Трева - Райграс?

Публикувай отговор
denitsavm

Re: Трева - Райграс?

Мнение от denitsavm »

Ние сме готови с площта за затревяване - прекопано, почистено, наторено и поизравнено. Какво правим нататък? Сеем, валираме и после подсипваме и дозасяваме ако хлътне някъде или първо валираме правим го възможно най равно и после сеем :hmmm:
dal

Re: Трева - Райграс?

Мнение от dal »

denitsavm написа:Ние сме готови с площта за затревяване - прекопано, почистено, наторено и поизравнено. Какво правим нататък? Сеем, валираме и после подсипваме и дозасяваме ако хлътне някъде или първо валираме правим го възможно най равно и после сеем :hmmm:
сеета , валирате , поливате
за по равномерно сеене се обърква с пясък ,май
благодаря ти за днес , много :liubov:
libra
Наркоман
Мнения: 11640
Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
Дал благодарност: 86 пъти
Получил благодарност: 62 пъти

Re: Трева - Райграс?

Мнение от libra »

Първо валиране
разчесване с греблото
сеене -семената смесени с пясък и комбинирана тор
валиране
поливане многократно
Аватар
zeleno
Наркоман
Мнения: 13694
Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
Дал благодарност: 172 пъти
Получил благодарност: 327 пъти

Re: Трева - Райграс?

Мнение от zeleno »

В "Други цветарски теми" има едно много интересно мнение-Тук тревата е по-зелена
denitsavm

Re: Трева - Райграс?

Мнение от denitsavm »

zeleno написа:В "Други цветарски теми" има едно много интересно мнение-Тук тревата е по-зелена
Прочетох :nod: От сега съм се навила да полагам възможно най малко грижи :mrgreen: То е 20 квадрата, с неправилна форма, единствено тример имам и друго ми не требе... Ей тъй да е зелено и не-кално, бурени ще има, какво да се прави :hmmmmmm: Ще опвам там на малкия надуваемия леген... ще си играе там... ама пък без трева си е кал и е гадно ... И аз взех просто някаква смеска, без да я избирам и мисля :angel2:
Аватар
ljuboznatelna
Чист кофеин
Мнения: 7262
Регистриран на: Яну 26, '10, 12:13
Местоположение: Пловдив 7а зона
Дал благодарност: 701 пъти
Получил благодарност: 1259 пъти

Re: Трева - Райграс?

Мнение от ljuboznatelna »

Ами тя ще изчезне под басейна :hmmm: Иначе си е добро решение за борба с бурените. Смеската има значение, ние насяхме една евтина чешка точно с цел да не скубя бурени, обаче има вътре една тревичка, която е малко по-светла от другите и расте два пъти по-бързо. Така на третия ден поляната е рошава и има лош вид. Там така и така ще унищожа всичко, защото има троскот , а от него не мога да се отърва, но следващата смеска ще е друга.
denitsavm

Re: Трева - Райграс?

Мнение от denitsavm »

Люб, басейна го слагам само понякога, ще го местя, ако се заиграе сериозно в него и трябва да престоява повече :nod: Пък ако изчезва ще досяваме... така е с деца, трябва и за тях местенце :nod:
незабравка

Re: Трева - Райграс?

Мнение от незабравка »

Малко информация от Хесайон от книгата" Експерт по ливадите"
1.Косене-След като младата трева порасне около 8-10 сантиметра е време за първото косене..То се прави като косачката се нагласи на по-високата степен .Хубаво е тревата да се валира след косенето с лек валяк за да притисне обратно към почвата все още неукрепналите млади коренчета.
2.Редовното плевене от едногодишни и многогодишни плевели също е много важно .Направете го ръчно или напръскайте с хербицид против широколистни плевели.
3.След косене винаги минавайте тревата леко и внимателно с търмък за да отстраните евентуално неприбрана от коша на косачката трева. Пролетта правете основно почистване на тревата от повредите причинени от зимата ,а есента отстранете с търмъка нападали листа .Остатъците от окосена трева и нападали листа пречат на нормалното развитие на тревата ‘тя започва да гниеПравилото е да се коси често,но не особенно ниско.Косете поне веднъж седмично,по-добре на по-високата степен на косачката. Не оставяйте тревата да порастне прекалено много. .Ниското косене през неравни интервали от време влошава външния вид на тревата и след косене тя изглежда слаба и жълта.
4.Торене-поради честото поливане на тревата хранителните вещества от почвата се отмиват бързо .Подхранването с минерални торове е важно за добрия вид на тревата През пролетта през март, април и май ,веднъж на всеки две седмици, наторете тревата с по 30 грама на квадрат амониева селитра През лятото през юни,юли и август,пак веднъж на всеки две седмици наторете с по 40 грама на квадрат комбиниран тор за трева-NPK-азот,фосфор ‘калий .Ако през лятото тревата ви изгуби свежия си зелен цвят може да наторите отново с амониева селитраПреди торене тревата трябва да е суха,а почвата влажна.След торене полейте добре.Много добре се отразява торенето на тревата с течен тор за листно торене,който се разтваря във вода и се пръска с пръскачката. . В началото на септември може да наторите само с калиево-фосфорни торове по 30 грама на квадрат;за да подготвитв тревата за зимата,но никога не торете наесен с амониева селитра или други азотни торове!
5.Поливане.Запомнете ;че както оскъдното така и прекаленото поливане са еднакво вредни за тревата Леката песъчлива почва изисква повече поливане от тежкия чернозем или глинестата почва. Ако не поливате достатъчно тревата ще пожълтее или покафенее и ще изглежда като изгоряла..Ако поливате прекалено особенно при по-тежка почва може да се появят мъхове..По добре поливайте с повече вода но по рядко,отколкото да опръсквате .тревата всеки ден само отгоре-отгоре. Понякога през горещите летни месеци дори и при правилно поливане могат да се появят жълти петна в тревата или тя да започне да съхне на места. Причината за това са големите горещини съчетани с почвената влага водят до появата на различни гъбни болести по корените на тревата.Трябва да се напръска с фунгицид закупен от агроаптека-препоръчвам Ви препарата Поливерзум-с него може да се пръска и профилактично .Прочетете внимателно инструкциите преди употреба .Поливерзум е биологичен фунгицид и за да има ефект не пръскайте преди или след него с други химически фунгициди
6.Ариериране-След като тревата се установи корените и образуват плътен чим ,който от време на време трябва да се надупчи за постъпването на повече въздух. Това надупчване се нарича ариериране,прави се с вила или специално гребо-ариератор, Ариерирането се прави напролет или наесен
7.Топ Дресинг-Много е полезно за тревата след ариерирането наесен да се направи топ-дресинг. Това означава да се смесят равни количества богата на хумус почва,торф и пясък и смеската да се разсипе на около 1-2 сантиметра дебелина върху тревния килим Никога не прибавяйте към тази смеска оборски тор ;защото той е пълен със семена на плевели!!!!.
8.Никога не тъпчете върху тревата зиме,когато земята е замръзнала или покрита със сняг ‘защото ще повредите корените и.
9.Ако имате куче не му позволявайте да препикава тревата,на тези места тя ще изсъхне.
10 Редовно отстранявайте купчинките,които правят в тревата дъждовните червеи
Аватар
Малина
Kъсо кафе
Мнения: 73
Регистриран на: Мар 4, '11, 15:01
Местоположение: ПАЗАРДЖИК
Обратна връзка:

Re: Трева - Райграс?

Мнение от Малина »

Преди 3 години направихме зелена площ с бяла детелина в запустял двор, четохме че тя акумулирала азотни депа и след нея райграса щял да стане по-хубав. Вие как мислите дали е подходящо
сега на пролет да насадим райграса или да изчакаме есента?
Аватар
didak
Кана кафе
Мнения: 547
Регистриран на: Дек 28, '11, 09:50
Местоположение: Варна
Дал благодарност: 4 пъти
Получил благодарност: 3 пъти

Re: Трева - Райграс?

Мнение от didak »

А би ли споделила как е с детелината.
Подготовка за сеене, сеене, получава ли се хубав килим, колко често косите и поливате?
Ако може и някоя снимчица...
Публикувай отговор

Обратно към “Градини и дизайн”