Какво сготвих днес
- bongibo
- Виенско кафе
- Дал благодарност: 915 пъти
- Получил благодарност: 790 пъти
Re: Какво сготвих днес
Много ми хареса да експериментирам с фритата.
Хем става бързо и лесно и не коства кой знае колко.
Тази вечер я направих с тиквички. Обелих и настъргах две, посолих и отцедих след 10 на минути. Отделно си разбърках 8 яйца с кисело мляко ( половин кофичка), 2/3 лъжици олио, подправих с черен пипер, сол, копър и малко куркума. Смесих с тиквичките и айде във фурната. Пекох върху хартия до готовност и накрая малко кашкавалче. Мазнах и малко масълце накрая. Отделно си забърках кисело мляко с див чесън и стана муцка.
Другата е с каквото ми беше останало в хладилника: варено пилешко филе, маслини, малко синьо сирене, Бри и по спомен беше с прясно мляко..свободно за импровизация. Мисля и с коприва да пробвам

Хем става бързо и лесно и не коства кой знае колко.
Тази вечер я направих с тиквички. Обелих и настъргах две, посолих и отцедих след 10 на минути. Отделно си разбърках 8 яйца с кисело мляко ( половин кофичка), 2/3 лъжици олио, подправих с черен пипер, сол, копър и малко куркума. Смесих с тиквичките и айде във фурната. Пекох върху хартия до готовност и накрая малко кашкавалче. Мазнах и малко масълце накрая. Отделно си забърках кисело мляко с див чесън и стана муцка.
Другата е с каквото ми беше останало в хладилника: варено пилешко филе, маслини, малко синьо сирене, Бри и по спомен беше с прясно мляко..свободно за импровизация. Мисля и с коприва да пробвам

- pepelqshka71
- Чист кофеин
- Дал благодарност: 5789 пъти
- Получил благодарност: 3846 пъти
Аз цял ден се моткам по двора и преди час запретнах ръкави и направих агнешка курбан чорба, агнешкото го овкусих, завих със фолио и чака утре рано да го сложа да се пече. Агнешката дробсърма се пече във фурната. Отметнах част от задачите за утре. Нямаме именник, но децата ще дойдат и да почетем деня.
Фритата никога не съм правила, но е идея. Благодаря Боги. Изглеждат вкусни.
Фритата никога не съм правила, но е идея. Благодаря Боги. Изглеждат вкусни.
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
- ичиконти
- Кана кафе
- Дал благодарност: 226 пъти
- Получил благодарност: 202 пъти
Гъбена чорба.
Гъби челядинки+ливадна печурка.
Зелен и стар лук+пресен чесън.
Сол-1 лъжица+ чер пипер.
Чубрица стрита. Краве масло на око.
Утре..... охлюви на тиган.

Гъби челядинки+ливадна печурка.
Зелен и стар лук+пресен чесън.
Сол-1 лъжица+ чер пипер.
Чубрица стрита. Краве масло на око.
Утре..... охлюви на тиган.

- Тутти
- Чист кофеин
- Дал благодарност: 4295 пъти
- Получил благодарност: 5113 пъти
След дъждовете върху мулчираните с окосена трева бордюри (борба с плевели и други екстри), имаше много едри охлюви. Събрах ги, в една тенджера навън ги захлупих с голяма цедка - онази която се слага върху тигана да не пръска и отгоре захлупих с тежък камък. Така имаше начин да си дишат и да се очистят.
Направих ги по бургундски по рецептата на Йоли с краткото варене, за да са крехки, както се правят кратко скариди.
Едната доза наредих върху смачкано фолио да стоят правилно и сложих в хладилника за довечера с бяло вино или бира, или без нищо.
Напълних и една кутия - към 30 броя за фризера. Там замразих и останалото ароматно масло, което може и върху гъби, пържоли, препечен хляб…
Много обичаме охлюви, нямам търпение.

Направих ги по бургундски по рецептата на Йоли с краткото варене, за да са крехки, както се правят кратко скариди.
Едната доза наредих върху смачкано фолио да стоят правилно и сложих в хладилника за довечера с бяло вино или бира, или без нищо.
Напълних и една кутия - към 30 броя за фризера. Там замразих и останалото ароматно масло, което може и върху гъби, пържоли, препечен хляб…
Много обичаме охлюви, нямам търпение.

-
- Кафе с мляко
- Дал благодарност: 258 пъти
- Получил благодарност: 166 пъти
Добра идея, Тутти, колко съм им набрала на охлювите. Изядоха ми салатите. Между другото, правих 4 пъти суши. Обаче все не мога да направя ориза сипкав. Но продължавам с опитите. Ароматното масло с какво го овкусяваш?
- Тутти
- Чист кофеин
- Дал благодарност: 4295 пъти
- Получил благодарност: 5113 пъти
Ориза трябва да е лепкав, не сипкав. Значи си се справила. Ориз за суши, нали? С друг не става.
В рецептата на Йоли е масло, сол, черен пипер, чесън, естрагон, розмарин, салвия, магданоз. Всичко на блендера. Но случайно във фризера имах всички нужно подправки. Може и само сол, черен пипер, копър или магданоз, каквото обичате. В свежо фолио се увива и в хладилника или фризера. Върху топла пържола, шницел, телешко, гъби, които с това ароматно масло вътре в капачето се хвърлят на скарата или във фурната. После се действа внимателно с гъбите да не се разсипе това ароматно масълце и хоп - в устата.
В случая с ароматното масло запуших черупките, като вътре слагах поне две почистени охлювчета. Довечера както са приготвени, ще ги запека в силна фурна и са готови.
Преди доста години съм правила, после ги оставях на кокошките, но сега като няма кокошки, станаха много охлювите и все охранени и гладни за цветя.
В рецептата на Йоли е масло, сол, черен пипер, чесън, естрагон, розмарин, салвия, магданоз. Всичко на блендера. Но случайно във фризера имах всички нужно подправки. Може и само сол, черен пипер, копър или магданоз, каквото обичате. В свежо фолио се увива и в хладилника или фризера. Върху топла пържола, шницел, телешко, гъби, които с това ароматно масло вътре в капачето се хвърлят на скарата или във фурната. После се действа внимателно с гъбите да не се разсипе това ароматно масълце и хоп - в устата.
В случая с ароматното масло запуших черупките, като вътре слагах поне две почистени охлювчета. Довечера както са приготвени, ще ги запека в силна фурна и са готови.
Преди доста години съм правила, после ги оставях на кокошките, но сега като няма кокошки, станаха много охлювите и все охранени и гладни за цветя.
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Дал благодарност: 2001 пъти
- Получил благодарност: 4962 пъти
Глас от публиката.
Не готвя за един човек, карам на сухоежбина.
Но пък имам мнение.
Ако на всяко ястие слагате всички налични подправки, всичките ястия ще имат един и същ аромат.
Но ако на всяко ястие слагате неговата характерна подправка, още от тротоара комшиите ще знаят какво сте готвили.
Не готвя за един човек, карам на сухоежбина.
Но пък имам мнение.

Ако на всяко ястие слагате всички налични подправки, всичките ястия ще имат един и същ аромат.
Но ако на всяко ястие слагате неговата характерна подправка, още от тротоара комшиите ще знаят какво сте готвили.

Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.