Кулинарни изкушения - майсторски клас
Кулинарни изкушения - майсторски клас
Гурмани, хвърлям ръкавицата
гледам вече се видя, че тук има майстори готвачи, както и големи мераклии - хайде, споделете онези, засуканите, специални, танцуване на пръсти и чупки в кръста рецепти, с които глезим любимите си същества, онези, за които понякога тайничко с въздишка си мислим "толкова път за един път", а същевременно се кефим че всичко е ометено от чиниите за секунди с възторжени примлясквания
аз съм се наканила на тази рецепта от Жак Пепен, мисля ще бъде особено вкусна
Огретен със скариди
1 кг скариди
½ пакетче масло
100 гр гъби
2-3 скилидки чесън
магданоз
сол, пипер и зехтин
първо обелваме скаридите, а сока им запазваме за соса. В дълбока купа, в която после ще сервираме, сипваме половин пакетче разтопено масло, пипер, сол, зелен лук, магданоз и 2-3 скилидки чесън.
Добавяме скаридите и разбъркваме.
Прибавяме и ситно нарязани гъби, които сме смесили със сока от скаридите, малко зехтин.
Разделяме на порции по 4, 5 или 6 скариди на човек, в зависимост от това дали е предястие или основно ястие.
Остава да ги поръсим с хлебни трохи. За целта смиламе в блендера филия бял хляб и трохите смесваме с малко зехтин.
Тази прясна галета, заедно с малко прясна мащерка, е подходяща и за готвене на агнешки врат или бут.
Поръсваме трохите върху порциите, заливаме с малко бяло вино и печем на 200 градуса.
Сервираме с шардоне.
гледам вече се видя, че тук има майстори готвачи, както и големи мераклии - хайде, споделете онези, засуканите, специални, танцуване на пръсти и чупки в кръста рецепти, с които глезим любимите си същества, онези, за които понякога тайничко с въздишка си мислим "толкова път за един път", а същевременно се кефим че всичко е ометено от чиниите за секунди с възторжени примлясквания
аз съм се наканила на тази рецепта от Жак Пепен, мисля ще бъде особено вкусна
Огретен със скариди
1 кг скариди
½ пакетче масло
100 гр гъби
2-3 скилидки чесън
магданоз
сол, пипер и зехтин
първо обелваме скаридите, а сока им запазваме за соса. В дълбока купа, в която после ще сервираме, сипваме половин пакетче разтопено масло, пипер, сол, зелен лук, магданоз и 2-3 скилидки чесън.
Добавяме скаридите и разбъркваме.
Прибавяме и ситно нарязани гъби, които сме смесили със сока от скаридите, малко зехтин.
Разделяме на порции по 4, 5 или 6 скариди на човек, в зависимост от това дали е предястие или основно ястие.
Остава да ги поръсим с хлебни трохи. За целта смиламе в блендера филия бял хляб и трохите смесваме с малко зехтин.
Тази прясна галета, заедно с малко прясна мащерка, е подходяща и за готвене на агнешки врат или бут.
Поръсваме трохите върху порциите, заливаме с малко бяло вино и печем на 200 градуса.
Сервираме с шардоне.
He who plants a garden, plants happiness
Re: Кулинарни изкушения - майсторски клас
Понеже спомена любимия ми готвач, веднага отговарям с негова рецепта, която направих и останах очарована.
Няколко парчета пушена сьомга се смилат в блендера с 2-3 супени лъжици сметана, малко лимонов сок и черен пипер. Пастета се изсипва в купичка и се наръсва със ситно накълцан червен кромид, див лук, копър и няколко капки зехтин. Поднася се с гризини или препечен хляб. За ордьовър е върховно
Няколко парчета пушена сьомга се смилат в блендера с 2-3 супени лъжици сметана, малко лимонов сок и черен пипер. Пастета се изсипва в купичка и се наръсва със ситно накълцан червен кромид, див лук, копър и няколко капки зехтин. Поднася се с гризини или препечен хляб. За ордьовър е върховно
Re: Кулинарни изкушения - майсторски клас
огъвам вече, и като огъна ще потънете в запръжки до колене!
ще осмърдите галактиката на кантарион фламбе и ще си такова майката , кой ше ви чука мъжете?! дебели и размъкнати и все около фурните да се въртите?!
в държавата на пандишпаните , 50 % сме разкюфтени и обли, пет теми за манджи на първа идат твърде много ;
вземете се в ръце , и както некой си рева преди време от темите "кучки или домакини" така сега рева аз!
домашниа уют и смрадта на кухня трябва се дозират внимателно особенно по празниците , а който иска гурмета да ходи в ресторанта , да се нафльорци и да поръчва менюто заради гладните очи , а не да обслужи дебелия гъз!
аз дебелея като ви чета
в тоя смисъл темата за здравословното отслабване е направо бял шум или крясък на сини китове нейде около антарктида
засрамете се !
и като печете кифли с плънка от трътки на чучулига се замислете малко
р.р. минавам само да изразя възмущението си от тази дал ,да пусна опровержение , да порицая това отвратително същество противно и хлевоусто , хич не я слушайте- карайте кат си знаете
ще осмърдите галактиката на кантарион фламбе и ще си такова майката , кой ше ви чука мъжете?! дебели и размъкнати и все около фурните да се въртите?!
в държавата на пандишпаните , 50 % сме разкюфтени и обли, пет теми за манджи на първа идат твърде много ;
вземете се в ръце , и както некой си рева преди време от темите "кучки или домакини" така сега рева аз!
домашниа уют и смрадта на кухня трябва се дозират внимателно особенно по празниците , а който иска гурмета да ходи в ресторанта , да се нафльорци и да поръчва менюто заради гладните очи , а не да обслужи дебелия гъз!
аз дебелея като ви чета
в тоя смисъл темата за здравословното отслабване е направо бял шум или крясък на сини китове нейде около антарктида
засрамете се !
и като печете кифли с плънка от трътки на чучулига се замислете малко
р.р. минавам само да изразя възмущението си от тази дал ,да пусна опровержение , да порицая това отвратително същество противно и хлевоусто , хич не я слушайте- карайте кат си знаете
Последно промяна от dal на Апр 4, '10, 22:27, променено общо 1 път.
Re: Кулинарни изкушения - майсторски клас
Мммм на фона на кантариона
отивам да си измеря
талийката.
Това минава ли за хайку?
Дал, мъжете искат да лапат и като най-общо това им е критерия за живота. Ами да отворим една тема - лапачката и семейното благополучие?
отивам да си измеря
талийката.
Това минава ли за хайку?
Дал, мъжете искат да лапат и като най-общо това им е критерия за живота. Ами да отворим една тема - лапачката и семейното благополучие?
Re: Кулинарни изкушения - майсторски клас
A да ви е хрумвало че мъжете са по-добри готвачи от жените?
Re: Кулинарни изкушения - майсторски клас
Дори познавам един - кльощав гърчав тип - Иванчо - сладкар е. За жалост е женен
Re: Кулинарни изкушения - майсторски клас
DOBI написа:A да ви е хрумвало че мъжете са по-добри готвачи от жените?
еми нека да се проявят бре , и аз чувам тази легенда , ама само женурята джуркат тенджерите...изключенията са малко-иначе горещо приветствам!
Re: Кулинарни изкушения - майсторски клас
Аз например за връткавите рецепти-предоставям с радост мястото на мъжът ми /добре че ила съдомиялна машна,че след това количеството употребени съдове е умопомрачително /
Re: Кулинарни изкушения - майсторски клас
Определено и моят мъж по го бива за кулинар, обаче отказва да готви само месо на скара и пържена риба се минава
He who plants a garden, plants happiness
Re: Кулинарни изкушения - майсторски клас
Чета ви и се замислям за твърдението, че мъжете били по-добри кулинари. И се чудя - какво стои зад това? Очевидно простото числено превъзходство. Т.е. мъжете готвачи са много повече от жените готвачи /професионални готвачи/. За много професии се е наложило схващането, че мъжете били по-добри от жените. А ако се погледне колко са мъжете в ред професии, ще лъсне голата истина - обикновено са много повече, ерго, чисто статистически, добрите мъже-професионалисти ще бъдат повече от добрите жени-професионалисти и ще са по-видими. Да, някои хора правят по-добре дадено нещо, от други хора, имат различен вкус, нагласи да експериментират, различен опит. Хич не ме гони гордост колко сме велики жените, бираш ли и как сме равни на мъжете. Да, някои хора правят по-добре дадено нещо, от други хора, ама тия обобщения за половете май се приемат повече по инерция, а не защото са верни.