толумби по поне 5 различни рецепти, все нещо не им е ОК. Та ми трябва технология най-проста, предполагам без масло (не вярвам по сладкарниците да са слагали таквиз скъпотии), но може пък и с масло, с една дума - стара, многократно изпитана рецепта за толумбички.
Re: Търся рецепта
Това не е рецепта за кашкавал, а за пресована извара. Това даже няма да узрее.al.yank написа:Не знам къде да питам,затова реших тук да пиша-реших дом.кашкавал да правя.Спазих всичко както си трябва-5л.мляко,4с.л.сол,10гр.лим.киселина.Еми,млякото не ми се пресече,просто стана като гъст айран,а не на парцали,както би трябвало.Добавих още лим.киселина-нищо.Въпроса ми е от какво може да е-дали лимонтозуто е нещо фалшиво(ползвах на Йоткер)или е от млякото,ама то е домашно,уж проверено.Баща ми редовно купува от същия млекар и кваси мляко.Четох някъде обаче,че за да не се разваля бързо,му слагали нещо..?
Истинският кашкавал се прави със сирищна мая, закваска, пари се и се меси, след това зрее.
- botan
- Наркоман
- Мнения: 10769
- Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
- Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
- Дал благодарност: 239 пъти
- Получил благодарност: 450 пъти
- Обратна връзка: