Непризната наука

Модератор: scleri

Satori
Баш кафе майстор
Мнения: 2638
Регистриран на: Ное 23, '09, 20:14

Непризната наука

Мнение от Satori »

Много се чудех как да озаглавя темата, но мисля, че така е горе-долу свързано с това, което искам да споделя. Преди време, на едно друго място, се случи нещо, което стана повод да попадна на материали за един човек, набеден, че предсказва земетресения. В случая напълно съм съгласна, че понякога официалната наука упорито отказва да признае дадено постижение, по различни причини - страх от загуба на престиж, страх от икономически и политически последствия, най-обикновен консерватизъм и пр. Та иде реч за един геолог-сеизмолог, Джим Бъркланд /Jim Berkland/, който изгражда система за предвиждане на земетресения на базата на много прагматичен подход - отчитайки различни фактори, сред които особено важно е изменението на гравитационните сили заради позицията на Луната, Земята и Слънцето /фазите на Луната и слънцестоенето/. Какъв е поводът да се присетя и да споделя - в новините дават разрушително земетресение в Хаити. Рекох да проверя каква е фазата на Луната /правела съм го и преди, за други земетресения, със същия резултат/ за Хаити - точно новолоуние. Съвпадение? Има такава вероятност. Според мен обаче вероятността за пряка зависимост е значително по-голяма.

http://edition.cnn.com/SPECIALS/2010/haiti.quake/

http://www.kwathabeng.co.za/travel/moon ... ntry=Haiti

/Има един много интересен случай, Наоми Орескес го описва в цяла книга - исторически преглед и анализ на съпротивата от страна на официалната наука в САЩ срещу теорията за тектоничните плочи преди век. Защо и как официалната наука в САЩ по онова време силно отрича теорията за тектоничните плочи - нещо, което отдавна е доказано и прието за вярно. Може би един ден подобно нещоще се случи и със ситемата на Бъркланд/.
Аватар
5ia
Кафевар/ка/
Мнения: 992
Регистриран на: Дек 13, '09, 09:06
Местоположение: Русе

Re: Непризната наука

Мнение от 5ia »

Пък аз, като прочетох сега темичкатаи благодарение на Ал.Янк, се сетих за Мая Попова. Отворих сайта и, за да видя дали е прогнозирала нещо за Хаити.Обаче нищо не разбрах - там определено има нужда от преводач. Но не вярвам в такива прогнози. Мисля, че има много фактори, които влияят за земетресенията. Не бих изключила Лутната. И мисля, че може да се намери научен метод, по който да е възможно прогнозирането на земетресения.
Аватар
zmei4o
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1771
Регистриран на: Дек 1, '09, 14:28
Местоположение: Варна
Обратна връзка:

Re: Непризната наука

Мнение от zmei4o »

аз за Луната съм чел същата теория само че, когато минавала над вулкан той изригвал от изкривяването на земната кора :nod:
нещо такова 8-)
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Satori
Баш кафе майстор
Мнения: 2638
Регистриран на: Ное 23, '09, 20:14

Re: Непризната наука

Мнение от Satori »

zmei4o написа:аз за Луната съм чел същата теория само че, когато минавала над вулкан той изригвал от изкривяването на земната кора :nod:
нещо такова 8-)
Я виж това: http://www.onereed.com/articles/vvf/ec5.html
Satori
Баш кафе майстор
Мнения: 2638
Регистриран на: Ное 23, '09, 20:14

Re: Непризната наука

Мнение от Satori »

http://geology.geoscienceworld.org/cgi/ ... ll/31/1/e3 :

Толстой и колегия (2002) показаха, че силите, свързани с приливите и отливите, влияят върху земетресенията и вулканите. Целта на настоящия коментар е да подкрепи зависимостта, установена от тях, чрез демонстрация на това, че по време на най-изявени сили на приливи и отливи, земетръсите и вулканичните изригвания са най-силни.

Три са факторите, определящи силите на приливите и отливите: разстоянието между Луната и Земята, разстоянието между Слънцето и Земята и подреждането в една линия на Слънцето, Земята и Луната. Влиянието на Слънцето върху приливите и отливите е едва 45% от вилянието на Луната, но когато Земята е най-близко до Слънцето (декември - януари), ефектът на Слънцето е най-силен. Това би могло да обяснява факта, че големите земетресения в Централна Япония се случват изключително в периода август-февруари, от 684 г. от н.е. насам, Кер (2001). /Тоя Кер хем е на едната страна, хем на другата - бел. моя/.

В разстояние на ден-два при новолуние или пълнолуние, силите на приливите и отливите от страна на Луната и Слънцето действат в синхрон. Ако перигеят се случи ден-два около новолуние или пълнолуние, тези сили се увеличават още повече. По данни на U.S. Geological Survey, шест големи земетресения (с магнитуд 7.0 и повече) са регистрирани през първата половина на 2002 г.; от тях четири са били в рамките на три дни от перигей и пълнолуние (p < 0.02) (Таблица 1).
Аватар
Blue sky
Чист кофеин
Мнения: 5707
Регистриран на: Ное 23, '09, 15:35

Re: Непризната наука

Мнение от Blue sky »

интересно е, да, не знаех че земетресенията могат все пак малко или много да се предсказват, мен официалната наука ме е учила, че това си е чиста проба шарлатанство :D :nod: И все пак, не виждам защо да не му е правилна системата, важното е, че науката се развива.
He who plants a garden, plants happiness
Satori
Баш кафе майстор
Мнения: 2638
Регистриран на: Ное 23, '09, 20:14

Re: Непризната наука

Мнение от Satori »

Blue sky написа:интересно е, да, не знаех че земетресенията могат все пак малко или много да се предсказват, мен официалната наука ме е учила, че това си е чиста проба шарлатанство :D :nod: И все пак, не виждам защо да не му е правилна системата, важното е, че науката се развива.
Съпротивата е главно по две причини - едната е точно това, което казваш - "официалната" позиция на науката е, че земетресения не се предсказват. Точка. Консерватизъм, нежелание да се развива, да разглежда по-нестандартни подходи - не че виждам нещо нестандартно в това, да отчиташ влиянието на гравитацията върху тези процеси/.

Другата причина е по-разбираема, поне донякъде. Докато все още не е напълно разработена тази система /специално на Бъркланд системата включва и наблюдение на поведение на животни, промяна на нива на кладенци, промяна на шума на земята и пр./, има един проблем с обявяването на официални предупреждения за очаквани трусове - може да предизвикват паника и да носят нежелани икономически, политически и социални, ако щете, последствия.
el pistolero
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1098
Регистриран на: Ное 29, '09, 23:15
Местоположение: Бургас

Re: Непризната наука

Мнение от el pistolero »

Или с други думи за официозите е по-добре 1000 затрупани под бетона, отколкото 10 000 стъпкани от тълпата и десетки банки и магазини разбити в суматохата- току виж сътворили и някое превратче на правителство в суматохата 8-)
Лимонът по форма е жълт.

Теорията за съответствията, оформила се още в недрата на декадентството, е в основата на цялата естетика на символизма.
Satori
Баш кафе майстор
Мнения: 2638
Регистриран на: Ное 23, '09, 20:14

Re: Непризната наука

Мнение от Satori »

el pistolero написа:Или с други думи за официозите е по-добре 1000 затрупани под бетона, отколкото 10 000 стъпкани от тълпата и десетки банки и магазини разбити в суматохата- току виж сътворили и някое превратче на правителство в суматохата 8-)

Грубо казано да :hmmmmmm: От друга страна представи си какво е да живееш в страх от "известното" неизвестно, представи си как ще падне качеството на живот от паниката и пр. Особено в страни, които са по-нестабилни и с много по-лоша система за гражданска защита ... Тегава работа. Но, естествено, ако седнат и наистина разработят системата и масилрани мерки се предприемат само за възможен магнитуд над едиколко си, ще е от полза на всички.
Аватар
nikolica
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1036
Регистриран на: Дек 1, '09, 06:57
Местоположение: пловдив

Re: Непризната наука

Мнение от nikolica »

Утре ще има слънчево затъмнение, а вчера имаше ужасно земетресение в Хаити. Дали има връзка? Четох, че такъв вид слънчево затъмнение се случвало изключително рядко, следващото ще е след 1000 години.
Няма нужда да се ядосвате за нещо, което може да се промени. А ако не може да се промени, съвсем няма смисъл.
Публикувай отговор

Обратно към “Загадки, мистерии, парадокси в науката”