Орхидеи - основни изисквания при отглеждането им

Аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7181
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
Местоположение: София

Орхидеи - основни изисквания при отглеждането им

Мнение от Titi »

Повечето от вас знаят, че доста усилия, време и любов вложих в един цветарски форум. Прекарах много нощи в превод на информация за орхидеите, която да е полезна за всички. Споделях личния си опит, грешките и успехите при отглеждането, както и много снимки. Понеже там вече не е мястото, което обичах, искам да пренеса тук цялата информация, която съм предоставила и там. Сигурна съм, че ще има кой да се възползва от нея.

НАЙ-ЧЕСТО ЗАДАВАНИТЕ ВЪПРОСИ
По материали от сайта http://www.beautifulorchids.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Колко често трябва да поливаме орхидеите?

Сред любителите на орхидеи битува мнение, че понеже орхидеите са родом от тропиците, то трябва да се поливат по няколко пъти на ден. Това не е така. От прекалено поливане могат да изгният корените. Общото правило е такова - орхидеите се поливат не по-често от едни път на 5-12 дена, при това е необходимо да се вземе под внимание вида на растението, температурата, при която се отглежда и годишното време. В топло време, когато дните са дълги, растенията имат нужда от повече влага, отколкото в хладното време.

Орхидеите в зависимост от потребност на количество вода може да се разделят на 3 /три/ групи: такива, на които субстрата трябва да е е влажен постоянно, такива, на които субстрата може спокойно да изсъхне между поливаките, изключвайки периода на активен растеж, и такива, на които субстрата винаги трябва да е сух.

Към първата група може да отсенем следните видове- пафиопедилуми, милтонии, цимбидиуми, одонтоглосуми.
Към втората група се отнасят- каттлея, онцидиум, брассия, дендробиум.
И трета группа - фаленопсис, ванда, аскаценда.

Разбира се, сред всичките разнообразни видове и семейства орхидеи существуват и исключения от тези правила. Затова, ако вие се каните де си купите тази или онази орхидея, или вече сте я купили, обязателно се поинтересувайте от условията на наейното отглеждане.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7181
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
Местоположение: София

Re: Орхидеи - основни изисквания при отглеждането им

Мнение от Titi »

Началото е различно при всеки................
превод от руски сайт

Увлечението по орхидеите започва различно при всеки: за някой това е първото цвете, подарено от любимия послучай празник ( а може би и просто така, без повод), за някои - мъничка издънка от "драгоценна орхидея", донесена от познат или роднина, но личните качества на отглеждащите орхидеи си приличат -това са безумно влюбени хора в тези приказни, загадъчни, чаровни цветя; тези хора са преди всичко ексцентрични, амбициозни в добрия смисъл на тази дума, експериментатори, ценители на всичко прекрасно и обичащи да шокират със своята необикновеност (даже ако се стараят да я скрият), приличащи си в желанието да имат на своя перваз екзотични растения, изпреварвайки своите съседи и приятели. Един път попаднала в такъв дом, орхидеята заема привилегировано положение и каквито и цветя да има около тая "кралска особа", те винаги ще бъдат само почтени придворни дами, придатък към необичайната красота на орхидеята. И съвсем сигурно мога да ви уверя, ако във Вашия дом се появи първата орхидея, след нея ще има и втора, и трета, и четвърта. Ограничения в бъдеще може да поставя само исключително твърд характер. Тези нежни, екзотични красавици ще окупират всички налични первази в дома ви.

Сега искам да споделя с вас опита си по отглеждането на моята първа орхидея и и да спомена елементарните правила за отглеждане на орхидеи /както казах, в моя случай беше хибриден фаленопсис, но правилата се отнасят за повечето видове/.
При покупката на първата ми орхидея на мен ми провървя: продавачката ми помогна в избора на здраво растение. А най-важното при такова растение са корените - те трябва да бъдат твърди, светло-сиво-зелени (в дадения случай това се отнася именно за фаленопсиса, и ако те са излезли от саксията - нищо страшно, главния показател е твърдостта и цвета на корените. Не трябва да са меки, това говори за загниване. Прорастнали, вяли, бледо-зелини листа на фаленопсиса също ви подсказват за тези проблеми. Фаленопсисите се продават в прозрачни саксии (това е свързано с тяхната фотосинтеза, и тъй като те са епифитни и в природата са расположени върху дървета и скали, техните корени са открити за слънце, въздух и вода) и затова вие имате възможност да видите корените и да направите своя избор. Красивите цветове с форма на пеперуда или звезда няма да оставят вас и вашите познати равнодушни. Освен това цветовете на фаленопсиса издържат до три месеца и повторно разцъфтяват по 2-3 пъти в годината при правилно отглеждане. Това наистина е божествено цвете! Колкото е красиво, толкова дълго не увяхват цветовете му. Друг рекордьор по дълголетие на свежи цветове е пафиопедилум (венерина пантофка). Знаменития коллекционер-орхидеист Журавлев И.М., съавтор на книгата «Орхидеи» разказва, че при неговите условия на дендробиума cuthbertsonii всеки цъфтеж издържал по половин година! Не мечтае ли за това всеки любител на цветята? Освен това, орхидеите за разлика от другите цветя, по-скоро ще загине от преполиване, отколкото от недостатък на вода, така че спокойно може да отидете на почивка, без да се боите за своите любимци. Главното правило - по-добре неполят, отколкото преполят. Точно така стои въпроса и с торенето. И ако не използвате специален тор за орхидеи, то разреждайте другия четири пъти повече от обикновено.

Донасяйки в къщи своето съкровище, пресадете го веднага, не чакайте да прецъфти. Въобще, по правило, за по-нататъшно добро и здраво растение, е необходимо да го пресадите в свеж субстрат. Използвайте пластични саксии, защото при керамичните могат да възникнат проблеми при следващо пресаждане - корените да се залепят за стените на саксията и да се травмират при изваждане. Саксията може да бъде и непрозрачна, ако нямате прозрачно, но с бял цвят, тъй като тъмния цвят привлича слънцето и през лятото ще се прегряват корените.
Още един пресилен мит е супер високата влажност, при която растат орхидеите. С пълна увереност, доказана от многочислената практика на хората, отглеждащи орхидеи мога да кажа, че хибридните фаленопсиси, продаващи се в магазините, не се нуждаят от повишена влажност в условията на обикновените градски домове. Изключение правят горещите летни дни, тогава е нужно да поставите саксията в паничка с камъни и вода, като внимавате дъното на саксията да не попада във водата. Накратко - купените холандски или немски орхидеи без каквито и да е сложни ще ви радват със своето дълго, раскошно, необикновено цъфтене, предизвиквайки в заобикалящите ви приятели въсхищения от вашите умения да намерите общ език с тази екзотика / а вие, както се досещате, не им обяснявате, че отглеждането на орхидеи не е по-сложно, отколкото отглеждането на сентполии, антуриум и др).
ПРЕСАЖДАНЕ:
При пресаждането на първия си фаленопсис аз толкова много се вълнувах, прочетох в книгите всичко за състава на субстрата и внимателното боравене с корените, за да не се повредят или пречупят, че се боях да дишам. Говорейки сега с други любители на орхидеи разбрах, че всички помнят своето първо пресаждане, съпроводено с треперене на ръцете и практически отсъствие на дишане, от страх да не направим нещо не както трябва.

Внимателно и равномерно засипваме корените със субстрата. Внимание е нужно за да не се повреди веломена - това е най-горния слой на корените, вследствие на което при отсъствие на аерация и обилно поливане ще загният. Полейте пресадената орхидея не по-рано от следващия ден, даже най-добре е да се полее след 4-5 дена. Ако имате сфаганов мъх сложете отгоре на саксията.

Както виждате, няма нищо тайнствено, загадъчно, недостъпно за обикновените цветари-любители. Секрета при отглеждането на орхидеи - вашия лично събран опит, получената достоверна информация, разбиране природата и нуждите на орхидеите и най-важното - самозабравена, дълбока любов към тях. Успехите не зависят от цветарския стаж и биологическото образование. Възможно е веднъж купили своята първа орхидея и занимавайки се с нея не от толкова дълго време, да достигнете значителни положителни резултати. И, разбирайки потребностите на тези растения, вие без особен труд може да отглеждате в своите домове и градини възхитително красиви, редки растения. Орхидеите като че ли ще открият пред вас всичките тайни на Нейно Величество Природата.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7181
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
Местоположение: София

Re: Орхидеи - основни изисквания при отглеждането им

Мнение от Titi »

ГОРЕЩ ДУШ ЗА РЕАНИМАЦИЯ И АДАПТАЦИЯ НА ОРХИДЕИТЕ
Превод от руски сайт - любителски опит

Преди да започнем разговор за горещия душ при орхидеите, аз искам да предупредя хората, настроени критично към тоя метод: ако вие сте си избрали свой собствен подход за тяхната адаптация и реанимация – спокойно спокойно следвайте своя път!

Не е нужно растенията да губят просто заради интереса на спора или за да доказвате, че аз не съм права. Ако вие твърдо знаете, че когато ви боли глава ви помага само аналгин и не ви помага цитрамон – вие не бихте мъчили себе си, гълтайки цитрамон след цитрамон?! В моите конкретни условия този метод работи много добре, но аз напълно се доверявам и на хората, които адаптират своите растения в приспособени мини оранжериики /напр. от бутилка мин. вода/ или като регулярно ги опръскват. От друга страна, ако въпреки всички ваши старания растението не подобри състоянието си, пробвайте горещия душ, може да помогне?

Смисъла в използването на гореща вода в културата на орхидеите, по мое мнение се заключава в стимулация процеса на образуване на корени, по добре, в сравнение с хладната вода * отмива по-добре от листата мръсотията и напластен пушек, а също така за профилактика при поразени орхидеи от паяжинообразуващи акари. Горещият душ също така помага да се борим и с разрастващите се соли по листата на орхидете и на повърхността на субстрата. В последния случай се прилага след обработка на листата с памуче с разтворен във вода лимонов сок. Продължителното веднъж месечно (или веднъж седмично - всичко зависи от вашето свободно време и състоянието на растението) промиване на субстрата с гореща вода помога да се избегне засоляването му и, като следствие, бързото му разлагане и умиране на корени.

Технологията се състои в следното:

Растенията заедно с подложките най добре поставете в банята или във ваната и полейте няколко пъти отгоре с вода със стайна температура. Оставете в това състояние (вода в подложките) за 10-15 минути в зависимост от размера на растенията. След това пуснете горещата вода и започнете да я разхлаждате до температура 45-47С в струята на водата. След това махнете подложките, включете душа и полейте растенията "от глава до пети", до изтичане на гореща вода от дренажните отверстия. Отчитайте, че на дребните растения им трябва по-малко време на поливане с гореща вода (например, 5 секунди), а а на по-големите, повече време (10-15 секунди). Оставете растенията на местата им до пълното оттичане на водата (проверете, обръщайки саксията на различни страни), поставете подложките и полейте с вода, в която е разтворен тор. След това излейте торната вода от подложките (аз я изливам в шише и я използвам да полея други цветя, не орхидеи). При наличие на дестилирана вода, ако се получават петна от торенето върху корените, след подхранването леко напръскайте повърхността на саксията.

През зимата старателно почиствам със салфетка събралата се вода в пазвата на листата и оставям орхидеите до пълното им изсъхване в топлата баня, по правило за цялата нощ. Лятото, при горещо време, орхидеите може да се върнат на местата им и без да престояват в банята, но при всички случаи трябва да се премахне водата, насъбрала се в пазвата на листата.

При моите условия този метод действа добре при реанимации и адаптация на катлеи, фаленопсиси, онцидиумната група и "топлолюбивите" видове орхидеи.

Искам да ви обърна внимание и на термина реанимация и адаптация. Растение, получено в неблагоприятен период (късна есен или зима), без корени, се нуждае, според мен от реанимация. Всички останали растения, за първи път попадащи в дома ни, се нуждаят от адаптация.

По правило, при използването на горещ душ за адаптация на орхидеи е нужно около половин година, за да зацъфтят отново, а при реанимация, в най-лошият случай около 3 месеца до началото на новия растеж.
Едно от главните противопоказания за приемане на горещ душ в тези случаи е наличието на загниване на корени или части от растението. Моля, никога не забравяйте за това!
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
zlatniq
Кафе с мляко
Мнения: 230
Регистриран на: Окт 16, '12, 16:29
Местоположение: Пловдив

Re: Орхидеи - основни изисквания при отглеждането им

Мнение от zlatniq »

Titi написа:Повечето от вас знаят, че доста усилия, време и любов вложих в един цветарски форум. Прекарах много нощи в превод на информация за орхидеите, която да е полезна за всички. Споделях личния си опит, грешките и успехите при отглеждането, както и много снимки. Понеже там вече не е мястото, което обичах, искам да пренеса тук цялата информация, която съм предоставила и там. Сигурна съм, че ще има кой да се възползва от нея.
Тити, може би си се почувствала недооценена, ВИНАГИ ще си полезна за последователите си :)
Публикувай отговор

Обратно към “Орхидеи и бромелии”