Как се прави хубав козунак?
- спатифилия
- Кана кафе
- Мнения: 694
- Регистриран на: Май 22, '12, 13:13
- Местоположение: видин
Re: Как се прави хубав козунак?
Айдеее,дойде му времето на козунакоправенето! Вече близо 30 години всеки Великден меся.Не ми ли се умирише къщата ,все едно не е празник.Само,че основно правя 5-6 тави кифлички и 3-4 рула с домашен сливов мармалад.След като прочетох рецептата на Златка,се оказа,че и моята е такава.Но все пак й благодаря за подробното описание. Тити, тази година ще пробвам метода ти с центрофугата и ако станат / в което не се и съмнявам/ ,ще Фърчат кифлички и рула по Еконт към теб!
Re: Как се прави хубав козунак?
Охооооо пробвай, пробвай, поощрявам горещо пробванетоспатифилия написа:Айдеее,дойде му времето на козунакоправенето! Вече близо 30 години всеки Великден меся.Не ми ли се умирише къщата ,все едно не е празник.Само,че основно правя 5-6 тави кифлички и 3-4 рула с домашен сливов мармалад.След като прочетох рецептата на Златка,се оказа,че и моята е такава.Но все пак й благодаря за подробното описание. Тити, тази година ще пробвам метода ти с центрофугата и ако станат / в което не се и съмнявам/ ,ще Фърчат кифлички и рула по Еконт към теб!
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- milena02
- Чист кофеин
- Мнения: 5417
- Регистриран на: Юни 13, '12, 16:35
- Местоположение: София
- Получил благодарност: 1 път
Re: Как се прави хубав козунак?
Да, май ще се меси козунак този път. Никакви хлебопекарни и центрофуги обаче, натюр ще си го правя. Харесах си една рецепта от началото на темата с 1 кг. брашно. Още една има хубава, но тя е с 2,5 кг брашно, което просто няма да има изяждане. Това, което не разбирам, е кога се поръсва захарта върху козунака. Нали ако я наръся преди да го сложа във фурната, ще се карамелизира, а? А пък после ако я наръся, няма как да се захване върху изпечената кора. Как се процедира?
Re: Как се прави хубав козунак?
Милена, ако имаш хлебопекарна, спокойно можеш да си омесиш тестото в нея, а после да си го сплетеш и изпечеш във фурната (просто не обръщай внимание на горните постове, въпросният "съфорумник" си е останал с тях - 6 на брой, все в темата за козунак в хлебопекарна ).
Захарта се поръсва, след като оформиш козунака и го намажеш с жълтък, преди печенето - не се притеснявай, не се карамелизира.
Захарта се поръсва, след като оформиш козунака и го намажеш с жълтък, преди печенето - не се притеснявай, не се карамелизира.
Re: Как се прави хубав козунак?
Баба ми леко навлажняваше захарта с две три капки вода преди да я поръси върху козунака. Така тя се слепва на по - едри бучици и не изгаря при печене.
Re: Как се прави хубав козунак?
Или може да се пресее през сито - наскоро открих, че така остават доста едри кристалчета захар...
- milena02
- Чист кофеин
- Мнения: 5417
- Регистриран на: Юни 13, '12, 16:35
- Местоположение: София
- Получил благодарност: 1 път
Re: Как се прави хубав козунак?
Имам хлебопекарна, обаче тя е в разрез с философските ми разбирания. Дървена философия е моята и гласи, че козунакът не е козунак, т.е. сладко тестено изделие, а ритуал и забавление. Ако ми е за самия козунак, ей я фурната до нас. Приключението е в това да се овъртиш до ушите в брашно, пък нещо да не стане, пък ти да ревеш, пак да замесиш, този път да стане, но да го прегориш, да почнеш отначало, накрая да се получи прекрасен козунак и да си горд и доволен. С две думи: страдание и възторг. И играчка за цял ден. Така че аз ще го меся ръчно, ще го блъскам 50 пъти в плота, ще клеча после до него докато втаса и т.н. За захарта разбрах, благодаря за съветите.dantonova написа:Милена, ако имаш хлебопекарна, спокойно можеш да си омесиш тестото в нея, а после да си го сплетеш и изпечеш във фурната .
Re: Как се прави хубав козунак?
Ех, много добре разбирам твоята философия и ентусиазъм . Когато преди 10-на година направих първия си домашен козунак, все още нямах хлебопекарна, печката ми беше "Раховец" и беше по-скоро въпрос на лично предизвикателство и почти Хамлетовски въпрос - "ще го бъде или не?". В спомените ми от детството, месенето на козунаци от моята баба беше свещенодействие и отнемаше цял ден. Всъщност далече не е толкова трудоемко, колкото изглежда и с хубава рецепта, качествени продукти и съвременните фурни, вероятността да не се получи е много малка.
Независимо от резултата обаче, съм сигурна, че повече "козунак от фурната отсреща" няма да опиташ . Успех!
Независимо от резултата обаче, съм сигурна, че повече "козунак от фурната отсреща" няма да опиташ . Успех!
Re: Как се прави хубав козунак?
Започнам генералната репетиция с кузунаците за Великден!
Очаквай те по-късно доклад за свършената работа Имам само един въпроас (извинете ме ако ви се стори тъп) ако, реша да правя и кифлички,като ги оформя в готов вид в тавата, трябва ли да втасат и те, или ги мушвам направо в фурната?
Очаквай те по-късно доклад за свършената работа Имам само един въпроас (извинете ме ако ви се стори тъп) ако, реша да правя и кифлички,като ги оформя в готов вид в тавата, трябва ли да втасат и те, или ги мушвам направо в фурната?
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31684
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1027 пъти
- Получил благодарност: 2383 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
И те, и те!Kam4eto написа:Започнам генералната репетиция с кузунаците за Великден!
Очаквай те по-късно доклад за свършената работа Имам само един въпроас (извинете ме ако ви се стори тъп) ако, реша да правя и кифлички,като ги оформя в готов вид в тавата, трябва ли да втасат и те, или ги мушвам направо в фурната?
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.