Какво сготвих днес
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 6222
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 3392 пъти
- Получил благодарност: 3844 пъти
Re: Какво сготвих днес
С голямо удоволствие. Сега съм с внучката и само с нея се занимавам, но щом малко време остане, подробно ще разкажа в няколко изречения как лесно се прави това вкусно суши. Много хора, които заради половинките си се примиряваха, че ще ядат суши, защото не го обичат, вече са пристрастени. Напоследък всяко гости е с молба да има суши и има, разбира се. Не омръзва, много ни е любимо. Вече не си поръчвам суши в някое заведение ако сме на обяд или вечеря. Предпочитам си моето, защото винаги е сполучливо, и не толкова учудващо скъпо.
-
- Кафе с мляко
- Мнения: 230
- Регистриран на: Фев 14, '14, 12:32
- Дал благодарност: 227 пъти
- Получил благодарност: 158 пъти
Re: Какво сготвих днес
Още днес ще си поръчам бамбукови клечки за суши от Тему, в очакване на рецептите за суши. Обожавам кулинарните пътешествия, винаги и за всеки са достъпни.
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 6222
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 3392 пъти
- Получил благодарност: 3844 пъти
Re: Какво сготвих днес
Ще се опитам да бъда кратка. Домашното суши е много вкусно, харесва се много и съвсем спокойно може да служи като единствено и основно ястие за гости, напълно засища е и в същото време леко. Към него може да предвидим само салата. Каквото и да съм приготвяла като друго предястие или ястие, ми изостава и го тъпча в хладилника. Сушито наистина е повече от достатъчно и дори диетично нещо.
Аз съм последовател на “Мама Нинджа:бързо, лесно и вкусно домашно суши”.От там се научих, обяснено е отлично.
Първото най-важно нещо, без което е немислимо е да се купи ориз за суши. Пише го на опаковката. Има такъв ориз във Метро, във Фантастико, Хит, а ако никак не можете да намерите, компромисно решение е късо зърнест ориз. Честно казано, не съм пробвала, но съм чела че може да е просто късо зърнест. Досега винаги съм използвала само ориз за суши. “ Крина “ има такъв българско производство и е много добър. Във веригите има и японски ориз за суши, естествено много добър. Разлика в цената е несъществена.
Приготването на ориза:
370 гр суши ориз се измива в гевгир или цедка много добре. Накисва се за половин час в студена вода, която да го покрива 2-3 см. След това отново се измива добре в гевгир или цедка до бистра вода. Слага се в тенджера с 530 мл студена вода. Затваря се капака, включва се котлона на силно и щом по капака се образува пара, или чуете леко да шуми, т.е. заврял е, без да отваряте капака, намалявате на най-ниска възможна степен. Ври около 15 минути. Дръпвате настрани и бързо проверявате дали водата е абсорбирана. Ако има още вода, връщате на слаб котлон още 2-3 минути. Без да отваряте капака, дръпвате от котлона и оставяте да престои 15 минути. Прехвърляте ориза в пластмасова или дървена купа, никога метална, сипвате оцет за суши върху дървена бъркалка и разбърквате ориза докато напълно усвои оцета - няколко секунди са достатъчни. Ако нямате оцет за суши, си го направете от 110 мл оризов оцет+30 гр захар+2 малки чаени лъжички сол, които ги кипване и веднага изключвате. Оставете го да изстине. След като сте смесили сварения ориз с оцета, имате готов ориз за суши.
В това време сте нарязали и приготвили продуктите за пълнежа, или ако нещо още не е готово, сега е момента. Обичайните зеленчуци за суши са по избор от: краставица, морков, червена и зелена чушка, аспержи, див лук, авокадо. Целта е да е цветно. Всичко се нарязва на възможно по-дълги тънки около половин см ленти. Авокадото е около сантиметър и половина на ленти и се нарязва и овалва в лимонов сок, за да запази свежия си зелен цвят. Това е важно, иначе потъмнява.
От протеиновите продукти се използва сьомга, риба тон, лаврак, змиорка, скариди, хайвер, може и някаква друга риба. Принципно се използва сурова риба, но има правила за това. Аз я замразявам поне за 24 часа преди това. По-лесно я нарязвам на жулиени. Рибата трябва да е абсолютно прясна, ако не сте сигурни в това, я задушете в тиган за няколко минути. Пак е много вкусна, а и по-приемлива за много хора. Не всеки обича сурова риба, макар че сушито се прави със сурова риба.
Аз си измислих други варианти. Например телешко “Блек Ангъс” от Метро или от Лидл. Не от скъпите стекове, една пържолка е достатъчна. В Лидл има единични или двойни на една прилична цена. Не се хвърляйте на онези гурме стекове, които са много скъпи, ще излезе висока себестойността на сушито. Телешкото месо се готви четири минути от едната страна и две минути от другата страна. Оставя се да почине малко, да се отпусне. Правя и патешко магре. Махам кожата и пак четири минути от едната страна, три минути от другата, почива малко, посолявам и готово. Пак нарязано на жулиени.
Използвам сусамово семе, в по-специализираните магазини като “Алексфиш” има и черен сусам. Листата нори - листа от водорасли се продават във веригите и в Алексфиш за София. Най-лесно е с тях.
Удобно е да си купите бамбукова подложка за навиване на суши, но и бамбуковите подложки за хранене вършат същата работа. Важното е да става на руло. Използвам и прозрачно фолио, защото сушито може да престои два-три часа в хладилника преди да бъде нарязано и така завито във фолиото не изсъхва.
Пристъпваме към сглобяване. Слага се бамбуковата постелка, върху нея прозрачно фолио, после листо нори, от което с ножица сме отрязали една или две ленти около два см всяка. Оставяме лентите настрани. Тези ленти ще ни служат после за друг вид суши - само от ориз, риба или скарида и превръзка от тези ленти.
В една купичка сме наляли вода за да си топим пръстите, да не се залепваме с ориз. Вземаме една топка ориз и с мокри пръсти го разстиламе върху норито - листата от водорасли. Не е нужно да се покрива целия лист, а само 1/2 от него. Отгоре слагаме по избор авокадо, червена чушка или морков, риба или месо. Всичко в една линия. Правим различни комбинации по избор. После стегнато навиваме, а за да залепим края, навлажняваме листото нори в самия край около половин см. Така залепва по-добре и не се развива изобщо. Като го навиете, притискате между пръстите си, развивате, и оставяте рулото така както е в свежото фолио да чака да бъде нарязано на парчета непосредствено преди сервиране.
Ако искаме да имаме ориз отвън, пак постъпваме по същия начин в началото - положката, фолиото, листото нори, ориза, но преди да подредим пълнежа, обръщаме листото заедно с ориза от другата страна, така че като го навием, ориза да остане отвън. Може да поръсим с някой от сусамите - бял или черен, или смесени. Подреждаме зеленчуци и риба или месце, навиваме и така до изчерпване на ориза. Като остане малко ориз, може да правим с мокри длани продълговати фигури, отгоре да слагаме скариди или риба и да ги стягаме като колани с онези ленти нори, които изрязахме. Крайчетата също се мокрят, за да залепнат.
Важно е при нарязване на рулата суши ножа да се мокри, да е остър, и после да се подреди красиво.
Маринования джинджифил също се продава в същите магазини, както и уасабито. Хубаво е да имате сухо уасаби, то е истинско, онова в тубичките не е най-най, но ако няма друг вариант, поне не го оставяйте дълго време в хладилника.
В малка купичка се смесва малко уасаби със соев сос, за всеки отделно, хапката се топи и хоп - вкусно усещане.
Препоръчвам да прочетете и “Мама Нинджа суши”, там има добра инструкция. Пак повтарям, аз четох точно там. Няма начин да не се справите, още от първия път ще се изненадате колко всъщност е лесно. Не случайно това е било храната на бедните японци, просто е лесно.
Това беше, да се надявам че обясних добре. Успех.
Аз съм последовател на “Мама Нинджа:бързо, лесно и вкусно домашно суши”.От там се научих, обяснено е отлично.
Първото най-важно нещо, без което е немислимо е да се купи ориз за суши. Пише го на опаковката. Има такъв ориз във Метро, във Фантастико, Хит, а ако никак не можете да намерите, компромисно решение е късо зърнест ориз. Честно казано, не съм пробвала, но съм чела че може да е просто късо зърнест. Досега винаги съм използвала само ориз за суши. “ Крина “ има такъв българско производство и е много добър. Във веригите има и японски ориз за суши, естествено много добър. Разлика в цената е несъществена.
Приготването на ориза:
370 гр суши ориз се измива в гевгир или цедка много добре. Накисва се за половин час в студена вода, която да го покрива 2-3 см. След това отново се измива добре в гевгир или цедка до бистра вода. Слага се в тенджера с 530 мл студена вода. Затваря се капака, включва се котлона на силно и щом по капака се образува пара, или чуете леко да шуми, т.е. заврял е, без да отваряте капака, намалявате на най-ниска възможна степен. Ври около 15 минути. Дръпвате настрани и бързо проверявате дали водата е абсорбирана. Ако има още вода, връщате на слаб котлон още 2-3 минути. Без да отваряте капака, дръпвате от котлона и оставяте да престои 15 минути. Прехвърляте ориза в пластмасова или дървена купа, никога метална, сипвате оцет за суши върху дървена бъркалка и разбърквате ориза докато напълно усвои оцета - няколко секунди са достатъчни. Ако нямате оцет за суши, си го направете от 110 мл оризов оцет+30 гр захар+2 малки чаени лъжички сол, които ги кипване и веднага изключвате. Оставете го да изстине. След като сте смесили сварения ориз с оцета, имате готов ориз за суши.
В това време сте нарязали и приготвили продуктите за пълнежа, или ако нещо още не е готово, сега е момента. Обичайните зеленчуци за суши са по избор от: краставица, морков, червена и зелена чушка, аспержи, див лук, авокадо. Целта е да е цветно. Всичко се нарязва на възможно по-дълги тънки около половин см ленти. Авокадото е около сантиметър и половина на ленти и се нарязва и овалва в лимонов сок, за да запази свежия си зелен цвят. Това е важно, иначе потъмнява.
От протеиновите продукти се използва сьомга, риба тон, лаврак, змиорка, скариди, хайвер, може и някаква друга риба. Принципно се използва сурова риба, но има правила за това. Аз я замразявам поне за 24 часа преди това. По-лесно я нарязвам на жулиени. Рибата трябва да е абсолютно прясна, ако не сте сигурни в това, я задушете в тиган за няколко минути. Пак е много вкусна, а и по-приемлива за много хора. Не всеки обича сурова риба, макар че сушито се прави със сурова риба.
Аз си измислих други варианти. Например телешко “Блек Ангъс” от Метро или от Лидл. Не от скъпите стекове, една пържолка е достатъчна. В Лидл има единични или двойни на една прилична цена. Не се хвърляйте на онези гурме стекове, които са много скъпи, ще излезе висока себестойността на сушито. Телешкото месо се готви четири минути от едната страна и две минути от другата страна. Оставя се да почине малко, да се отпусне. Правя и патешко магре. Махам кожата и пак четири минути от едната страна, три минути от другата, почива малко, посолявам и готово. Пак нарязано на жулиени.
Използвам сусамово семе, в по-специализираните магазини като “Алексфиш” има и черен сусам. Листата нори - листа от водорасли се продават във веригите и в Алексфиш за София. Най-лесно е с тях.
Удобно е да си купите бамбукова подложка за навиване на суши, но и бамбуковите подложки за хранене вършат същата работа. Важното е да става на руло. Използвам и прозрачно фолио, защото сушито може да престои два-три часа в хладилника преди да бъде нарязано и така завито във фолиото не изсъхва.
Пристъпваме към сглобяване. Слага се бамбуковата постелка, върху нея прозрачно фолио, после листо нори, от което с ножица сме отрязали една или две ленти около два см всяка. Оставяме лентите настрани. Тези ленти ще ни служат после за друг вид суши - само от ориз, риба или скарида и превръзка от тези ленти.
В една купичка сме наляли вода за да си топим пръстите, да не се залепваме с ориз. Вземаме една топка ориз и с мокри пръсти го разстиламе върху норито - листата от водорасли. Не е нужно да се покрива целия лист, а само 1/2 от него. Отгоре слагаме по избор авокадо, червена чушка или морков, риба или месо. Всичко в една линия. Правим различни комбинации по избор. После стегнато навиваме, а за да залепим края, навлажняваме листото нори в самия край около половин см. Така залепва по-добре и не се развива изобщо. Като го навиете, притискате между пръстите си, развивате, и оставяте рулото така както е в свежото фолио да чака да бъде нарязано на парчета непосредствено преди сервиране.
Ако искаме да имаме ориз отвън, пак постъпваме по същия начин в началото - положката, фолиото, листото нори, ориза, но преди да подредим пълнежа, обръщаме листото заедно с ориза от другата страна, така че като го навием, ориза да остане отвън. Може да поръсим с някой от сусамите - бял или черен, или смесени. Подреждаме зеленчуци и риба или месце, навиваме и така до изчерпване на ориза. Като остане малко ориз, може да правим с мокри длани продълговати фигури, отгоре да слагаме скариди или риба и да ги стягаме като колани с онези ленти нори, които изрязахме. Крайчетата също се мокрят, за да залепнат.
Важно е при нарязване на рулата суши ножа да се мокри, да е остър, и после да се подреди красиво.
Маринования джинджифил също се продава в същите магазини, както и уасабито. Хубаво е да имате сухо уасаби, то е истинско, онова в тубичките не е най-най, но ако няма друг вариант, поне не го оставяйте дълго време в хладилника.
В малка купичка се смесва малко уасаби със соев сос, за всеки отделно, хапката се топи и хоп - вкусно усещане.
Препоръчвам да прочетете и “Мама Нинджа суши”, там има добра инструкция. Пак повтарям, аз четох точно там. Няма начин да не се справите, още от първия път ще се изненадате колко всъщност е лесно. Не случайно това е било храната на бедните японци, просто е лесно.
Това беше, да се надявам че обясних добре. Успех.
-
- Кафе с мляко
- Мнения: 230
- Регистриран на: Фев 14, '14, 12:32
- Дал благодарност: 227 пъти
- Получил благодарност: 158 пъти
Re: Какво сготвих днес
Тути,
Имам конктретно питане - краставици, дръжкова целина, чушка, моркови и т.н. обработваш ли топлинно, или пък мариновани някои? Или напълно сурови само нарязани на тънки ивички слагаш? Купих си срирача сос, маринован джинджифил и паста уасаби, нямаше на прах. А слагаш ли майонеза в сушито, имаше обяснение от мама Нинджа как да се пояпончи майонезата? Няма да си дочакам клечките за суши. Ще се прави. Засега имам само сьомга, скариди (коктейлни за по-лесно) и маринована херинга. Може да измисля още някоя риба. Видях някакъв готов сос за суши, но не си взех, а може би трябваше. Още едно питане, ако си правила - оризовите кори само за пролетни рулца ли се ползват?
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 6222
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 3392 пъти
- Получил благодарност: 3844 пъти
Re: Какво сготвих днес
Всички зеленчуци са сурови на лентички. Но нищо не пречи да ги бланшираш ако искаш. Само аспержите са задушени. Маринована рибка също става. Понякога леко запържвам сьомгата и скаридите, да не рискуваш, ако не си сигурна колко са пресни.
Използвам една майонеза само като капчица отгоре след като нарежа рулото и то не на всички парчета. Понякога я слагам като лента вътре в рулото, за да стане по-слепена. Авокадото много добре се справя с уплътняването на рулото. Рулата с авокадо нямат нужда от майонезата. Пастата уасаби да не се застоява много, щом няма на прах, за два-три месеца да се свърши. Оризови кори също стават за суши, но трябва да се потопят във вода, за да омекнат. Аз се затруднявам с тях, лепят се по ръцете, но иначе е вкусно и добре става. Навивай ги стегнато, много се разпускат рулцата. И не ги мокри повече от необходимото, да не станат много крехки.
Успех, ще видиш, че дори първите пъти да си мислиш, че не се справяш, като го нарежеш и подредиш, изглежда като в ресторант. Ще го усетиш, че не е трудно.
Използвам една майонеза само като капчица отгоре след като нарежа рулото и то не на всички парчета. Понякога я слагам като лента вътре в рулото, за да стане по-слепена. Авокадото много добре се справя с уплътняването на рулото. Рулата с авокадо нямат нужда от майонезата. Пастата уасаби да не се застоява много, щом няма на прах, за два-три месеца да се свърши. Оризови кори също стават за суши, но трябва да се потопят във вода, за да омекнат. Аз се затруднявам с тях, лепят се по ръцете, но иначе е вкусно и добре става. Навивай ги стегнато, много се разпускат рулцата. И не ги мокри повече от необходимото, да не станат много крехки.
Успех, ще видиш, че дори първите пъти да си мислиш, че не се справяш, като го нарежеш и подредиш, изглежда като в ресторант. Ще го усетиш, че не е трудно.
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 6222
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 3392 пъти
- Получил благодарност: 3844 пъти
Re: Какво сготвих днес
Nastenka, пропуснах да ти споделя точно как ги надхитрям оризовите кори. Върху бамбуковото килимче има прозрачно домакинско фолио, както за всяко руло суши. В плосък съд с вида топвам оризовата кора и веднага я полагам върху фолиото. Ако остане доста суха, с върха на пръстите й разпределям още малко вода, без да я местя. После всичко е обичайно, като заради кръглата форма, лявото и дясното крайче загръщам навътре, за да стане равно парчето после, да не стърчат оризовите крайчета.
- bongibo
- Виенско кафе
- Мнения: 403
- Регистриран на: Фев 11, '19, 18:38
- Дал благодарност: 807 пъти
- Получил благодарност: 716 пъти
Re: Какво сготвих днес
Овчарски пай със зелена салата.
Салатката е от марулка, спанак, репички, чесън и кисело мляко( така се харесва напоследък), паят е без кашкавал отгоре. Слагам яйца в пюрето и бяло вино в месната плънка.

Салатката е от марулка, спанак, репички, чесън и кисело мляко( така се харесва напоследък), паят е без кашкавал отгоре. Слагам яйца в пюрето и бяло вино в месната плънка.

- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 6222
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 3392 пъти
- Получил благодарност: 3844 пъти
Re: Какво сготвих днес
Bongibo, ще пробвам по твоя начин. Ние вкъщи много обичаме овчарски пай, най-обикновен, без яйца и вино. Твоят изглежда много апетитно.