Какво сме дали на света

За разговори, други теми или просто да побъбрим...
Satori
Баш кафе майстор
Мнения: 2638
Регистриран на: Ное 23, '09, 20:14

Re: Какво сме дали на света

Мнение от Satori »

Titi написа:За Кирил Маричков какво положително мислиш, щото аз чувайки името му винаги го свързвам с инцидента в който уби човек при катастрофа и се измъкна от правосъдие, защото е Кирил Маричков, а не Иван Петров. И всичките му хубави песни, и целия му музикален труд са изтрити от това престъпление. Какво ли си мислят близките на загиналия, като го виждат периодично на екрана?
Тити - не съм знаела за този случай, повярвай ми. :hmmmmmm:
Аватар
bouquet
Чист кофеин
Мнения: 7054
Регистриран на: Дек 9, '09, 22:02
Получил благодарност: 1 път

Re: Какво сме дали на света

Мнение от bouquet »

След толкова прекрасни песни това ли запомнихте от Кирил Маричков??? Той и Калоянчев уби човек и му се размина, ама никой не го е отрекъл като артист...
Търся добри хора
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Мнения: 31528
Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
Местоположение: Нова Загора
Дал благодарност: 815 пъти
Получил благодарност: 1728 пъти

Re: Какво сме дали на света

Мнение от Мария Николова »

Тити, накара ме да се замисля защо аз не отхвърлям творчеството на Маричков и след трагичния инцидент. Неизбежно мисълта ми прескочи към подобния трагичен инцидент с участието на Максим. Там съм по-строга, че нещата са по-усложнени. Наистина нямам отговор за Маричков.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
Аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7181
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
Местоположение: София

Re: Какво сме дали на света

Мнение от Titi »

Аз отделям песните от човека, две различни неща са за мен. Не са спрели да ми се струват прекрасни, просто ги приемам като музика. Но колкото пъти видя Маричков, толкова пъти първото което изниква в главата ми е, че е убил човек и понеже е богопомазан, даже не е наказан за това. Същото си мисля като видя и Калоянчев. И не ги отричам като артисти и творци, като хора ги отричам. Не може да има две истини и различни закони за различните хора, относно престъплението да убиеш човек. Не е нормално, не мога да го приема, цялото ми същество се бунтува срещу това. Вадят ми очите и душата тези хора, щом ги мерна на екрана. И страшно се ядосвам, че живея в тази държава, и че не я напуснахме когато бяхме по-млади. Дано поне детето ми да не направи същата грешка.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Fado
Кафевар/ка/
Мнения: 911
Регистриран на: Дек 8, '09, 13:00
Местоположение: София

Re: Какво сме дали на света

Мнение от Fado »

Titi написа:И страшно се ядосвам, че живея в тази държава, и че не я напуснахме когато бяхме по-млади. Дано поне детето ми да не направи същата грешка.
Това все едно аз съм го писала.
Аватар
цеци
Кафевар/ка/
Мнения: 962
Регистриран на: Ное 29, '09, 15:13

Re: Какво сме дали на света

Мнение от цеци »

Тъй като виждам,че темичката предизвиква коментари ще си позволя да продължа текста така,както е пуснат.Преди това обаче едно уточнение.
lila,тъй като никак,ама никак не съм компетентна ще си позволя да поместя само още малко инфо от Уики-то,което предполагам е накарало авторката да се изрази така за компютъра:
"Патентният спор, т.е. съдебният спор за откритието на компютъра, бележи голяма част от живота на Джон Атанасов. Той тече с години, изписани са стотици страници със свидетелски показания по техническата страна на спора, изхабени са много нерви. И накрая, на 19 октомври 1973 г. Федералният съд излиза с решение, което разрушава мита, че първата електронна изчислителна машина е създадена от Джон У. Мокли и Джон П. Екърт. Съдебното решение обявява патента за ENIAC за невалиден и установява, че Мокли и Екърт са заимствали основните принципи на изобретението от Джон Атанасов. Няколкостотинте страници на решението разкриват и други закононарушения на заявителите на патента."..."Единствено ръководството на Щатския университет в Айова предприема редица действия в чест на Атанасов, за да увековечи историческото му изобретение. Университетът неуморно изпраща протести до изданията, в които все още се допускат "погрешни равносметки за историята на компютъра"."
Въпросът явно е дискусионен,но решението на съда не се обсъжда.То е окончателно.

11. Двигателите на модула Орел
Какво сме дали на Света? - е въпросът.
А това е единадесетият Отговор.
Реактивните двигатели на лунния модул Орел, които правят възможно кацането на Луната на Армстронг и Олдрин, са изобретени от :
д-р. инж. Иван Ночев, българин.
Изобретените от Иван Начев реактивни двигатели осигуряват плавното кацане на модула Орел с космонавтите на Луната, а след това успешното им завръщане и скачване с очакващия ги в окололунна орбита космически кораб.
Малко информация за българина Иван Начев.
Иван Ночев е роден през 1916 в Карлово. От малък Иван Ночев се увлича по техниката. Завършва местното механо-техническо училище, стажува в казанлъшкия завод Арсенал, постъпва в Държавната аеропланна работилница в Божурище.
През 1942 с група техници Иван Ночев изкарва тримесечна специализация в Германия и е приет за студент в Берлинската политехника. По време на войната сградата на политехниката е разрушена и той се завръща в България. В началото на 1944 продължава образованието си в Прага и го завършва във Виена, където получава докторат. Работи на летището във Виена.
През 1951 инж.Иван Ночев заминава за Канада, а през 1956 за САЩ. Работи за аерокосмическия гигант Дженерал Дайнамикс Корпорейшън. По това време там е събран елитът на световната ракетна и космическа мисъл и се разработват най-съвременни самолети и ракетни системи за нуждите на Пентагона и НАСА.
През 1962 д-р инж. Джон Ночев става американски гражданин и създава собствена фирма в областта на аерокосмическите изследвания, която завоюва челни позиции в американската и световната въздухоплавателна индустрия. Неговите теоретични постановки и изчисления в аеродинамиката се изучават в американските колежи и университети.
Още един знаменит българин и още една причина за гордост!

12. Световен рекорд на 100 метра с препятствия
Какво сме дали на Света? - е въпросът.
А това е дванадесетият Отговор.
Световният рекорд в дисциплината 100 метра с препятствия (12.21 секунди) принадлежи на :
Йорданка Донкова, българка.
Йорданка Донкова е българска състезателка по лека атлетика. Тя поставя своя рекорд в 100 метра с препятствия през 1988 и до днес той все още не е подобрен. Йорданка Донкова притежава европейския и олимпийския рекорд в същата дисциплина на 100 метра с препятствия от 12.38 секунди.
Има 2 олимпийски медала и 9 медала от европейски първенства.
Най-силната ѝ дисциплина е 100 метра с препятствия.
Тя е първата и единствена досега българска лекоатлетка - победителка в крайното генерално класиране от веригата Мобил Гран при.

13. Статуята на Леонардо да Винчи
Какво сме дали на Света? - е въпросът.
А това е тринадесетият Отговор.
Статуята на Леонардо да Винчи, на входа на международното летище в Рим, е дело на скулптора Асен Пейков, българин.
Какво се знае за Асен Пейков?
Роден е в Севлиево през 1908. Завършва Художествената академия в София със златен медал. Като студент взима участие в конкурса за паметника на братята Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийския университет, получава втора награда. През 1938 открива първата си самостоятелна изложба в ателието си на бул. Цар Освободител в София. Няколко месеца след това напуска България. Живее в Париж, Мадрид, САЩ, и накрая се установява в Италия.
Създава над 1300 творби. В ателието си на улица Маргута №54 в Рим прави потрети на много изтъкнатите италиански интелектуалци, както и на редица световно известни личности.
Известните произведения на Асен Пейков:
- статуята на Леонардо да Винчи на летището на Рим;
- бронзовата Минерва в Университа в Бари;
- мраморната статуя на Сан Джовани в Рим;
- фигурата на Атлета в Чекиньола;
- бюстът на Папа Пий 12-и за конгресния център Мондо Милиоре;
- бронзовата роза - символ на Премия симпатия (престижна римска награда, учредена през 1967).
Интересно:
Наскоро при реставрирането на статуята на Леонардо да Винчи е открит люк, в който 40 години е бил съхраняван документ, написан на латински. Документът е бил поставен в цинкова кутия. Текстът на документа се отнасял за древните територии около района на летището Леонардо да Винчи.
П.П.
Била съм на това летище, видях и статуята, но изобщо нямах представа, че тя е дело на един българин. Сега вече знам.

14. Рекорд в Художествената Гимнастика
Какво сме дали на Света? - е въпросът.
А това е четиринадесетият Отговор.
Най-много световни титли в художествената гимнастика (многобой) имат:
Мария Гигова (1969, 1971,1973), българка,
и
Мария Петрова (1993,1994,1995), българка.
Мария Гигова и Мария Петрова са в Книгата на Гинес като единствените трикратни световни шампионки.
Ние, българите, можем да се гордеем и с най-много записани отборни световни титли в художествената гимнастика - 9, както и с най-много индивидуални световни титли в същата дисциплина – 10.

15. 209 см
Какво сме дали на Света? - е въпросът.
А това е петнадесетият Отговор.
Един от най-старите рекорди в леката атлетика е в скока на височина (жени). Постижението от 209 см не е подобрено от 1987 или вече 21 години. То принадлежи на:
Стефка Костадинова, българка.
Няколко думи за Стефка.
Стефка Костадинова е състезателка по лека атлетика. Родена е в Пловдив. Завършва спортното училище в Пловдив. Кариерата й започва с гимнастика и плуване и чак после с лека атлетика.
Стефка Костадинова има 7 златни медала от световни първенства и европейски шампионати.
На 30 август 1987 Стефка поставя световен рекорд при скока на височина — 209 см. През 1988 печели сребърен медал от игрите в Сеул. През 1996 става олимпийски шампион в Атланта, САЩ. През 1997 тя се отказва официално от състезателната си кариера. Към днешна дата Стефка Костадинова е председател на Българския олимпийски комитет.

16. Жена на Боен Самолет
Какво сме дали на Света? - е въпросът.
А това е шестнадесетият Отговор.
За първи път в света жена участва в боен полет по време на Балканската война. Името й е: Райна Касабова, българка. По време на Балканската война (1912-1913) Касабова е на 15 години и е доброволка в полевата болница край Одрин. През 1913 тя взема участие в боен полет със самолет Воазен, което я прави първата жена в света, участвала в боен полет. Полетът продължава 43 минути.
Тук идва интересното!
От самолета Райна хвърля над Одрин позиви с призив за спиране на кръвопролитията.
Евала, това е била миротворческа мисия!
За тази българска жена има много малко написано в интернет пространството. Но пък открих, че през 2004 е издадена книга за нея. Полетът на самарянката: Документална повест за Райна Касабова

17. Космическа храна
Какво сме дали на Света? е въпросът.
А това е седемнадесетият Отговор.
Третата държава, регистрирана в ООН, която е изпратила храни в Космоса след САЩ и Съветския съюз е:
БЪЛГАРИЯ.
Българската космическа храна е дело на учените от Института по криобиология и лиофилизация. Тук трябва да спомена името на акад. Цветан Цетков.
Екипът на акад. Цветан Цветков разработва биотехнологии за студено консервиране и изсушаване на биологични материали във вакуум.
За какво става дума?
Начинът на консервиране на храната се нарича Лиофилизация (вакуумно сублимационно сушене). Това е най-съвършеният метод на консервиране, измислен досега. Тя позволява на практика напълно (до 95%) да се съхранят хранителните вещества, витамините, микроелементите, даже първоначалната форма, естественият аромат, вкус и цвят продължително време при температури от -50 до +50 градуса. В процеса не се използват ароматизатори, оцветители или консерванти. Високото качество и биологичната пълноценност на съхранените по този начин продукти се обуславя и от това, че на лиофилизация могат да се подложат само свежи продукти. Например, съхраняването на ягоди преди обработка не трябва да превишава 8 часа от момента на брането им.
В списъка на българските храни за космоса са включени: кисело мляко с овесено брашно,няколко вида ядки, набор от лиофилизирани плодове - ягоди, ябълки кайсии, праскови, пъпеш и какво ли още не.
Българското меню е адаптирано за четирикратен дневен хранителен режим - две закуски, обяд и вечеря. Тези храни покриват изискванията на организма от хранителни биологични вещества, като средната стойност е 3000-3200 ккал.
За разработките на лиофилизирани продукти колективът на акад. Цветан Цветков има два патента.
Уви, няма как да си купиш малко българска космическа храна, за да е опиташ. Но за това пък може да опиташ малко америанска - или - ягоди с неаполитански сладолед.

18. Шестият сърдечен тон
Какво сме дали на Света? - е въпросът.
А това е осемнадесетият Отговор.
Откриването на Шестия сърдечен тон спомага за опознаването на сърдечната дейност и избягването на диагностични грешки. Негов откривател е:
проф. д-р Иван Митев, българин.
Шестият тон на сърцето е първото откритие в българската медицина. За него се знае малко, както и за проф. д-р Иван Митев.
През 1974 професорът усеща в сърцето на пациент странен тон, различен от познатите и описани досега. Проверява внимателно стотици пациенти - дали наистина долавя нещо различно. Използва наличната по това време техника и успява да регистрира тона. Това е единственият тон, който се улавя на необичайно място в сърцето - в систолата. Няма го при всички хора. Открива се при някои здрави хора, както и при различни заболявания. Регистрира се и при фонокардиография.
Нещо различно
Държавата ни издава пощенска марка - VI тон на сърцето. Още едно нещо, в което сме първенци. Това е единствената марка в света, посветена на кардиологията, която е особено ценна придобивка за колекционерите. Марката става много популярна, след като я публикува елитно западно списание по кардиология.
Продължението на историята
Проф. Ваньо Митев - ректорът на Медицинския университет в София - е син на проф. д-р Иван Митев.

19. Лекарство от Кокиче
Какво сме дали на Света? - е въпросът.
А това е деветнадесетият Отговор.
Чувал ли си за нивалина - лекарството, което се извлича от блатното кокиче? То помага при лечение на полиомиелит, церебрална парализа, неврологични заболявания, засягащи централната и периферна нервна система, и за лечение на деменции от Алцхаймеров тип. Лекарството Нивелин е създадено през 1956 от:
проф. д-р Димитър Пасков, българин.
Главен помощник в откритието на фармаколога проф. д-р Димитър Пасков се явява едно момиче - то пиело водата от чашата с кокичета, които родителите му оставили в стаята.
Неведоми се пътищата Божи! - само това мога да добавя.
С оригиналните си фармакологични излследвания върху галантамина (Nivalin®) проф. д-р Д. Пасков прославя името на България сред фармаколозите и лекарите на Европа. Неговата монография 'Нивалин' е преведена и издадена в Италия. Съвместно с проф. д-р Д. Пейчев той издава и учебник по фармакология, който е преиздаван няколко пъти.
Интересно!
Лекарственият продукт 'Нивалин' е отличен с Фармацевтичен Оскар - Еньо за принос в науката.
Идеята за тази публикация е на Maxim wolfie.

20. 1497 победи
Какво сме дали на Света? - е въпросът.
А това е двадесетият Отговор.
Шампионът по свободна борба, който пропуска само три победи в над 1500 официални мача с противници от пет континента, e :
ДОНЧО КОЛЕВ ДАНЕВ (ДАН КОЛОВ), българин.
Роден е през 1892 в с.Чадърлии (сега с.Сенник), Севлиевско.
Заминава за САЩ, когато е на 17 години. Работи, каквото му попадне. Започва кариерата си на борец в организираните сред работниците борби. През 1914 за първи път побеждава професионален борец, а през 1925 самият той става професионалист. През цялата си спортна кариера побеждава противници от 5 континента, включително Австралия, Нова Зеландия, Япония и Китай.
През 1936 побеждава в Париж Анри Деглан и получава титлата Европейски шампион по свободна борба. Наричат го Кинг Конг, Кралят на кеча, Балканският лъв.
През целия си живот Дан Колов запазва българското си гражданство, като отказва предложенията за чуждо поданство с думите : „Дан Колов е българин.”
Нещо, което не знаем.
Раздава цялото си състояние за благотворителност.
Първият самолет на Българските Пощи е купен от него.
Където и да си, каквото и да правиш, остани си българин.
21. Скоростната кутия
Какво сме дали на Света? - е въпросът.
А това е двадесет и първият Отговор.
В моделите на Сузуки, Хонда, Рено, Toйота се вграждат автоматични скоростни кутии, изобретени от:
Румен Антонов, българин.
Историята на един български изобретател
Всичко започнало през 1944 в София. Тогава е роден Румен Антонов. Той учи инженерство, после промишлен дизайн, завършва и курс по физика.
Още тогава Румен е наясно, че ако иска да види идеите си реализирани, трябва да избяга на запад. Прави няколко безуспешни опита да напусне страната и същевременно трескаво работи. Заема се сериозно с идеята за създаване на четиритактов двигател с нов принцип на работа и успява. През 1976 получава частен патент за Двигател с вътрешно горене по четиритактов цикъл, като това е първият частен патент в страната. Работи по макет на автомобил. По това време се захваща с нещо много различно от автомобилите - като търсенето на лекарство за атеросклерозата. Експериментира върху себе си. Според теорията му всички многобройни натрупвания на мъртва тъкан в организма, включително и в кръвоносните съдове, се дължат на една причина - жизнената активност на гъбичката Candida albicans. След 2 брака, през 1988 се жени за французойка и заминава за Франция. По-късно вече се установява в Англия.
Първия си пробив прави с проект на автоматичната скоростна кутия. Успява да я патентова и продаде на водещи компании като Хонда, Сузуки, Рено, Пежо, Роувър. Тойота също е ползват, но без лиценз, за което изобретателят ги съди. После регистрира в Ротердам друга компания - Антонов аутомотив технолоджийс. Следващата стъпка е изобретяването на 6-степенна скоростна кутия, която е далеч по-проста и по-малка от познатите подобни. И двете му компании се котират много повече от добре на световните фондови борси.
Следва продължение...
Румен Антонов изобретява нов малък спортен автомобил (хвърли един поглед на картинката), наречен 4 Stroke. Автомобилът е направен по стара идея на изобретателя от 1977. Дизайнът на колата е ретро и възродява популярната от 30-те години на миналия век - Бугати. Двуместният малък звяр, чиято каросерия от фибро-карбон тежи само 18 килограм,а е предвиден да излезе на пазара през 2009 в ограничена бройка (50 автомобила) и с предварително калкулирана цена от 40 000 евро.
Продукт на лукса е и кола, наречена на името на изобретателя си - Румен.
По-нататък...
Следващата стъпка на Румен Антонов е двигателят без клапани и какво ли още не.

Румен Антонов и България
През лятото на 2002 изобретателят регистрира у нас фондация Антонов, която да подкрепя проекти в областта на медицината и микробиологията.
Прави и няколко опита да започне бизнес в България, в това число и производство на луксозна спортна кола. Обаче всичко спира до там. Не среща голяма подкрепа и се отказва.
(Дано това да е само временно явление. Утре някой млад и буден български ум може да се сети за Румен Антонов и да му подаде ръка в създаването на следващия му бизнес проект. Само че този път - на родна земя.)

22. Идеите за ООН
Какво сме дали на Света? - е въпросът.
А това е двадесет и вторият Отговор.
Идеите, развити в книгата „Звезда на съгласието”, служат на американския президент Уилсън за формулиране на неговите 14 точки за омиротворяване на света и полагане основите на Обществото на народите. Автор на „Звезда на съгласието” е:
Никола Димков, българин.
Биографични данни:
Никола Димков е роден в 1859 в българското село в Серско - Горно Броди, по онова време - в пределите на Османската империя, в днешно време - под името Ано Вронду в Гърция.
Получава образованието си в Париж. След което се установява в Цариград, днес Истанбул. Развива бизнес с подкови, открива фабрика. Участва активно в живота на българската колония в града. Член е на Съвета на Българската екзархия. Почетен гражданин на османската столица. С две думи - влиятелна личност.
Българско дело:
В края на 1916 г. и началото на 1917 г. инж. Никола Димков написва книгата „Звезда на съгласието”. Книгата сама по себе си представлява проект за създаване на световна организация на мира и сътрудничеството между всички страни, народи и религии. Никола Димков отпечатва проекта си на френски, немски, турски и гръцки език и чрез посолствата в Цариград го изпраща на много държавни и правителствени ръководители, включително и на тогавашния президент на САЩ - Томас Уилсън. Това е по времето, когато САЩ все още не са се намесили в Първата Световна война и прочутите 14 точки на президента Уилсън за следвоенното уреждане на света и създаване на Общество на народите не са съществували. Дори биографът на Томас Уилсън – Бекер, свидетелства, че идеята не е била на президента, а е заимствана. В проекта си Никола Димков предлага създаването на Постоянен световен съвет, който да проучва „средствата, пригодни да поддържат мир и сговор между всички народности в света”. В интервю за гръцкия вестник Фарос, отпечатано като притурка към второто издание на книгата „Звезда на съгласието”, Никола Димков доразвива идеята си за устройството на Постоянния съвет. Освен 3 главни съвета авторът предлага той да се подразделя на 20 върховни бюра, уреждащи: вътрешното устройство на съвета, световната безопасност и разоръжаване, междуверските отношения, въпросите на националните малцинства, световното правосъдие, просветата и културата, здравеопазването, земеделието, промишлеността, търговията, труда и т. н.
Дори само бегло съпоставяне на тия формулировки на инж. Никола Димков с устава на Обществото на народите и особено на днешната Организация на обединените нации е достатъчно да открием сходствата. Каквото и да си говорим: Проектът на инж. Никола Димков е български принос в създаването и дейността на днешната световна организация за мир и сигурност.

23. Опакованият Райхстаг
Какво сме дали на Света? - е въпросът.
А това е двадесет и третият Отговор.
През 1995 Опакованият Райхстаг привлече 5 милиона посетители в центъра на Берлин. Уникалният проект е дело на:
Христо Явашев, българин, и съпругата му Жан-Клод.
Историята:
Родом от Габрово, Христо Явашев произлиза от стар разградски род. Дядо му е академик Анани Явашев, открил руините на древния римски град Абритос. Братята му са известният актьор Анани Явашев и инж. Стефан Явашев. Учи в Художествената академия. През 1957 емигрира и е лишен от българско гражданство. Отива в Париж и там среща бъдещата си съпруга Жан-Клод. И двамата са родени на една и съща дата - 13 юни 1935.
Уникалното:
Христо Явашев или както го знаят из цял свят - Кристо - е създател на опаковането като художествен похват. Работи съвместно със съпругата си, французойката Жан-Клод.
Началото:
Един от първите проекти на Кристо в Париж е да задръсти една улица с празни варели на Shell. Идеята му е да докаже, че желязна завеса твърде лесно се издига, но изключително трудно се отстранява.
Проектите:
Опаковал е моста Пон Ньоф в Париж (най-стария мост във френската столица). Опакова пристанище Колони на река Сена, за да покаже, че найлонът като материя на бъдещето е достатъчно подходящ за творческа изява.
Сред най-мащабните му проекти са Завеса в долината Чадърите, и разбира се, опаковането на Райхстага. Обкръжените острови е следващото значимо начинание на авангардиста. Проектът е осъществен през 1980 - 1983 в басейна на плитководието на Маями, Флорида. 11 острова с изкуствен произход са обградени едновременно с плаващи платна от розов полипропилен.
Последното:
Последната инсталация на Кристо - Портите (The Gates) - бе изложена в продължение на 2 седмици в Сентръл парк в Ню Йорк през февруари 2005 и привлече милиони посетители. 7 503 парчета оранжев плат са монтирани на 23 мили по алеите на Сентръл парк в Ню Йорк. Хилядите тонове стомана, плат и пластмаса, от които са направени Портите, впоследствие са рециклирани.
Поглед към Опазването на Околната среда:
Кристо и Жан-Клод се гордеят, че са екологични художници и че отстраняват всяка следа от художествените си творби, сглобявани с години, някои от които са се виждали дори от Космоса.
България:
Първата в България изложба на знаменития авангарден художник Христо Явашев е открита в София през 2006 в галерията на Националната художествена академия. Изложени са 62 постера, собственоръчно подписани от художникa.
Очаквай:
Най-новият проект на Кристо и Жан-Клод е: Over the River - инсталация от платна, които ще покрият река Арканзас в щата Колорадо. Очаква се да го видим през 2010.
повече може да видиш на страницата на Christo:
http://www.christojeanneclaude.net" onclick="window.open(this.href);return false;

24. Сюрреализъм
Какво сме дали на Света? - е въпросът.
А това е двадесет и четвъртият Отговор.
В първата изложба на сюрреалистите в Салона на независимите в Париж са представени творби на Хуан Миро, Макс Ернст, Андре Масон, Ханс Арп, Пикасо и
Жорж Папазов, българин.
Историята говори:
Авангардният творец е роден в Ямбол като последно момче от шестте деца на търговеца Панайот Папазов. Участва като доброволец в Балканската и Междусъюзническата война (1912-1913). След войните учи в Прага в Инженерно-строително училище. През 1918 заминава за Мюнхен, където среща и бъдещата си съпруга Беатриче. През 1920 и 1921 е във Виена, където изучава старите майстори и следи съвременния художествен живот. През 1922 Жорж Папазов се установява в Берлин. През 1923 участва в голямата художествена изложба в немската столица. Оттогава е приятел с Оскар Кокошка. През 1923 заминава за Швейцария, а 1924 се озовава във френската столица. Твори в Париж. Отдава се изцяло на изкуството си. Приятел е с Жул Паскен, който го посвещава в културния живот на френската столица. Първите му експерименти в абстрактната живопис го сближават с Пикасо, Брак, Леже, Ханс Арп, Макс Ернст, Андре Масон, Хуан Миро. Така се ражда и първата изложба на сюрреалистите в Париж. През 1926 открива първата си самостоятелна изложба във Франция, в галерия Вавен-Распай. Поканен е и отвъд Океана. Следват експозиция по целия свят почти всяка година.
В България прави 4 изложби - през 1919, 1928, 1934 и 1935.
Малко известно:
Жорж Папазов е автор на няколко романа:
- „Паскен!...Паскен!...Аз съм!” (1932)
- „Братя Дренови” (1951)
- „Моят приятел Дерен” (1960)
- „Писма до Дерен” (1966)
- повестта „Поп Васил” (1968)
Днес:
Ако имаш път към Женева, посети музея Пти пале, където се съхраняват негови картини. Днес творбите на Жорж Папазов по аукционите се оценяват между
10 000 и 15 000 евро.
Заслужава си да ги видиш.

25. Матрицата
Какво сме дали на Света? - е въпросът.
А това е двадесет и петият Отговор.
Един от създателите на революционния метод на виртуалната кинематография, използван за супер ефектите на Матрицата, е :
Георги Боршуков, българин.
Как стана така?
Георги Боршуков заминава за страната на неограничените възможности през 1992. Има бакалавърска степен от университета Рочестър, щата Ню Йорк, и магистърска - от Бъркли, Калифорния. Специализира компютърна графика. Дипломният му проект, в който лети заедно със свои състуденти около университета, е забелязан, и Боршуков получава първия си ангажимент.
Първа награда
Георги Боршуков е на 26 години, когато за първи път държи в ръцете най-високото киноотличие на планетата - статуетката Оскар. През 1999 то е отредено за филма 'В какво се превръщат мечтите' с Робин Уилямс, по който е работи и българинът.
Следва:
Георги Бoршуков измисля уникалните спецефекти за филма „Матрицата” „Матрицата: презареждане”, „Матрицата: революции”,
„Мисията невъзможна 2”.
Киану Рийвс полетява благодарение на българина в първата част на филма „Матрицата”. Сцената, в която неговият герой Нео и агент Смит стрелят един срещу друг, въртейки се във въздуха, е създадена благодарение на уменията на Георги Боршуков .
Признанието.
През 2001 българинът Георги Бoршуков получава специален сертификат за техническо постижение за : разработване на система за генериране на изображения, позволяващи хореографирано движение на камерата чрез реконструирани чрез компютърна графика дакери.
Церемонията е на 3 март в Риджънт Бевърли Уилшайър хотел в Бевърли Хилс. Боршуков получава своя приз от актрисата Рене Зелуегър.
„... Само за три години и половина реалността надмина мечтата ми да се занимавам с визуални ефекти... Искам да благодаря на майка ми и баща ми в България, на сестра ми Марги и на теб, Kристина...” Това са част от думите на българина при връчването на голямата награда.

26. Евромонета
Какво сме дали на Света? - е въпросът.
А това е двадесет и шестият Отговор.
Автори на проекта на немските евромонети от 1 и 2 евро са:
Хайнц Хойер и Снежана Русева - Хойер, българка.
През 1997 Хайнц и Снежана Хойер печелят националния конкурс за щемпел на евромонетите в Германия. Предполагам всички знаем - гърбовете на евромонетите са различни във всяка страна от Европейския съюз. Проектът на сънародничката ни и нейния съпруг е избран сред 30 други. Федералният орел е техният избор за изображението на гърба на монетата от 2 евро, а надписът гласи: EINIGKEIT UND RECHT UND FREIHEIT или Единство, справедливост и свобода. Историята започва преди 29 години, когато Снежана отива в Източен Берлин да следва графичен дизайн. Още през първата седмица се среща с Хайнц. Оженват се през 1976. Връщат се заедно в България, където остават 4 години, през които Снежана работи в издателство и си изплаща стипендията. А Хайнц вае от мрамор статуята на бога на виното Дионисий в Балчик. След завръщането си в Източна Германия започват да работят по пощенски марки, медали и монети. В допълнение Хайнц преподава в старото си училище, а Снежана илюстрира детски книжки. Някъде по това време се раждат и децата им. Появяват се и първите им монети – тогавашните дойче марки.
След падането на Берлинската стена успехът идва бавно, но сигурно. Появяват се техните монетите за общата марка на обединена Германия, последвани от техните евромонети.
Снежана и Хайнц Хойер имат зад гърба си 16 години успехи в дизайна на монети. Те са правили проекти за монети за три валути, правили са и възпоменателни монети за екзотични републики като Науру и Вануату. Тук трябва да се добавят и юбилейните монети. Семейство Хойер работи върху юбилейната монета на България за Световното първенство по футбол в Германия през 2006. Силуетът на Христо Стоичков е на гърба. По проект на Снежана Хойер са и 112-те медала за Мондиала. Талантливата българка проектира и юбилейната монета за 775-годишнината на Берлин, която ще се чества през 2012. На гърба на момента е изобразена Берлинската стена, която рухва, а на фона й се събират разделените от нея в миналото брат и сестра.

27. Най-младият член на Световната организация за слънчева енергия
Какво сме дали на Света? - е въпросът.
А това е двадесет и седмият Отговор.
Най-младият член на Световната организация за слънчева енергия е:
Тодор Нанчев, българин.
През 2002 Тодор Нанчев, тогава само на 16 години, се включва в конкурса за Архитектура и енергия, организиран от Съюза на Архитектите в България. На конкурса Тодор Нанчев се явява с 2 проекта на сгради, използващи в максимална степен природната енергия на слънчевото греене, като печели награда. Веднага след като получава награда от конкурса „Архитектура и енергия”, той е поканен да се включи в Световната организация за слънчева енергия. Седалището на организацията се намира във Фрайбург, Германия. В нея членуват 30-40 българи. Болшинството от тях са специалисти, занимаващи се от години с оползотворяването на слънчевата енергия. Той, разбира се, е най-младият. Браво!

28. Най-добрият Студент
Какво сме дали на Света? - е въпросът.
А това е двадесет и осмият Отговор.
Най-добрият студент за Европа, Близкия Изток и Африка на компютърната академия Cisco Systems за 2003 е:
Йордан Кацаров, българин.
Йордан Кацаров започва започва обучение по CCNA (Cisco Certified Network Associate), когато е на 13 години. На 15 години вече изучава CCNP в Cisco aкадемията към Българската Стопанска Камара. Успява да премине всички семестри и спечелва признанието за най-добър студент. Мечтата му е да стане експерт. Експертите в света са едва 9000. България е една от страните с най-много експерти (7).
Това си е голямо постижение за България, като се има предвид, че броят на Cisco академиите е 3270, а на курсистите - над 153 хиляди. От наградата вече са минали 6 години.
Йордан Кацаров вече е понатрупал опит из IT компаниите в България. Сдобил се с със сертификати и специализации, включително и дипломи по мениджмънт от Ritsumeikan University - Япония и Open University - Англия.
В момента е на 20 години и е изпълнителен директор и съосновател на NG Systems. Първият им софтуерен продукт – Voice Clerk е за таксуване на гласови обаждания в корпоративния сектор.

29. Българските Математици
Какво сме дали на Света? - е въпросът.
А тов Година 2003.
6 златни медала и 1во място като отбор на Международната олимпиада по математика в Токио печелят:
Росен Кралев, Калоян Славов, Александър Лишков, Добромир Рахнев, Илия Цеков, Румен Зарев, българи.
Тези българчета изместват Китай от 1вото място в отборната надпревара. Те обикалят света, за да решават задачи. Калоян, един от тях, споделя пред наш вестник: “...Мит е, че по света не знаят къде е нашата страна, винаги когато съм съобщавал, че съм българин, реагират отлично, издигам им се в очите, защото сънародниците, които вече познават, се оказват или най- добрите студенти, или най-кадърните специалисти...”
Историята продължава. Година 2005.
6 медала на Международната олимпиада по математика в Мексико печелят:
Росен Кралев, Александър Лишков, Цветелина Ценева, Иван Димитров, Веселин Димитров и Димитър Симеонов, българи.
Година 2006.
Учениците от втория представителен отбор по математика на България печелят 1 златен и 3 сребърни медала на Всерусийската олимпиада в Русия.
Златният медал е на Николай Белухов, българин.
Сребърните медали на Александър Даскалов, Борислав Вълков и Добрин Урумов, българи.
Година 2007.
Три момчета от България печелят олимпиада по математика в Индия. Допълнение: Олимпиадата по математика в Индия се смята за една от най-силните в света.
Златен медал за Румен Томов, българин.
Сребърни медали за Антон Пенов и Борис Николов, българи.
Година 2008.
Българските деца с 1 златен и 2 сребърни медала от Международна олимпиада по математика в Хонг Конг и 1 място в отборното класиране за не-азиатските държави.
Златен медал за 12-годишната Катрин Крем, българка.
Сребърни медала за 13-годишните Снежана Вескова и Петър Пенков, българи.
4 място в не-азиатското класиране за Павлена Ненова, българка.
а е двадесет и деветият Отговор.
Аз съм в шах: тези хлапета се справят брилянтно.
Дали не си измисляме повод да се надуем? - О, НЕ, твърдо НЕ.

30. Мартеничката
Какво сме дали на Света? - е въпросът.
А това е тридесетият Отговор.
Днес ще спомена за една изцяло българска традиция.
Традицията, която повелява на 1 март всяка година да се закичваме с Пижо и Пенда за здраве и против уроки. Както ние ги наричаме - Мартеници.
В класическия си вид Mартеницата e усукан бял и червен конец. Цветовете имат строго определен смисъл: червено - кръв и живот, а бяло - чистота и щастие.
Една от легендите за появата на мартеницата гласи, че, когато хан Аспарух победил византийските войници, той написал писмо и го вързал с бял конец за крака на една птица. Птицата била ранена от византийските войници, обаче успяла да пристигне в българския лагер. Но белият конец вече бил отчасти червен от кръвта й. Оттам и идеята за бялото и червено конче, което наричаме Мартеница.
Друга легенда гласи, че древните корени на този ритуал почитат Бог Марс. Той е Бог на пролетта, а по-късно и Бог на войната. Обикновено войните започвали в началото на март. Тогава жените завързвали на мъжете си червени и бели парчета плат с малки фигури на момиченце и момченце. Има две версии защо се правело така: Първата е да напомнят на мъжете за техните семейства. Втората - да се молят на Баба Марта за хубаво и топло време, за да има по-малко загинали от измръзване войни. Мартеничката се носи до появата на първото цъфнало дърво или на първата прелетна птица, тоест до настъпването на пролетта. Ако нямаме късмет да видим нито дръвче, нито щъркел, до Благовец - 25 март.
Тогава я връзваме на дърво или я слагаме под камък. А после гадаем. Ако на следващия ден под камъка има мравки, годината ще е плодородна и удачна. Ако е червейче, ще имаме здраве и успех. Ако в паяче, тогава сме в беда. Може да нямаме голям късмет със здравето и личните успехи. Но кой знае?

31. Граховозелената рокля
Какво сме дали на Света? - е въпросът.
А това е тридесет и вторият Отговор.
В 83-тия епизод на любимия ни сериал „Сексът и Градът” Миранда Хобс (амбициозната адвокатка) се появи с асиметрична рокля в цвят : граховозелено.
Шеметният тоалет е дело на:
дизайнерката Илиaна Рикетс, българка.
Илиана Рикетс или Иля е добре позната в модните среди в САЩ. Но в България се знае малко за нея. Иля е от Варна. Заминава за САЩ през 1996. Учи моден дизайн в Академията за изкуства в Сан Франциско. А днес е топ преподавател по мода в същата. Илиана прави серия от авангардни ревюта във Варна. Това става преди да замине за САЩ. Роклята за филма „Сексът и Градът” е намерена в Henri Bendel, моден център в Ню Йорк. Общо граховозелените рокли са 6. Всяка една от тях с цена от 380 долара. Илиана е млада, амбициозна и способна. Дано занапред да чуваме повече за нея и в САЩ, и в България.

31. Кирилицата
Какво сме дали на Света? е въпросът.
А това е тридесет и първия Отговор.
Нашият език е българския, а азбуката - кирилица.
Кратка история на кирилицата.
Кирил и Методий създават славяно-българската азбука през 855. Това го пише Черноризец Храбър в трактата - За буквите. През 863 двамата братя са изпратени от византийския император Михаил III да покръстят западните славяни и да организират богослужение във Великоморавия на роден език, по молба на великоморавския княз Ростислав. Тогава Кирил създава новата азбука — глаголицата.
Азбуката е забранена през 886 и учениците на Кирил и Методий са принудени да избягат в България, където основават нова академия. С тяхното идване глаголицата получава широко разпространение по българските земи. В края на 9 век Климент Охридски, един от учениците на Кирил (познат и като Константин-Кирил Философ) опростява глаголицата и създава кирилицата, която кръщава на своя учител.
През 10 и 11 век употребата на глаголицата постепенно намалява, за сметка на кирилицата. А през 12 век кирилицата изцяло измества глаголицата и се превръща в единствената българска азбука.
Ние, българите, сме първите, които използваме кирилицата след създаването й през 9 век. До 19 век ние използваме оригиналната кирилица на Свети Климент Охридски, съдържаща 44 букви за 44 звука. През 19 век азбуката се модифицира и намалява до 32 букви. След 1945 отпадат още две букви: ѣ (ят, двойно е) и ѫ (голям юс). Сега българската азбука е с 30 букви.
В момента кирилицата се използва в: България, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Македония, Монголия, Русия, Сърбия, Таджикистан, Узбекистан, Украйна.
Кирилицата е една от трите официални азбуки на Европейския съюз (след 1 януари 2007, когато България бе приета за пълноправен член на ЕС).
От една година вече се предлага и услугата - регистрация на Интернет домейни на кирилица (кирилица.бг).

32. Най-точният календар .
Древнобългарският календар е най-съвършенният в света. Това е признато официално от Юнеско. Последните изследвания показват, че началото на календара е през 5505 пр.Хр. С 12 годишния си цикъл календарът прилича на китайския, но е по древен и по скоро е негов първоизточник. По долу е дадено обяснението на българските календарни принципи. Има разлика в наименованията според П.Добрев и Г.Кръстев затова са дадени и двата варианта.
наименованията според Петър Добрев
год. име животно ред месец начало
1 сомор мишка 1 алем 22 декември
2 шегор вол 2 тутом 22 януари
3 барс тигър 3 читем 22 февруари
4 дван(ш) заек 4 твирем 22 март
5 верени дракон 5 вечем 22 април
6 дилом змия 6 шехтем 22 май
7 теку кон 7 - 22 юни
8 текучитем? овен 8 - 22 юли
9 - маймуна 9 - 22 август
10 тох кокошка 10 елем 22 септември
11 етх куче 11 - 22 октомври
12 дохс свиня 12 алтем/алтом 22 ноември

33.Въздушното разузнаване
Летците Радул Милков и Продан Таракчиев изпълняват първия боен полет на европейския театър на бойните действия, в една истинска война срещу вековния поробител, при изградени организационни структури на военната ни авиация. Този исторически полет се изпълнява на 16.Х.1912 г. със задача разузнаване на противника. Това е и първото в света въздушно разузнаване, изпълнено със самолет “Албатрос”. Заедно с това на екипажа е дадена задачата да бомбардира военен обект ­гара Карагач. За пръв път се документира бойното използване на самолета.

34.Най-старото злато
В България е открито най-старото обработено злато в света - Варненския некропол - 6000 г. пр.н.е.
Варненското златно съкровище се конкурира с това откритие, непознато на обществеността - злато на 7000г от селищна могила в с. Хотница http://bgfactor.org/index_.php?cm=9&id=8492" onclick="window.open(this.href);return false;

35.Открили сме първи действието на билката Бабини зъби-
В древноиндийският епос Махабхарата от Х-VІІв. пр. Хр. древните българи са посочени като най-могъщия народ на север от Индия, прочут с военната си доблест, а царя на Балх е наречен първият от всички земни царе, велик воин на колесница. През ІІ-Ів. пр. Хр. китайската хроника "Ляншу" определя древните българи като мъжествени войни със сърца на тигри и разказва, че една от причините за построяването на Великата Китайска Стена били нашествията но огромния хунски племенен съюз, в който влизали и древните българи. И до днес в този край на света прозвището БУЛГАР означава силен, мъжествен и смел мъж. Китайците забелязали, че преди битка, българските войни пиели чай от тази билка. Тя повишава тестостерона и ги прави много издръжливи физически. Благодарение на прабългарите, китайците започват да използват билката като лекарство.

36. Белинташ - най-старата звездна карта в света?

Белинташ (или Беланташ) е красива скала с форма на малко плато в Родопите, на 30 км югоизточно от Асеновград. Тук е съществувало древно светилище на бог Сабазий, почитан от тракийското племе беси. На тюркските езици името "Белинташ" означава "камък на познанието".
Белинташ е един от многобройните тракийски мегалитни паметници в Източните Родопи. Площта на скалната площадка е 5 декара, с надморска височина 1260 м. В началото на скалния масив се извисява обърната на юг ерозирала скала с форма на човешко лице, напомняща египетския сфинкс. Монументът е наречен “Стражът на светилището”. На горната площадка на скалата са издълбани кръгли отвори, улеи, ниши и стъпала. Изследователи астрономи виждат по вдълбаните в скалите останки грандиозна древна астрономическа обсерватория и начертана „най-старата звездна карта в света” с предполагаема възраст около 7000 години. Върху три каменни тепсии древните инженери са “картографирали” всички познати на съвременната наука съзвездия във вид на изрязани в скалата ями, заобиколени от пръстени застинала лава. Разказват, че много хора са се опитвали да стигнат до Белинташ, но голяма част от тях не са успявали, просто защото "нещо неочаквано" им се е случвало по пътя към високите скали. Хората, посетили Белинташ, споделят необикновени и странни преживявания.
И днес очевидци уверяват, че в нощта над мистичното светилище често е забелязван странен припламващ огън и са прелитали големи светещи кълба в посока към Кръстова гора.

Мога да допълня към този материал/пак напомням,че не е мой,а е копиран/ Движението "Бяло братство" .Смятам,че има място в това,което сме дали на света.Всички знаете за Учителя Дънов,но може би не знаете ,че `Айнщаин в последното си интервю пред радио Франс казва: “Целият свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред Учителя Петър Дънов от България!”.За съжаление нямам официален източник за сверяване.Това е твърдение на дъновистите.Ако някой може да посочи такъв?!
Животът е трагедия за чувстващите и комедия за мислещите.Хораций
Satori
Баш кафе майстор
Мнения: 2638
Регистриран на: Ное 23, '09, 20:14

Re: Какво сме дали на света

Мнение от Satori »

Нямаше ли нещо българско около "Роки" /любим филм!/, или бъркам с "Джони Браво"? :mrgreen:
Аватар
цеци
Кафевар/ка/
Мнения: 962
Регистриран на: Ное 29, '09, 15:13

Re: Какво сме дали на света

Мнение от цеци »

Ако трябва да съм честна :twisted: има твърде много факти,които биха могли да попаднат тук.Може би вече се вманиачавам,но около важни и световнозначими събития винаги излиза по някое българско име.Само трябва да се потърси...
Особено много ме впечатлиха "най-точният календар" и победите на Дан Колов
Животът е трагедия за чувстващите и комедия за мислещите.Хораций
Аватар
Fado
Кафевар/ка/
Мнения: 911
Регистриран на: Дек 8, '09, 13:00
Местоположение: София

Re: Какво сме дали на света

Мнение от Fado »

цеци написа:Ако трябва да съм честна :twisted: има твърде много факти,които биха могли да попаднат тук.Може би вече се вманиачавам,но около важни и световнозначими събития винаги излиза по някое българско име.Само трябва да се потърси...
Особено много ме впечатлиха "най-точният календар" и победите на Дан Колов
Да не изпаднем в крайност - да почнем да търсим "под вола теле", а? :hmmm:
Аватар
цеци
Кафевар/ка/
Мнения: 962
Регистриран на: Ное 29, '09, 15:13

Re: Какво сме дали на света

Мнение от цеци »

Тц. :D Това просто означава,че явно българите стават известни,когато не са в България.Може да означава също,че по света има българи за още 2 Българии :cry: .
Не съм сигурна дали го беше казал Радой Ралин или някой друг ,но "Един германец е нищо.Много германци са нещо.Един българин е нещо.Много българи са нищо"
Животът е трагедия за чувстващите и комедия за мислещите.Хораций
Публикувай отговор

Обратно към “Разни и разнообразни теми”