Градината през зимата

Публикувай отговор
незабравка

Re: Градините ни през зимата

Мнение от незабравка »

В категорията Храсти и лиани има тема Декоративни храсти,защо да не пишем там за храстите.И за дърветата е хубаво да има отделна тема,има толкова красиви декоративни дървета-японски вишни,плачещи и колоновидни форми на дървета,с пъстри,червени,жълти листа и тн.
Аватар
gogoman
Кафе с мляко
Мнения: 268
Регистриран на: Дек 20, '11, 16:44
Местоположение: София

Re: Градините ни през зимата

Мнение от gogoman »

Дървовидна ружа,насадили сме 23 бр.. През лятото стават голям въшкарник, за да ги изчистя, ги пръскам минимум три пъти! До сега няма измръзнала ружа.

Изображение
Последно промяна от gogoman на Яну 11, '12, 11:06, променено общо 1 път.
ICQ: 260535431
kmm
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1220
Регистриран на: Сеп 13, '11, 14:06
Местоположение: Пловдив

Re: Градините ни през зимата

Мнение от kmm »

Трябва да се извиня, че снощи наспамих темата!! :oops: Обещавам повече да не пиша из форума с размътен мозък след 12 часов работен ден. На разсъмване, като ми просветна, разбрах, че точно това ми е грешката - омотала съм моя мечтан бодил с махониите, които съм виждала стотици пъти и даже се сещам вече къде ги има. Че и миризмата им дори се сещам каква е. :hmmmmmm: Обаче снощи така ми се бяха слели в спомените, че даже и жълтото ми се е привиждало... :D
От тук нататък, по тъмни доби из форума - само четене. Квот влезе и се закрепи в омекналата ми тиква, това е. Ако се омотвам, ще си е само за моя сметка и няма да ви вкарвам в разни филми с махонии. :dovolen:
Т.е. Дал, махонии няма да скубеш и изпращаш. Вече съм сигурна, че не са те. Остава да разгледам по-внимателно илексите.

Не е истина просто... До сега бълнувах нощем сортове рози. Горе-долу се понясяше. Ама да се събуждам с терзания, дали нещо бодливо е Махония, Илекс или незнамкакво си.... Сериозно започвам да се тревожа за психичното си състояние. :ufff:

Исе, в розите има една тема "търси се сорт" и аз съм активен писател там (Дал да ти каже :D ) . Може да направим "търси се храст/дърво/трева...". :D Не знаех, че има тема за разпознаване на растения, ще я потърся и се абонирам и там. :dovolen: И това за структурирането на информацията го казвам съвсем на шега :liubov: На форума това му е хубавото, че е място за дъра-бъра, а не научен съвет с протокол и програма. :D
незабравка

Re: Градините ни през зимата

Мнение от незабравка »

ето една красота през зимата
Изображение
Зимният жасмин разтваря жълтите си звездички в мразовития въздух . На височина храстът стига няколко метра и може да се прикрепи на ограда,а рка или треяж .Непретенциозен е и осигурява ярка багра в градината ,когато почти всичко друго е потънало в зимен сън .
Изображение
Не подценявяйте храстите,които правят плодчета,в определени моменти те са не по-малко атрактивни.Пиракантата например ви осигурява атракция през есенните и зимните дни,когато почти всичко е преминало своя апогей.
незабравка

Re: Градините ни през зимата

Мнение от незабравка »

Малко зимни снимки, щракнати днес - пече слънце и няма изгледи за сняг.

Изображение
Сърце от бръшлян

Изображение
Спирала от бръшлян

Изображение
Изображение
Евонимус Емералд Голд, Пинус Муго Гном, Туя, Блу Балон

Изображение
Трахикарпус, подстриган Котонеастър, Саликс Килман Рок, Криптомерия Японика

Изображение
Аукуба Кротонифолия, Розмарин, Дафинов лист, Абелия

Изображение
Пампаска трева и Бамбук

Изображение
Лавандула Гроссо

Изображение
Хебе

Изображение
Каликарпа Бюти бери

Изображение
Берберис с плодчета

Изображение
Ерика, която се кани да цъфти

Изображение
Сибирски дрян
Аватар
didak
Кана кафе
Мнения: 547
Регистриран на: Дек 28, '11, 09:50
Местоположение: Варна
Дал благодарност: 4 пъти
Получил благодарност: 3 пъти

Re: Градините ни през зимата

Мнение от didak »

Ако се върнем на издръжливостта на растенията и дали се дължи на торенето или видовото разнообразие, не би ли трябвало да се добави и влагата. През зимата слънцето също си пече, освен това често има ветрове т.е. растенията изпаряват много вода, а няма от къде да си я набавят тъй като водата в горния слой е замръзнала. Това обяснява и защо по-възрастите растения не страдат толкова от ниските температури. Едва ли при растенията може да се говори за каляване в смисъла който влагаме при хората. Поправете ме ако греша.
Може ли да се направи категорична разлика дали растението и измръзнало или буквално изсъхнало?
Т.е. едно и също растение при различно изложение и тип почва и начин на поливане (често по малко/рядко по много) би издържало или не при по-ниски температури, може би? :hmmm:
kmm
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1220
Регистриран на: Сеп 13, '11, 14:06
Местоположение: Пловдив

Re: Градините ни през зимата

Мнение от kmm »

Не знам, didak... Има много логика в това, което пишеш и аз се чудя за едно наблюдение, което не знам как се отнася към това... :hmmm:

В едното ни село - в равното пловдивско поле, на около 100м. надморска височина, завет (даже задух лятото) и почва тежък чернозем, много растения не успяват да презимуват. Същите растения, че и даже разни екзотики като нар и дафинов лист, презимуват чудесно в другия ни селски двор - в полите на Родопите, 500м. надм. височина, завет горе-долу и почва пясъчно-гранитна.
Много сме се чудили, защото очакванията са по-скоро за обратното - температурите в полето ги дават с поне 2-3-4 градуса по-високи и естествено се очаква растенията там да презимуват по-добре, а в полу-планинската област да загиват... Та семейният съвет стигна до извода :D , че причината е в почвата - тежките, неотцедливи почви явно замръзват повече (или по-дълбоко) от леката и отцедлива пясъчна почва.
И от стайните растения, които винаги уморявам от преполиване (стандартната грешка на пишман-цветарите :oops: ), съм стигнала за себе си до следния извод - растенията с по-малко вода оцеляват, но с повече задължително загиват. Преди се престаравах и поливах най-ценните китки, ако не е валяло дълго през зимата. Сега започвам да си мисля, че е грешка :hmmm: . Не знам... как да улучим кога и колко да поливаме зимъска?? :dovolen:
Аватар
calico
Наркоман I ранг
Мнения: 24721
Регистриран на: Дек 2, '09, 15:41

Re: Градините ни през зимата

Мнение от calico »

Растенията зимата не могат да изпаряват много вода, независимо че пече или духа. Няма достатъчно пад(разлика), която е движеща сила за процеса изпарение, точно защото е студено.
Есенните дъждове са напълно достатъчни за да запасят почвата с достатъчно влага. Ако е имало (а то винаги има) есенни или предзимни валежи, изобщо няма нужда да се полива. Тази влага ще им стигне чак до м.май, щото тогава пък има и пролетни дъждове. отделно снеговете попиват и напояват също, тъй не се хабете зимата да поливате градините.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
denitsavm

Re: Градините ни през зимата

Мнение от denitsavm »

За вечнозелените растения, пише навсякъде, че именно липсата на влага зимата е основен проблем :nod: Затова и препоръчват разните иглолистни да се завиват със слънцезащитно покривало
elena kirilova

Re: Градините ни през зимата

Мнение от elena kirilova »

Исе,
къде видя тази страхотна махония-mahonia media
в някой тукашен разсадник ли
Публикувай отговор

Обратно към “Снимките - да се похвалим!”