Вкореняване на лоза

Всичко свързано с размножаването, сеенето и засаждането - семена, посадъчен материал, инвентар, системи, опити, вкоренители, обработка, саксии и т.н.

Модератор: Миша

focus
Kафенце
Мнения: 4
Регистриран на: Ное 2, '13, 16:03

Вкореняване на лоза

Мнение от focus »

Здравейте. От резитбата на лозите преди няколко седмици направих няколко пръчки към 45 см дълги и ги сложих за вкореняване в саксия. На дълбочина са 10-тина см и вече някои от пъпките ще започват да се разлистват. Въпросът ми е правилно ли съм ги поставил или е трябвало да ги сложа толкова дълбоко, че само най-горната пъпка да е над пръстта?
Аватар
mucunka
Кафе машина
Мнения: 3128
Регистриран на: Ное 29, '09, 18:57
Местоположение: София,Световрачене
Дал благодарност: 19 пъти
Получил благодарност: 33 пъти

Re: Вкореняване на лоза

Мнение от mucunka »

Правилно е, само гледай почвата в саксията да е постоянно влажна.Аз затова вкоренявам директно в градината, близо до кладенеца. Колкото пъти мина толкова пъти поливам, така е думата де. :dovolen: Вкорениха се всички заложени пръчки.
АКО ИСКАШ ДА СЕ ПОЧУВСТВАШ БОГАТ,ПРОСТО ПРЕБРОЙ ВСИЧКИТЕ СВОИ НЕЩА,КОИТО НЕ СИ КУПИЛ С ПАРИ.
http://mucun72.snimka.bg/daily/dostignata-mechta.752721
моите цветя
моите гоблени
focus
Kафенце
Мнения: 4
Регистриран на: Ное 2, '13, 16:03

Re: Вкореняване на лоза

Мнение от focus »

Да, редовно ги поливам. А кога трябва да ги преместя в градината и така ли да ги бодна, на 10-тина см?
anny
Виенско кафе
Мнения: 347
Регистриран на: Апр 9, '13, 20:48
Местоположение: София

Re: Вкореняване на лоза

Мнение от anny »

За да не правя изцяло нова тема, ще попитам тук. Моля препоръчайте ми винен сорт лоза, устойчива на засушаване, болести и вредители. Ще се сади в Балкана, искам да си обновя лозичката на вилата, но там температурите са горе долу като в София, така че не мисля, че трябвя да търся сорт специално устойчив на много ниски температури. Към момента имаме едно грозденце сорт Отело, сигурно е над 20 годишно и от него си правим едно измислено наше си винце... Майка ми обаче чела, че сорта бил канцерогенен, което за мен е безумно. Та така, ще съм благодарна на всякакви идеи, като не държа гроздето да е непременно червено, но идеята е да се бодне по една пръчка при всяко старо, а май червено с бяло не се меша чак така. Най-лесно достъпното, което до сега съм виждала е на фидус едни лозички по 7-8 лева, но предполагам, че няма да ми ги препоръчате, поляти са с восък :hmmm:
Аватар
nadin
Чист кофеин
Мнения: 7196
Регистриран на: Май 17, '11, 15:33
Местоположение: София
Дал благодарност: 20 пъти
Получил благодарност: 271 пъти
Обратна връзка:

Re: Вкореняване на лоза

Мнение от nadin »

anny написа:За да не правя изцяло нова тема, ще попитам тук. Моля препоръчайте ми винен сорт лоза, устойчива на засушаване, болести и вредители. Ще се сади в Балкана, искам да си обновя лозичката на вилата, но там температурите са горе долу като в София, така че не мисля, че трябвя да търся сорт специално устойчив на много ниски температури. Към момента имаме едно грозденце сорт Отело, сигурно е над 20 годишно и от него си правим едно измислено наше си винце... Майка ми обаче чела, че сорта бил канцерогенен, което за мен е безумно. Та така, ще съм благодарна на всякакви идеи, като не държа гроздето да е непременно червено, но идеята е да се бодне по една пръчка при всяко старо, а май червено с бяло не се меша чак така. Най-лесно достъпното, което до сега съм виждала е на фидус едни лозички по 7-8 лева, но предполагам, че няма да ми ги препоръчате, поляти са с восък :hmmm:
За отелото и аз съм чувала че съдържа някви вредни вечества и го ползват само в малки колучества за да даде аромат към основното грозде.
Иначе е много дуракоустойчиво грозде и в нашето село е на голяма почит защото не боледува от нищо и не мръзне.
anny
Виенско кафе
Мнения: 347
Регистриран на: Апр 9, '13, 20:48
Местоположение: София

Re: Вкореняване на лоза

Мнение от anny »

Вярно е. Страшно е ароматно, но вече е старичко и ражда все по-малко, занемарила съм му грижите трябва да призная, затова искам да добавя ново при него по възможност сорт, който не е канцерогенен. :shock:
Аватар
ivanina
Кафе машина
Мнения: 4142
Регистриран на: Мар 29, '13, 11:36
Местоположение: Русе, България
Дал благодарност: 20 пъти
Получил благодарност: 6 пъти

Re: Вкореняване на лоза

Мнение от ivanina »

focus написа:Здравейте. От резитбата на лозите преди няколко седмици направих няколко пръчки към 45 см дълги и ги сложих за вкореняване в саксия. На дълбочина са 10-тина см и вече някои от пъпките ще започват да се разлистват. Въпросът ми е правилно ли съм ги поставил или е трябвало да ги сложа толкова дълбоко, че само най-горната пъпка да е над пръстта?
По тоя метод- вкоренена лозова пръчка в саксия искам да ви кажа за моя смешен случай - преди 3 години рано пролетта забих една такава лозова пръчка в саксия със корен доста избуяло мушкато което вързах за пръчката и цяло лято поливам си цветенцето и грам мисъл нямам за пръчката. Но по някое си време забелязах ,че тя представяте ли си пуснала ластар - направо смях в залата , и есента вече вкоренена я засадих в земята .А пръчката беше избрана ей тъй на случаен принцип , да е по-якичка за да може да държи мушкатото , но и там бях уцелила късмет - оказа се десертният ни сорт Болгар! :daaa:

А сорт за асми ,при нас също са ароматните Отело и Добруджанска липа , които не се пръскат .Зная че това вино въобще не е КЛАСИКА ,но въпреки това аз единствено и само него си харесвам, заради аромата на ягода - може би това е типично за женския ни вкус. ;)ама и ММъж си го попийва с удоволсвие. :D
Истината е като водата - винаги намира път!...

Изображение
Аватар
zeleno
Наркоман
Мнения: 13673
Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
Дал благодарност: 123 пъти
Получил благодарност: 234 пъти

Re: Вкореняване на лоза

Мнение от zeleno »

Отела извлича тежките метали от почвата приоритетно , така да се каже ... ,
затова е забранен в световен мащаб за нови лозя/ който невярва да опита да си купи посадъчен материал /
аз имам Димят като асми край блока
незнам дали е точно винен сорт , но само напролет режа , при това некадърно , защото татко като беше веднъж на гости в подходящо за целта време ги оряза два пъти повече от мен :mrgreen:
та нито пръскам , нито поливам , нито торя
набирам кофи и го раздавам
Аватар
zeleno
Наркоман
Мнения: 13673
Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
Дал благодарност: 123 пъти
Получил благодарност: 234 пъти

Re: Вкореняване на лоза

Мнение от zeleno »

един много интересен материал на който неможах да копна линка :hmmm: та го копнах него направо

"1.Използвайте Каберне совиньон, Мерло, Мавруд, или комбинация от тези сортове ко искате да получите едно обагрено, с хармоничен аромат и вкус, добре балансирано “натоварено”, с много добро “тяло” червено вино. Вино, с което можете да се охвалите пред приятели. То може да Ви даде още много ако го оставите от една до три години в дъбова бъчва, а после около четири години в бутилка – може да съзрява и старее!

2. Използвайте Пино ноар, Гъмза, Широка Мелнишка или комбинация от тези сортове ако искате да получите едно богато и комплексно червено вино. Но не искайте нещо кой знае какво от него след около две-три години!

3. Използвайте Памид или Сензо само ако Ви трябва вино за бърза консумация (обикновенно трапезно вино). Леко, сравнително свежо, със светло-червен (лучен) до розов цвят, с непретенциозен аромат и вкус, или общо казано “тънко” вино. Не го задържайте по-дълго време – няма смисъл!

4. Сортовете като Каберне совиньон, Мерло, Пино ноар, Мавруд, а до някъде Гъмза и Широка Мелнишка могат да бъдат изполвани за получаване на много добри червени на с високо качество.

5. сортове като Букет, Рубин, Шевка, Сторгозия, Зарчин какво да Ви кажа ? – По-добре комбинирайте с някой от горе описаните!

6.Изберете Шардоне, Совиньон блан или комбинация ако искате да произведете едно финно, с великолепен (плодов, плодово-тревис, на цитруси) аромат и вкус, с приятен общ характер, много добре балансирано бяло вино. Преработването им изиска тънкости и много работа, но повярвайте - заслужава си!

7. “Мускат” – Характерен “тежък ... на роза” аромат и вкус, плътно, до голяма степен по-ароматно отколкото балансирано бяло вино (поне за нашите условия). Сортът е Мискет отонел (Мускат отонел). Виното има възможност да старее.

8. “Мискет” – не го свързвайте с “мускат”! Вината са с особен, рактерен аромат и вкус – на “гюл с пролетни цветя и т.н.”, по-нежни, по-балансирани, “по-тънки”- изящни, за бърза консумация. Сортове – Мискет червен и Мискет Врачански.

9. Ризлинг или Юни блан – за по-свежи бели вина, с по-висока киселинност, с тревисто-плодов аромат и вкус, но без голям потенциал за развитие.

10. Рацители, Димят, Алиготе, Фетяска алба – “Стандартно” – бели вина с неутрален до плодов характер. По-добре в комбинация с горе описаните!

11.Ако елаете едно по-различно, “по-уникално” вино, с много характерен ароматно-вкусов комплекс на “тамян”, използвайте сорта Тамянка. Не е “мискет”, не е “мускат” ако има малко по-високи остатъчни захари е едно атрактивно вино за бърза консумация.

12. Виненка, Керацуда или други местни сортове – Ако ги имате по-добре комбинирайте с други бели!


Съвети:

1.Никога Не използвайте “Директни” (“Бодни пръчка – Пий вино”) сортове грозде за нопроизводство - “Шасла”, “Отел”, “Липа” или др. – Те са забранени със закон!!!

2.Не използвайте Десертни сортове грозде за производство на вино - Болгар, Верея, Мискет хамбургски, Перл дьо Ксаба (Перла), Италия, Царица на лозята, Чауш, Юлски Бисер, Янтар и др. – Нямат достатъчно съдържание на захари и киселини, слаб рандеман, виното трудно се бистри, не притежава благороден характер и т.н.! Ако са Ваши – по-добре да ги продавате за консумация!

3.Червено вино се прави лесно, но се опазва по-трудно!

4.Бяло вино се прави трудно, но по-лесно се опазва!

5.По-добре не оставяйте Бяло вино за отлежаване и стареене! – Неговата сила са плодовостта, свежестта и и вкуса на прясното грозде.


Внимание:

1. Ако ще купувате грозде и не познавате сортовете – потърсете помощ не само от приятел, но и от специалист!

2. Понякога търговците смесват сортове – “сандвич”!

3. Цената ВИНАГИ зависи не само от теглото, но и от технологичните качества!"
Аватар
prijatel62
Баш кафе майстор
Мнения: 2025
Регистриран на: Юли 5, '15, 19:19
Местоположение: гр.Варна, 95 м н. в., Черноморски климат

Re: Вкореняване на лоза

Мнение от prijatel62 »

Хареса ми тази извадка, на която не липсва и лека доза хумор...))

Димята е комбиниран сорт - за вино и за консумация. Отглеждах го от доста време. Става прекрасно вино, но само когато успее да узрее, при дълга и топла есен. Сорта е късен. освен това е много родовит, и затова се прави къса резитба - чепове на 2 очи, а понякога и стрелка, но къса - с 4-5 очи.

Да, директните сортове, както спомена Зеленко, са забранени със закон за размножаване и за износ на вино от тези сортове. Вкуса е груб, лисичи. Двама италиански автори се изказват за тях, че са канцерогенни. По-точно не друго, а дизахаридите, които съдържат. За разлика от културните сортове, които съдържат монозахариди.

Но когато при винената ферментация захарите се преобразуват в алкохол, този проблем отпада. Остава проблема с тежките метали. Не е една беля я... :mrgreen:
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
Публикувай отговор

Обратно към “Семена, разсади, вкореняване, засаждане”