Ястия с мляно месо
Re: Ястия с мляно месо
Блу каза супа-топчета, та реших да ви поканя да споделите кой как я прави.
Правя я така: каймата я замесвам като за кюфтета май, ама с по-малко подправки и без чубрица /щото много не я обичам/, понякога слагам суров ориз. Като ме мързи да въртя топчетата и да ги овалвам в брашно, направо накъсвам месото и го слагам във врящата вода. Като поврят известно време топчетата, слагам лук, морков и картоф и ако имам някакви замразени смеси зеленчуци. Накрая и фиде, ако имам. Обичаме тая супа гъста. Застройка не правя.
Правя я така: каймата я замесвам като за кюфтета май, ама с по-малко подправки и без чубрица /щото много не я обичам/, понякога слагам суров ориз. Като ме мързи да въртя топчетата и да ги овалвам в брашно, направо накъсвам месото и го слагам във врящата вода. Като поврят известно време топчетата, слагам лук, морков и картоф и ако имам някакви замразени смеси зеленчуци. Накрая и фиде, ако имам. Обичаме тая супа гъста. Застройка не правя.
Re: Ястия с мляно месо
Каймата омесвам със сол, черен пипер, малко ориз и белтъка от едно яйце. Въртя топчета и ги овалвам в брашно. Междувременно задушавам в зехтин 1 глава лук (ако има праз - най-добре), 1 морков , 1 зелена чушка и червен пипер . Наливам гореща вода и чакам да заври добре. После пускам топчетата. Като се свари ориза в тях (то се вижда кога) добавям фидето. Знам,че фиде и ориз не се слагат в една супа, ама ние ориз в супите така свободно да се мандрахерца не го обичаме. Само в курбан чорбата го ядем. Застройката я правя от жълтъка на яйцето и 1/2 ч.ч. прясно мляко. Добавям застройката след като сваля супата от котлона и наръсвам с пресен (или замразен) магданоз. Не похлупвам тенджерата, че най-мразя потъмнял магданоз в манджите
Re: Ястия с мляно месо
аз най-вкусната супа-топчета съм правила по тази рецепта, когато я спазвам буквално
http://nojivilichka.wordpress.com/categ ... %bf%d0%b8/" onclick="window.open(this.href);return false;
обаче понеже децата само такова ядат и се налага да правя често и редовно - не се въртелясвам толкова.
това е най-лесното ми и бързо ядене
запържвам в една лъжица зехтин много лук и моркови, понякога слагам чесън, но много рядко
нарязвам 2-3 картофа и също ги врътвам за секунди с лука, ако има чушка, също, ако няма - без.
След това наливам от бързогрейката 3 литра вряла вода, добавям веднага каймата навъртяна на топчета, без да я меся с нищо. Веднага след това слагам 1 шепа просо или овесени ядки и много щедро фиде - също не обичам да ми се мандахерцат редки супи. През това време зеленчуците са заврели и варя докато омекнат картофите, те са най-бавните. Цялата врътня е готова за около 30 мин
Задължително целина на корени и листа, сминдух или ронена чубрица, сол, черен пипер и когато е готово - поръсвам с копър.
http://nojivilichka.wordpress.com/categ ... %bf%d0%b8/" onclick="window.open(this.href);return false;
обаче понеже децата само такова ядат и се налага да правя често и редовно - не се въртелясвам толкова.
това е най-лесното ми и бързо ядене
запържвам в една лъжица зехтин много лук и моркови, понякога слагам чесън, но много рядко
нарязвам 2-3 картофа и също ги врътвам за секунди с лука, ако има чушка, също, ако няма - без.
След това наливам от бързогрейката 3 литра вряла вода, добавям веднага каймата навъртяна на топчета, без да я меся с нищо. Веднага след това слагам 1 шепа просо или овесени ядки и много щедро фиде - също не обичам да ми се мандахерцат редки супи. През това време зеленчуците са заврели и варя докато омекнат картофите, те са най-бавните. Цялата врътня е готова за около 30 мин
Задължително целина на корени и листа, сминдух или ронена чубрица, сол, черен пипер и когато е готово - поръсвам с копър.
He who plants a garden, plants happiness
Re: Ястия с мляно месо
Пълнени патладжани по болонски /с телешка кайма/
3средни патладжана, 250г телешка кайма, 1глава лук, 3 скилидки чесън, 1 домат, 4-5 с.л зехтин, 1/2ч.л сол, 1ч.л.червен пипер и 1ч.л.черен пипер
Патладжаните се разполовяват по дължина и се правят няколко разреза от вътрешната страна. Слагат се за 5 мин във вряща подсолена вода, а като изстинат вътрешността се вади и наситнява. В тиган се запържват чесъна и лука, нарязани на мн. ситно. Добавя се каймата и се бърка да се запържи и тя. Накрая се добавят подправките ,сока на домата и вътрешността на патладжаните. Бърка се да поизври сока от домата, а след това с тази смес се пълнят патладжаните /като лодки стават/ и се нареждат в намазнена тавичка с мн. малко вода в нея. Пече се в предварително загрята фурна /180 градуса/ за около 30 минути.
3средни патладжана, 250г телешка кайма, 1глава лук, 3 скилидки чесън, 1 домат, 4-5 с.л зехтин, 1/2ч.л сол, 1ч.л.червен пипер и 1ч.л.черен пипер
Патладжаните се разполовяват по дължина и се правят няколко разреза от вътрешната страна. Слагат се за 5 мин във вряща подсолена вода, а като изстинат вътрешността се вади и наситнява. В тиган се запържват чесъна и лука, нарязани на мн. ситно. Добавя се каймата и се бърка да се запържи и тя. Накрая се добавят подправките ,сока на домата и вътрешността на патладжаните. Бърка се да поизври сока от домата, а след това с тази смес се пълнят патладжаните /като лодки стават/ и се нареждат в намазнена тавичка с мн. малко вода в нея. Пече се в предварително загрята фурна /180 градуса/ за около 30 минути.
Търся добри хора
Re: Ястия с мляно месо
Пармантие /френска запеканка/
800г. картофи, 100г. масло, 300мл.прясно мляко или течна сметана, 400г. телешко /смляно/, 1 глава лук, 30г. топено сирене, сол и черен пипер.
От сварените картофи се прави гъсто пюре с млякото и 1/2 масло. В тиган се загрява останалото масло и се запържва за 6-7 мин телешката кайма. В намазнена тавичка се слага пласт картофено пюре, отгоре месото и пак пюре. Отгоре се слага топеното сирене и се запича за 15-20 мин на 200 градуса
800г. картофи, 100г. масло, 300мл.прясно мляко или течна сметана, 400г. телешко /смляно/, 1 глава лук, 30г. топено сирене, сол и черен пипер.
От сварените картофи се прави гъсто пюре с млякото и 1/2 масло. В тиган се загрява останалото масло и се запържва за 6-7 мин телешката кайма. В намазнена тавичка се слага пласт картофено пюре, отгоре месото и пак пюре. Отгоре се слага топеното сирене и се запича за 15-20 мин на 200 градуса
Търся добри хора
Re: Ястия с мляно месо
Страхотни речепти, Букетче, благодаря ти А преди няколко дни спомена за нещо със сос бешамел, което са ви готвили?
Re: Ястия с мляно месо
Като видя майка МУ ще я питам за рецептата. Тя ще е меко казано щастлива
Търся добри хора
Re: Ястия с мляно месо
Помня аз нещо по-така, деликатно, я беше назовала жената, та внимавах как ще го кажа Попитай я непременно. Моята майка МУ, свеки демек, днес ме попита какво да ни почерпи послучай рождения си ден. Сладко нали не сме искали, та се чудела какво. И аз й викам, направи ни от твоите панирани пържоли, като решиш. Жената светна от кеф. Опитвала съм да ги правя, не съм случвала, нейните си остават номер едно.bouquet написа:Като видя майка МУ ще я питам за рецептата. Тя ще е меко казано щастлива
В момента вместо кайма, готвя заек. Случайно имаше в магазина. Задушавам го с джинджифил, черен пипер, бяло вино и чесън. Отделно ще направя чушки, тиквички, патладжани и пресен лук с ориз и босилек.
Re: Ястия с мляно месо
На мен свекърва не ми харесва, като дума даже
А ти защо толкова готвиш за нейният рожден ден?! И твойта ли е зодия рак???? Поплачи на рамото ми, аз ще те разбера
П.С.
Съжалявам, че оспамих темата, но не можах да се въздържа
А ти защо толкова готвиш за нейният рожден ден?! И твойта ли е зодия рак???? Поплачи на рамото ми, аз ще те разбера
П.С.
Съжалявам, че оспамих темата, но не можах да се въздържа
Търся добри хора