Семена и разсади -2014 година

Всичко свързано с размножаването, сеенето и засаждането - семена, посадъчен материал, инвентар, системи, опити, вкоренители, обработка, саксии и т.н.

Модератор: Миша

Публикувай отговор
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17079
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 144 пъти
Получил благодарност: 529 пъти
Обратна връзка:

Re: Семена и разсади -2014 година

Мнение от Миша »

:angelche: навлизаме в зоната на здрача :mrgreen: пък аз много я обичам тая зона 8-)
да започнем с малко история,а ?

Тези лунни и зодиакални календари се счита,че са останалиот древни времена,когато хората са разчитали на звездобройците да им определят житието-битието,когато хората са почитали боговете и са се съветвали за всичко с тях .Така се ражда теорията за Космическото предопределение ,според което Вселената е подчинена на Логичното и Рационалното ,което се изразява посредством числа,и то точен брой числа,точно толкова,колкото са зодиакалните знаци .Съвременната апокрифна литература дава следното звучащо доста логично обяснение -някога боговете /атлантите/друга земна раса/някаква измънземна раса и т.н,кой както иска да го приема или не / решили да дадат на неуките диваци възможност да подобрят живота си ,използвали единственото нещо,което не се променя-звездите ,и направили зодиакалните знаци-така аборигените знаели кога да сеят ,щото тогава е нямало нет и не е имало кой да им пили на главата,че януари не се сее :angel2: ,а законът на боговете,строго следен от техните земни наместници-жреците,трябвало да се спазва.Тайното знание на древните се предавало от поколение на поколение ,та до ден днешен ,само дето е претърпяло няколко метаморфози,та не се знае какво е останало от онова древното :dovolen: .Започвам с историята на астрологията преди 5000 години,древен Вавилон,там жреците използвали 13 зодиакални знака,и всичко ставало под влиянието на тези знаци-те предопределяли житието на човек,неговият жизнен път се определял в зависимост от това в кой знак е роден,от това зависело и успеха или неуспеха на някое начинание,на тези знаци се подчинявали и законите на земеделието.Обаче по времето на Римската империя тринайстия знак-паякът,е премахнат,а хората,родени под този знак,са били обвинявани за магьосници,надарени с тайствени и необикновени сили.Много мистика има в това 13 число ,но няма да се разпростирам по-надълго,макар тази тема да ми е много любопитна :dovolen: ,та заради онази забрана на римляните се твърди,че древното знание е изгубено ,защото се наложила знаците да бъдат поразтеглени ,изобщо римляните де що докоснат и го съсипвали. Та така за мъдростта на знаците,завещани ни от боговете ,забравили сме точно кога да си режем ноктите и кога точно да сеем,за това ако нещо не ви се получи обвинявайте римляните ,а не себе си :angel2: И ние си имаме някои суеверия-например в Празната Неделя след Великден не трябвало да се работи нищо-нито да се сади,нито да се сее,нито да се режат дървета,защото никога нямало да дадат плод ,ако спазвах тези забрани щях да си ходя гола и боса,защото обикновено точно по това време в софийско се разсаждат зеленчуците .Но пък вие си ги спазвайте,нямате да садите декари и нищо не ви пречи да сеете/садите само в плодовитите знаци,да гледате луната пълна ли е или не,и доколко е пълна,имаше там някакви позиции къде се намира луната-под-над хоризонта ,според други теории ако говориш с любов на растенията,те стават огромни,луци по 10 кила и тикви по 500 ,то има такива тикви и без да им се обяснавеме в любов ,де :lol:

Ето ви един пример как се сади по лунния календар,искам да докладвате за резултатите 8-)
Нека, обаче, дадем няколко нагледни примера, за да се схване характера на правилата и тяхното приложение. Да предположим, че ще се садят репи. Що трябва да се съблюдава в случая? Първо, трябва да се подбере ден, в който луната минава през някой от изброените по-горе плодовити знакове. Второто нещо, което в случая трябва да се вземе под внимание, ако искаме репите добре да се развият и растат, то е луната да се пълни. Третото нещо, което трябва да се спази, то е луната да бъде под хоризонта, т.е. да се сади, преди тя да изгрее и след като залезе. Ясно е, следователно, че при саденето не само на ряпа, но и на какви да било други зеленчуци, важи правилото: луната да е в плодовит знак, да се пълни и да е под хоризонта.
Това, обаче, е най-общото правило за саденето. Има и други подробности, които трябва да се спазят. Когато се избира най-благоприятния момент за дадена земеделска работа. Напр. едно необходимо условие при сеитба и садене е зодиакалният знак, който изгрява на хоризонта, да бъде също измежду плодовитите знаци. Друго правило, което трябва да са спазва е следното: да не се сее, когато луната изгрява на хоризонта, макар знакът в който се намира да е плодовит. Това, впрочем, спада към общото указание - луната да бъде обезателно под хоризонта.
За отделните растения, както и за разните видове растения има специални правила. Така запример най-благоприятните условия за садене на цветя са, когато луната се намира в знака Риби, пълни се, а на изток изгрява знакът Везни. Тогава и третото условие - луната да бъде под хоризонта е изпълнено, защото в тоя случай тя е залязла преди около два часа. През пролетта, когато Слънцето е в Телец, от 21 април до 21 май, или в Близнаци, от 21 май до 21 юни, благоприятни часове за садене на цветя са след обед между 2 1/2 и 6 часа
като пекне онова ми ти слънце в два и половина следобед върви разсаждай,нищо че луната е благоприятна 8-)

http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/b8/lunata.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
denitsavm

Re: Семена и разсади -2014 година

Мнение от denitsavm »

Мише, аз мисля, че във всяко такова нещо има доза истина /малко ли са хората дето вярват в зодии, ако се не лъжа и ти :hmmm: /. Това, че нещо не е доказано научно, не значи, че не е истина и ти много добре го знаеш :nod: Оттук нататък - аз не сея според лунния календар, защото не ми се занимава. Но ако някой си планира сеитбата според това, няма лошо, все пак си е схема на планировка, което вече е нещо полезно. На теб ти пречи, защото работиш с индустриални количества, но ако на някой не му пречи, даже и да няма някакви доказани положителни страни - то не е лошо, а ако все пак повече му върви, даже и заради самовнушение пак е добро :dovolen:

Извън темата - спазвах лунната диета години наред, не защото бях убедена, че луната точно влияе, а именно, заради дадената схема, което много помага на хора, които не обръщат внимание на такива детайли и в личен план трудно помнят дни, дати и кога им е бил последния цикъл.... :oops: С две думи знаем, че веднъж седмично е добре да пием повече течности и да не приемаме храна и си избираме в какво да вярваме, което да ни помогне да помним и спазваме някакъв режим :nod: Има доста религии и недоказани богове, които ръководят човешкото битие от незапомнени времена...

И все пак съвсем доказана е връзката на луната с приливите и отливите, а всяко нещо съществуващо в мега пространството, под някаква форма съществува и в микро вариант :hmmm:
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17079
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 144 пъти
Получил благодарност: 529 пъти
Обратна връзка:

Re: Семена и разсади -2014 година

Мнение от Миша »

Дени,опитах малко да поразнообразя темата,защото на мен ми е интересна тази теория,дори съм изпробвала някои неща,но практически резултат не видях :hmmm: ,във всяка древна притча има частица истина,но дали тя е приложима към днешна дата е доста спорно ,а относно зодиакалните знаци-по всички календари ние с мъж ми сме от най-несъвместимите зодии,независимо дали се гледа месецът или годината на раждане :mrgreen:
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
dal

Re: Семена и разсади -2014 година

Мнение от dal »

Миша написа:Дени,опитах малко да поразнообразя темата,защото на мен ми е интересна тази теория,дори съм изпробвала някои неща,но практически резултат не видях :hmmm: ,във всяка древна притча има частица истина,но дали тя е приложима към днешна дата е доста спорно ,а относно зодиакалните знаци-по всички календари ние с мъж ми сме от най-несъвместимите зодии,независимо дали се гледа месецът или годината на раждане :mrgreen:
Мълчи ,о , неверницо!
Все отнякъде се е довлякло през хилядолетията , ми намерете некой лунен за февруари и март -в някакви списания съм ги мяркала приложени по страниците :D
Можеш ли да спираш дъжд? да предскажеш каква ще е зимата по боровете ? Като не можеш , ни съ обаждай :mrgreen: :hihihi:
ако речеш , ще та науча :liubov2:
Аватар
Виола
Наркоман
Мнения: 10389
Регистриран на: Ное 27, '09, 09:13
Местоположение: Пловдив

Re: Семена и разсади -2014 година

Мнение от Виола »

Ха-ха-ха! :lol: Развеселихте ме рано сутринта с тия лунни календари.
Дал, най-добрия лунен календар ти ще си го направиш. Следи времето, като нарастне деня и има повечко слънчице, слагай семките. Мишето е 100% права. Аз никога не съм се съобразявала с такива дни и пак съм имала хубави разсади. И винаги тези, които съм сяла по-късно, стават по-хубави от тези дето дундуркам в зимните месеци без условия.
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17079
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 144 пъти
Получил благодарност: 529 пъти
Обратна връзка:

Re: Семена и разсади -2014 година

Мнение от Миша »

Мога да гадая по осите :angelche: ,миналата година имаше много оси,пък древните викат "щом осите се множат зимата ще е страшна" ,видя ,познах ,ако не вЕрваш виж какви виелици са завили навън :hihihi:

Нашествието от оси вещае люта зима
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
Brambar
Дълго кафе
Мнения: 149
Регистриран на: Яну 5, '14, 18:30
Местоположение: София

Re: Семена и разсади -2014 година

Мнение от Brambar »

Здравейте .Още миналата година много четох и сравнявах различните лунни календари-навсякъде различни неща пишат. Накрая реших, че най пълен и точен е http://yablochkini.ru/posevnoj-kalendar-2014" onclick="window.open(this.href);return false; Но има и нещо друго много важно - ЛУНА БЕЗ КУРС -нея я следя от http://www.vselena.com/lunen_kalendar.html" onclick="window.open(this.href);return false; Естествено ,не бях стриктна -то и няма как , но резултата беше добър.
Лютиче
Kафенце
Мнения: 15
Регистриран на: Яну 20, '14, 17:45
Местоположение: София

Re: Семена и разсади -2014 година

Мнение от Лютиче »

Имам излишни семена от Мирабилис - оранжево-жълт на черти, Грамофончета, едногодишни Астри - едри, лилави и розови, Невен - жълт и оранжев и Кандилки. Някой да иска?
kali
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1521
Регистриран на: Апр 7, '13, 22:02

Re: Семена и разсади -2014 година

Мнение от kali »

Да, аз бих опитала да засея семенца от мирабилис, интересен е.
Аватар
vodo-leika
Кафе машина
Мнения: 4962
Регистриран на: Ное 25, '09, 20:29

Re: Семена и разсади -2014 година

Мнение от vodo-leika »

Тази година няма да сложа ни едно семенце преди да мине средата на февруари, че ако не и към края. :angelche: Всяка година - края на януари и гледам бавноточещи се косми по месец и отгоре, и през цялото време - пръскаш, отваряй, затваряй... :evil:
Публикувай отговор

Обратно към “Семена, разсади, вкореняване, засаждане”