Лунната градина

Аватар
Blue sky
Чист кофеин
Мнения: 5707
Регистриран на: Ное 23, '09, 15:35

Re: Лунната градина

Мнение от Blue sky »

Мия си чиниите и за твоя балкон мисля :hihihi: и измислих следното - всички бели сортове, на твоите любими цветя ще ти свършат работа :hihihi: И все пак, аз бих си насадила бели анемонета

Изображение

и бели диморфотеки

Изображение Изображение

бругманизиите се отглеждат в контейнери, но май също доста се нападат от акари :hmmm:

а при мен лунния ефект го открих миналото лято с ето тези бели лилиуми

Изображение

те са три лилиума един до друг, с огромни и много на брой цветове, просто наистина сияеха в тъмното, а ако има и вятър да ги разклаща, ефектът е поразителен

всъщност, разгледай бялата нежна тема, има попадения :nod:


Грийни :tzvetentze: и мен ме сърбят ръцете вече, нямам търпение :mrgreen:
He who plants a garden, plants happiness
Аватар
Moria
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1505
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:38

Re: Лунната градина

Мнение от Moria »

Blue sky написа:Мия си чиниите и за твоя балкон мисля :hihihi: и измислих следното - всички бели сортове, на твоите любими цветя ще ти свършат работа :hihihi: И все пак, аз бих си насадила бели анемонета
О, значи имаш да ме черпиш за това, че ти подсигурих приятни мисли ;)
Благодаря ти за предложенията. :tzeluvka:

Значи докъде я издокарахме- цветята трябва да са бели и ароматни. :D
Останалото е безсъници по време на пълнолуние. :hihihi:
Изображение
Аватар
mileni
Чист кофеин
Мнения: 5149
Регистриран на: Ное 30, '09, 14:43
Дал благодарност: 213 пъти
Получил благодарност: 82 пъти

Re: Лунната градина

Мнение от mileni »

Мори,бабините петунии и никотианата,освен бяла има и розова.ще се получи чист парфюм :lol:
Пусни хляба си по водата и ще го намеpиш не след много дни.
http://mileni.snimka.bg/flowers/lyato-2013.762771" onclick="window.open(this.href);return false;
https://picasaweb.google.com/101763371167451658448/201502" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Blue sky
Чист кофеин
Мнения: 5707
Регистриран на: Ное 23, '09, 15:35

Re: Лунната градина

Мнение от Blue sky »

едно лунно кътче

Изображение
He who plants a garden, plants happiness
Аватар
Tanet
Кафе машина
Мнения: 4787
Регистриран на: Яну 13, '10, 11:52
Местоположение: Севлиево 5-а зона
Дал благодарност: 2 пъти
Получил благодарност: 1 път

Re: Лунната градина

Мнение от Tanet »

Няколко практични съвета за осветлението в градината


Светлината означава живот. Присъствието й в дома и двора създава уют и жизнерадост. Какво трябва да знаем преди да решим да поставим лампи сред градината?

Осветлението…

Лампите могат да се поставят така, че да осветяват ефектно интересната фасада на къщата. В големите градове на България вече има стотици сгради, които са значително по-красиви нощем, когато със загадъчното си осветяване изпъкват сред градската архитектура и много по-подробно показват детайлите на фасадите си. В двора са достатъчни няколко лампи, които да осветят най-оригиналните части на къщата - колонада, балюстри, прозорци или облицовки. Поставят се ниско и светят с насочена светлина, за да се създаде камерна обстановка и да имат по-силно въздействие.

По същата логика лампи се поставят с насочена или разсеяна светлина в близост до интересен архитектурен детайл в градината - кладенец, чешма, скулптура, пейка, фонтан. Умелото използване на светлина може да разкрие детайл, който през деня е трудно забележим или да ни накара да видим архитектурата от интересен ракурс.

Лампи осветяват и по-забележителните растения - цъфтящи или вечнозелени храсти и цветя. Нерядко с двора има някое старо дърво с живописно стъбло и разкривени клони.

Осветяването му ще го направи още по-загадъчно и красиво.
Осветлението освен всички други значения има и функция на дворна украса - през нощта създава атмосфера и присъствие, а през деня стои като градинска мебел. Умелият подбор на осветителни тела може да превърне градината в изложение на дизайнерски произведения.

Поставяне на осветителни тела
За да изградим дворно осветление, трябва най-напред да имаме цялостна идея какво ще представлява градината и къде в нея ще има архитектура, дворна мебел и растения. Едва тогава можем да предположим къде ще се поставят отделните лампи и преди да започнем да изграждаме настилки и тревни площи, ще се наложи да изкопаем канавки, в които се полагат кабелите. Хубаво е електрическите кабели да се поставят в PVC-тръби на дълбочина от 40 до 70 см., но напоследък се използват и значително по-опростени системи за градинско осветление, при които кабелите се заравят съвсем плитко, защото са облечени в специални пластмаси, които трудно се повреждат от студовете и влагата.

Самите осветителни тела се монтират върху бетонови фундаменти, колкото да стоят изправени и винаги на едно и също място. Естествено, предлагат се и лампи, които са ниски и малки и се забиват на пластмасови стойки в градината - това си има своите преимущества - можем да ги разместваме всеки сезон и да намерим най-точното им място. Но лампа, по-висока от 40 см. е добре да се монтира трайно и стабилно върху бетонов фундамент 25/ 25/ 20 см., който е на нивото на околния терен.

Регулиране на осветлението
Къде ще разположим електрическите ключове, от които ще командваме целия парад на градинското осветление, е въпрос на усет. Най-добре е да се намират в самата къща там, от където се излиза в градината - на терасата, до вратата, под навеса или в близост до дворната врата, гаража, барбекюто. Възможно е цялата система от градински лампи да се раздели на няколко “етажа” - високи, ниски, малки и големи лампи. Така ще можем да включваме поотделно различните групи от осветителни тела в зависимост от нуждите.

Много полезно е да се монтират ключове, които позволяват регулиране на силата на светлината, за да можем с едни и същи лампи да създаваме различно настроение - едно е да искаме вечер да поседнем на спокойствие под приглушената мека светлина в градината, друго е да поканим петдесетина гости на шумно парти.

Височина и форма на осветителните тела
Високите над два метра лампи са по-подходящи за големи градини и паркове. В двора по-често намират място ниските, елегантни осветителни тела. В зависимост от големината на растенията, ширината на алеите и етажността на сградата, трябва да се подберат лампи с височина от 20 до 120 см. - те въздействат уютно, придават човешки мащаб на пространството и не пречат на движението ни. Поставят се по протежение на алеите, в близост до стъпала, в основата на подпорни стени, около водни площи и до архитектурни елементи - чешми, кладенци, беседки, огради и зидове. Добре е светлината, която излъчват, да е по-мека и де не ни влиза директно в очите, а да осветява интересни елементи на двора - красив храст, оригинална мебел и стилна градинска пластика.

Стилът на самото осветително тяло трябва да е в стила на цялото дворно обзавеждане - във възрожденския двор се препоръчва фенер от ковано желязо, а в модерна градина с луксозни настилки и вносни растения - максимално изчистен дизайн и по-студена светлина. Насочените лампи обикновено се монтират наземно - така увеличават визуално големината на двора и създават по-официално настроение.

Лампи
За осветителните тела в градината можете да избирате измежду десетки модели лампи, които освен различна мощност имат и различен нюанс на излъчваната светлина. По-меките тонове - жълти и охрени - се препоръчват за по-спокойни и уютни градини, докато по-белите (дори халогенни и луминисцентни) подхождат на по-официални, луксозни и просторни дворове. За къщи по Черноморието или около водоеми могат да се използват по-умерени по мощност и багра лампи - целта е да се създадат условия за отмора и човек да се почувства спокоен и отпочинал. По-ярката светлина винаги създава безпокойство и напрежение, а когато сме отишли на почивка, се нуждаем именно от тих отдих.

Какви растения да засадим около осветителните тела?
Известно правило в изграждането на двора е, че осветителните тела се разполагат едва след като имаме пълна яснота относно разположението и характера на настилките, градинската мебел и растителността. В последствие всяко осветително тяло може да се маскира, приюти или подчертае с растителност.

Ако сме избрали ниски приземни осветителни тела, най-доброто решение е да са поставени сред тревния килим - на дискретната им светлина рисунъкът на тревните стръкове изпъква с особена красота. Добре е също така и около лампите да има ниска растителност - сезонни цветя (карамфил, иберис, армерия), дворни подправки (салвия, мащерка, риган), пълзящи почвопокривни храстчета (зимзелен, звъника, бръшлян) или малки храсти с живописно разклоняване. Обемът на тази растителност трябва да е с около 5-10 см. по-нисък от височината на осветителното тяло. Не бива пътят на светлината да се пресича от високи растения - поставете ги по-далеч от лампите. Не разполагайте в непосредствена близост храстчета с нежни листа - за няколко часа осветителните тела могат да се нагреят значително и да изгорят листата. С особена сила това важи за приземните насочени лампи, които развиват по-висока температура. Средно високите осветителни тела могат да се приютят до храсти, многогодишни цветя и живи плетове. Смесените цветни бордюри могат да се осветят ефектно, ако сред тях има лампа с височина 60-80 см. Важно е източникът на светлина да не е сред зеленина, за да може да осветява по-ефективно.

По-високите осветителни тела пък изобщо не трябва да се обграждат от растителност, освен самият стълб - той може да се прикрие от увивни храсти и цветя (целаструс, глициния, японски нокът, грамофончета). Основата на осветителното тяло може да е прикрита от тревния килим, но по-лесно е да го обградите с обилноцъфтящи цветя. На стълба може да се монтират цветарници с каскадни цветя (петуния, лобелия, латинка).

Задължително е да осветите дърветата с интересни корони или листа (червенолистен японски клен, плачуща софора, див лимон, кипарис). По-големите дървета в двора (дъб, топола, гледичия, бреза, каталпа) трябва да се осветяват от по-далеч (6-20 м.) с насочено осветление, а по-малките (глог, бяла акация, японска вишна) - от по-близо (2-5 м.). Интересните цветни фигури могат да се осветяват отгоре.

Ако по фасадата на къщата има сандъчета с каскадни цветя, може ефектно да осветите цялата фасада, като подчертаете не само растителността, но и архитектурните детайли. Няколко малки лампи (може и да са в различен цвят) в близост до скалния кът ще разкриват по-пълно красотата на миниатюрните растения в него. Водната растителност може да се освети подводно с дискретни цветни осветителни тела или с няколко средно високи лампи по брега на водната площ.
Източник svejo.bg
Сподели в Svejo.netСп
"Истинските неща в живота, не са нещата"
[img]http://smileys.on-my-web.com/repository ... gonfly.gif[/img]

градинките на "утринния покой"
Аватар
Blue sky
Чист кофеин
Мнения: 5707
Регистриран на: Ное 23, '09, 15:35

Re: Лунната градина

Мнение от Blue sky »

лунни китки

Изображение
He who plants a garden, plants happiness
Аватар
Албена
Кафе машина
Мнения: 4526
Регистриран на: Фев 2, '10, 09:57
Местоположение: Габрово

Re: Лунната градина

Мнение от Албена »

Изображение
Едногодишен флокс.Разноцветен,включително и бял, и много ароматен нощем.
Аватар
Moria
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1505
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:38

Re: Лунната градина

Мнение от Moria »

Двама кандидати за лунна градина и то крале. :D

1. Cestrum nocturnum
Наричан още нощен жасмин и кралица на нощта, защото цъфти и ухае през ноща.
Изображение

2.Polianthes tuberosa .
Известен като крал на ароматите (парфюмоманките знаят защо ). В някои страни него също го наричат кралица на ноща, защото невероятния му аромат се засилва тогава.
Изображение
Изображение
Аватар
Blue sky
Чист кофеин
Мнения: 5707
Регистриран на: Ное 23, '09, 15:35

Re: Лунната градина

Мнение от Blue sky »

градинка, нощем

Изображение

и денем

Изображение

детайли в едър план

Изображение

Изображение
He who plants a garden, plants happiness
Аватар
Blue sky
Чист кофеин
Мнения: 5707
Регистриран на: Ное 23, '09, 15:35

Re: Лунната градина

Мнение от Blue sky »

и една професионална лунна градина, част от градините "Sissinghurst's , великолепие създадено през 1930 год, в което отделни части са подчинени на определена тема или цвят.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

повече за градината
http://www.hort.wisc.edu/mastergardener ... ghurst.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

и един бял обитател

Изображение
He who plants a garden, plants happiness
Публикувай отговор

Обратно към “Градини и дизайн”