Kоледна звезда, поинсетия (Euphorbia pulcherrima)

Публикувай отговор
iana_hk
Кафевар/ка/
Мнения: 924
Регистриран на: Авг 26, '10, 22:00
Местоположение: Варна
Дал благодарност: 51 пъти

Re: коледна звезда

Мнение от iana_hk »

Браво на тези, които са успели да ги разцъфнат! Аз понеже не успях си купих нова.
Изображение
"Ако искате да живеете дълго, започнете да живеете с кеф!"
д-р Мишел Саймс
Аватар
vodo-leika
Кафе машина
Мнения: 4962
Регистриран на: Ное 25, '09, 20:29

Re: коледна звезда

Мнение от vodo-leika »

Прекрасна е! :dovolen:
Голем Бел Нико
Дълго кафе
Мнения: 149
Регистриран на: Дек 29, '09, 16:00

Re: коледна звезда

Мнение от Голем Бел Нико »

Аз лично имам много опит как да се поддържа това растение в буквално идеално състояние в продължение на поне 3 месеца. Не знам обаче как се държи в продължение на годината - дали му изчезват червените листа и пак се появяват или винаги може да са си там.

Около Коледа тук има десетки хиляди от тия растения навсякъде. Не смятам че някой дори ги забелязва вече. Комерсиализацията си казва думата - много стока, малко емоция.

Тук следва саркастичен и много реалистичен (оставя лош вкус) разказ за това как се раждат коледните украси в Америка:

В една от предишните ми работи трябваше да подреждаме хиляди от тия проклети кактуси (надявам се никой да не се лъже че тая "звездичка" е нещо като кактус, млечка е някаква отвратна, не ме интересува изобщо каква и какво, всичките да измрат няма да ми липсват). Всички слагахме дълги ръкави и ръкавици защото белия гъст сок от някое отчупено листо като ти се омаже по ръката щипе няколко часа. То не беше кръгово подреждане във фоайета, или по стълбите а 10 етажа, или 15 метра високо "коледно дърво" с 900 от тия кактуси подредени като конус, и какви ли още не извращения а просташката фантазия. Целта беше една - хората дето са наети да поддържат сградата представителна да изхарчат каквото им е останало от бюджета за годината и да покажат че са много готини и имат вкус.

Тоест множество ниско платени негри с различен цвят на кожата и от различни народности са много заети по това време на годината. Да създават красота която да сложи усмивка на лицата на всички ненегри. Често красивото, прекрасно, празнично изхвърляне се подрежда през нощта за да не се нарушава работата на фирмата. Тоест през деня по това време на годината в офисите работят около 10% от хората (всички други са във отпуска, "в командировка", или просто "болни") но тия 10% в никакъв случай не бива да заподозрат че коледните украси не ги правят джуджета, дядомразовци и джизъсовци, а обикновени разноцветни негри, потни, нанасящи кал във фоайето, и с не особено възпитана граматика.

В резулат на тия празнични усилия с негърска усмивка на уста и душа един или двама от негрите се оказват с нови отговорности добавени към обикновените им всекидневни дейности. Тоест - да поддържат проклетите кактуси живи и прекрасно изглеждащи в продължение на 1 месец. Кактусите искат да са обратно в Мексико. Негъра дето ще ги поддържа красиви ги вижда веднъж в седмицата. След като красивата инсталация на няколко стотин или няколко хиляди е вече на място негъра ги вижда за първи път след една седмица.

За една седмица тия красавци вече са почнали да образуват ярко жълти листа. Някой са се ошмулили и увиснали от липса на вода. Други изглеждат добре но а си ги докоснал 3-4 листа падат и трябва да се съберат и скрият от погледа на клиента. Умножаваме това листосъбиране и скриване по 100 или 1000. Настроението става много коледно. Шефовете реват че ти негъра не си върши работата. Негъра не знае какво да каже. На втората седмица ситуацията е ощо по-лоша, защото шефа е изхарчил пари да смени скапаните звездички дето ама съвсем не може да ги представи като да "стават". Моя собственик беше еврейн - демек той казва на клиента че трябва да купи 50-100 нови звездици, клиента плаща, а евреина се обажда и казва на негъра да преподреди звездиците така че да не си личи че 50-100 сме ги фърлили, но не сме турили нови. На втората седмица негъра пак вижда стотици с жълти листа и скапани. Изобщо коледа наближава още повече. Добре че в офисите надълго и на широко няма никой от клиентите и никой никога не се оплаква. В природата май наистина има някакъв баланс на противоречията...

Аз понеже съм си умен и в ролята си на негър изобретих начин да поддържам тия мамини звездички в отлично състояние. Демек като се изхвърлят (това е финалната част на тоя монументален коледен труд) се оказва че звездиците за които аз съм се грижел (без капка любов) изглеждат като чисто нови. Нито един лист не е паднал, всяка звездица е с тургор като на Джон Сталкер... мустака.

От всичко написано тука има само един урок: В саксийка с диаметър 15 см и 15 см дълбока сипваме по половин чаша вода всеки божи ден. Ако пропуснем капят листа. Това е.

Тук тия кактуси ниедни ги продават във всякакви размери. 600 долара ти купуват храст с диаметър 1.50 метра и висок 2 метра. Представям си как някой добър и красив и умен богат човек добива едно от тия и на следващата сутрин се почва жълтия листопад, хаха.

Често в някой офис някоя добра женица пази тия кактуси до пролетта. Те запазват по 1-2 листета, изочват дълги пръчки-клонки, и не помнят добре че хлорофила не е жълт, а зелен. Женицата като види негъра с лейката и много се радва и пита "Ама как да го поливам че пак да ми стане хем късо и пухкаво, хем с много зелени листа, хем с малко червени отгоре." Негъра отговаря според настроението си - или с идиотски съвет или с "Госпожо, това е жив труп, ако желаете ше ви го махна от полезрението ей-сега.".

И така, надявам се, но не много, че прозряхте целта на мойте полу-забавни полу-тъжни сюрреалистични, но напълно реални писания. Ако не то нека да си кажа с думи прости: Коледа, а и всеки празник, не трябва да се превръща в пародия. Топлина и уют и добро настроение и това е то празника.

А Коледната звездичка си е по-добре в Мексико.

Изображение

http://urbanext.illinois.edu/poinsettia/history.cfm" onclick="window.open(this.href);return false;
http://urbanext.illinois.edu/poinsettia/facts.cfm" onclick="window.open(this.href);return false;

--Николай
Аватар
marioletka
Кафе с мляко
Мнения: 272
Регистриран на: Дек 1, '10, 18:32
Местоположение: до София

Re: коледна звезда

Мнение от marioletka »

Защо при мен за втора година коледните ми звезди умират още на 2-рата седмица след покупката. Окапват им всички листа и после им изсъхва стебълцето. Нещо започвам да се съмнявам какви ли цветя продават или от много студено като ги внеса вкъщи на топло и така им се случва. Някой има ли си представа какво става ?
Песимистът вижда трудности във всяка възможност, оптимистът - във всяка трудност - възможности.
Уинстън Чърчил

http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... 8148402236
Аватар
vodo-leika
Кафе машина
Мнения: 4962
Регистриран на: Ное 25, '09, 20:29

Re: коледна звезда

Мнение от vodo-leika »

marioletka написа:Защо при мен за втора година коледните ми звезди умират още на 2-рата седмица след покупката. Окапват им всички листа и после им изсъхва стебълцето. Нещо започвам да се съмнявам какви ли цветя продават или от много студено като ги внеса вкъщи на топло и така им се случва. Някой има ли си представа какво става ?
Най-вероятно просто са държани навън и са премръзнали.
Аватар
marioletka
Кафе с мляко
Мнения: 272
Регистриран на: Дек 1, '10, 18:32
Местоположение: до София

Re: коледна звезда

Мнение от marioletka »

Да със сигурност ги държат навън. Как не се бях сетила за това по-рано :ufff: . Явно следващата ми покупка на такова цвете ще е от доста сериозен магазин.
Песимистът вижда трудности във всяка възможност, оптимистът - във всяка трудност - възможности.
Уинстън Чърчил

http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... 8148402236
Аватар
greeneyed
Наркоман
Мнения: 10040
Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
Дал благодарност: 629 пъти
Получил благодарност: 1124 пъти

Re: коледна звезда

Мнение от greeneyed »

Със сигурност не трябва да се оставят на студено, около 15 гр. да е минималната температура, иначе се обезлиства. Тези дни купувах орхидея от Баумакс и на касата ми подариха кол.звезда, имаше един стелаж с мнооооого изоставени саксийки, премръзнали , пресъхнали. От жалост я взех, просто щяха да отидат в контейнера за смет. След като прецъфти, ще я оставя за два месеца на сухо , после със затоплянето тя се събжда , режа върха и започва нов сезон. Ето я - не е обичайния червен цвят , напръскано розово. :dovolen:

Изображение
Не искайте много- не можете да му платите цената... Ванга

моите цветя
Аватар
vodo-leika
Кафе машина
Мнения: 4962
Регистриран на: Ное 25, '09, 20:29

Re: коледна звезда

Мнение от vodo-leika »

Много е красива, да но оцелее! Аз лично когато съм взимала, винаги е било от борса в началото на сезона или от някой магазин на затворено. Всичко останало, за съжаление, е премръзнало!
denitsavm

Re: коледна звезда

Мнение от denitsavm »

Снимка от нета, но е много хубава :liubov2:
Изображение
Аватар
pachetooo
Виенско кафе
Мнения: 473
Регистриран на: Юли 23, '10, 20:15
Местоположение: Пазарджик

Re: коледна звезда

Мнение от pachetooo »

Изображение

Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Стайни цветя и растения”