За семената-съвети за начинаещи и не само

Всичко свързано с размножаването, сеенето и засаждането - семена, посадъчен материал, инвентар, системи, опити, вкоренители, обработка, саксии и т.н.

Модератор: Миша

Публикувай отговор
Аватар
Виола
Наркоман
Мнения: 10389
Регистриран на: Ное 27, '09, 09:13
Местоположение: Пловдив

Re: За семената-съвети за начинаещи и не само

Мнение от Виола »

Ами горе-долу, например на колко двойки листа трябва да са растенията или няма значение? А торовете с какво съдържание са? Или кои цветове от тях използваш?
Аватар
si111
Баш кафе майстор
Мнения: 2044
Регистриран на: Дек 16, '09, 20:15
Местоположение: Fiji
Обратна връзка:

Re: За семената-съвети за начинаещи и не само

Мнение от si111 »

Позволявам си да цитирам тук Миша от тази тема, щото ми се иска нещата да са по-събрани на едно място. Темата също е много хубава, може да четете важни неща и там.
http://forum.hobbykafe.com/viewtopic.php?f=50&t=2011" onclick="window.open(this.href);return false;
"Само малко ще променя въпроса на Дал,защо и КОГА се сеят едногодишните,обратно на сезоните.На много опаковки пише,че се засяват от януари нататък,това обаче е възможно само когато може да се осигурят оптимални условия-равномерна топлина и най-вече достатъчно светлина,и като интензитет и като продължителност,просто си трябва доосветяване.В противен случай растенията линеят,задържа се развитието им,стават едни цигулявки и болнави,има и още една подробност,при по-къс ден растението залага повече на вегетативния растеж,такива растения обикновено изресяват първите цветове,така че се обезсмисля ранното засяване.Сигурно сами сте забелязали,понякога по-късно засятите семена настигат и задминават по-ранните,растат здрави и силни,с късо здраво стъбло .Не,че януарският разсад няма да стане,просто изисква много повече внимание ,отколкото есенния,за това и аз предпочитам есенното засяване,тогава слънцето все още грее по-силно и продължително ,семената покълват без да се замислям на колко градуса са,после си растат сякаш при пролетни условия,и температурите, и продължителността на деня са като пролетните.Все пак всичко е ваш избор,понякога и мен ме сърбят ръчичките,и аз правя глупости ,като например да засея глоксинийки не само извън сезона им,но и преди празници,когато са безнадзорни и изоставени на произвола на съдбата ,резултат -прибираш се в къщи и всичко заминало Оплеснах се
Да се върнем на въпроса КОГА да се сеят едногодишните,така че да ни цъфнат рано и да са здрави.Само да уточня,не всички едногодишни могат да се сеят предзимно,могат само тези,които оцеляват при по-ниски температури-петунии,лобелии,вербени,карамфилчета и т.нат.Засяването става първата половина на септември,до зимата разсадът трябва да е достатъчно пораснал,за да издържи зимата,и в същото време да не е прорастнал,така че да се налага да се пикира.Това означава,че до началото на зимата трябва да са с големина 5-6 см,това е съвсем ориентировачно ,всичко зависи от вида на растението.Зимуват при сакъзите,задължително на светло и прохладно,държат се по-скоро сухи,отколкото влажни.Опитните цветари знаят,но пак ще повторя за тези,които не знаят.В периода на засушаване в цветето постъпват сигнали,че животът му е застрашен,за това при първа възможност то гледа да се размножи,т.е. залага цветове.Това е една от идеите при предзимното засяване,получаване на здрави и рано цъфтящи растения.В зимния период не трябва да се допусне проточване на разсада,следи се за болести и въшки,обикновено има опастност от сиво гниене и брашнеста мана,така че профилактично се пръска с Топсин или Суич,или Еклер,отстраняват се задължително изсъхналите листенца,по средата на зимата може да се направят 1-2 пензирания.При първа възможност края на зимата,началто на пролетта разсадът се пикира,аз използвам стиропорни табли,в тях растенията растенията растат много по-добре,отколкото в саксийки,и са много лесни за местене,обикновено една табла с размери около 40 на 60 см е с около 60 гнезда,това са си 60 петунии,напълно достатъчно за един балкон.
Дано да съм била ясна,ако има въпроси,питайте
Таблите ги купувам от тук. Забравих да пиша,в тези табли задължително трябва да садите в торф,не в почва,в торфа растението диша много по-добре,рохко му е,по-лесно усвоява хранителните разтвори и най-вече,лесно се вади.
http://www.opora.bg/content/view/24/39/" onclick="window.open(this.href);return false;"
"По повод торфа,наистина много пресъхва,за това гледам да купувам влажен,но когато е много пресъхнал напръскването не помага,поливате така,че да плува,на другия ден вече е поел достатъчно вода.горе долу сипвам 1 л на една от пластмасовите табли,които бях снимала не знам вече в коя тема ,тези за маслините.Преди засяване отново поливам с около половин литър гореща вода,така че торфът всъщност става доста мокър ."
"Разсада се вади от гнездата с химикалка или някаква друга пръчка лекичко ги избутваш през долния отвор.Гнездото трябва да се е изпълнило много хубаво с коренчета,тогава трябва съвсем лек натиск и баличката изскача много лесно."
А тука за прудзимното сеене, което сме изпуснали тази година.
"Миша » 09 Сеп 2011 13:03
Да подсетя,който иска да пробва есенното засяване,точно сега е момента. Не,не е топло.Като ги засеете сега тъкмо ще използват топлината,за да никнат дружно,общо взето на семенцата им трябват 10-20 дни да поникнат,после още месец да позаякнат и да изкарат зимата здрави и калени,без да се проточват . Предзимното засяване е само за тези,които имат светло неотопляемо помещение,където температурите не падат под нулата и не са повече от десетина градуса.Сега се сее гъстия разсад,никакво пикиране,в по-плитки съдове,5-7 см дълбочина е достатъчно и после при сакъзите ,на студено ,за да не се проточват.Общо взето до пролетта всичко е като замразено,но пък здраво и калено,не като януарския изнежен разсад."
На есенно засяване деянат кученца, газания, кампанула, ранункулус, +всичко,което издържа температури малко над нулата -петунийките,лобелийките,тагетис,лизиантус,диасции.
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17028
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 136 пъти
Получил благодарност: 468 пъти
Обратна връзка:

Re: За семената-съвети за начинаещи и не само

Мнение от Миша »

Виола написа:Ами горе-долу, например на колко двойки листа трябва да са растенията или няма значение? А торовете с какво съдържание са? Или кои цветове от тях използваш?

Както казах,труден въпрос,няма правило на каква двойка листа се подхранва или на коя двойка се пикира ,въпреки разните съвети,,много от нещата ,писани по брошурите,са по-скоро ориентировъчни,ако сте забелязали,пише да се използва при доказана нужда Никога не подхранвайте изнежени и проточени растения,по-добре ги сложете съвсем предпазливо на по-светло и по-хладничко,докато позакрепнат и тогава подхранете.Укрепнало и здраво растение може да се подхранва всеки ден ,но слабичко,мъничко и изнеженко може да загине само при едно подхранване.За това,когато се колебаете или още нямате усет,просто постепенно закалявайте разсада и тогава прибигнете до подхранване.

За съжаление цветовете на торовете не мога да ти кажа,при мен са в големи торби ,просто не помня кой тор какъв цвят е в малки разфасовки,но има време,нека дойде времето за подхранване,ще ги нацелим и торовете :nod:
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17028
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 136 пъти
Получил благодарност: 468 пъти
Обратна връзка:

Re: За семената-съвети за начинаещи и не само

Мнение от Миша »

Ей тук съм писала за торовете,разгледайте ,но повтарям, растението не се подхранва,когато е изнежено,проточено ,или с други думи сенкяиво(не намирам друга подходяща дума,бабите ни са знаели точно как да предадат дадено състояние,за разлика от "учените" глави,които толкова опростиха езика ни,че сега да се чудим как да назовем дадено нещо с точното определение :evil:)

http://forum.hobbykafe.com/viewtopic.php?f=30&t=403" onclick="window.open(this.href);return false;
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17028
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 136 пъти
Получил благодарност: 468 пъти
Обратна връзка:

Re: За семената-съвети за начинаещи и не само

Мнение от Миша »

Ето и линк към темата за рътенето на семената
http://forum.hobbykafe.com/viewtopic.php?f=50&t=2150" onclick="window.open(this.href);return false;
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
naa
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1542
Регистриран на: Яну 16, '11, 13:12

Re: За семената-съвети за начинаещи и не само

Мнение от naa »

si111 написа:...
4. Как се постига яровизация примерно, "Яровизацията е период на покой при сравнително ниски температури. Необходим е на растенията /семената/ за подготовка за следващото развитие. През него настъпват разни биологични и биохимични промени в растенията. Ако не прекарат такъв период на покой поникналите растения са с намалена жизненост и продуктивност"? ...
Си, ти сигурно имаш предвид стратификация, във връзка с някои семена от естонската поръчка. На този сайт, естонския, много подробно е описано за всяко растение дали има нужда от такава процедура, или не, просто виж за това, което си поръчала, дали е необходима стратификация. За някои от тях е необходима, аз си поръчах няколко такива растения. Преди не мислех, че е важна, но опитах, и видях, че има смисъл- това, което никне, е много по-здраво от нестратифицираното. Ако има нужда от стратификация, спокойно може да държиш саксията с насадените в нея семена навън цяла зима./за щастие, зимата предстои/ Никакъв хладилник не е необходим, просто на някои северни растения им е необходим зимния студ, след това си растат без никакъв проблем. Проблемът за тях е, ако им се наруши програмата.

Струва ми се също така, че е важно семената да не са прекалено нагъсто, защото ще си пречат.
Доколкото знам, на втората двойка листа трябва да се разсадят в отделни саксийки, и така постъпвам с доматите/тази есен съм затворила 40 големи буркана с наши домати за през зимата/.
Ако ще се торят, трябва да е след пикирането им в отделни саксийки.
------------------------------------------------------------------------
http://shtastie.snimka.bg/nature/juni2013.797618" onclick="window.open(this.href);return false;

Чисто е не там, където чистят, а там, където не цапат.
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17028
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 136 пъти
Получил благодарност: 468 пъти
Обратна връзка:

Re: За семената-съвети за начинаещи и не само

Мнение от Миша »

Моят съвет,не бързайте с пикирането,това,че са направили втора двойка листа ,съвсем не означава,че са готови за пикиране,готови са тогава,когато са достатъчно закалени,с дебелички стъбълца и достатъчно разрастнали се коренчета,аз не пикирам,докато не стане явно тясно,по-добре растенията да са достатъчно укрепнали,за да понесат по-лесно пикирането,всяко едно местене ,разбутване на коренчетата и така нататък си е стрес за растението ,по-лесно го преодолява по-здравото растение.Ранното пикиране е особено опасно за изнежени растиния,дори и да им е тесничко,пак не бързайте с пикирането,по-добре ги засушете,прехвърлете на по-хладно и светло,въпреки че не виждате видим прираст,растението на по-хладно расте,то разраства кореновата система и като цяло заяква,когато измъкнете едно растенийце и видите ,че коренчетата са се разрастнали хубаво настрани,а не е само един дълъг цигуляв корен,тогава пикирайте.Подхранването също се извършва преди да се разсадят,за да може да направят хубава коренова система и да се прихванат по-лесно.Много от торовете,био или химичните,целят точно това,растението да укрепне достатъчно,за да преодолее стреса ,за това се ползват преди пикиране/разсаждане,нещо като профилактика,да се запасим с необходимото преди зимния период,в случая на растението-преди стресовия период.Обикновено ролята на такива стимулатори играят аминокиселините.След пикиране се изчаква растението да се прихване хубаво и тогава се подхранва,никакво бързане,освен ако не искате да си го уморите по бързата процедура.
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
Аватар
Вискяр
Кафевар/ка/
Мнения: 709
Регистриран на: Окт 24, '11, 18:49
Местоположение: В полите на Вискяр планина
Обратна връзка:

Re: За семената-съвети за начинаещи и не само

Мнение от Вискяр »

Да се включа и аз! :svekurva:
При сеитба използвам табли за разсад. В магазина на Сортови семена на Сточна гара са с най-добри цени за София. Напишете на чичко Гугъл табли за разсад и ще намерите сайтовете на производителите. Предпочитам тези на фирма Жу, мисля че бяха от Габрово и пращат по куриер. Работя с 45 гнездовите - като обем на субстрата, разстояние и леснота на изваждане са най-удачни. Има 72 гнездови, но полезния обем е сведен до минимум. По-добри са 112 гнездовите. По принцип има и с повече гнезда, вкл. над 300.
Използвам смес от торф плюс перлит - агроперлит (по едър е) или строителен, плюс добре! прегоряла кокоша тор. По равни части. Това решава всички хранителни изисквания до постоянно засаждане. Че и след... :nod:
(Някои цветя може да изискват по-специфични неща - като кисела почва, блатна почва, варовита почва, гипсосулфатна, вулканична и т.н.)
За да нямате "сечене" (загниване от гъбички) обработете семенета с Тирам (ТМТД). Има го в агроаптеките и е ефтин. В малко шишенце слагате семената плюс малко Тирам (стрит между пръстите, че е на гранули), запушвате с тапа и клатите 5 мин. Необходимото количество полепва по семената, останалото пресявате през цедка (за чай, напр.) След приключване на операциите по засяване леко поръсвате равномерно повърхността на таблата. Кактуси, например, успешно се сеят в опаковки от готова храна с висок капак. Така се осигурява и висока влажност. От много години нямам сечене и загуби на разсад. Универсалния торф за разсад има вградени хранителни елементи, които на домата му стигат спокойно за две, че и три седмици след поникването.
При стайни условия е доста терсенито. Основно правило е, че при по-малко светлина топлината също трябва да е по-малко, за да няма "изцуляване" - изтегляне на растението. Не се плашете от хлад - това само забавя развитието. Топлината, съчетана с малко светлина, е най-лошото за развитие на разсада. Може да осветавяте допълнително, и като интензитет, и като време от денонощието, със специални лампи с подходящ светлинен спектър. Има ги на Съботния пазар на Подуене, а и в специализирания магазин веднага след светофара преди тържище Илиянци в дясно. Вижда се от светофара и има паркинг отпред.
Пикирането не е страшна операция. Тази година кокошките събориха, преобърнаха и разсипаха две щайги ( и такива използвам за сеитба - на сайта ми в страницата за разсада се виждат) с току що проболи доматени семена. Събрах ги едно по едно и ги боцнах в наново запълнени със субстрат щайги. Всъщност ги пикирах, макари безпрецедентно рано като технология. Полях ги обилно и се развиха нормално. На шише от боза съм надупчил капачката, че е широка, и така поливам. Получава се микродъждуване - естествен процес в природата.
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17028
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 136 пъти
Получил благодарност: 468 пъти
Обратна връзка:

Re: За семената-съвети за начинаещи и не само

Мнение от Миша »

Включи се де,от кога те чакаме ! :dovolen:
И понеже аз обичам да съм контра :angelche: ,да си кажа пък,има огромна разлика между доматите и цветята,някои цветя въобще не понасят обогатените смески за сеене на разсади,камо ли кокоши тор ,затова предлагам обикновен торф ,без допълнително обогатяване,тук повечето хора сеят цветя,а не домати :tzvetentze:

А за пикиране предпочитам стиропорните табли,тези със 60 гнезда(за домати) и тези с 104 гнезда (за пипер),а за тези цветя,които не понасят пикиране,ползвам ето тези,с 32 гнезда,по-дълбоки са и растението може да издържи по-дълго време в тях,докато закрепне достатъчно,сея семенцата направо в тях и чакам да обхванат хубаво торфа,съжалявам за снимката,фотото нещо стачкува
Изображение
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
Аватар
Вискяр
Кафевар/ка/
Мнения: 709
Регистриран на: Окт 24, '11, 18:49
Местоположение: В полите на Вискяр планина
Обратна връзка:

Re: За семената-съвети за начинаещи и не само

Мнение от Вискяр »

Аз затова бъцкам домати и давам мъдри съвети за вулканични почви. :hihihi: По-лесно е, а... и по-вкусно.
От китките май само игликата (листата) вървят с ракийца, а тя преминава много ранко. :cry:
А пък за букет... съм си събрал всякакви цветове и форми домати.
Едно растение за всичко! :ieeee:

Стиропорните табли също са добри. Но са по-чупливи, изискват повече място за съхранение и зимно време мишките могат да ги върнат към изходно състояние.
Публикувай отговор

Обратно към “Семена, разсади, вкореняване, засаждане”