Какво сготвих днес

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
Попа
Дълго кафе
Дал благодарност: 48 пъти
Получил благодарност: 72 пъти

Re: Какво сготвих днес

Мнение от Попа »

А ракийката?
И трите.....
Аватар
bongibo
Виенско кафе
Дал благодарност: 915 пъти
Получил благодарност: 790 пъти

Мнение от bongibo »

Много ми хареса да експериментирам с фритата.
Хем става бързо и лесно и не коства кой знае колко.
Тази вечер я направих с тиквички. Обелих и настъргах две, посолих и отцедих след 10 на минути. Отделно си разбърках 8 яйца с кисело мляко ( половин кофичка), 2/3 лъжици олио, подправих с черен пипер, сол, копър и малко куркума. Смесих с тиквичките и айде във фурната. Пекох върху хартия до готовност и накрая малко кашкавалче. Мазнах и малко масълце накрая. Отделно си забърках кисело мляко с див чесън и стана муцка.
Другата е с каквото ми беше останало в хладилника: варено пилешко филе, маслини, малко синьо сирене, Бри и по спомен беше с прясно мляко..свободно за импровизация. Мисля и с коприва да пробвам :nod:
Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
pepelqshka71
Чист кофеин
Дал благодарност: 5789 пъти
Получил благодарност: 3846 пъти

Мнение от pepelqshka71 »

Аз цял ден се моткам по двора и преди час запретнах ръкави и направих агнешка курбан чорба, агнешкото го овкусих, завих със фолио и чака утре рано да го сложа да се пече. Агнешката дробсърма се пече във фурната. Отметнах част от задачите за утре. Нямаме именник, но децата ще дойдат и да почетем деня.

Фритата никога не съм правила, но е идея. Благодаря Боги. Изглеждат вкусни.
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
Аватар
ичиконти
Кана кафе
Дал благодарност: 226 пъти
Получил благодарност: 202 пъти

Мнение от ичиконти »

Гъбена чорба.
Гъби челядинки+ливадна печурка.
Зелен и стар лук+пресен чесън.
Сол-1 лъжица+ чер пипер.
Чубрица стрита. Краве масло на око.
Утре..... охлюви на тиган.
Изображение
Изображение
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Дал благодарност: 4295 пъти
Получил благодарност: 5113 пъти

Мнение от Тутти »

След дъждовете върху мулчираните с окосена трева бордюри (борба с плевели и други екстри), имаше много едри охлюви. Събрах ги, в една тенджера навън ги захлупих с голяма цедка - онази която се слага върху тигана да не пръска и отгоре захлупих с тежък камък. Така имаше начин да си дишат и да се очистят.
Направих ги по бургундски по рецептата на Йоли с краткото варене, за да са крехки, както се правят кратко скариди.
Едната доза наредих върху смачкано фолио да стоят правилно и сложих в хладилника за довечера с бяло вино или бира, или без нищо.
Напълних и една кутия - към 30 броя за фризера. Там замразих и останалото ароматно масло, което може и върху гъби, пържоли, препечен хляб…
Много обичаме охлюви, нямам търпение.
Изображение

Изображение

Изображение
Nastenka
Кафе с мляко
Дал благодарност: 258 пъти
Получил благодарност: 166 пъти

Мнение от Nastenka »

Добра идея, Тутти, колко съм им набрала на охлювите. Изядоха ми салатите. Между другото, правих 4 пъти суши. Обаче все не мога да направя ориза сипкав. Но продължавам с опитите. Ароматното масло с какво го овкусяваш?
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Дал благодарност: 4295 пъти
Получил благодарност: 5113 пъти

Мнение от Тутти »

Ориза трябва да е лепкав, не сипкав. Значи си се справила. Ориз за суши, нали? С друг не става.
В рецептата на Йоли е масло, сол, черен пипер, чесън, естрагон, розмарин, салвия, магданоз. Всичко на блендера. Но случайно във фризера имах всички нужно подправки. Може и само сол, черен пипер, копър или магданоз, каквото обичате. В свежо фолио се увива и в хладилника или фризера. Върху топла пържола, шницел, телешко, гъби, които с това ароматно масло вътре в капачето се хвърлят на скарата или във фурната. После се действа внимателно с гъбите да не се разсипе това ароматно масълце и хоп - в устата.
В случая с ароматното масло запуших черупките, като вътре слагах поне две почистени охлювчета. Довечера както са приготвени, ще ги запека в силна фурна и са готови.
Преди доста години съм правила, после ги оставях на кокошките, но сега като няма кокошки, станаха много охлювите и все охранени и гладни за цветя.
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Дал благодарност: 2001 пъти
Получил благодарност: 4962 пъти

Мнение от Мария Николова »

Глас от публиката.
Не готвя за един човек, карам на сухоежбина.
Но пък имам мнение. :lol:
Ако на всяко ястие слагате всички налични подправки, всичките ястия ще имат един и същ аромат.
Но ако на всяко ястие слагате неговата характерна подправка, още от тротоара комшиите ще знаят какво сте готвили. :hihihi:
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”