Хитринки разни и разнообразни
Re: Хитринки разни и разнообразни
Патладжаните като се избират, трябва да са лъскави. Преседелият/презрелият патладжан съдържа повече токсини. Ако се накисне в студена вода със сол и после се изплакне, това вещество се маха. Също така и беленето върши работа. Този зеленчук има много полезни свойства, в това число противоъзпалителни, просто трябва да се гледа да е пресен.
Спанакът е желателно да се яде в деня на приготвянето му - да не остава за следващия ден, заради възможността за образуване на специфични токсини. Най-добре е винаги да се готви с млечен продукт, защото последният неутрализира тия токсини.
Зрелият боб увира по-бързо, ако се накисне през нощта с вода и малко сода. При варенето пак може да се прибави малко сода и/или захар. Чувала съм и за малко ракия. /Пробвала съм всичко - е, има и такива чешити, дето не увират и за половин ден/. Солта се слага към края.
Спанакът е желателно да се яде в деня на приготвянето му - да не остава за следващия ден, заради възможността за образуване на специфични токсини. Най-добре е винаги да се готви с млечен продукт, защото последният неутрализира тия токсини.
Зрелият боб увира по-бързо, ако се накисне през нощта с вода и малко сода. При варенето пак може да се прибави малко сода и/или захар. Чувала съм и за малко ракия. /Пробвала съм всичко - е, има и такива чешити, дето не увират и за половин ден/. Солта се слага към края.
Re: Хитринки разни и разнообразни
За боба се сещам - четох едно изследване, за да му се махнат газогонните вещества, трябва не просто да му се хвърлят две води, а като заври да се остави да изстине, после пак така. И незнам дали не си въобразявам, но го правя и доволна съм.
He who plants a garden, plants happiness
Re: Хитринки разни и разнообразни
Аз като хвърля втората вода го заливам със студена и отделям зърната от люспите. Определено си струва труда, а готвя в 4л.тенджера т. е. не малко и за окола 15 мин се справям.
http://kremazagora.snimka.bg/flowers/cv ... 1.22316194" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Хитринки разни и разнообразни
От опит съм установила, че средно се пърди по-малко, когато хвърлям първата вода. Къде ти време два пъти да кипвам и да хвърлям водите. За махане на люспи да не говорим.
Ето едно интересно наблюдение - когато можем, взимаме храна от една шофьорска кръчма, където всеки ден се готви боб. На вид и вкус е пикантен, запържен, гъст - образцова боб-яхния. /Едва ли хвърлят две води, за една вече е по-вероятно/. Няколко човека редовно сме яли/ядем там. Единият е с ужасно капризен стомах. Никога не сме имали никакво, дори и най-малкото дискомфортче, за нас или за околните
. Та мисълта ми е, че понякога не зная до какво е с боба.
Ето едно интересно наблюдение - когато можем, взимаме храна от една шофьорска кръчма, където всеки ден се готви боб. На вид и вкус е пикантен, запържен, гъст - образцова боб-яхния. /Едва ли хвърлят две води, за една вече е по-вероятно/. Няколко човека редовно сме яли/ядем там. Единият е с ужасно капризен стомах. Никога не сме имали никакво, дори и най-малкото дискомфортче, за нас или за околните
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
- zmei4o
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1771
- Регистриран на: Дек 1, '09, 14:28
- Местоположение: Варна
- Обратна връзка:
Re: Хитринки разни и разнообразни
тъй като експериментирам в микровълновата какво вкусно мога да направя, мога да кажа че омлета става добре ![Доволен :)](./images/smilies/smile.gif)
![Изображение](http://imagefruity.com/images/uhu9lukleimjhav2ux80_thumb.jpg)
извинявам се ако на някой лука му дойде вповече.
рецепта: бъркате яйце(яйца) слагате сол и това, което ви е на ума, и врътвате няколко минути в микровълновата![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
![Доволен :)](./images/smilies/smile.gif)
![Изображение](http://imagefruity.com/images/s12mz8zdust4bwr8kkt_thumb.jpg)
![Изображение](http://imagefruity.com/images/uhu9lukleimjhav2ux80_thumb.jpg)
извинявам се ако на някой лука му дойде вповече.
рецепта: бъркате яйце(яйца) слагате сол и това, което ви е на ума, и врътвате няколко минути в микровълновата
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
![Изображение](http://fc07.deviantart.net/fs70/f/2010/357/8/1/81c730ee1a5785638074d4eb676b1592-d35ij7a.gif)
![Изображение](http://e.deviantart.com/emoticons/h/hexentanz.gif)
![Изображение](http://e.deviantart.com/emoticons/x/xmasrudolph.gif)
![Изображение](http://l.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/emoticons7/43.gif)
Re: Хитринки разни и разнообразни
Рибаркитееее, ехооооо, давайте хитрините за рибата че дойде Никулден ![Хи-хи-хи :hihihi:](./images/smilies/hihi.gif)
![Хи-хи-хи :hihihi:](./images/smilies/hihi.gif)
Re: Хитринки разни и разнообразни
Решила съм този път да панирам рибката или в чипс, или в снакс.nel4o написа:Рибаркитееее, ехооооо, давайте хитрините за рибата че дойде Никулден
![Свекърва :svekurva:](./images/smilies/svekurva.jpg)
Re: Хитринки разни и разнообразни
Аз напоследък доста експериментирам с риба, но за Никулден - традиционното, както мама го прави от както се помня - шаран, пълнен с орехи и фъстъци
He who plants a garden, plants happiness
Re: Хитринки разни и разнообразни
Абе то и ние всяка година сме по традицията, че си имаме Николай, но на мен лично ми се яде пържена риба
та може и да пробвам тази на Таня
(аз ще я правя - така че ако на някой на някой в къщи не му харесва - да си яде ушите
)
![Потекоха :potekoha:](./images/smilies/potekoha.jpg)
![Nod :nod:](./images/smilies/nod.gif)
![Twisted Evil :twisted:](./images/smilies/icon_twisted.gif)