За нациите и народите

За разговори, други теми или просто да побъбрим...
Аватар
ivanina
Кафе машина
Мнения: 4142
Регистриран на: Мар 29, '13, 11:36
Местоположение: Русе, България
Дал благодарност: 20 пъти
Получил благодарност: 6 пъти

Re: За нациите и народите

Мнение от ivanina »

troll написа:Иванина, здравей!
Аз влизам всекидневно още в 6 форума, а имам доста активна регистрация в други 5.Имам и още двайсетина регистрации, ма там пиша по един път на месец.
Не всичките са български.
В някои от форумите имам повече от една регистрация.
:mrgreen:
Здравей , Трол! :D
E , знаех си аз че ще ми се изплъзнеш всячески като мокър шаран със завоалираният си отговор ....но това е твоята истина , а моята е друга! Независимо от разногласието ни в случая по въпроса, всеки е в правото си да изкаже мнение - което аз приемам безпрекосновено!
...аз също имам регистрация в още няколко форума , в които също влизам - макар и не всеки ден, но всеки е различен като комуникация и зная какво струва точно този за всички нас, еми нещо като малко по- вече от форум е!...такова е усещането ми! :hmmm:
Истината е като водата - винаги намира път!...

Изображение
Аватар
Tanet
Кафе машина
Мнения: 4788
Регистриран на: Яну 13, '10, 11:52
Местоположение: Севлиево 5-а зона
Дал благодарност: 3 пъти
Получил благодарност: 8 пъти

Re: За нациите и народите

Мнение от Tanet »

Да културата струва пари, но миналия и по-миналия век българите макар и много бедни са пращали децата си на училище и са ги учили на уважение към учителите и родителите.Вървели са километри пеша до училището в съседното село. Баба ми родена 1914-та макар и учила до някое отделение, пишеше абсолютно грамотно, пазя и писмата до мен като бях студентка. За съжаление сегашното поколение,което е финансово по- осигурено и технологично е по-неграмотно. За развитие на културата трябва да се надскочи екзистец минимума , а ние тук сме още на " и лучец еж, водица пий и пак дий воле, дий" и все пак " и ний сме дали нещо на светът и на вси словене книга да четат".

Алина, ти наистина ли мислиш,че Милена, която е учила в Русия мрази руснаците, мисля напротив, те са в сърцето и ,но какво да се прави като всяка нация си има своите черти и тя е изтъкнала една от тях "пушкин до пушкина " -това като клевета ли е " алкохолик до алкохолика" - ами какво да се прави както ти писа това е болест и що се обиждаш.
"Истинските неща в живота, не са нещата"
[img]http://smileys.on-my-web.com/repository ... gonfly.gif[/img]

градинките на "утринния покой"
РОУЗ

Re: За нациите и народите

Мнение от РОУЗ »

Русофилство и русофобство - за мен са еднакво вредни, не одобрявам безкритичността в никаква форма, не може нещо да не/ми харесва, само защото е руско.

За случката, разказана от Милена - тя е взета от живота, има и това, има и друго, конкретната руска черта присъства в различни произведения на различни руски автори, има я и в руската литература, в руското кино, особено в комедийното...не е някаква тайна, която Милена е изкарала на показ.
Аватар
Гео, граф
Наркоман
Мнения: 15988
Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
Местоположение: София-Подуенската градинка
Дал благодарност: 1014 пъти
Получил благодарност: 1962 пъти

Re: За нациите и народите

Мнение от Гео, граф »

troll написа: Българите са не само в България!...

...Изобщо да си българин, туй задължава.
И ако не се бях родил българин, щях да искам да съм такъв, както би казал Ошо, ако беше българин.
:mrgreen:
Троле, целувам те по високото умно чело за тия думи :skiss: ! Започва постепенно да ми се изяснява ситуацията.

Аз не съм била емигрант, но имам много приятели навън, имам и приятели отвън, емигрирали в България. Любопитното е, че всички те имат основно три типа поведение (лично мои наблюдения и заключения, моля не се газирайте!). Единия тип е крайно отричане и оплюване на всичко родно - това са омерзени от миналото хора, които отказват да помнят хубавото, но мултиплицират лошото. Другия тип е огледално противоположен (по-малката група) - славословие и венцехваление на всичко българско и родно, ама няма да се върнат, защото децата им вече са канадци/американци/французи и т.н. Имам приятел, който живее от 24 години в Канада, отдавна натурализиран, който набива в главите на децата си, че морето в България е най-красивото море на земята, планините на България са най-великолепните, хората са най-красивите физически и духовно, води ги всяка година и във Флорида, и на Акапулко, и в България, за да сравняват... Ами не съм сигурна, че те са съгласни с него. Защото той ''живее'' в спомените от младостта и всеки път като си дойде, спорим с него. Достатъчно умен и прозорлив човек е, за да си затваря очите от кривиците ни, но така му харесва - да консервира възприятията си и да ги идеализира.

Имам и приятелка рускиня. Изключително цветна личност, блестящо въображение и интелект, великолепно владеене на писмения и говорим български (тя пише по-чисто от много българи!), невероятно чувство за хумор и емпатия - тя е един от най-близките ми приятели и много я обичам. Живее в България от повече от 30 години, децата й се определят като българи и е съвсем наясно с позитивите и негативите както на родината си, така и на приемната си такава. Всичко описано дотук за моята казачка оформя един трети, особено малоброен тип емигранти - хората, които не приемат безкритично нещата около себе си, но и не обругават едната или другата държава. С други думи не забравят Родината, но уважават тази, в която живеят. Мисля си, че така правят интелигентните хора :shappy:

Но да се върна на темата. В първото мнение на Трол, с което я отваря, той прави индиректно сравнение между англичаните от ВВС, дуелиращите се французи и ''ние българите, гледаме кво се случва в културния свят от страни.'' С тази последната фраза не съм съгласна в този й вид. Както англичаните не са само и единствено перфекционистите професионалисти, както франсетата също не са само и единствено емоционалните рицари, така и ние, българите не сме само и единствено глупаво наблюдаващите света и движенията в него. Не можеш да сложиш тотала под която и да било нация и да отрежеш - тия са тъпанари, тия са хитреци, тия са военолюбци, а тия са най и по от всички. Ако някой го прави, то той е духовно беден човек, с тесен кръгозор и маломерна култура. Пак мое мнение, не ангажирам никого с него и се надявам никой да не се почувства уязвен.
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!

"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
Аватар
milena02
Чист кофеин
Мнения: 5417
Регистриран на: Юни 13, '12, 16:35
Местоположение: София
Получил благодарност: 1 път

Re: За нациите и народите

Мнение от milena02 »

Алина, мила! Аз съм последният човек, който носи у себе си лошо отношение към руснаците. Разказах смешна случка от студентския си живот. Творческа среда, бохемски години, незабравими чешити, ентусиазъм и разбира се много водка. Бяхме млади!
Аз съм дълбоко свързана с Русия и професионалният ми живот е тясно обвързан с тази страна. На мен се дължат първите български издания на автори като философа Василий Розанов, който съм превела изцяло; на Бердяев и на Александър Еткинд - "Еросът на невъзможното" стана хит в България; правила съм някои от новите преводи на Бунин и Чехов. Превеждала съм Сергей Довлатов и Йосиф Бродски, да не говорим за младите руски поети и белетристи, които съм представяла в различни издания. Всичкото това не са хвалби, а елементарна справка. Недей да скачаш срещу хора, които познаваш само виртуално и то по ник-нейм.
Поздрави! :tzvetentze:
Милена Димова
Аватар
calico
Наркоман I ранг
Мнения: 24721
Регистриран на: Дек 2, '09, 15:41

Re: За нациите и народите

Мнение от calico »

troll написа:Воистина возкресе!
Калико!
Ма първо го разпнаха.
:mrgreen:
Не обръщай внимание на подробности. Насочи вниманието към важното нещо- Възкресението. :D :D


един го разпъват на кръст, друг се убожда на трънче, трети се тормози от общественото мнение, четвърти пише сонати- всичко това е пяна и плява. Накрая идва Видовден и там се вижда кое как, защо и дали...

Виж, с цветята е нещо друго. Там е магия. затова е хубаво.
И не е важно дали можеш да рисуваш като Рафаело, или си просяк под моста- еднакво е дадено да се радва човек. А това е, което има смисъл и значение, нали? На другото му викат "култура", че и опити се правят да се привнася в човека. А важното е отвътре- и радостта, и любовта, и от никакви пари и култура няма нужда, ако тях ги има. :angelche:
То винаги ги има де, просто са заключени зад някакви светски глупости, на които кой знае защо сме решили да придаваме значение. (под секрет- аз знам защо :mrgreen: )

п.п. всъщност, отговора "Воистина Возкресе" има две трактовки. Може да бъде и "Во Истину Возкресе". Първото е за Това неверници, второто според мен е вярното :mrgreen:
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
troll

Re: За нациите и народите

Мнение от troll »

преди 3 години са поствани два клипа. Единия има 1 мильон гледания, а другия 53 000.
https://youtu.be/mHCwjHhUvIc

https://youtu.be/3MOyyeGHzL8
:mrgreen:
Аватар
ivanina
Кафе машина
Мнения: 4142
Регистриран на: Мар 29, '13, 11:36
Местоположение: Русе, България
Дал благодарност: 20 пъти
Получил благодарност: 6 пъти

Re: За нациите и народите

Мнение от ivanina »

troll написа:Моя живот на българин минава в едно люшкане между харесването на англичаните и французите, тези вековни съперници.
Що не включвам българите? Ми нямаме един достатъчно представен духовен живот, според мен. За народи под 30 мильона е трудно да създават духовни ценности.Там водещите на телевизионните рубрики са винаги същите, както и политическите лидери .... бе с две думи, няма избор.Когато знаеш коя е най-добрата актриса/актьор, тогава е ясно, че няма избор.
Та за агличаните и французите ...
Мога да пиша много за това, но мисля, че най-добрата илюстрация са два примера.
Чисто субективни и нямащи нищо общо.
За англичаните една серия на ВВС за градинарството, която им е взела да я направят поне две години, щото показват развитието през целия сезон.Няма такваз друга серия.Другите даже са по добри, но там някой ни обеснява кво ще стане, а при англичаните усещането за време и неговата ценност е изключително.
При французите нещата са съвсем други.
Даже не зная от къде е това, но за мен то изразява всичко.
Лято.Мъж и жена си се веселят в леглото и изведнъж през отворения прозорец долита звън на шпаги.Мъжът тича до прозореца и вижда, че под него един непознат, се защитава срещу трима.
Мъжът крещи: "Дръжте се, господине! Ся идвам!" и си зима оръжието и рипа от прозореца да помогне. Това чуство за справедливост, винаги ме е потрисало.

Но тъй или иначе, ние българите, гледаме кво се случва в културния свят от страни.
:mrgreen:
Сега...аз искам да се върна на първият пост на тази тема , защото след като се увлякох по разразилите се препирни , във мен остана нещо неизказано и някак си ме човърка от вътре и искам да го кажа, а то е : Това което най- много ме впечатли е че всеки човек вижда основното в темата и концентрира вниманието си върху различни неща . Значи, как ще протече един разговор, зависи от това какво виждаме като акцент в даден текст или пък нарисувана картина.
В случая един се спира на бълг. култура , друг пък прави общо описание на позната на него чужда култура - показвайки го като най- главното за него в тази тема, друг пък вижда как поради ред причини сме отритнати и безучастно гледаме на света отстрани.
За себе си , четейки този пост аз мисля че основната идея на писателят е изразена в подчертаният текст, тази част за мен е главния акцент ,с който според мен той иска нещо да ни каже... , което до тук никой не спомена и не забеляза.
Според мен тази идилистична интимна картина е условно представена , като по този начин писателят се опитва да ни каже , че и най - прекрасните моменти от човешките ни преживявания , могат да бъдат прекъснати , пренебрегнати за момента, ако някъде край нас има човек изпаднал в беда и отчаяно се нуждае от помощ....и не виждам защо притеклият се мъжкар на помощ , трябва да буди у нас потрес!?...та това е възхитително, и не мисля че той трябва да бъде задължително французин за да го стори ,виждала съм и българи в подобна ситуация !!! защото ,ако не можем да докараме културата в държавата ни , която е политика на управниците ни и струва пари ...
то можем да запазим човещината у себе си ,всеки като отделна личност- съпричастността си и във всеки един момент да показваме най- доброто което носим в
себе си , защото аз мисля че точно то не е национална черта (французи , българи , англичани) а е дар божи- има го във всички ни - като човешки вид. За мен това беше главният елемент , който беше отминат от всички и никой не успя да почувства!...според мен. :mrgreen:
Истината е като водата - винаги намира път!...

Изображение
Аватар
calico
Наркоман I ранг
Мнения: 24721
Регистриран на: Дек 2, '09, 15:41

Re: За нациите и народите

Мнение от calico »

Иванинче, аз пък ще се хвана за това ти изречение
Това което най- много ме впечатли е че всеки човек вижда основното в темата и концентрира вниманието си върху различни неща
и бих казала: нещо повече даже, вниманието е всичко което съществува. Докато е насочено вниманието към нещо, то нещото го има. За нас, за този миг. Това е субективно. Сега зад мен знам че има джанка, но докато вниманието ми е тук, и пиша, джанката не съществува- в този миг, и за мен само. А нали мига е всичко което имаме? Вниманието е като фенерче дето осветява разни неща и ги вади от нищото, и тях ги има. Което не е осветено, го няма. някъде може да има и Еверест, и Гучи, и джанка зад гърба ми, но все едно ги няма докато вниманието ми не е насочено там.
Та искам да кажа, че и отношението е много субективно, както вниманието. То все едно нищо ново не казах, ама е добре човек да ги помни тия неща, и да не се пали чак толкова. Нещо, което друг много го впечатлява, за мен не съществува, докато не си насоча вниманието там. А като го насоча, отношението ми към нещото си зависи от личната нагласа и цветна призма през която се гледа на света. При всеки е различно, и се променя...
..а ние си водим разни безсъдържателни, безсмислени и глупави спорове, чие внимание и чие отношение е по-правилно.
...има и по-смислени начини да се убива времето...Например да се съзерцават сакури... :angelche:
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Аватар
ivanina
Кафе машина
Мнения: 4142
Регистриран на: Мар 29, '13, 11:36
Местоположение: Русе, България
Дал благодарност: 20 пъти
Получил благодарност: 6 пъти

Re: За нациите и народите

Мнение от ivanina »

calico написа:Иванинче, аз пък ще се хвана за това ти изречение
Това което най- много ме впечатли е че всеки човек вижда основното в темата и концентрира вниманието си върху различни неща
и бих казала: нещо повече даже, вниманието е всичко което съществува. Докато е насочено вниманието към нещо, то нещото го има. За нас, за този миг. Това е субективно. Сега зад мен знам че има джанка, но докато вниманието ми е тук, и пиша, джанката не съществува- в този миг, и за мен само. А нали мига е всичко което имаме? Вниманието е като фенерче дето осветява разни неща и ги вади от нищото, и тях ги има. Което не е осветено, го няма. някъде може да има и Еверест, и Гучи, и джанка зад гърба ми, но все едно ги няма докато вниманието ми не е насочено там.
Та искам да кажа, че и отношението е много субективно, както вниманието. То все едно нищо ново не казах, ама е добре човек да ги помни тия неща, и да не се пали чак толкова. Нещо, което друг много го впечатлява, за мен не съществува, докато не си насоча вниманието там. А като го насоча, отношението ми към нещото си зависи от личната нагласа и цветна призма през която се гледа на света. При всеки е различно, и се променя...
..а ние си водим разни безсъдържателни, безсмислени и глупави спорове, чие внимание и чие отношение е по-правилно.
...има и по-смислени начини да се убива времето...Например да се съзерцават сакури... :angelche:
Калико, ти си феноменална :daaa: :D ...страшно много си права да знаеш, обаче много често разговорите ни ми приличат на "събраниено на съкооператорите" от шоуто на комиците, където всеки е захапал приказката си и си я дъвче , макар и не по темата ,като например "аз съм от 6 тия етаж и от три месеца нямам топла вода" :lol: ...а за съзерцанието на японската вишна сакури съм на 100% ЗА!
Истината е като водата - винаги намира път!...

Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Разни и разнообразни теми”