Как се прави хубав козунак?
- mileni
- Чист кофеин
- Мнения: 5155
- Регистриран на: Ное 30, '09, 14:43
- Дал благодарност: 254 пъти
- Получил благодарност: 83 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Пусни хляба си по водата и ще го намеpиш не след много дни.
http://mileni.snimka.bg/flowers/lyato-2013.762771" onclick="window.open(this.href);return false;
https://picasaweb.google.com/101763371167451658448/201502" onclick="window.open(this.href);return false;
http://mileni.snimka.bg/flowers/lyato-2013.762771" onclick="window.open(this.href);return false;
https://picasaweb.google.com/101763371167451658448/201502" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Как се прави хубав козунак?
Мда, на леля Райка вълшебния козунак
/Стана ми смешно, щото едни се потят да месят и да правят вкусни работи, като Блу, други само рецепти подават
/.
![Дааа :daaa:](./images/smilies/daaa.gif)
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
- mileni
- Чист кофеин
- Мнения: 5155
- Регистриран на: Ное 30, '09, 14:43
- Дал благодарност: 254 пъти
- Получил благодарност: 83 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Тя Блу, е пъргавица на фона на моя милост
Ще видиш и аз като се запретна и омеся моя.Само печка да имам,че нещо моята умира ![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Ето и моята рецепта,да не спамя само
Продукти:
5яйца,300гр.захар,1ч.ч прясно мляко,1ч.ч.кисело мляко+1лъжичка сода,1/3ч.чаша топена мас-може и масло.
1кубче мая,ванилия,лимон,ром/може и без него/,малко повече от 1кг.брашно.
Плънка:
различни ароматни сладка-смокини,кайсии,къпини,череши,боровинки
Освен това-орехи,стафиди,портокалови кори,жълтък за мазане
.
Приготвяне:
Маята се разбърква на каша с1ч.л.захар,малко хладка вода и брашно.Оставя се дя шупне.
Яйцата,захарта,прясното мляко,ванилията и рома/няколко капки/и кората на лимона,заедно с малко от сока му се смесват и разбъркват добре.
Пресява се брашното,прави се кладенче и там се изливат,яйчената смес,киселото мляко със содата,маята и започва да се меси.Когато тестото е вече оформено се долива по малко мас и се измесва до свършването и .Трябва да стане меко,мазно и еластично тесто.Слага се в дълбока тенджера,обилно намазано с олио,захлупва се с капак и може да престои в хладилник една нощ.На сутринта го изваждам на стайна температура за около 3часа,почти утроява обема си.Размесвам втори път.Върху мазна повърхност го разделям на 3части,а всяка от тях на още три.Разточвам с точилка,или разплесквам с ръце на ленти,дълги около 30см. и широки около 10см.В средата на всяка лента слагам различна плънка.Например смокини,кайсии,червени боровинки.Поръсвам с едро смлени орехи,стафиди и завивам на рула.Усукват се като пране с изтегляне.От 3 ленти се плете едното руло.В другото руло се разменя плънката -портокалови кори,череши,къпини.Така се сплита втория козунак.Тези 2 козунака слагам да втасват в правоъгълна тава-по-голяма.В третия отново се слагат различни сладка,стафиди и орехи.При сплитането го изтеглям малко повече и го оформям като венец.Използвам ел.тенджера,с една чашка по средата.Оставям още 3 часа да втаса.Преди печене козунака се намазва жълтък разбит с няколко капки лимонов сок,поръсвам с кристална захар и пека в умерена фурна.
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Ето и моята рецепта,да не спамя само
![Доволен :dovolen:](./images/smilies/smile.gif)
Продукти:
5яйца,300гр.захар,1ч.ч прясно мляко,1ч.ч.кисело мляко+1лъжичка сода,1/3ч.чаша топена мас-може и масло.
1кубче мая,ванилия,лимон,ром/може и без него/,малко повече от 1кг.брашно.
Плънка:
различни ароматни сладка-смокини,кайсии,къпини,череши,боровинки
Освен това-орехи,стафиди,портокалови кори,жълтък за мазане
.
Приготвяне:
Маята се разбърква на каша с1ч.л.захар,малко хладка вода и брашно.Оставя се дя шупне.
Яйцата,захарта,прясното мляко,ванилията и рома/няколко капки/и кората на лимона,заедно с малко от сока му се смесват и разбъркват добре.
Пресява се брашното,прави се кладенче и там се изливат,яйчената смес,киселото мляко със содата,маята и започва да се меси.Когато тестото е вече оформено се долива по малко мас и се измесва до свършването и .Трябва да стане меко,мазно и еластично тесто.Слага се в дълбока тенджера,обилно намазано с олио,захлупва се с капак и може да престои в хладилник една нощ.На сутринта го изваждам на стайна температура за около 3часа,почти утроява обема си.Размесвам втори път.Върху мазна повърхност го разделям на 3части,а всяка от тях на още три.Разточвам с точилка,или разплесквам с ръце на ленти,дълги около 30см. и широки около 10см.В средата на всяка лента слагам различна плънка.Например смокини,кайсии,червени боровинки.Поръсвам с едро смлени орехи,стафиди и завивам на рула.Усукват се като пране с изтегляне.От 3 ленти се плете едното руло.В другото руло се разменя плънката -портокалови кори,череши,къпини.Така се сплита втория козунак.Тези 2 козунака слагам да втасват в правоъгълна тава-по-голяма.В третия отново се слагат различни сладка,стафиди и орехи.При сплитането го изтеглям малко повече и го оформям като венец.Използвам ел.тенджера,с една чашка по средата.Оставям още 3 часа да втаса.Преди печене козунака се намазва жълтък разбит с няколко капки лимонов сок,поръсвам с кристална захар и пека в умерена фурна.
Пусни хляба си по водата и ще го намеpиш не след много дни.
http://mileni.snimka.bg/flowers/lyato-2013.762771" onclick="window.open(this.href);return false;
https://picasaweb.google.com/101763371167451658448/201502" onclick="window.open(this.href);return false;
http://mileni.snimka.bg/flowers/lyato-2013.762771" onclick="window.open(this.href);return false;
https://picasaweb.google.com/101763371167451658448/201502" onclick="window.open(this.href);return false;
- mucunka
- Кафе машина
- Мнения: 3130
- Регистриран на: Ное 29, '09, 18:57
- Местоположение: София,Световрачене
- Дал благодарност: 19 пъти
- Получил благодарност: 33 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Аз знам едно.Козунак се прави с мерак.И с много месене и биене.По нашия край бабите казват,че тестото се меси докато не потече пот между краката.Така че месенето оставям на вас.
![Nod :nod:](./images/smilies/nod.gif)
![Потекоха :potekoha:](./images/smilies/potekoha.jpg)
![Nod :nod:](./images/smilies/nod.gif)
АКО ИСКАШ ДА СЕ ПОЧУВСТВАШ БОГАТ,ПРОСТО ПРЕБРОЙ ВСИЧКИТЕ СВОИ НЕЩА,КОИТО НЕ СИ КУПИЛ С ПАРИ.
http://mucun72.snimka.bg/daily/dostignata-mechta.752721
моите цветя
моите гоблени
http://mucun72.snimka.bg/daily/dostignata-mechta.752721
моите цветя
моите гоблени
Re: Как се прави хубав козунак?
Муцунке, това за мен са взаимно изключващи се понятияmucunka написа:Козунак се прави с мерак.И с много месене и биене.
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
![Wink ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
- Galq 03
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1977
- Регистриран на: Яну 22, '10, 16:47
- Местоположение: Слънчев Бряг
Re: Как се прави хубав козунак?
Здравейте, отдавна следя темичката,даже преди няколко дни написах и моята рецепта, но ми пропадна връзката и не успях да я пусна. След като сега поразгледах, почти идентична е с тази на Satori. Муцунка, много точно го е казала- яко месене и биене. Правя си козунаците у дома от доста време и всякакви опити от моя страна да купим готови, удрят на камък
Децата казват,че не признават Великден без уханието на козунаците. Опитвала съм да меся в машината за хляб, но не ми се плучават на конци, колкото и да я пускам и спирам
затова си карам както си знам и съм доволна от резултата. Установила съм,че не ми се получава с всяко брашно и масло, затова ползвам такива на които имам доверие
Продукти:
6яйца
1/4краве масло/ Президент/
1/4 захар
блокче мая
250 мл прясно мляко
1 с.л ром
кора от лимон
бадеми за украса /белени/
стафиди/ по желание/
около 1 кг брашно/на Джорджес/
Приготовление:
Разбърквам яйцата със захарта до пълното и разтваряне/ не се бият/. В една част от млякото/леко затоплено/ разтварям маята с малко брашно, захар и сол и я оставям да шупне. Прибавям рома, останалото прясно мляко, кората от лимон, втасалата мая и започвам да добавям предварително пресятото брашно/постепенно/ до получаване на средно твърдо тесто. След добро омесване, разстилам на дебела кора и започвам да "вкарвам" разтопеното масло. Мажа кората с масло, сгъвам на четири, омесвам ......и така докато свърши маслото. Ако лепи много по ръцете, добавяте по малко брашно.Оставям тестото да втаса, след което късам с намаслени рице топчета и започвам да оформям" фитили", с триене между двете ръце и издърпване. От четири такива "фитила" сплитам козунака и се получават три плетеници отгоре, не две, както е при готовите, слагам в намаслена тавичка отново да втасат, след което намазвам с жълтък, украсявам с бадемите и поръсвам обилно със захар. Пека в загрята фурна в началото на 220 градуса за около 10 мин, след това на 180, почти до пълна готовност, защотоне изваждам веднага от фурната.
Козунаците стават на конци и са мекички 2-3 дни, но си искат и месенето и топлото. Да Ви е сладко. Ако Ви се стори ,че съм пропуснала нещо- питайте.
![Nod :nod:](./images/smilies/nod.gif)
![Ееех :eeeh:](./images/smilies/tyga.gif)
![Доволен :dovolen:](./images/smilies/smile.gif)
Продукти:
6яйца
1/4краве масло/ Президент/
1/4 захар
блокче мая
250 мл прясно мляко
1 с.л ром
кора от лимон
бадеми за украса /белени/
стафиди/ по желание/
около 1 кг брашно/на Джорджес/
Приготовление:
Разбърквам яйцата със захарта до пълното и разтваряне/ не се бият/. В една част от млякото/леко затоплено/ разтварям маята с малко брашно, захар и сол и я оставям да шупне. Прибавям рома, останалото прясно мляко, кората от лимон, втасалата мая и започвам да добавям предварително пресятото брашно/постепенно/ до получаване на средно твърдо тесто. След добро омесване, разстилам на дебела кора и започвам да "вкарвам" разтопеното масло. Мажа кората с масло, сгъвам на четири, омесвам ......и така докато свърши маслото. Ако лепи много по ръцете, добавяте по малко брашно.Оставям тестото да втаса, след което късам с намаслени рице топчета и започвам да оформям" фитили", с триене между двете ръце и издърпване. От четири такива "фитила" сплитам козунака и се получават три плетеници отгоре, не две, както е при готовите, слагам в намаслена тавичка отново да втасат, след което намазвам с жълтък, украсявам с бадемите и поръсвам обилно със захар. Пека в загрята фурна в началото на 220 градуса за около 10 мин, след това на 180, почти до пълна готовност, защотоне изваждам веднага от фурната.
Козунаците стават на конци и са мекички 2-3 дни, но си искат и месенето и топлото. Да Ви е сладко. Ако Ви се стори ,че съм пропуснала нещо- питайте.
[img]http://weathersticker.wunderground.com/ ... /15655.gif[/img]
http://kitka.snimka.bg/nature/flora-2011.589129" onclick="window.open(this.href);return false;
http://kitka.snimka.bg/nature/flora-2011.589129" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Как се прави хубав козунак?
Гале, предполагам това е четвърт килограм?Galq 03 написа: 1/4краве масло/ Президент/
1/4 захар
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31883
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1231 пъти
- Получил благодарност: 3117 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Със сигурност, Сатори.
Иначе, я си представи за едната идея: 1/4 пакетче масло от 250 гр.?
1/4 от чаена чаша?
Или 1/4 от чаена лъжица?
Става сбъркан козунак. ![Crying or Very Sad :cry:](./images/smilies/myka.gif)
![Доволен :dovolen:](./images/smilies/smile.gif)
Иначе, я си представи за едната идея: 1/4 пакетче масло от 250 гр.?
![Хи-хи-хи :hihihi:](./images/smilies/hihi.gif)
![Йеее! :ieeemyzh:](./images/smilies/ieeemyzh.gif)
![Йеее! :ieeemyzh:](./images/smilies/ieeemyzh.gif)
![Crying or Very Sad :cry:](./images/smilies/myka.gif)
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
- Galq 03
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1977
- Регистриран на: Яну 22, '10, 16:47
- Местоположение: Слънчев Бряг
Re: Как се прави хубав козунак?
Знаех си ,че съм пропуснала нещоSatori написа:Гале, предполагам това е четвърт килограм?Galq 03 написа: 1/4краве масло/ Президент/
1/4 захар
![Embarrassed :oops:](./images/smilies/icon_redface.gif)
![Nod :nod:](./images/smilies/nod.gif)
![Потекоха :potekoha:](./images/smilies/potekoha.jpg)
[img]http://weathersticker.wunderground.com/ ... /15655.gif[/img]
http://kitka.snimka.bg/nature/flora-2011.589129" onclick="window.open(this.href);return false;
http://kitka.snimka.bg/nature/flora-2011.589129" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Как се прави хубав козунак?
Никога нямаше да ми дойде на ум да попитам такова нещо и ако правех, щях да си сложа 1/4 пакетче масло от 250 гр. Добре, че все пак навреме се отказах да направя за сефте козунак!Satori написа:Гале, предполагам това е четвърт килограм?Galq 03 написа: 1/4краве масло/ Президент/
1/4 захар
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;