Приказки под шипковия храст.

За разговори, други теми или просто да побъбрим...
Публикувай отговор
Sofiya Stoicheva
Кафе с мляко
Дал благодарност: 784 пъти
Получил благодарност: 343 пъти

Re: Приказки под шипковия храст.

Мнение от Sofiya Stoicheva »

Относно протеста, и аз съм на мнението на Емили и Тутти.
Ясно е, че нищо няма да се постигне с един ден непазаруване от финансова гледна точка. Но инициативата показва, че все пак има някакво гражданско общество и съзнание, така че дано повече хора се включат. Освен това, дано светне някаква червена лампичка на управляващите. В цяла Европа храната местно производство се облага с 8-9% ДДС. Само при нас няма диференцирано ДДС, имаше само на хляба, и него вдигнаха!
Много жалко, че в София не присъства ПОПОВ, да.

Тутти, за кой месарски магазин в Елин Пелин става въпрос, има ли някакво име, може ли да обясниш къде е?

Колкото до веригите, условията им са абсолютно изнудвачески към производители и доставчици. А надценката им след това е 35-40% минимум.
Аватар
ln_none
Кафеджия/Кафеджийка
Дал благодарност: 61 пъти
Получил благодарност: 1005 пъти

Мнение от ln_none »

Ние ще се включим в бойкота, защото е четвъртък, а пазаруваме в събота :lol:
alina
Кафевар/ка/
Дал благодарност: 277 пъти
Получил благодарност: 459 пъти

Мнение от alina »

Аз не ходя по хранителните магазините..вечен протестант...)) Съпругът ми днес не отива. Няма да ходи с плакат, но подкрепя народа си..
Аватар
ljuboznatelna
Чист кофеин
Дал благодарност: 1426 пъти
Получил благодарност: 3104 пъти

Мнение от ljuboznatelna »

Няма да ходим днес, разбира се! Ние преди пазарувахме само от кварталния, защото веригите ги ненавиждам, в чужбина изтичат милиарди!. Но като започна войната, и цените се отправиха стремиглаво нагоре, просто няма как да не следя промоции и да търся евтино. И ми направи впечатление, че не сме само ние, пред веригите спрените коли са много повече, трудно е да се паркира. Народът обедня.

Тутти, добри са на Попов, но безбожно скъпи. Не са ни много по джоба. Сега във фризера има месо от Златитрап, от Ямбол и незнамсикъде, сланина от Северна България, от Петрич, и от Пловдивско някъде... :D
Колбаси и ние почти не купуваме, защото много ги развалиха :( Да не говорим, че помним вкуса от едно време.
Вчера гледах обява за свинска кожичка, 50лв килограма. Отдолу коментар - има ли още кожа? :D
Представих си нашите мъже на една маса, със сланинка и люто :lol:
Аватар
ljuboznatelna
Чист кофеин

Да ви споделя една хитрост с пилешкото. Купуваме от една местна верига пилешки гръбчета. Купуваме основно заради капризната домашна котка. Тя томблирано месо не яде. Което ще рече това, дето го тъпчат с разни гелове да тежи повече. А това е всичко, което се предлага навсякъде. Съпругът ми работеше в сферата на търговията, един му се хвалил, че успяват да вкарат към 70% вода. 70% !!!! Котката яде такова, но евентуално ако го изпека/изпържа, и само ако ѝ го давам от масата, а бе...капризи! И тези гръбчета нямат никакви пълнежи, месото им е чисто. 2,20лв килограма. Обираме месото за нея, костите варя, от тях правя доволно богата супа със силен бульон, а костите с остатъците - на котките.
От три килограма гръбчета вадим 1,600 за котката /за две седмици /, и правим две големи супи. Не мога да преценя колко порции са, те обикновено вървят и с нещо друго, и кой ял, кой не ял...Има за два дни поне. И котките хапват. Е, месото има доста кожа, минава за мазно.
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Дал благодарност: 3413 пъти
Получил благодарност: 3882 пъти

Мнение от Тутти »

Sofiya Stoicheva, на пазара в Елин Пелин има един бял магазин по средата до дрехите. Нещо като каравана - павилион. Всяка сряда и събота карат прясно месо. Свинско, телешко, кокошки… домашни. Пържиш месото, никаква вода не пуска, вкуса е автентичен, но бързо свършва. След девет часа са там хората с тези вкусотии и към 11:30 вече може нищо от прясното месо да не е останало. Само колбавите остават, но за тях не мога да кажа нищо. Хората ги купуват, но като не знам какво има вътре, не обичам. Нашите сватове ни дават истински колбаси - домашни, понякога от дивеч, проверен, на цвят не са такива червени, защото нямат натриев нитрит и ние приемаме, че това е истинския цвят на надениците без химия. Съхраняваме във фризера, не ги сушим, че може и да се прецакат като са без добавки. Една-две наденици на едно ястие е достатъчна.
Люб, “Попов” може и да е по-скъп, но е качествено месото. Ние наблягаме на гарнитурите или зеленчуците, месото по-малко участва в ястието. Само да го има е там, за разкош и вкус, може да е по-малко. И така не се връзва скъпо.
Аватар
ljuboznatelna
Чист кофеин

Да, това си е истинската му цена. Другото е пълно с желета разни. На мен до гуша ми е дошло да ям месо, но това се яде вкъщи.
Веднъж голямата дъщеря беше на гости, и разсипва ядене, някакво месо с картофи. И пита ММ, без да се усети, защото от години не живее с нас: - С повечко месо , или с повечко картофи? Последва бурен всеобщ смях :lol:
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Дал благодарност: 3413 пъти
Получил благодарност: 3882 пъти

Мнение от Тутти »

Преди две години нашите съседи за Тодоров ден бяха опекли цяло агне. Поканиха ни заедно с другите съседи и аз като натискаща се да помогна разпределих порциите за всички и им сервирах. На другия ден получих специални похвали от съседите-домакини, защото се оказа, че съм похарчила само четвърт агне, другото си го замразиха хората и за 29 май си посрещнаха следващия празник - рожден ден. Съседката щеше да разпредели цялото агнешко на гостите, за да не изглежда стисната, а така хем никой не преяде, хем икономично.
Ако сме на една трапеза с мъжа й на Люб с люто и сланина, няма аз да сервирам месото, много съм стисната на месо. Човека ще се смее още повече, защото няма и да питам повече картофи ли или повече месо. За да не се претоварят стомасите, даже не е толкова от икономия, де.
Аватар
ljuboznatelna
Чист кофеин

От едната приятелка знам, че ако те изненадат гости, а нямаш достатъчно да ги нахраниш, слагаш всичко на масата в средата, и всеки трябва да си взима сам. Винаги оставало! :D Веднъж ми се случи, и се възползвах от съвета. Работи! :lol: :lol: :lol:
Аватар
Shami
Чист кофеин
Дал благодарност: 1695 пъти
Получил благодарност: 1208 пъти

Мнение от Shami »

Незнам дали празнувате свети Валентин или Трифон зарезан ,но честит празник на това което сте си избрали.
Минах на разходка през пазарчето и реших да си самоподаря нещо малко символично ,че ако чакам ММ да се сети има да си чакам още.
То и аз бях забравила де.
Но си харесах една кафена чашка с лъжичка и си я взех.Една порцеланова дъска за да си поднасям доматите на нея и
няколко лалета и нарциси от силикон си избрах.Такива малки неща ,но си ме радват .
На ММ една интересна отварачка за бутилки взех.
Тъкмо се прибрах и по мене пристигна камиона с дървата.Ще пренасяме явно утре,днес е късно вече.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни и разнообразни теми”