За иконите

Модератор: scleri

Аватар
За да ме имаш
Двойно кафе
Мнения: 159
Регистриран на: Май 17, '10, 19:22
Местоположение: Пловдив

За иконите

Мнение от За да ме имаш »

Интересно !!!/поне за мен/
за иконите и иконописа
От гледна точка на ИСТОРИЯ И КУЛТУРА ..............БЕЗ НАТРАПВАНЕ НА РЕЛИГИОЗНОСТ!!!!!!!!

Първите икони на Спасителя и Божията Майка, станали образец на всички по-късни икони, не са достигнали до нас. Фактически единственото, което е дошло до нас от първохристиянската епоха, това са фрески от катакомбите, главно в Рим. В катакомбите изображенията на Божията Майка са почти толкова многобройни, колкото изображенията на Спасителя. Но докато Спасителят там често се изобразява символично, в изображенията на Св.Богородица такава символика липсва.

Най-древното от нейните изображения датира от втори век, а според някои учени - от първи век (виж Н. Покровски, пос.съч., с. 64). То се намира в римската катакомба на Прискила и представлява Божията Майка седяща с Младенеца в ръце. До нея стои пророк, който сочи звезда.

Изображение

Богородица с Младенеца и пророк Валаам. Фрагмент от фреска от катакомбата Присцила в Рим от началото на III в. Смята се, че тя е най-древното изображение на Пресвета Богородица.
Богородица с Младенеца и старозаветен пророк. Фрагмент от фреска в катакомбата Присцила в Рим. Смята се, че тя е най-древното изображение на Пресвета Богородица.



В същата катакомба има фреска, датираща от началото на II век и изобразяваща Божията Майка заедно с влъхвите, дошли на поклонение. Понастоящем тази фреска е почти заличена. В първите векове на христянството поклонението на влъхвите се изобразявало твърде често - и в живописта и в скулптурата. То е било отделен празник, както и досега на Запад (у нас празнуването на това събитие е включено в празника Рождество Христово). В римските катакомби са открити 10-12 изображения на поклонението на влъхвите, отнасящи се към периода II-IV век. Тук Божията Майка винаги е изобразена седнала, с Богомладенеца на колене, приемаща заедно с Него поклонението на източните царе. С това особено се подчертава Нейното достойнство като Майка на Господа. Този сюжет е бил не просто илюстрация на празнуваното събитие. В него се влагало и друго значение. Той бил отговор на един твърде важен въпрос по онова време - въпросът за мястото на езичниците в Църквата. На същия въпрос е бил посветен и първият апостолски събор (Деяния, гл.15). Описаните изображения са отражение на този въпрос. Влъхвите дошли да се поклонят на родения на земята Христос били начало на Църквата, призвана от езичниците. За това християните от първите векове чрез изобразяване на поклонението на влъхвите сякаш подчертавали мястото в Църквата на християните, произлезли от езическите народи и законността на тяхното служение наред с християните, принадлежащи към израилския народ. В мозайките на храма "Св. Виталий" в Равена (VI век), също виждаме изображение на влъхвите, избродирано върху багреницата на императрица Теодора в сцената, изобразяваща принасянето на дарове от нея и от император Юстиниан в Църквата. Юстиниан и Теодора сякаш повтарят поклонението на влъхвите - източните царе, като принасят дарове на Христа от името на народа, когото възглавяват.


Изображение

Освен в тази сцена образът на Божията Майка присъствува - доколкото може да се съди по откритите досега фрески от II век - и в стенописите, изобразяващи празника Благовещение (в катакомбата на Прискила) и празника Рождество Христово (в катакомбата на св.Севастиан).


Първите икони на Св.Богородица според църковното предание са нарисувани от св. Апостол и евангелист Лука. Преданието разказва, че след Петдесетница светият евангелист е нарисувал три образа на Божията Майка: два с Божествения Младенец и един без Него. Едно от изображенията е от типа, който ние наричаме "Одигитрия" (Пътеводителка). И самата Божия Майка и Младенецът, Когото тя държи на лявата си ръка са обърнати към зрителя. В това строго и величествено изображение е особено подчертана Божествената природа на Отрока Иисус Христос.



дори и да няма интерес, аз ще си продължа темата :tzvetentze:

източник - Православие
Последно промяна от За да ме имаш на Май 18, '10, 18:29, променено общо 3 пъти.
Всичко е в моите ръце!!!
lila
Чист кофеин
Мнения: 8112
Регистриран на: Ное 24, '09, 16:28
Получил благодарност: 1 път

Re: За иконите

Мнение от lila »

За да ме имаш написа: дори и да няма интерес, аз ще си продължа темата :tzvetentze:
אמן
dal

Re: За иконите

Мнение от dal »

как да няма интерес , за всички тия въпроси се отнесох до един поп , на когото налетях из скайповете и през цялото време ме пращаше да си търся отговорите по задаваните въпроси в някакъв сайт "православие" , "мама татко и аз /демек, света троица /, светия дух и светия ох , духовен фар и духовен мигач и т..и т.н.накрая ми блокира скайпа :mrgreen: :mrgreen:
С което направо си спаси виртуалния живот , честно казано , защото аз като надуша че ме замайват мислово с алабализми и освирепявам някак :lol:
Но ти продължавай , все е информация , па макар и легендарно-недостоверни трактовки :hihihi:
Аватар
За да ме имаш
Двойно кафе
Мнения: 159
Регистриран на: Май 17, '10, 19:22
Местоположение: Пловдив

Re: За иконите

Мнение от За да ме имаш »

От стари времена в Русия има няколко грижовно пазени чудотворни икони, които са особено обичани от вярващите. Една от тях е Казанската икона на Божията Майка.

Изображение

На нея Пресвета Богородица е изобразена леко наклонила глава към лявото си рамо над главата над Младенеца Спасител. Със своята дясна ръчица малкият Иисус сякаш благославя онези, които го гледат.

история на откриването

По време на царстването на Иван Грозни, през 1579 г., 27 години след завземането на Казан, в града избухва голям пожар. Пораженията са огромни. Сред изгорелите до основи домове е и домът на един стрелец. Недалеч от тлеещото пепелище той се канел да вдигне новия си дом, но се появило неочаквано препятствие. Войникът имал осемгодишна дъщеря Матрьона. Присънило й се Божията майка, която й наредила да каже на всички, че в земята, под останките на изгорялата къща се намира икона с нейния лик, и докато не я откопаят, не бива да започват строежа.

Разкопават и намират обгорената икона!

Новината бързо се разнесла по целия Казан. Към мястото, където била открита иконата, започнали да се събират тълпи от хора. Затова архиепископ Йеремия с кръстно шествие я пренесъл в близката църква, където свещеник бил отец Гермоген, впоследствие той станал патриарх Московски.

Древният Казански Богородичен женски манастир, построен на същото онова място, където момиченцето Матрьона изровило иконата на дълбочина повече от 2 аршина. Още в началото на XX век тук бил построен пещерен храм-параклис, благодарение на старанията на княгиня Елисавета Фьодоровна.

През 1930 година основният храм и камбанарията на манастира били взривени, а останалите храмове и здания били дадени на завод за цигари, педагогически институт и за жилищни нужди. След повече от 60 години единствената запазена от манастирските църкви, в чест на Вяра, Надежда, Любов и София отново отворила врати за богомолците. А през юни 2000 година започнали археологически разкопки на мястото на разрушения Казански събор, под който се намирал пещерният храм-параклис "Рождество Богородично".
Всичко е в моите ръце!!!
lila
Чист кофеин
Мнения: 8112
Регистриран на: Ное 24, '09, 16:28
Получил благодарност: 1 път

Re: За иконите

Мнение от lila »

Нищо лично - целия сайт ли смяташ да препишеш? Имаш ли разрешението им да публикуваш тук техните материали и то като ги копираш?
Аватар
Blue sky
Чист кофеин
Мнения: 5707
Регистриран на: Ное 23, '09, 15:35

Re: За иконите

Мнение от Blue sky »

на мен пък ми е интересно :nod:
He who plants a garden, plants happiness
Аватар
За да ме имаш
Двойно кафе
Мнения: 159
Регистриран на: Май 17, '10, 19:22
Местоположение: Пловдив

Re: За иконите

Мнение от За да ме имаш »

Изображение

Тази светогорска икона е позната от началото на ХVII в. Тя е своеобразно изображение на родословното дърво на Христос като символ на изпълнилите се старозаветни очаквания на Месия. Христовото родословно дърво започва от Иесей, бащата на св. цар Давид, защото според пророчеството на Исаия именно от корена на Иесей ще произлезе Спасителят на човечеството: "И ще покара младочка от Иесеевия пън, и клон ще израсне от неговия корен; и ще почива върху Него Дух Господен, дух на премъдрост и разум..."(Ис. 11:1-2). Затова и наричали Христос Син Давидов.

"Коренът Иесеев" обаче не е родословно дърво "по плът", защото неговите разклонения представляват 24-те старозаветни пророци. Вдъхновени от Светия Дух, те от древни времена възвестявали идването на Спасителя. Самата родословна връзка е показана чрез ствола, свързващ Иесей и Пресвета Богородица. Според църковното предание както праведният Йосиф, така и светата Дева Мария са от Давидовото коляно.

С други думи, стволът е символ на древните предсказания за принадлежността на Христос към рода на цар Давид, а разклоненията - ­ на тяхното изпълнениие.

източник : копи-пльос .....от мен :tzeluvka:
Всичко е в моите ръце!!!
Аватар
За да ме имаш
Двойно кафе
Мнения: 159
Регистриран на: Май 17, '10, 19:22
Местоположение: Пловдив

Re: За иконите

Мнение от За да ме имаш »

Изображение

Троянски манастир

В главната църква на манастира се пази най-старата икона - светиня на манастира "Пресветая Богородица Троеручица" - чудотворна.

Иконата на Божията Майка е получила своето име през VIII век, когато във Византия бушувала иконоборческата ерес, поддържана от императора на Византия Лъв III Исавър.

По това време в Сирия живеел св.Йоан Дамаскин, висш сановник в двора на дамаския халиф. Той написал три трактата "Против порицателите на светите икони", а с писма изпращани във Византия, св.Йоан пламенно изобличавал еретиците. Мъдрите вдъхновени писания довели до ярост императора иконоборец Лъв III, но тъй като авторът им не бил византийски поданик и сам императорът не можел да го накаже, той пратил на дамаския халиф измамно писмо и го наклеветил, че уж иска да предаде Дамаск на византийците.

Разгневен, халифът на Дамаск заповядал да отсекат дясната ръка до китката на преподобния Йоан и за назидание да я окачат на градския площад. Същият ден вечерта, когато гневът на халифа се уталожил, св.Йоан измолил от него отсечената си ръка, допрял я към китката си и паднал на колене пред иконата на Божията Майка. Той дълго се молел Пречистата Дева да излекува ръката му, писала в защита на Православието. След дългата молитва той задрямал и тогава му се явила Божията Майка, която му казала: "Ето, ти си здрав. Труди се прилежно с изцелената си ръка за славата Божия!" Когато св.Йоан се събудил, видял ръката си невредима.

От благодарност за станалото чудо той поръчал да прикрепят към иконата на Божията Майка сребърно изображение на отсечената ръка. Така иконата получила названието "Троеручица". Скоро след това свети Йоан постъпил в манастора на преп.Сава Освещени, като взел със себе си чудотворната икона на "Света Богородица Троеручица".

Иконата се пазела в манастира до XIII век, когато по Божие внушение била дарена на св.Сава Сръбски и пренесена в Сърбия. По време на турското нашествие християните поверили опазването на иконата на самата Божия Майка, сложили я на осле, което само стигнало до Атон-Света гора и спряло пред вратите на Хилендарския манастир. Там чудотворната икона "Света Богородица Троеручица" от св.Йоан Дамаскин била поставена в олтара на манастирския храм.

Образът на чудотворната икона на "Св. Богородица Троеручица" бил разпространен в много православни страни. През XVII в., когато в Троянския Балкан се поселил монах българин, неизвестен по име, заедно с единствения си ученик, на път за Влахия тук дошъл атонски монах, понесъл със себе си чудотворна икона на "Св. Богородица Троеручица". Колкото пъти в последствие правил опити да си тръгне, иконата неизвестно как все се връщала обратно в манастира. Затова накрая той я оставил тук, а от основаването на светата обител и до днес чудотворната "Св. Богородица Троеручица" е храмова икона на Троянския манастир.

копи-пльос ...... :ufff:
Всичко е в моите ръце!!!
svetla radulova
Kъсо кафе
Мнения: 68
Регистриран на: Мар 4, '11, 21:14

Re: За иконите

Мнение от svetla radulova »

Ето един стенопис от църква в планините край гр.Скопие, Македония - Св. Димитър и св. Георги, ІХ в. ,за да се насладите на изяществото на фигурите - движенията, богатите дрехи, подробните детайли, красотата на лицата им! Изображение
И една икона от 17в. на св.Георги - за да видите разликата в уменията, които вече са изгубени...

Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Арт и фотография”