Как се прави хубав козунак?

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
dal

Re: Как се прави хубав козунак?

Мнение от dal »

от фантазията на булевард хр ботев :nod:
жега ми е , потрисам се пред угрозата да се фърля в нощвите :lol:
Аватар
joannka
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1873
Регистриран на: Сеп 30, '10, 17:24
Местоположение: Плевен

Re: Как се прави хубав козунак?

Мнение от joannka »

:tzeluvka:
:oops: Уффф,и аз така!
Ееее,минах наблизо преди малко,ма що не спрях да видя ... :hmmm: айде ,после...като мине жегата :ssmiah:
Изображение Изображение Изображение

ИзображениеFlowers feed the soul...
Happiness is a decision.You are as happy as you decide to be!
Аватар
Зари
Баш кафе майстор
Мнения: 2031
Регистриран на: Апр 11, '10, 13:25
Местоположение: Хасковлийка от София
Дал благодарност: 1 път
Получил благодарност: 1 път

Re: Как се прави хубав козунак?

Мнение от Зари »

А аз като се зарибих и като се развилнях... Напррау станах спицялиска по козунацити.
Значи... оня ден реших да направя проба по рецептата на Ева Тонева за 550-600гр брашно, която се оказа особено сполучлива, козунакът бе преполовен преди да изстине още в тавата, че докато взема апарата и...
Изображение
Вече с повече кураж направих за празника повечко - за 1,200 кг брашно, мисля, че беше Златкината рецепта:
ИзображениеИзображение
Коментари за вкуса и конците - след празниците. :D
Аватар
Galq 03
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1977
Регистриран на: Яну 22, '10, 16:47
Местоположение: Слънчев Бряг

Re: Как се прави хубав козунак?

Мнение от Galq 03 »

Готова съм :ieeee:
dаntonovа , благодаря за споделения опит с хлебопекарната :tzvetentze: Тази година меси тя :liubov2: Посоченото количество брашно при мен се оказа недостатъчно :hmmm: досипвах на око, докото тестото започна да се отделя от стените на съда :nod:
На вид се получиха, на вкус и "конци"...утре ще стане ясно ;)

Изображение

Изображение
Аватар
nadiak
Дълго кафе
Мнения: 132
Регистриран на: Ное 23, '10, 13:06
Местоположение: София

Re: Как се прави хубав козунак?

Мнение от nadiak »

Изображение

Изображение
Животът е кратък. Прощавайте бързо, целувайте бавно, обичайте истински.
Аватар
avva
Kафенце
Мнения: 19
Регистриран на: Окт 19, '12, 09:17

Re: Как се прави хубав козунак?

Мнение от avva »

Чудни изкушения сте показали. Вече имам два сполучливи опита с приготвянето на козунаци. Сега се връщам, за да прочета и споделените от вас рецепти.
dal

Re: Как се прави хубав козунак?

Мнение от dal »

avva написа:Чудни изкушения сте показали. Вече имам два сполучливи опита с приготвянето на козунаци. Сега се връщам, за да прочета и споделените от вас рецепти.
Авва , не им обръщай внимание ,отборът на дивите кулинарки е неспасяем , те имат тема за всеки църковен и светски празник ,готвят неуморно и денонощно , но сега сме лято и великден мина - сега ще ходим по морета и няма да месим никакви козунаци и няма да боядисваме яйца !
Ако ме питаш кои са точно дивите кулинарки - първо провери в темите в готварство , рецептите над три реда дето видиште са!
провери и за темите с диетите , те се активират първо януари като заоблят бутчетата хептен и април като се заозъртат за морета -там са се скрили като потенциал :mrgreen:
Добре дошла

р.р. с което не искам да кажа , че кулинарната ни секция е с наднормено тегло , има и няколко дръгливи от тях , те са за показване! :shock: :hihihi:
Аватар
avva
Kафенце
Мнения: 19
Регистриран на: Окт 19, '12, 09:17

Re: Как се прави хубав козунак?

Мнение от avva »

dal благодаря за посрещането и въвеждането в света на кулинарките :lol: Четох, четох, но и доста има още. Мен ме прихвана нещо и две вечери меся питки и козунаци :ieeemyzh: Вярно, че морето наближава, трябва да се внимава :lol:
barbarit
Kафенце
Мнения: 5
Регистриран на: Юни 21, '13, 11:19

Re: Как се прави хубав козунак?

Мнение от barbarit »

Козунаците са се получили много добре. Браво. Ще препиша някоя от рецептите за моята жена!
Аватар
denyo
Kъсо кафе
Мнения: 52
Регистриран на: Яну 12, '14, 22:32
Местоположение: Варна
Обратна връзка:

Сладък козунак в машина за хляб, без използване на подсладит

Мнение от denyo »

Ще прощавате, че си копирам 1:1 поста без адаптация, но мисля ще е полезен. Оригинала, както и някои интересни неща за козунаците и хляба с квас можете да намерите ТУК

Сладък козунак в машина за хляб, без използване на подсладител

Пак съм аз, дето съм си наумил козунак в хлебопекарна да правя. Та с ваша помощ и няколко опита успях (до колкото е възможно, но има си ясно изразени конци, плетката си личи) и рекох да споделя. Намерих главната причина да не ми бухва козунака в електрическия ми "чувен" SilverCrest. Оказа се, че първите две втасвания на програмите, са всъщност по-скоро някакви почивки, понеже като проверих температурата и се оказа доста хладно. Не знам дали въобще си включва реотана. Лятото може и да стане втасването но зимата си трябва подгряване. Иначе докато меси си включва реотана и явно разчита на топлината акумулирана в тестото за втасването. А защо се придържам към някаква програма? Ами просто така ми е по-лесно, машината да ми брои времето. Иначе това, че втасванията са кратки не го считам за особен проблем, понеже Мърфи беше споделил, че при козунаците дългото втасване е противопоказно. Така че сега, втасвам във фурната и се получава приличен резултат без заместване на захарта с подсладител. Не забелязах различното количество мазнина да влияе съществено на втасването. Също правих опити и с различна хидратация, и наистина 55% е минимума, който всъщност е заложен в класическите рецепти за козунак, ако сте забелязали. Иначе аз, понеже нали машината ми меси, сякаш предпочитам 60%, при 55% не бухва достатъчно. Намерих и оптималната доза при която хем машината все още меси някак материала, хем като втаса и се изпече да не слагам кибритени кутийки (се събира в машината) и това е рецепта с 300 грама брашно (общо около 600 грама козунак) при машина събираща 1250 гр. хляб. Всъщност като количество, за да се събере наистина добре, максимума е 250 гр. обаче тогава качва тестото на едната бъркалка и си го върти във въздуха. Особено ако хидратацията е на минимума от 55%. - за да се омеси, трябва да помагам с дървена бъркалка. С 300 гр. след опичане почти докосва капака, но пък все още го меси добре. Сега като отработих технологията и вероятността за провал е минимална, смятам да слагам 500 грама брашно и после сместа да деля на две. Не знам само, ако запазя тестото в хладилник, дали после ще получа същия резултат. Из интернет има някакви версии, че ако се остави за една нощ тестото в хладилник, козунака даже ставал по-хубав.

Ето и точната рецепта с която приготвям БЕЗ подсладители СЛАДЪК козунак с помощта на машина за хляб SilverCrest SBB 850 EDS A1

- 300 гр. брашно пресято 2-3 пъти
- 2 яйца, отделям минимално количество белтък за намазване
- 180 минус теглото на яйцата гр. прясно мляко
- 90 гр. захар
- щипка сол
- 37 гр. краве масло
- 27 гр. олио
- 14 гр. пресована жива мая
- 1 пакетче ванилия
- 1 ч.л. ром (или ракия и аромат на ром)

Слагам маслото в канче на топъл котлон да се разтопи.
Разбивам претеглените вече яйца със захарта, солта, ванилията и рома докато се разтвори захарта (да не ми къса глутена).
В чаша разтварям маята в млякото, добавям малко захар и брашно да се получи нещо като боза.
Завъртам бавно и внимателно терморегулатора на фурната (обикновен механичен) докато цъкне и включвам долния реотан. Леко затоплената фурна ще ползвам за втасване.
Слагам бъркалките в кошничката да сочат в една посока. Това, поне при моята машина, не е обяснено в упътването.
Поливам бъркалките с разтопеното масло.
В канчето слагам на котлона олиото да се стопля.
Изсипвам в кошничката яйчената смес.
Насипвам брашното, като оформям кладенче.
Маята вече леко се е активирала, стои като кисело мляко, но без мехурчета - сипвам я в кладенчето.
Слагам кошничката в машината и подгрявам на програма "печене" само за 1 минута!
Избирам програма N3 "Пълнозърнест хляб", мисля тя е най-подходяща, въпреки, че разликите са минимални.
Избирам 750 гр. и най-светло препичане. Стартирам машината.
Програмата представлява следното:
- 15 минути подгряване на продуктите (което в оригинал не е особено интензивно, за това беше 1-та минута печене). През това време маята бухва значително.
- 12 минути месене - като забърка равномерна смес, постепенно на малки порции добавям олиото. Не се впечатлявам че маже под бъркалките - нормално е (да му мислят месещите на ръка ;)
- 30 минути втасване тип почивка (не ползвам) - изваждам кошничката, покривам я с кърпа и я слагам в топлата фурна. След втасването тестото изглежда нараснало на обем около 2 пъти.
- 13 минути месене - връщам кошничката в машината, ако се притеснявате да не започне да меси точно тогава, може да дадете "пауза" докато я връщате. По време на това месене, машината постепенно оформя макар доста мека, но стабилна топка и прибира почти всичкото тесто в нея. Също, противно на очакванията, тестото почти не спада, запазва си обема.
- 38 минути втасване тип почивка с леко разбъркване към края (които също не ползвам) - вадя кошничката, вадя тестото от нея (бъркалките отделям настрани) и го разделям на 3 или 4 части от които разтеглям с усукване фитилите. За да стане симетрична плитката, на клипчетата в интернет видях, че плетат плитката от средата към единия край и после от средата към другия край но в обратен ред. В краищата смачкват малко фитилите, за да не се разплитат. Смачканото се подпъхва под козунака. Слагам оплетения козунак обратно в кошничката (какво кощунство) и го мятам в затоплената фурна покрит с кърпа да втасва. Тук козуначето едва покрива дъното на кошничката, да се чуди човек как ще я изпълни цялата :)
- 35 минути истинско втасване, тук машината вече включва лек подгрев. В рамките на тия 35 минути връщам кошничката от фурната в хлебопечката, като мажа с белтък и ръся захар. Козуначето вече е около 1/3 до 1/2 от кошничката.
- 56 минути печене. През първите 20 минути козуначето интензивно увеличава обема си достигайки желания. Ако ви се струва, че вашето не е втасало достатъчно, тук около 5-тата минута можете да дадете пауза, за да има време да нарасне повече. Печенето прекъсвам на 40-тата минута, понеже такива обогатени теста, особено със захар, бързо прегарят, независимо че в началото сме избрали светла коричка. Понеже на моята хлебопечка реотана и е ниско и от горе почти не пече, като изкарам козуначето го пускам за малко на горен реотан във фурната, за да се опече и отгоре. Ако вашата машина за хляб е с два реотана или пък с един, но сложен малко по-високо, вероятно няма да ви се налага това последното.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”