Форумен туризъм - Хърватска и Словения

За приключения, скитници и вечните пътешественици, които навсякъде се чувстват у дома си.

Модератор: scleri

краси кубарелова
Баш кафе майстор
Мнения: 2667
Регистриран на: Мар 26, '12, 22:53
Местоположение: Варна
Обратна връзка:

Re: Форумен туризъм - Хърватска и Словения

Мнение от краси кубарелова »

Серена и Руми, пак да отидете! Много ми хареса и ми върна детски спомени! :tzvetentze: Благодарности! Чакам продължение!
Светът е пълен с непознати хора...
Аватар
дара
Чист кофеин
Мнения: 8217
Регистриран на: Яну 19, '11, 20:04
Местоположение: София

Re: Форумен туризъм - Хърватска и Словения

Мнение от дара »

Серена,прекрасно разказваш,имах чувството,че и аз съм с вас с Руми на тез красиви места,чакам с нетърпение продължение :tzvetentze:
Аватар
serena
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1401
Регистриран на: Мар 20, '12, 20:25
Местоположение: Варна

Re: Форумен туризъм - Хърватска и Словения

Мнение от serena »

Продължение - ден трети, разглеждане на Загреб. Събуждаме се в обичайния по-ранен час, а навън - студено, мрачно, небето сиво и схлупено и вали :hmmmmmm: Чудно, няма що... Достягаме багажа и слизаме за закуска. Трябва да кажа, че аз по принцип до обяд ям само плодове, обаче тук много ме изкушиха бърканите яйца и всяка сутрин закусвах това плюс пържена филийка. Така подкрепени, се връщаме за чантите, оставяме картата от стаята на рецепцията, събираме се във фоайето и с плаха надежда поглеждаме навън. Уви, надеждите ни за по-приемливо време остават излъгани, защото вместо да спре, дъждът се беше усилил. Все пак дъжд не дъжд, нямаше да пропуснем да поразгледаме столицата на Хърватска. Загреб е град с местоположение на кръстопът, по долината нарека Сава, а на север граничи с планината Медвеница (на която има крепост, но дотам не стигнахме), с население около 780 хил. жители. Градът има интересна атмосфера, която лично аз не успях да усетя съвсем както ми се искаше главно поради недостатъчното време и дъжда. Голямо влияние е оказал фактът, че Хърватска е била част от Австро-унгарската империя. Централната част прилича на тази във Виена като сгради и организация (това го четох допълнително) - от централния площад "Бан Йелачич" тръгва улица по подобие на виенската Рингщрасе, по чието протежение са разположени почти всички представителни сгради - Националния театър (снимката е от предния ден вечерта),
Изображение

централната гара, площада и паметника на крал Томислав, музеят Мимара и други музеи, академията на науката и изкуствата, университетска библиотека, представителни дворци. Там е и павилионът на изкуствата, за който интересното е, че първоначално е бил павилион на Хърватска на световно изложение в Будапеща пред 1896 г. - желязна конструкция, която след това е пренесена в Загреб и се превръща в място за различни културни мероприятия.
Загреб се дели на Горен и Долен град. След кратка автобусна обиколка на долния град най-напред спряхме на централните гробища Мирогой. Стори ни се странно защо отиваме там, но е красиво като сграден комплекс, с два дълги коридора с гробници на цели фамилии със статуи и орнаменти, там е и гробът на Франьо Туджман.
Изображение
Изображение
Изображение

След това спряхме на площада пред катедралата "Св. Богородица" и от там започна пешеходната ни обиколка в Горния град - през централния градски площад "Бан Йелашич" със статуята на хърватския вицекрал Бан Йосип Йелачич
Изображение
Изображение

През тесните калдъръмени улички покрай красиви сгради, градини и статуи
Изображение
Изображение

стигаме до Марковия площад и църквата на Св. Марк
Изображение
Изображение

на който се намират сградата на Президенството (със знамената)
Изображение

и сградата, в която заседава парламентът на Хърватска
Изображение

Малко по-нататък по улицата се намира и Загребската скупщина (кметство) с барелефа на Никола Тесла, който е хърватин
Изображение

Църквата Св. Св. Кирил и Методи
Изображение

Йезуитската църква Св. Екатерина
Изображение

Кулата Lotrščak в старата част на града, издигната в средата на 13 век със защитна цел, от върха на която панорамата към целия град сигурно е невероятна
Изображение

От подножието на кулата има панорамна гледка към долния град и към катедралата
Изображение
Изображение

Минахме през централния градски пазар Долац, разположен недалеч от катедралата - дъждът беше почнал да поспира и търговците започваха да нареждат сергиите си, а клиентите на пазара първо посрещаше ето тази баба с кошница
Изображение

На пазара се предлагаха познати плодове, зеленчуци, цветя, на 2-3 маси производители предлагаха интересни малки пити сирене и кашкавал, имаше магазинчета за сувенири, пекарна, кафенета, а след пазара през улицата се излиза на площада пред катедралата Св. Богородица - забележителна неоготическа сграда, в която за съжаление не можахме да влезем, тъй като се отслужваше меса. Можахме да я разгледаме само отвън - едната й кула беше в процес на възстановяване
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Събрахме се на площада да изчакаме всички от групата и докато чакахме, се зададе интересна група възрастни с костюми (предположих, че е някаква фолклорна група), които минаха край нас, поздравявахме се взаимно, а една особено мила и симпатична бабка ни почерпи с всичките сладкиши, които носеше в кошничка
Изображение
Изображение

По закона на Мърфи приключихме обиколката и естествено спря да вали. В Загреб може да се ходи и гледа много, има много музеи, някои от които с интересни имена и експозиции, например Музей на разбитите връзки, където експонатите са дарени от хора предмети, останали след края на тяхна връзка, като всеки предмет бил придружен с бележка от дарителя с дата, място и конкретния случай, свързан с предмета. Имат и Музей на наивното изкуство.
Може да се каже, че за три часа видяхме града отгоре-отгоре, нямаше време за музеи, за Ботаническата градина, за многобройните паркове. Оказа се, че вратовръзката, този така познат аксесоар, е бил измислен в Загреб и води началото си от шалчетата, вързани около вратовете на хърватските войници. Французите ги забелязали и доразвили концепцията :dovolen: Автоматичната писалка също била изобретена в Загреб.

И като заключение - останах много доволна от екскурзията и благодарна на Руми, че я сподели с мен. Чудесно е когато пътуваш, да има с кого да споделяш новите впечатления и емоции и да знаеш, че сте на една и съща вълна. Групата беше прилична, дори ни похвалиха, че сме били много дисциплинирани, а и ние останахме много доволни от екскурзоводката ни и от двамата шофьори - много непосредствени и отзивчиви. Благодарение на тях успяхме да пристигнем в София така, че да успеем да хванем последния автобус за Варна. И ако се колебаете дали си струва да ходите по тези места - не се колебайте нито за миг, а се оглеждайте за някоя по-изгодна оферта и непременно минете по нашите стъпки, ще се заредите с чудесно настроение, с много нови впечатления и незабравими емоции :dovolen:
Времето, прекарано с котки и цветя, никога не е загубено.
Аватар
shoshy
Баш кафе майстор
Мнения: 2931
Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
Местоположение: Бургас
Дал благодарност: 3 пъти
Получил благодарност: 5 пъти

Re: Форумен туризъм - Хърватска и Словения

Мнение от shoshy »

Серена, много увлекателен разказ. Благодаря, че го сподели с нас :liubov: :tzvetentze:
Аватар
dancheto
Кафе машина
Мнения: 4883
Регистриран на: Фев 24, '11, 08:48
Местоположение: хасково
Дал благодарност: 10 пъти
Получил благодарност: 22 пъти

Re: Форумен туризъм - Хърватска и Словения

Мнение от dancheto »

Благодаря за увлекателния разказ! Имах усещането, че съм там с вас, особено ми хареса на езерата, с тези водопади, каква красота........ :potekoha: чиста, кристална вода, и като фотограф си прекрасна Серена, много професионално снимано, а разказите - така увличат! Благодаря ти още веднъж! :tzvetentze:
Независим дистрибутор на АкваСорс
http://superhrani.myaquasource.net
http://superhrani.myaquasource.net/opportunity
Di_Va
Кафе машина
Мнения: 4891
Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
Дал благодарност: 352 пъти
Получил благодарност: 279 пъти

Re: Форумен туризъм - Хърватска и Словения

Мнение от Di_Va »

Серена, благодаря ти, мила, че сподели това пътуване, че ни разходи по местата, които сте видели и които са тъй красиви! За увлекателния разказ, за чудесните снимки БЛАГОДАРЯ!!!
Аватар
gabi123
Кафе машина
Мнения: 3943
Регистриран на: Юни 26, '11, 11:30
Дал благодарност: 40 пъти
Получил благодарност: 56 пъти

Re: Форумен туризъм - Хърватска и Словения

Мнение от gabi123 »

Серена изчетох на един дъх !Много красива природа и водопади-кристално чисти!Благодаря че я сподели с нас! :tzvetentze:
Аватар
Димана
Кафе машина
Мнения: 3082
Регистриран на: Яну 29, '11, 16:59

Re: Форумен туризъм - Хърватска и Словения

Мнение от Димана »

Чудесно пътешествие! Приобщи ни към него, Серена. :tzvetentze:
Прати ми линка за екскурзията, моля. :daaa:
barbarit
Kафенце
Мнения: 5
Регистриран на: Юни 21, '13, 11:19

Re: Форумен туризъм - Хърватска и Словения

Мнение от barbarit »

За Хърватия съм чувал че е много яко, гледал съм и снимки. Ако имам възможност бих я посетил!
Публикувай отговор

Обратно към “Пътешествия и туризъм”