Как се прави хубав козунак?
- Зари
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2031
- Регистриран на: Апр 11, '10, 13:25
- Местоположение: Хасковлийка от София
- Дал благодарност: 1 път
- Получил благодарност: 1 път
Re: Как се прави хубав козунак?
Рових не само тук, а и в ютюбата и...
Ето тук за напълно начинаещи:
1. " onclick="window.open(this.href);return false;
2. " onclick="window.open(this.href);return false;
3. " onclick="window.open(this.href);return false;
4. " onclick="window.open(this.href);return false;
5. " onclick="window.open(this.href);return false;
6. " onclick="window.open(this.href);return false; . Ако не идеално, то е много мотивиращо.
А относно последователността и дозировката, както и относно разбиването на някои митове, ето:
" onclick="window.open(this.href);return false;
Може и да пробвам златкината, галината или някоя друга рецепта, ама... ще видим.
Ето тук за напълно начинаещи:
1. " onclick="window.open(this.href);return false;
2. " onclick="window.open(this.href);return false;
3. " onclick="window.open(this.href);return false;
4. " onclick="window.open(this.href);return false;
5. " onclick="window.open(this.href);return false;
6. " onclick="window.open(this.href);return false; . Ако не идеално, то е много мотивиращо.
А относно последователността и дозировката, както и относно разбиването на някои митове, ето:
" onclick="window.open(this.href);return false;
Може и да пробвам златкината, галината или някоя друга рецепта, ама... ще видим.
Re: Как се прави хубав козунак?
Много полезно видео, даже и за не "абсолютно начинаещи"!
Моят опит с козунаците е скромен, само от 5г., но след първия домашен козунак повече козунак от магазина не е влизал вкъщи .
Ето една рецепта, приспособена за машинка за хляб Moulinex (важни са пропорциите):
Продукти за 2 сплетени козунака:
650-700 гр. брашно,
175 мл прясно мляко,
200 гр. захар (по-малко или повече според вкуса),
5-6 яйца (1 жълтък се отделя за намазване),
100 гр. масло + 50-75 мл олио,
50 гр. бадеми,
1 ч.ч. стафиди,
1 с.л. ликьор портокал (или с аромат по избор),
кората на 1 лимон,
ванилия (по възможност истинска, а не ванилин),
11/2 пак. суха мая.
Меся тестото на произволна програма, напр. за френски бял хляб, като предварително леко разбивам яйцата и захарта, и отделно разтварям маята в топло мляко.
На този етап НЕ слагам мазнина, освен 1 с.л.!
След етапа на месене оставям тестото да втаса в машинката (около 45 мин) и пускам програмата ОТНАЧАЛО.
При второто месене постепенно прибавям разтопеното масло и олиото, докато се поеме от тестото. Към края вече се виждат "балончета" по тестото.
След втория цикъл на месене изваждам тестото и го оставям леко да си "почине", завито с фолио. После прибавям стафидите, разделям на топки, които оформям на фитили и сплитам, като при това обилно си мажа ръцете с мазнина. НЕ слагам повече брашно.
Оформените козунаци втасват 11/2 -2 ч.
Пека ги около 45 мин на 150 гр. с горещ въздух.
Конците са със 100% гаранция .
Не се опитвайте да печете в самата хлебопекарна - ще избие капака още в началото на печенето .
Моят опит с козунаците е скромен, само от 5г., но след първия домашен козунак повече козунак от магазина не е влизал вкъщи .
Ето една рецепта, приспособена за машинка за хляб Moulinex (важни са пропорциите):
Продукти за 2 сплетени козунака:
650-700 гр. брашно,
175 мл прясно мляко,
200 гр. захар (по-малко или повече според вкуса),
5-6 яйца (1 жълтък се отделя за намазване),
100 гр. масло + 50-75 мл олио,
50 гр. бадеми,
1 ч.ч. стафиди,
1 с.л. ликьор портокал (или с аромат по избор),
кората на 1 лимон,
ванилия (по възможност истинска, а не ванилин),
11/2 пак. суха мая.
Меся тестото на произволна програма, напр. за френски бял хляб, като предварително леко разбивам яйцата и захарта, и отделно разтварям маята в топло мляко.
На този етап НЕ слагам мазнина, освен 1 с.л.!
След етапа на месене оставям тестото да втаса в машинката (около 45 мин) и пускам програмата ОТНАЧАЛО.
При второто месене постепенно прибавям разтопеното масло и олиото, докато се поеме от тестото. Към края вече се виждат "балончета" по тестото.
След втория цикъл на месене изваждам тестото и го оставям леко да си "почине", завито с фолио. После прибавям стафидите, разделям на топки, които оформям на фитили и сплитам, като при това обилно си мажа ръцете с мазнина. НЕ слагам повече брашно.
Оформените козунаци втасват 11/2 -2 ч.
Пека ги около 45 мин на 150 гр. с горещ въздух.
Конците са със 100% гаранция .
Не се опитвайте да печете в самата хлебопекарна - ще избие капака още в началото на печенето .
- Galq 03
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1977
- Регистриран на: Яну 22, '10, 16:47
- Местоположение: Слънчев Бряг
Re: Как се прави хубав козунак?
dantonova и у нас такаdantonova написа:Много полезно видео, даже и за не "абсолютно начинаещи"!
Моят опит с козунаците е скромен, само от 5г., но след първия домашен козунак повече козунак от магазина не е влизал вкъщи .
Ето една рецепта, приспособена за машинка за хляб Moulinex (важни са пропорциите).....:
Благодаря за споделения опит, имам машинка за хляб от тази марка, пробвала съм какво ли не....но конците ги няма Зная, че е важно вкарването на мазнина след като тестото е замесено / и винаги го спазвам/ ...може би тук е тайната на твоята рецепта
Ще опитам , дано се получи
[img]http://weathersticker.wunderground.com/ ... /15655.gif[/img]
http://kitka.snimka.bg/nature/flora-2011.589129" onclick="window.open(this.href);return false;
http://kitka.snimka.bg/nature/flora-2011.589129" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Как се прави хубав козунак?
Непременно ще се получи!
Обаче - не разбирам защо ми се сливат плитките след изпичането, мисля си, че превтасват малко повече...
Обаче - не разбирам защо ми се сливат плитките след изпичането, мисля си, че превтасват малко повече...
- Galq 03
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1977
- Регистриран на: Яну 22, '10, 16:47
- Местоположение: Слънчев Бряг
Re: Как се прави хубав козунак?
Или е превтасало, или е меко ...а как тогава си личат конци, щом се сливат плитките
Втория път програмата също ли я изкарваш до край?
Втория път програмата също ли я изкарваш до край?
[img]http://weathersticker.wunderground.com/ ... /15655.gif[/img]
http://kitka.snimka.bg/nature/flora-2011.589129" onclick="window.open(this.href);return false;
http://kitka.snimka.bg/nature/flora-2011.589129" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Как се прави хубав козунак?
E, конците са си навсякъде в козунка...
Но може би си права, моето тесто става по-меко от това във видеото.
Иначе втория път изчаквам цикъла на месене да свърши (на тая програма е 30 мин) и после изваждам тестото.
Но може би си права, моето тесто става по-меко от това във видеото.
Иначе втория път изчаквам цикъла на месене да свърши (на тая програма е 30 мин) и после изваждам тестото.
Re: Как се прави хубав козунак?
Тити, сега виждам.Даже два пъти връщах да видя , кое е това ДореTiti написа:Доре, наскоро те четох във ФБ, че правиш първи опит през тази година за великденските козунаци. Ако е бил успешен, споделяй рецепти и майсторлък, че Великден чука на вратата.
Да опитите станаха успешни и на домашните им си харесаха.
Рецептата е идентична с тази на dantonova, но аз нямах и съответно не сложих бадеми и стафиди.
В единия от трита/ толкова излязоха от моето тесто / сложих ягодово сладко.
Под сладкото обаче стоеше някак мокро и тиклаво- няма да повторя опита.
Слагала съм за плънка шоколад и орехи и става разкош.
Сега отивам да си крадна от вашия опит.
Забравих и да добавя, че моята мазнина беше - мас.
“Че съм умен – умен съм, но защо съм толкова красив?! Сигурно, защото съм скромен, а скромността краси човека.”
- Titi
- Чист кофеин
- Мнения: 7181
- Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
- Местоположение: София
- Получил благодарност: 1 път
Re: Как се прави хубав козунак?
Моите козунаци са готови и кифличките също. Да е жива и здрава пералнята, че и тази година не ме изложи. Направих ги по-рано, защото днес тръгваме към село, а там печката е по-стара от мен и не признава никакво задаване на градуси.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Как се прави хубав козунак?
прекрасни са на вид и сигурно и на вкус
Днес си купих чудно хубаво мекичко козуначено ролце с мармалад , стафиди и отгоре препечена захар и бадемки настъргани - утре пак ще взема като го изядат - 1,80 струваше
онзи ден ми докараха топли един приятел , дето ги пече -бяха някаква друга рецепта -пак хубави
в къщи много не ги закачат обаче
Днес си купих чудно хубаво мекичко козуначено ролце с мармалад , стафиди и отгоре препечена захар и бадемки настъргани - утре пак ще взема като го изядат - 1,80 струваше
онзи ден ми докараха топли един приятел , дето ги пече -бяха някаква друга рецепта -пак хубави
в къщи много не ги закачат обаче
Re: Как се прави хубав козунак?
Дал,от къде това "купих",че да тичкам и аз... ???
Още ми я няма музата за месене,а много обичам "пълнени" козунаци!
Още ми я няма музата за месене,а много обичам "пълнени" козунаци!