Магнолия/ Magnolia

Публикувай отговор
dal

Магнолия/ Magnolia

Мнение от dal »

Родът Magnolia включва 62 вида, от които 18 са диворастящи в Централна и Северна Америка, а останалите са с азиатски произход. Дървото цъфти с изключително красиви цветове в розово, бяло или пурпурно, жълто и други. Цветовете й са по върховете на скъсените клонки и изглеждат като копринено гланцирани чашки в снежнобяло, розово до рубин и наситено червено Едно от най-красивите дървета на нашата планета – магнолията е символ на дълголетието. Тя има много древен произход. У нас е пренесена от Америка и Азия. Азиатските пришълци са повече листопадни дървета и храсти и цъфтят напролет, преди разлистването, докато американските са повече вечнозелени и цъфтят през лятото.Магнолия грандифлора в Мексиканския залив има популации от 30 метрови гори по крайбрежието.
Изображение

Развиват се добре на дренирани кисели, неутрални или алкални почви. Преди засаждане е добре да наторите мястото обилно с оборски тор. От април до юли подхранвайте с изкуствен тор, стимулиращ цъфтежа. Ако го отглеждате като храст е необходимо да го подрежете рано напролет за оформяне на храста. Не правете зимна резитба, тъй като дървестните тъкани загниват.
Изображение
/Лично впечатление от четеното в интернет-магнолиите не се подрязват , само се отстраняват мъртви клони./
Отглежда се на места, защитени от силен сух и топъл вятър, който унищожава нежните й листа. Цъфти рано напролет, преди разлистване. Някои видове (Magnolia stellata) издържат до -25 градуса.
Размножава се чрез семена, които обаче бързо губят кълняемостта си. Затова ги стратифицирайте (чрез пролетно засяване) или засейте на открито есента веднага след узряването им. Прилага се и размножаване чрез отводи, зелени резници, присаждане върху семеначета. Най-добри подложки са M. tripetala, M. Acuminata Най-устойчива и податлива за отглеждане при по-сурови условия е магнолия кобус (M. кobus). Тя е пренесена от Япония. Белоснежните й цветове макар и по-дребни, ухаят приятно. При топла пролет започват да цъфтят още в началото на април и през май. По-късно на голите клонки се появяват едрите зелени листа с яйцевидна форма, които към върха са заострени. Магнолия кобус е предпочитан вид заради издръжливостта си

Друг вид подходяща магнолия за по-сурови условия е магнолия лилиифлора (M. liliiflora). Тя също издържа на по-ниски температури. Има красиво кълбо, видна форма на короната си и произхожда от Китай.
Нигра:
Изображение

Magnolia liliflora Susan
Изображение
У нас не надвишава височина повече от 3-4 м. Много добри резултати в растежа и отглеждането си показва в двореца Кричим, където освен че плододава, се използва и за подложка при метода на присаждане. Цветовете й са с чашковидна форма и външните листчета са малинено-червени, а вътрешните бели. Едрите листа на лицевата страна са тъмнозелени, а на обратната по-светли.

Отглеждана у нас е също голата магнолия или Magnolia denndata. Чашковидните и ароматни цветове са в бяло. Тя се среща по-често в градините и парковете на Варна, Евксиноград, дори и в София. От ниските температури често страдат голите й невдървенели клонки.
Magmolia Stellata – звездовидната магнолия.
Изображение
Много търсена е у нас заради ранния си цъфтеж още в края на март. Красивите й листа са стеснено елипсовидни. Цветовете изглеждат като звездички от нарязани на лентички венчелистчета, на брой повече от 10 , ароматни
От M. liliiflora и M. denndata са получени най-успешните резултати, дали началото на красавицата Magnolia Solangiana.
Изображение
Александрина подсорт
Изображение
Магнолия солангиана се радва на успех и е най-разпространеният вид у нас в южните градини. Цветовете й подобни на камбанки са в пурпурно червено и бяло оцветени и ухаят приятно

Размножаването със семена е трудоемко и не е по силите на всеки любител цветар. Семената не никнат дружно, а постепенно и се иска много търпение. По-бърз е методът със зелени резници, които се берат от средата на юни и залагат във влажен пясък под стъкло в студени парници. При този метод зимата е голям проблем, защото въпреки рогозките и завивките, с които се покриват стъклата на парниците, голяма част от резниците измръзват и загиват. Най-сигурен начин е присаждането на калеми от по-едроцветни видове, като магнолия кобус се използва за подложка.
И ценовия диапазон-от 4 лева до 600 лв-зависи какво купувате , от къде и за колко голямо растение става дума-на цени около 50-100 лв могат да се закупят чудесни магнолии.

Magnolia sprengeri 'Copeland Court'
Изображение

Magnolia Yellow River
Изображение

Magnolia liliflora
Изображение

yellowbird-magnolia
Изображение

woodsman-magnolia
Изображение

Cucumbertree Magnolia
Изображение
Изображение
dal

Re: Магнолия/ Magnolia

Мнение от dal »

Sweet Bay Magnolia вечнозелена блатна магнолия
Изображение

Black Tulip
Изображение

Magnolia kobus
Изображение

Изображение

Magnolia denudata
Изображение
Изображение

Magnolia heptapeta
Изображение

Изображение

Magnolia x 'Peppermint Stick'
Изображение

Изображение

и още малко литература и снимки:
http://www.greergardens.com/magnolias1.htm
libra
Наркоман
Мнения: 11635
Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
Дал благодарност: 73 пъти
Получил благодарност: 53 пъти

Re: Магнолия/ Magnolia

Мнение от libra »

Днес видях една грамаданска магнолия-пред хотел Рила ,мисля,че е стелата.Сигурно е на 50 години.За съжаление хладния вятър я беше пообрулил-по падналите цветове се загледах и разбрах,че дървото е магнолия-до сега изобщо не съм знаела,че там такава голяма красота!
Аватар
vodo-leika
Кафе машина
Мнения: 4962
Регистриран на: Ное 25, '09, 20:29

Re: Магнолия/ Magnolia

Мнение от vodo-leika »

Обожавам ги! Не знам дали е рядкост, но днес продаваха при холандците, лично аз не бях виждала! :dovolen: За цени обаче не ме питайте, не погледнах... :oops:
Аватар
johnstalker
Наркоман
Мнения: 11805
Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
Дал благодарност: 145 пъти
Получил благодарност: 185 пъти
Обратна връзка:

Re: Магнолия/ Magnolia

Мнение от johnstalker »

Помня, че за нашата еднометрова Грандифлора цакахме 130 кинта. Кожодерска работа. :evil:
Аватар
vodo-leika
Кафе машина
Мнения: 4962
Регистриран на: Ное 25, '09, 20:29

Re: Магнолия/ Magnolia

Мнение от vodo-leika »

johnstalker написа:Помня, че за нашата еднометрова Грандифлора цакахме 130 кинта. Кожодерска работа. :evil:
Е тези май бяха около 30-50, но не съм сигурна. Обаче чак 130??? :shock: :shock: :shock:
dal

Re: Магнолия/ Magnolia

Мнение от dal »

ето такова нещо

Изображение

Изображение

заварих онзи ден-голи клони и точно такъв цвят неотворени пъпки , стотици... помесгтвам снимки от интернет защото снимах с телефона и не съм ги свалила още , да видя дали ще стане;и двете магнолии са драматични с виолетово -черните си цветове-"лилифлора" , препоръчвам я;
а бялата "стелата" не е чула даже да цъфти, пъпките са мънички колкото капсула на антибиотик ....

за грандифлора 100 лв е ниска цена
дву триметровите са по 250-500 лв и нагоре

стелатите са от 30-50 нагоре
не си купувайте пуснатите в метро по 4 лв ..корените са изгнили и се ронят...
Аватар
kundi
Кафевар/ка/
Мнения: 820
Регистриран на: Дек 11, '09, 08:31

Re: Магнолия/ Magnolia

Мнение от kundi »

Нашата магнолия Сюзан, която вече е засадена в градината. Изображение
http://kundi.snimka.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;
libra
Наркоман
Мнения: 11635
Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
Дал благодарност: 73 пъти
Получил благодарност: 53 пъти

Re: Магнолия/ Magnolia

Мнение от libra »

Ииии,Дал ,обезателно пусни снимки-наистина е много специален цвят!
Кунди,твоята също е много хубава!
byurhan
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1062
Регистриран на: Яну 27, '10, 00:14
Получил благодарност: 71 пъти

Re: Магнолия/ Magnolia

Мнение от byurhan »

Магнолията която е снимала дал е лилифора нигра тя е най красивата и като цвят и като форма. Колкото до цените за грандифлората - 1м височина цена от 100, 130 лв. е приемлива. От семе размножена има да чакате 12-13г да цъфне. Чакам масовия цъфтеж ще ви пусна снимки от 8 вида цъфнали магнолии.
Публикувай отговор

Обратно към “Градински цветя и растения”