Китайската Нова Година

За приключения, скитници и вечните пътешественици, които навсякъде се чувстват у дома си.

Модератор: scleri

Аватар
orkud
Кафе машина
Мнения: 3351
Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
Получил благодарност: 1 път
Обратна връзка:

Китайската Нова Година

Мнение от orkud »

Моя близка се занимава с разнос на стоки и ми разказа следната история.
Влиза тя в магазин в смесен етнически район и от дума на дума стигат и до празниците. На въпроса кои празници почитат и празнуват магазинерката отговорила :
- Каквото ни донесе календара, всичко празнуваме - това Коледа, Байрам, Ханука, именни дни, каквото донесе всичко наред празнуваме :lol: :lol: :lol:
Та сега и при нас скоро календара ще ни донесе КИТАЙСКАТА НОВА ГОДИНА!

Китайският календар е разделен на дванадесет-годишни цикли като на всяка година от цикъла съответства дадено животно. Новата година е един от най-големите празници в Китай. Тя не се празнува на точно определена дата, както е прието в Европа. Датата се определя според китайския лунен календар и е между средата на декември и средата на февруари. Китайската нова година се нарича Чун Дзие, посрещане на пролетта, още и пролетния фестивал). В миналото на този празник е имало молебствени церемонии за плодородие: за изобилна реколта, за раждане на момчета, които да продължат рода, за размножаване на добитъка.

Според една легенда, в древността Буда поканил всички животни при себе си, за да отпразнуват Чун Дзие. Дванадесет животни дошли на празника и Буда кръстил по една година на всяко от животните, които го почели. След това Буда нарекъл всеки човек, роден в годината на определено животно да притежава някои от чертите на неговия характер.

По време на празненствата Чун Дзие китайците обличат червени дрехи и украсяват домовете си със стихове, изписани върху червена хартия. На децата се дават "щастливи пари", в червени пликове. Червеният цвят символизира огъня, който според китайските вярвания прогонва лошия късмет. Фойерверките по случай Чун Дзие се подготвят в съответствие с древните обичаи. Преди много години китайците палели бамбукови пръчки, защото вярвали, че пращящите пламъци плашат и прогонват злите духове.




В украсата на жилището и в облеклото доминира червения цвят – цвета на Слънцето, радостта. На север жените и децата носят и червено бельо и обувки. Смята се, че лошите духове се страхуват от червения цвят. Затова още преди настъпването на празника върху различни предмети се залепват червени хартиени ленти, а върху тях със златна боя се пишат пожелания. Над вратата се закачат пет дълги ленти, символ на петте вида щастие: късмет, почести, радост, дълголетие и богатство. Понякога лентите се заменят с прилепи, изрязани от червена хартия. В дните преди празника домовете се почистват основно, не с хигиенична, а с ритуална цел, за да се измете всичко лошо от къщи.

Датите на Китайските празници са били винаги загадка за християнският свят.Както винаги , така и тази година попадаме във водовъртежа на сложните изчисления . Китайската Нова година, се нарича и " Лунната Нова година". През 2011 г., основните тържества за годината на Заека, ще започнат на 3 февруари до 06 февруари.


Изображение



Изображение

Според китайския календар 2011 е годината на заека. Очакванията са за година, изпълнена с нежност, доброта и щастие. През тази година успехите ще идват с постоянство и упоритост.

Изпращаме годината на тигъра, посрещаме годината на заека

Изображение

Бяха изсечени нови монети

Изображение


Според китайския лунен календар 2011 година ще премине под знака на Белия заек, който ще донесе спокойствие и хармония след бурната година на Тигъра. Лунната година започва на 3 февруари и завършва на 22 януари 2012 година. Според китайския хороскоп цветът, който ще ви носи късмет, е бялото, елементът - метал, а щастливото число - 2.
Заекът носи чистота, доверие, справедливост и любов. Сред положителните му качества са интелектът, дружелюбността, романтичността и лоялността. Заекът обича уюта, той се отличава с гостоприемство и с дипломатичност. В същото време Дългоушко е неспокоен, страхлив и прекалено ангажиран със себе си.

Ето още малко настроение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
ravik
Кафе машина
Мнения: 4636
Регистриран на: Ное 23, '09, 16:09
Получил благодарност: 2 пъти

Re: Китайската Нова Година

Мнение от ravik »

Хи-хи, чакай да си копирам от миналата година писанията, за да са на едно място. ;)
ravik написа:Отдавна си мисля за такава тема. И днес така и така цял ден пиша и бриша разни неща, поне да понапиша и нещо интересно. :)

Та в неделя, 14-ти февруари, официално започва Китайската Нова Година - тази година, това е Годината на Тигъра. По този повод, в Китай са почивни дните от 13-ти до 20-ти февруари (това го пиша, ако ви трябва някой китаец спешно да ви свърши някаква работа, забравете ;-)).

Китайската Нова Година, наречена още и Пролетен Фестивал е най-важният празник през годината за китайците. Освен в Китай, този празник се празнува официално както в съседните на Китай държави, така и в държави със силно етническо китайско влияние като Корея, Тибет, Виетнам, Лаос, Тайланд, Тайван, Малайзия, Филипините и т.н. Празненствата започват на първия ден от първия месец от Китайския календар и завършват на 15-тия ден, който се нарича Празникът на Фенерите. В този период, китайците почистват основно къщите си, за да прогонят злите духове и лошия късмет, като по този начин се надяват че добрият късмет ще ги споходи по-лесно. Вратите и прозорците се украсяват с фигури от червена хартия, на които се изписват популярни стихове за късмет, богатство, щастие и дълголетие. Хората се обличат с червено и прекарват времето със семейството и приятелите си. Времето на новогодишните празници е време за гости и празненства. Всеки ден е определен за конкретни посещения или мероприятия. Последният ден от празненствата - празникът на Фенерите, е всъщност първата нощ на пълнолуние през Новата година. Според традициите, в тази нощ на пълна луна, трябва да има хиляди запалени цветни фенери, които да радват хората.

Изображение
Изображение
Изображение

За китайците, тази година е Годината на златния тигър. Това е годината на силните и смелите, на страстта и царствеността, на оптимизма и независимостта, на динамиката и непредсказуемостта. Цветна, силна, импулсивна и откровена, безспорно очаква ни една интересна година. :)

Изображение

Честито на всички празнуващи. ;)
Недей спа! Отивай на SPA!
Цветята ми: http://community.webshots.com/user/ravique
Аватар
Blue sky
Чист кофеин
Мнения: 5707
Регистриран на: Ное 23, '09, 15:35

Re: Китайската Нова Година

Мнение от Blue sky »

каква интересна тема, пък аз чак сега да я видя :oops:

Оркуд, пък аз се чудех защо ме гложди бурен пристъп на нетърпимост към хаоса в къщи и подтик да изхвърля всичко което ми се мерне пред очите :lol:
тази седмица, започвам риутално чистене ако се чудите къде съм :D
He who plants a garden, plants happiness
Аватар
orkud
Кафе машина
Мнения: 3351
Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
Получил благодарност: 1 път
Обратна връзка:

Re: Китайската Нова Година

Мнение от orkud »

Моля те, като свършиш с твоето, ела на ритуалното чистене у нас, защото ако помните, наводних и влязох в болницата, после ме нямаше и мъжете ми бяха сами, сега съм още на леглото и компютъра като цяло, така че ми трябват доста феи като помощници като стана :oops: :oops: Хваща ме ужас само като си помисля :hmmm:
Поне мебелите са по местата си вече :snif:
Аватар
ravik
Кафе машина
Мнения: 4636
Регистриран на: Ное 23, '09, 16:09
Получил благодарност: 2 пъти

Re: Китайската Нова Година

Мнение от ravik »

orkud написа:Моля те, като свършиш с твоето, ела на ритуалното чистене у нас, защото ако помните, наводних и влязох в болницата, после ме нямаше и мъжете ми бяха сами, сега съм още на леглото и компютъра като цяло, така че ми трябват доста феи като помощници като стана :oops: :oops: Хваща ме ужас само като си помисля :hmmm:
Поне мебелите са по местата си вече :snif:
Ама не ти е скучен живота, никак. :lol:
Недей спа! Отивай на SPA!
Цветята ми: http://community.webshots.com/user/ravique
Публикувай отговор

Обратно към “Пътешествия и туризъм”