Фестивал на лалетата в Истанбул

За приключения, скитници и вечните пътешественици, които навсякъде се чувстват у дома си.

Модератор: scleri

Аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7181
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
Местоположение: София

Фестивал на лалетата в Истанбул

Мнение от Titi »

Изображение
Не минаретата, залезите или гледката от Босфора, а лалетата карат априлските тълпи от хора в Истанбул да тръпнат от задоволство. С едно разцъфнало лале за почти всеки от 12-те милиона жители на града, Истанбул се надява да припомни на света, че именно Турция е родината на това цвете, която сега обичайно се асоциира със сабо, сирене и вятърни мелници.
Освен фестивала, посветен на лалето, се организира и фотоизложба на стоте най-красиви лалета на най-оживения площад в града, както и изложба с рисунки на лалета. Кметът Топбаш цели Истанбул да се превърне в град, в който гражданите да се гордеят, че живеят. Лалетата вече карат априлските тълпи от хора в Истанбул да тръпнат от задоволство.
Изображение
Лалетата произхождат от Източна Турция и степите на Централна Азия и са били култивирани от османците, които отнесли цветето в Истанбул, столицата на своята империя, за да украсяват с него дворците на султана и градините на елита. Латинското название на лалето - tulipa, произхожда от турската дума "tulbent", която означава фин плат, от който се увива султанската чалма, заради приликата й с цветето. Пищните истанбулски градини от лалета почти изчезнаха по време на въстание през 18 в. и от тогава градът в голяма степен остана без цветни лехи.
Изображение
Днес лалета очертават истанбулското крайбрежие на Мраморно море, подават се над бетонените острови насред изключително напрегнатия трафик в Истанбул и са струпани край основните забележителности на града.
Изображение
Лалетата са били любим мотив на османските художници и занаятчии. Издължени лалета, чиито венчелистчета оформят остър връх присъстват в класическите керамични сини плочки, а цветето, известно в Турция под името "ляле", е изобразено и на килимите.
Изображение
Лалето дори даде името си на сравнително спокоен и благоденстващ период от османската история при управлението на султан Ахмед Трети в началото на 18 в., когато дипломацията и културният обмен със Запада взе превес над войните и експанзията ("Ляле деври" - Епохата на лалетата, бел.ред.). Султан Ахмед е обичал градинските приеми и е харчел огромни суми за лалета. Легендата разказва, че на един такъв прием костенурки с прикачени на корубите им фенери бавно обхождали насажденията с тези цветя. Тези глезотии били прекъснати от въстание, което сложило край и на управлението на султан Ахмед Трети, а градините, опасващи Босфора, били унищожени.
Изображение
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Blue sky
Чист кофеин
Мнения: 5707
Регистриран на: Ное 23, '09, 15:35

Re: Фестивал на лалетата в Истанбул

Мнение от Blue sky »

лалета, лалетаааааа, няма по-съвършено цвете :ieeee:
He who plants a garden, plants happiness
Аватар
Galq 03
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1977
Регистриран на: Яну 22, '10, 16:47
Местоположение: Слънчев Бряг

Re: Фестивал на лалетата в Истанбул

Мнение от Galq 03 »

Тити, прекрасен фоторепортаж :daaa: :liubov:
Аватар
ravik
Кафе машина
Мнения: 4636
Регистриран на: Ное 23, '09, 16:09
Получил благодарност: 2 пъти

Re: Фестивал на лалетата в Истанбул

Мнение от ravik »

Наистина е прекрасен. :)
Недей спа! Отивай на SPA!
Цветята ми: http://community.webshots.com/user/ravique
Публикувай отговор

Обратно към “Пътешествия и туризъм”