Как се прави хубав козунак?
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11807
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 145 пъти
- Получил благодарност: 184 пъти
- Обратна връзка:
Re: Как се прави хубав козунак?
Аз съм момченце, ама ще те изчакам да дадеш насоки и разкриеш тайната си.Ламята Спаска написа:Не се карайте момичета- винаги има план Б!
Тези дни смятам да се стегна и да ви го напиша.
-
- Виенско кафе
- Мнения: 444
- Регистриран на: Фев 14, '10, 16:58
- Местоположение: София- гулемото село
Re: Как се прави хубав козунак?
Джони, баба ми ме е учила на момченца да не се отказва!
Пиша бързо рецепта за козунак- "на бързо и на студено"- давайте мнения, че деня наближава!
На мен много ми допадна рецептата на dal, ама мисля да я обединя... Преди или след фитнеса ще се реши от продължителността на деянията!
2,5 кг брашно,1 коф. кис. мляко, 1,5 коф от кис. мляко захар, 0,5 коф. олио/може и мас/, 0,5 л прясно мляко, сол, сода , мая/и инстантна става/,8-10 яйца
1. В съд си правите маята, както обикновенно- мляко/топла вода/ захар сол и брашно. Като бухне го сипвате в:
2.Брашното пресято на кладенче- бъркате яйцата и прясното мляко със захарта/отделяте жълтък и захар за намазване/
3.Добавяте всичко останало в т.2 и правите тесто, като за питка и импровизации на тема аромати, цвят и др.
Това всичкото се слага в подмазана тенджерка и се хвърля, където и да е за втасване.
Казвам това, защото няма никакво значение топлината на продуктите и мястото на втасване!
И в хладилника да си го турите ефекта ще е същия...Ефекта наближава след около 10 часа, така че имате време и за фитнес.
Оформяте си го по ваше желание и след отново втасване- често не го чакаме- мажете с яйце, захар и др. екстри.
От тази рецепта стават около 4 козунака- примерно 2 рула и 2 сплитки. Руло, кифли и др.
Проблем може да възникне от некачествени захар, мая и брашно!
Пиша бързо рецепта за козунак- "на бързо и на студено"- давайте мнения, че деня наближава!
На мен много ми допадна рецептата на dal, ама мисля да я обединя... Преди или след фитнеса ще се реши от продължителността на деянията!
2,5 кг брашно,1 коф. кис. мляко, 1,5 коф от кис. мляко захар, 0,5 коф. олио/може и мас/, 0,5 л прясно мляко, сол, сода , мая/и инстантна става/,8-10 яйца
1. В съд си правите маята, както обикновенно- мляко/топла вода/ захар сол и брашно. Като бухне го сипвате в:
2.Брашното пресято на кладенче- бъркате яйцата и прясното мляко със захарта/отделяте жълтък и захар за намазване/
3.Добавяте всичко останало в т.2 и правите тесто, като за питка и импровизации на тема аромати, цвят и др.
Това всичкото се слага в подмазана тенджерка и се хвърля, където и да е за втасване.
Казвам това, защото няма никакво значение топлината на продуктите и мястото на втасване!
И в хладилника да си го турите ефекта ще е същия...Ефекта наближава след около 10 часа, така че имате време и за фитнес.
Оформяте си го по ваше желание и след отново втасване- често не го чакаме- мажете с яйце, захар и др. екстри.
От тази рецепта стават около 4 козунака- примерно 2 рула и 2 сплитки. Руло, кифли и др.
Проблем може да възникне от некачествени захар, мая и брашно!
Re: Как се прави хубав козунак?
10 часа !!!!!!!???????
лелеееееее
ама сега като се замисля, май баба ми също ги оставяше цяла нощ - и после едни чудесии дебели по 2 педи , ама това май беше второто втасване, преди печене
лелеееееее
ама сега като се замисля, май баба ми също ги оставяше цяла нощ - и после едни чудесии дебели по 2 педи , ама това май беше второто втасване, преди печене
He who plants a garden, plants happiness
Re: Как се прави хубав козунак?
Никога не съм правила козунак, а успешно правя пити и баници. Следователно, що пък да не мога да направя козунак Ей тази рецепта направо ме нави за нула време, до сега се плашех от това изискване за топло, което не знам как да изпълня. Имам два въпроса за горната рецептаЛамята Спаска написа:Пиша бързо рецепта за козунак- "на бързо и на студено"- давайте мнения, че деня наближава!
1. Колко мая се слага, ако е от кубче, какво количество да бъде за тези продукти, които са дадени.
2. Всъщност сега като прочетох пак, то въпроса ми бил само един - горния.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Как се прави хубав козунак?
Тити, едно пакетче суха мая и 1 кубче жива мая е за 500-1000 гр брашно, предполагам за козунак ще е в долната граница от сухите SAF instant е по-добра от тази на др- Йоткер.
Мен ме вълнува въпроса колко е солта, и колко е содата бикарбонат
Мен ме вълнува въпроса колко е солта, и колко е содата бикарбонат
He who plants a garden, plants happiness
-
- Виенско кафе
- Мнения: 444
- Регистриран на: Фев 14, '10, 16:58
- Местоположение: София- гулемото село
Re: Как се прави хубав козунак?
Аз ползвам само и единствено тази мая- с лястовицата!
По рецепта е 1 кубче мая, аз слагам 1,5 рядко 2.
Солта винаги я има и е около 2 щипки.
Сода 1 равна чаена лъжичка с кис. мляко се разтваря.
Щом аз се справям с това значи вие можете да ме задминете и догодина и акъл да ми давате!
Не изсипвайте цялото количество брашно - може и да не отнеме толкоз.
По рецепта е 1 кубче мая, аз слагам 1,5 рядко 2.
Солта винаги я има и е около 2 щипки.
Сода 1 равна чаена лъжичка с кис. мляко се разтваря.
Щом аз се справям с това значи вие можете да ме задминете и догодина и акъл да ми давате!
Не изсипвайте цялото количество брашно - може и да не отнеме толкоз.
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1098
- Регистриран на: Ное 29, '09, 23:15
- Местоположение: Бургас
Re: Как се прави хубав козунак?
При козунак трябва много повече мая отколкото за обикновено хлебно тесто поради "утежненото тесто" съдържащо много мазнини и захари затрудняващи ферментацията.Blue sky написа:Тити, едно пакетче суха мая и 1 кубче жива мая е за 500-1000 гр брашно, предполагам за козунак ще е в долната граница от сухите SAF instant е по-добра от тази на др- Йоткер.
Мен ме вълнува въпроса колко е солта, и колко е содата бикарбонат
От порядъка на 45-50 гр. на 1кг или 5% върху количеството брашно, ако захарта и мазнините (олио, мас) са по 30% в/у количеството брашно. Едно кубче пресувана мая в момента май е само 40гр. (едно време бяха по 50гр.) и идва дори недостатъчно.
Това е от промишлените процедури от дебелите книги.
Народните рецепти са по-различни и е възможно да си имат своя чар в дългото чакане на тестото, ама защо да го чакаме с дни и да съхне на студено тестото, като може цялата ферментация (двуфазна)+ окончателната фермантация да се вмести в рамките на 3,5 до 4 часа?
То и температурата, влажността и вложеите продукти имат голямо значение за времето, но има всякакви рецепти, знае ли човек кога ще стане по-добре или по-зле. Никой не може да знае предварително без да е пробвал дадена рецепта, но просто някои биохмични процеси в тестото стават при определени условия.
Не осопрвам никия рецепта без да съм я пробвал, просто изказвам съждения.
Ако не друго поне не слагайте тестото в хладилника, моля ви
Лимонът по форма е жълт.
Теорията за съответствията, оформила се още в недрата на декадентството, е в основата на цялата естетика на символизма.
Теорията за съответствията, оформила се още в недрата на декадентството, е в основата на цялата естетика на символизма.
Re: Как се прави хубав козунак?
Абсолютно .el pistolero написа: Ако не друго поне не слагайте тестото в хладилника, моля ви
Re: Как се прави хубав козунак?
Благодаря, стана ми ясно и за маята, и за содата, и за солта. А относно втасването на тестото за 10 ч., ами точно това ме привлече в тази рецепта, защото мога да си замеся тестото вечерта преди да легна, а като се събудя да го слагам да се пече. Иначе имам усещането, че цял ден само с козунаци ще се занимавамel pistolero написа:Blue sky написа: Народните рецепти са по-различни и е възможно да си имат своя чар в дългото чакане на тестото, ама защо да го чакаме с дни и да съхне на студено тестото, като може цялата ферментация (двуфазна)+ окончателната фермантация да се вмести в рамките на 3,5 до 4 часа?
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1098
- Регистриран на: Ное 29, '09, 23:15
- Местоположение: Бургас
Re: Как се прави хубав козунак?
Моля не взимайte предвид моите съждения за маята, защото не бях прочел, че рецептата съдържа и химичния набухвател сода бикарбонат, което позволява ползването на по-малкото количество мая, както се наблюдава и бухване по време на самото печене предизвикано от содата.
Спазвайте си стриктно каквото е упоменато от автора на рецептата за да получите желания резултат и не се обърквайте със драснатото от мен за маята.
Успех!
P.S. Ако докопам тия дни записките ще драсна една рецепта и аз за да не се бъркам тъй нагло в чуждите .
Спазвайте си стриктно каквото е упоменато от автора на рецептата за да получите желания резултат и не се обърквайте със драснатото от мен за маята.
Успех!
P.S. Ако докопам тия дни записките ще драсна една рецепта и аз за да не се бъркам тъй нагло в чуждите .
Лимонът по форма е жълт.
Теорията за съответствията, оформила се още в недрата на декадентството, е в основата на цялата естетика на символизма.
Теорията за съответствията, оформила се още в недрата на декадентството, е в основата на цялата естетика на символизма.