Високи саксии

denitsavm

Re: Високи саксии

Мнение от denitsavm »

Аз не мога да разбера какво точно наричаш високи саксии? И как точно си представяш дизайна? Ако обясниш малко идеите си, може и да ни хрумне и на нас нещо :hmmm:

Принципът за саксиите е същия като при подреждане във вази - височината на растенията може да е до 1,5 х височината на саксията... останалото са изключения с някаква цел. Ако искаш ниски топчести чемшири във метър високи кашпи , тогава очевидно акцентът ще е върху кашпите и те трябва да са стилни... Ако ще акцентираш върху растенията си подбери растения и после саксиите - чемшира нараства бавно и може и само в една форма да се поддържа,спрямо формата, която избереш се подбират и саксиите :nod: Ако държиш на височината помисли дали не можеш саксии да сложиш върху някакви стойки - дървени или метални...

Има и по-евтини саксии и кашпи, но кажи какво търсиш - пластмаса, метал, плетени, дървени..
Аватар
Denis
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1358
Регистриран на: Юли 11, '10, 16:48

Re: Високи саксии

Мнение от Denis »

Дени е много права. Зависи каква е идеята.
Чимшир имам в някаква керамична 40см макс -вече 6години стои навън на нещо като тераса -крие гледката през високия малък прозорец на стълбите-пълен север и му е добре-бавно нараства /друг е въпроса, че май чемширите са 2вида/
Имам огромна саксия тип ваза керамика -сега ходих до нея и като знам колко съм висока-значи саксията-по-скоро кашпата е 130-140 см. Купувана е преди поне 5години и наистина цената беше около 100лв.- обаче е доста пипната и става и като интериорна-където е в момента-вътре в хола /друг е въпроса, че сега като ходих да я меря на око-вътре имаше 3 топки-волей,баскет и пр. :lol: /. Идеята беше отвън до вътрешн.входна врата на ниската тераса -2 такива с неясни вечнозелени да стоят. Обаче е затапена и фабрично си има саксия -пластмасова по мярка-да, ама това нещо като го поливаш трябва да го вадиш, а то е голямо и тежко-иначе на дъното ще капе вода. А да се напълни до долу с пръст-просто забрави.
Имам и 2бр.някакви метални черни -около 80см, но те пак са като кашпи-имат релси на 2 нива за поставяне на саксията-продаваха се без саксиите-пригодих нещо -навън са на сянка с импатиенси в момента, обаче при поливане и особено дъжд се пълнят с вода от пролуките и става-боклуци комари вода и пр.неприятности
Според мен при такава височина се гони ефекта -обеми и цветя/зеленина-форма и просто трябва да е кашпа, а не саксия. Саксията си я слагай, ако искаш в кашпата, но само при условие, че трябва да е точно по мярка ;), или под навес - иначе само проблеми-отдолу вода-комари, и изобщо...
Имам големи саксии около 70-80см пластмасови навън-с подобаващ диаметър/не ми се търси-еднакви 2размера/-но това нещо докато, а и после като го напълниш с пръст-няма местене, а и други -зависи къде е и как се вписва.
Просто преди няколко години бях залитнала и аз по големи саксии и кашпи. С две думи едно са картинките в нета-друго е на практика, и кое доколко е практично.
Как можеш да знаеш какво искаш, докато не получиш каквото искаш и не видиш дали ти харесва?
Аватар
Таралас
Кафе машина
Мнения: 3155
Регистриран на: Юли 3, '11, 12:47
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: Високи саксии

Мнение от Таралас »

За легло за чимшира да дам 100 лв тряя съм луд. Не мога да си представя абориген в луксозна лимузина. В скъпи саксии се слагат скъпи и редки видове, мое лично мнение разбира се. Аз на терасата имам една рядка пасифлора много буйна и разстяща която домува в кофа от 1.40 лв мейд ин туркей. Обаче акцента пада върху пасифлората а когата буквално е превзета и обгърната от растението така че никога не може да видиш в какво е посадена, ако не решиш да ровиш :ieeemyzh: :ieeee: Тва само го вмятам ей така да се намирам на приказка , ама пък и аз не държа на детайлите а само на самите растения. Все пак съм цветар а не колекционер или сноб, макар , че би било добре да бъда такъв :ufff:
VIBER tel 0877 28 88 40 Facebook https://www.facebook.com/georgi.goshev.9
[url=http://www.exoticplantsbg.com/][img]http://prikachi.com/images/194/7864194b.png[/img][/url]
Титаник е направен от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьор.
denitsavm

Re: Високи саксии

Мнение от denitsavm »

Таралеср, и ти си прав, но това важи за хора като нас :tzvetoman: :dovolen: Реално чемшира е доста подходящо декоративно растение, не ми се струва евтин и самата аз много го харесвам. И аз ще слагам 2 големи саксии с чемшир пред вратата на къщата /може и с някое иглолистно, но предпочитам чемшир/ с идеята акцентът да е върху входа. Като начало ще си купя големи пластмасови саксии от Джъмбо, че са евтини. Купих си и две чемширчета - малки, защото големите са и скъпи за мен. Но след време смятам да има дървени кашпи :nod:
Аватар
svetla06
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1586
Регистриран на: Ное 29, '09, 19:41
Местоположение: Русе

Re: Високи саксии

Мнение от svetla06 »

ralinanapate, от къде си? В агроаптеките продават доста големи саксии, при това единични бройки. Струват към 30-тина лева. Не бих се наела обаче да пращам такова чудо по пощата или куриер.
Аватар
Denis
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1358
Регистриран на: Юли 11, '10, 16:48

Re: Високи саксии

Мнение от Denis »

Всеки си чете ;) и си разбира нещата както си иска, според зависи ;) Изобщо не съм купувала кашпа от 100 лв. за чимшир точно, а защото има някаква друга стойност като изработка, визия -всеки си има разбирания за естетика- и какво да обяснявам
А иначе бих сложила и чимшир, и бръшлян, и бурен в саксия, кашпа не за 100, ами и за 200лв/стига като съм решила да мога да си го позволя/, защото това което ме интересува и ми харесва е общото въздействие и красота, според моите си разбирания за естетика и как се вписват в общия стил и ... И и зобщо за мен въпроса не опира само до финанси, а като възпрятие и не ми се пише, защото отиваме в други теми най-вероятно.
А иначе, ако ще цветето да е много ценно и рядко скъпо и пр., ако е 20 на 20 ситнеж и разни др екстири, дето ще си ги гледам само аз, ако ще да е уникат от аукцион, в саксия 1м няма да го сложа, все едно дали е от 10 или от 100 лева, даже може в саксия и кашпа за 5лв да изглежда сто пъти по-добре.
Ама какво да се обяснявам, все тая. Като че ли най-скъпите рози ходим да си ги садим в Лозенец и в центъра до президенството, а другите по-така- след Околовръстното.
А кой е сноб и кой държи на цветята само, кой на саксиите само, кой и на двете само, кой на нещо друго си - преценки за други не правя, зная какво харесвам аз.
А това, че в скъпите саксии се слагали само ценни видове :hmmm:/значи неценните видове -кои са те-за кой-като пари, като друго :?: в пластмасовите кошчета по левче/ изобщо не е вярно-дори отречено поне в настоящия век-говоря като принцип изобщов широкия смисъл - модернизъм, минимализъм, еклектика, но прецизно подбрана и т.н.. Позволи ми да знам малко в повече за дизайна-е, вярно интериорния, но те като постулати нещата са си същите и доста свързани. В крайна сметка индивидуалния вкус и предпочитания са определящи. А те са различни.
Последно промяна от Denis на Юли 23, '11, 12:47, променено общо 2 пъти.
Как можеш да знаеш какво искаш, докато не получиш каквото искаш и не видиш дали ти харесва?
denitsavm

Re: Високи саксии

Мнение от denitsavm »

Представям си, че Ралина иска нещо таковаИзображение
Или
Изображение
Аватар
ZAPLESKA
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1360
Регистриран на: Май 2, '10, 18:53
Местоположение: до Пловдив
Обратна връзка:

Re: Високи саксии

Мнение от ZAPLESKA »

важно е момичето какво иска, в случая тя си има някаква представа какво иска да постигне, и пита за по евтини материали, поне аз така я разбирам :hmmm: , ако влезне да доизясни идеята може пък да стане и в стил "направи си сам" :lol:
ИзображениеИзображениеИзображение
naa
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1542
Регистриран на: Яну 16, '11, 13:12

Re: Високи саксии

Мнение от naa »

В бриколаж има подобни саксии, сковани от дърво, в различни размери, има и високи саксии.
Те са във външната част на магазина, откъм паркинга и Люлин.

Но човек може и сам да си направи нещо такова, само че по-трудно.
------------------------------------------------------------------------
http://shtastie.snimka.bg/nature/juni2013.797618" onclick="window.open(this.href);return false;

Чисто е не там, където чистят, а там, където не цапат.
Аватар
Denis
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1358
Регистриран на: Юли 11, '10, 16:48

Re: Високи саксии

Мнение от Denis »

denitsavm написа:Представям си, че Ралина иска нещо таковаИзображение...
Точно тези имах предвид като написах
Denis написа:... Имам и 2бр.някакви метални черни -около 80см, но те пак са като кашпи-имат релси на 2 нива за поставяне на саксията-продаваха се без саксиите-пригодих нещо -навън са на сянка с импатиенси в момента, обаче при поливане и особено дъжд се пълнят с вода от пролуките и става-боклуци комари вода и пр.неприятности...

Изключително непрактични и вече 4-та година се чудя за какво да ги ползвам -за по-високите/мисля, че ги има в няколко размера в т.ч. и метър и над метър/ -това са кашпи без дренажни отвори-а мисля и дървените в Бриколаж-, а и всички над определена височина .Освен, ако не те безпокои, че трябва да се вади тежката саксия от кашпата, която да е точно по мярка и не са под навес, за да не се събира вода на дъното. Може би, ако са по-малки-да.
Как можеш да знаеш какво искаш, докато не получиш каквото искаш и не видиш дали ти харесва?
Публикувай отговор

Обратно към “Цветя в сандъци”