Разпознаване на болести и вредители
Модератор: Миша
-
- Kъсо кафе
- Дал благодарност: 42 пъти
- Получил благодарност: 27 пъти
Re: Разпознаване на болести и вредители
Аlien ,прилича на кръвна въшка ,но си мисля че е рано за нея.
- Alien
- Баш кафе майстор
- Дал благодарност: 804 пъти
- Получил благодарност: 1406 пъти
Имал съм такова добиче по касиса. Наистина мъха по стеблото прилича. Но пък при огледа не видях насекоми. Ще трябва още веднъж да огледам утре, на светло.
-
- Kъсо кафе
- Дал благодарност: 42 пъти
- Получил благодарност: 27 пъти
Най-лесно се разпознава като се стрие този "мъх" между пръстите-оцветява в червено, то и от там името.
- Alien
- Баш кафе майстор
- Дал благодарност: 804 пъти
- Получил благодарност: 1406 пъти
Не се намериха насекоми, а стриването остави впечатление по-скоро за мазно нишесте или брашно.
Дали защото времето се оправи (топло и сухо, с много директна слънчева светлина) дали заради ударните дози фунгициди, с които пръсках и поливах, но май спрях нашествието. Уви, горният "етаж" листа, макар и да не са изсъхнали, са силно сгърчени и ще дадат фира. А растението е твърде малко да се разклонява. Дано поне върхът да живне. Изненада ме, че подобна "мана" може да се развие толкова бързо.
Изглежда тази гадост се е пробвала и по други растения - върху череша и слива (също от миналата година) по ствола има миниатюрни точици, които приличат на пораженията по ябълката. Те обаче изглежда сами са се справили (за всеки случай ги напръсках).
Предвид това, че това става на третия етаж, а земята в саксиите е от три различни доставчика, май това нещо се разпространява по въздуха и варосването на стволовете (когато пораснат) няма да помогне много, поне за този проблем.
Дали защото времето се оправи (топло и сухо, с много директна слънчева светлина) дали заради ударните дози фунгициди, с които пръсках и поливах, но май спрях нашествието. Уви, горният "етаж" листа, макар и да не са изсъхнали, са силно сгърчени и ще дадат фира. А растението е твърде малко да се разклонява. Дано поне върхът да живне. Изненада ме, че подобна "мана" може да се развие толкова бързо.
Изглежда тази гадост се е пробвала и по други растения - върху череша и слива (също от миналата година) по ствола има миниатюрни точици, които приличат на пораженията по ябълката. Те обаче изглежда сами са се справили (за всеки случай ги напръсках).
Предвид това, че това става на третия етаж, а земята в саксиите е от три различни доставчика, май това нещо се разпространява по въздуха и варосването на стволовете (когато пораснат) няма да помогне много, поне за този проблем.
-
- Виенско кафе
- Дал благодарност: 1 път
Забелязах по доматените растения, по- точно по стъблата кафяви петна. Дали е картофена мана или е нещо друго? Може ли и предложения с какво да лекувам?

„Питате ме защо купувам ориз и цветя?
Купувам ориз, за да живея, а цветята – за да имам причина да живея.”
Конфуций
Конфуций
- pepelqshka71
- Чист кофеин
- Дал благодарност: 5788 пъти
- Получил благодарност: 3846 пъти
Прилича на алтернария. Би трябвало да имаш и по листата такива концентрични петна.
Това съм си записала за алтернария:
Алтернария – ранен етап-ридомил голд; по напреднал - скор или куадрис; скор висока влажност и висока температура. Да се колтучи при сухо време. куадрис - предпазва от мана и алтернария, , през 3-4 дни се пръска при наличие на силна зараза , профилактично през 7-10 дни на открито, в оранжерия през 14 дни.
Листата са сухи и трошливи. Kариал стар, карантина 3 дни, лието-също 3 дни, цидели топ- 3 дни,
Цидели или Ортива топ
В книжката за болести по доматите за борба с алтернарията пише: използват се фунгициди, които са регистрирани за борба с картофена мана.
За картофена мана съм записала:
Куадрис - 7,5 мл на 10 л, повторно след 7 до 10 дни, ако има условия за мана или алтернария, ако времето се задържи горещо без валежи не се пръска.
Дитан;
Лието и Кариал стар - двата препарата са с карантина 3 дни
Препоръчва използването на триходерма в борбата с картофената мана. Средата за триходермата е разтвор на 100 г прясна/свежа мая на 10 л вода (маята се явява добра храна за развитие на триходермата, едновременно с това стимулира ръста на растенията и те остават здрави и силни). С този разтвор са напръскани растенията и дори умишлено заразните растения имат прираст, възстановява се и образува цветни китки след болестта и не се наблюдават никакви признаци на инфекция. Пръскането с разтвор на триходерма провеждат на всеки 7 или 14 дни. Дори при създаден инфекциозен фон, триходермата не позволява на фитофтората да повреди растенията в оранжерията.
Дарамун – 6,66мл/10лвода. Карантина 3 дни. Пръскане през 7 дни.-Мишето
Орвего- пробвано работи –Мишето
Бактоген,Триходерма и Валмек
Това съм си записала за алтернария:
Алтернария – ранен етап-ридомил голд; по напреднал - скор или куадрис; скор висока влажност и висока температура. Да се колтучи при сухо време. куадрис - предпазва от мана и алтернария, , през 3-4 дни се пръска при наличие на силна зараза , профилактично през 7-10 дни на открито, в оранжерия през 14 дни.
Листата са сухи и трошливи. Kариал стар, карантина 3 дни, лието-също 3 дни, цидели топ- 3 дни,
Цидели или Ортива топ
В книжката за болести по доматите за борба с алтернарията пише: използват се фунгициди, които са регистрирани за борба с картофена мана.
За картофена мана съм записала:
Куадрис - 7,5 мл на 10 л, повторно след 7 до 10 дни, ако има условия за мана или алтернария, ако времето се задържи горещо без валежи не се пръска.
Дитан;
Лието и Кариал стар - двата препарата са с карантина 3 дни
Препоръчва използването на триходерма в борбата с картофената мана. Средата за триходермата е разтвор на 100 г прясна/свежа мая на 10 л вода (маята се явява добра храна за развитие на триходермата, едновременно с това стимулира ръста на растенията и те остават здрави и силни). С този разтвор са напръскани растенията и дори умишлено заразните растения имат прираст, възстановява се и образува цветни китки след болестта и не се наблюдават никакви признаци на инфекция. Пръскането с разтвор на триходерма провеждат на всеки 7 или 14 дни. Дори при създаден инфекциозен фон, триходермата не позволява на фитофтората да повреди растенията в оранжерията.
Дарамун – 6,66мл/10лвода. Карантина 3 дни. Пръскане през 7 дни.-Мишето
Орвего- пробвано работи –Мишето
Бактоген,Триходерма и Валмек
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
-
- Виенско кафе
- Дал благодарност: 1 път
Pepelqska71, благодаря много за изчерпателния отговор! Напръсках доматите с препарат и ще ги засуша малко. Имам и триходерма. Ще следвам указанията, които си ми написала и дано да се оправят!
„Питате ме защо купувам ориз и цветя?
Конфуций
Конфуций
- Тутти
- Чист кофеин
- Дал благодарност: 4295 пъти
- Получил благодарност: 5113 пъти
Като имаш триходерма защо не я използваш преди препаратите, azalia? Ивко като показва, резултата е веднага.