Зимни мезета и салати
Re: Зимни мезета и салати
Саша, нищо не изцеждам! Това си е салата. Поема всичката марината! Даже понякога добавям каквото липсва - сол, зехтин или оцет, защото не спазвам точно килограмите на зеленчуците и слагам повече карфиол - харесва ми мнооооого. Разбърквай първия и втория ден и опитвай. После си омеква всичко и няма нужда да се разбърква.
Сега ще ти кажа нещо от майка ми. Когато я питам за някоя рецепта ми казва така: малко от това, малко от онова... и никога точно. Ако в рецептата обаче има яйца - е, тогава знам със сигурност че са 1, 2 или 3...Само в това е точна! Много пъти съм й казвала, че не ми стават като нейните бухти например, а тя все казва "Ти ще си извещаеш!" Което значи - направи го 2-3 пъти и ще му намериш "цаката"!
Запомни от мен, защото съм си "извещала" вече тая туршия - леко претривай зелето със солта, но много леко.
Пожелавам ти успех! Пък ако имаш още въпроси, питай. Аз не обяснявам много добре, но да си сигурна, че нищо не скривам! И пиши отзивите ако я правиш!
Сега ще ти кажа нещо от майка ми. Когато я питам за някоя рецепта ми казва така: малко от това, малко от онова... и никога точно. Ако в рецептата обаче има яйца - е, тогава знам със сигурност че са 1, 2 или 3...Само в това е точна! Много пъти съм й казвала, че не ми стават като нейните бухти например, а тя все казва "Ти ще си извещаеш!" Което значи - направи го 2-3 пъти и ще му намериш "цаката"!
Запомни от мен, защото съм си "извещала" вече тая туршия - леко претривай зелето със солта, но много леко.
Пожелавам ти успех! Пък ако имаш още въпроси, питай. Аз не обяснявам много добре, но да си сигурна, че нищо не скривам! И пиши отзивите ако я правиш!
Когато ти стане толкова трудно и си мислиш, че не можеш да продължиш - не ти остава нищо друго, освен да продължиш!
Re: Зимни мезета и салати
Много хубаво си обясняваш даже Благодаря за търпението ,няма начин да не ни хареса,много си падаме по такива салатки.И аз най-обичам карфиола,така че ще наблегна на него.Мисля и чесънче да добавя за по-пикантно.
Истината рядко е чиста и никога проста!
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
Re: Зимни мезета и салати
Аааа това е идейка - за чесъна! Ще споделя с Луката и сигурно ще го добавим още довечера.
Друго исках да ти кажа: когато намалее салатата, съвсем накрая, остава разбира се някаква чорбичка там в тенджерата. То е от водата в зеленчуците и е нормално. Аз взимам решетъчната лъжица и прецеждам, а чорбичката изхвърлям.
Айде, че нямам търпение да ми кажеш дали ти харесва!!!! Дано да има такива чушки там! А пък като се замисля, май с камби ще стане по-добре, но тука няма. А толкова ги харесвам....
Друго исках да ти кажа: когато намалее салатата, съвсем накрая, остава разбира се някаква чорбичка там в тенджерата. То е от водата в зеленчуците и е нормално. Аз взимам решетъчната лъжица и прецеждам, а чорбичката изхвърлям.
Айде, че нямам търпение да ми кажеш дали ти харесва!!!! Дано да има такива чушки там! А пък като се замисля, май с камби ще стане по-добре, но тука няма. А толкова ги харесвам....
Когато ти стане толкова трудно и си мислиш, че не можеш да продължиш - не ти остава нищо друго, освен да продължиш!
Re: Зимни мезета и салати
jina_ina а ако" прескоча" захарта в рецептата ще стане ли нещо все пак от тая салата
Re: Зимни мезета и салати
Feeriq написа:jina_ina а ако" прескоча" захарта в рецептата ще стане ли нещо все пак от тая салата
Мисля, че захарта играе роля и за консервирането, не само за вкуса. Руснаците правят подобни туршии, наричат ти "пресносолни" и по някакви спомени не сладнят, може и да не слагат захар, но не съм сигурна. Според мен можеш да пробваш без захар, или пък да сложиш съвсем малко.
Re: Зимни мезета и салати
Feeriq, просто няма да е същата салата. Изобщо не сладни, ама хич не сладни! Виж само колко отцет има. Друг е въпроса по каква причина избягваш захарта. Туршийката си заслужава да я направиш, да си сигурна в това!
Когато ти стане толкова трудно и си мислиш, че не можеш да продължиш - не ти остава нищо друго, освен да продължиш!
Re: Зимни мезета и салати
По диетична причина Ами какво ти консервиране- ще се хапне за нула време у нас .. но наистина без зохарта няма да е същата .. май ще импровизирам в краен случай доомочадието ще я хапва аз само ще ги гледам
Като стана въпрос за туршийки дайте рецепта за парена туршия от червени чушки чесън и моркови във буркан .
Като стана въпрос за туршийки дайте рецепта за парена туршия от червени чушки чесън и моркови във буркан .
Re: Зимни мезета и салати
Аз правя един бъркоч със суров карфиол, има голям успех.
Та, карфиолът се накъсва на ситни розички, посолява се, напиперява се, поръсва се със чесън на прах, лимон и накрая майонеза. Разбъркваш хубаво, сипваш ракията и почваш.
Та, карфиолът се накъсва на ситни розички, посолява се, напиперява се, поръсва се със чесън на прах, лимон и накрая майонеза. Разбъркваш хубаво, сипваш ракията и почваш.
- Tanet
- Кафе машина
- Мнения: 4787
- Регистриран на: Яну 13, '10, 11:52
- Местоположение: Севлиево 5-а зона
- Дал благодарност: 2 пъти
- Получил благодарност: 1 път
Re: Зимни мезета и салати
Понеже отскоро открих авокадото да споделя няколко неща,които ни харесаха.
1. Нарязвате на малки ивички краставица, няколко рулца от раци, моцарела на кубчета,два стръка пресен лук и две смачкани скилидки чесън посолявате ,по желание добавяте малко зехтин и накрая намачквате едно авокадо с лимонов сок на пюре и обърквате съставките. Накрая накапах отгоре и малко чили.
2. Намачквате един или два плода авокадо до гладко пюре,добавяте 2-3 с.л заквасена сметана и натрошено синьо сирене.
3. Авокадо, "крема" сирене /аз ползвам и извара, сигурно ще е вкусно с "Филаделфия" или "Маскарпоне/, посолявам ,добавям лимонов сок и малко чили. Пасирам до гладък крем,нарязвам пресен лук и добавям малко счукан чесън, обърквам и в чинията поръсвам с орехи.
Много обичам и едно предястие да го наречем с извара:
Обърквате изварата с малко майонеза/олио или зехтин/и сол, добавяте натрошени жълтъци от сварени по желание и според количеството,което искате яйца и пак обърквате. Добавяте белтъците нарязани. Отива му и пресен лук.
Любима салата ми е от нарязани и сварени на пара ивици червено цвекло,розички броколи и кръгчета моркови. Овкусявам с оцет или лимонов сок,зехтин и сол. Тези зеленчуци се усвояват по-пълноценно след кратка термична обработка отколкото сурови,а и по-малко дразнят червата и стомаха от суровите. Варенето на пара запазва минералите и солите в тях.
1. Нарязвате на малки ивички краставица, няколко рулца от раци, моцарела на кубчета,два стръка пресен лук и две смачкани скилидки чесън посолявате ,по желание добавяте малко зехтин и накрая намачквате едно авокадо с лимонов сок на пюре и обърквате съставките. Накрая накапах отгоре и малко чили.
2. Намачквате един или два плода авокадо до гладко пюре,добавяте 2-3 с.л заквасена сметана и натрошено синьо сирене.
3. Авокадо, "крема" сирене /аз ползвам и извара, сигурно ще е вкусно с "Филаделфия" или "Маскарпоне/, посолявам ,добавям лимонов сок и малко чили. Пасирам до гладък крем,нарязвам пресен лук и добавям малко счукан чесън, обърквам и в чинията поръсвам с орехи.
Много обичам и едно предястие да го наречем с извара:
Обърквате изварата с малко майонеза/олио или зехтин/и сол, добавяте натрошени жълтъци от сварени по желание и според количеството,което искате яйца и пак обърквате. Добавяте белтъците нарязани. Отива му и пресен лук.
Любима салата ми е от нарязани и сварени на пара ивици червено цвекло,розички броколи и кръгчета моркови. Овкусявам с оцет или лимонов сок,зехтин и сол. Тези зеленчуци се усвояват по-пълноценно след кратка термична обработка отколкото сурови,а и по-малко дразнят червата и стомаха от суровите. Варенето на пара запазва минералите и солите в тях.
"Истинските неща в живота, не са нещата"
[img]http://smileys.on-my-web.com/repository ... gonfly.gif[/img]
градинките на "утринния покой"
[img]http://smileys.on-my-web.com/repository ... gonfly.gif[/img]
градинките на "утринния покой"