Чушки и домати и други зарзавати
Модератор: Миша
- Sashika
- Kафенце
- Дал благодарност: 155 пъти
- Получил благодарност: 70 пъти
Re: Чушки и домати и други зарзавати
Заинтригува ме с този лют и дашен сорт. Кой е той, ако не е тайна. Ние сме любители на лютите чушки в семейството. На 9.02 засях ( аз ги киснах в черен чай за няколко часа) 21 вида чушки , от които 11 люти. Напуканите/Везанката я оставям на баща ми да си я сади гледа, любима му е , че е крехка. На мен ми горчи.ivko69 написа: ↑Фев 3, '25, 21:48 Понеже искам да имам люти чушки по-раничко,та няколко години сея края на февруари първите семенца.Да ама сеех един сорт който е много бърз,много лют и много дашен,от който сорт ни изгоряха стомасите,та сега ще засея от Напрасканите(Македонска везанка ),но понеже е по-бавна в развитието си,реших да ги почна от началото на февруари.
-
- Чист кофеин
- Дал благодарност: 89 пъти
- Получил благодарност: 942 пъти
Тези чушки ми ги даде един колега от с.Търнава,Врачанско.Не можа да ми каже името на сорта,затова аз ги кръстих "Пършинг".Много са бързи в развитието си,три месеца след засяване вече късам първите чушки.Много люти,ароматни и много дават,през двайсетина дни ги бера.Ето ги..

От десет кошчета с по две растения правим между 16 - 20 бурканчета,като ги бера минимум пет пъти за сезон.Правиме ги с варена марина,пукани,с морковче и чесън.Ако искаш ще ти пратя семена .А и едно бурканче готови,за да прецените дали ще са по вашата скала за лютивина.

От десет кошчета с по две растения правим между 16 - 20 бурканчета,като ги бера минимум пет пъти за сезон.Правиме ги с варена марина,пукани,с морковче и чесън.Ако искаш ще ти пратя семена .А и едно бурканче готови,за да прецените дали ще са по вашата скала за лютивина.

-
- Кафе с мляко
- Дал благодарност: 766 пъти
- Получил благодарност: 337 пъти
Градинари, споделете как процедирате с патладжаните?
Да, ясно е, че е растение за топъл климат и обича високи Т, както за поникването, така и за развитието.
По принцип слагам семена пипер и патладжан една седмица след доматите, т.е около 10-ти март. Обаче на патладжана не му стига топлото в софийско, бера малко и в началото на октомври срахотно развити растения със завръзи и цвят си отиват. Изминалата есен ги завих с двоен агрил, падна слана, оцеляха. Обаче след това си падната и Т и нямаха развитие.
Една приятелка, в Елинпелинско, практикува така - сее патладжан около 15.02 най-късно. Пикира го в кофички от к.мляко и след това в оранжерията, под малък тунел, на отоплителна подложка. Изнася го около 15-ти, 20-ти април, пак под тунел. И наистина бере от рано и цяло лято, страхотна реколта, напук на комшийските коментари, че там патладжан не става.
Но аз нямам оранжерия. Освен да пробвам с голям разсад.
Да, ясно е, че е растение за топъл климат и обича високи Т, както за поникването, така и за развитието.
По принцип слагам семена пипер и патладжан една седмица след доматите, т.е около 10-ти март. Обаче на патладжана не му стига топлото в софийско, бера малко и в началото на октомври срахотно развити растения със завръзи и цвят си отиват. Изминалата есен ги завих с двоен агрил, падна слана, оцеляха. Обаче след това си падната и Т и нямаха развитие.
Една приятелка, в Елинпелинско, практикува така - сее патладжан около 15.02 най-късно. Пикира го в кофички от к.мляко и след това в оранжерията, под малък тунел, на отоплителна подложка. Изнася го около 15-ти, 20-ти април, пак под тунел. И наистина бере от рано и цяло лято, страхотна реколта, напук на комшийските коментари, че там патладжан не става.
- ичиконти
- Кана кафе
- Дал благодарност: 203 пъти
- Получил благодарност: 169 пъти
В оранжерия. Ако е ниска не става.На южната страна, че най-обичат югоизток.Sofiya Stoicheva написа: ↑Фев 24, '25, 09:37 Градинари, споделете как процедирате с патладжаните?
Въдят много гадове, особено акари
Обичат поливките, ама винаги с добавка вътре. Трудно.
- МГХ
- Наркоман
- Дал благодарност: 663 пъти
- Получил благодарност: 1921 пъти
- pepelqshka71
- Чист кофеин
- Дал благодарност: 4816 пъти
- Получил благодарност: 2758 пъти
Моя го насях на 15.02 и го сложих директно под лампите на хладно, но не покара и от два дни е в кухнята на прозореца. Днес виждам, че е покарал. Не всички сортове, но добре. Ще ги оставя още няколко дни - дано избият и другите. Тези закъсняващите са ми от миналата година. После ще ги гледам под лампа, а после в оранжерията докато стане време за навън. Миналата година садих патладжан в оранжериата (малката) и нещо не се спогодихме с него. Сигурно му беше малко водата - не откъснах нито един плод от около 20 стръка.Sofiya Stoicheva написа: ↑Фев 24, '25, 09:37 Градинари, споделете как процедирате с патладжаните?
...
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
- polyabs
- Кафе машина
- Дал благодарност: 403 пъти
- Получил благодарност: 197 пъти
Патладжана трябва първо да се ръти че му е твърда обвивката. Аз обикновено купувам готов разсад от Миша, много и харесвам белия патладжан Бибо, родовит, едър и без горчивина. Отделно сея и мой заедно с пипера, но ако при вас е по студено, може да го сееш по рано в кофички за да е по голям на дни за да стане по рано, той не е високо растение и може по дълго време да се задържи в кофичките.
- pepelqshka71
- Чист кофеин
- Дал благодарност: 4816 пъти
- Получил благодарност: 2758 пъти
Поли, не знаех, че се рътят. Ако не тръгнат забавящите се, ще сложа да рътя малко от тях.
Забравих да ги покажа

Забравих да ги покажа

"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
-
- Кафевар/ка/
- Дал благодарност: 277 пъти
- Получил благодарност: 459 пъти
Моите не прокараха изобщо, хем ги сях на 01.02 заедно с доматите. Реших че са стари семена.Нищо не разбрах за рутенето: как се прави?