Чушки и домати и други зарзавати

Модератор: Миша

Аватар
Sashika
Kафенце
Дал благодарност: 155 пъти
Получил благодарност: 70 пъти

Re: Чушки и домати и други зарзавати

Мнение от Sashika »

ivko69 написа: Фев 3, '25, 21:48 Понеже искам да имам люти чушки по-раничко,та няколко години сея края на февруари първите семенца.Да ама сеех един сорт който е много бърз,много лют и много дашен,от който сорт ни изгоряха стомасите,та сега ще засея от Напрасканите(Македонска везанка ),но понеже е по-бавна в развитието си,реших да ги почна от началото на февруари.
Заинтригува ме с този лют и дашен сорт. Кой е той, ако не е тайна. Ние сме любители на лютите чушки в семейството. На 9.02 засях ( аз ги киснах в черен чай за няколко часа) 21 вида чушки , от които 11 люти. Напуканите/Везанката я оставям на баща ми да си я сади гледа, любима му е , че е крехка. На мен ми горчи.
ivko69
Чист кофеин
Дал благодарност: 89 пъти
Получил благодарност: 942 пъти

Мнение от ivko69 »

Тези чушки ми ги даде един колега от с.Търнава,Врачанско.Не можа да ми каже името на сорта,затова аз ги кръстих "Пършинг".Много са бързи в развитието си,три месеца след засяване вече късам първите чушки.Много люти,ароматни и много дават,през двайсетина дни ги бера.Ето ги..

Изображение

Изображение

От десет кошчета с по две растения правим между 16 - 20 бурканчета,като ги бера минимум пет пъти за сезон.Правиме ги с варена марина,пукани,с морковче и чесън.Ако искаш ще ти пратя семена .А и едно бурканче готови,за да прецените дали ще са по вашата скала за лютивина.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Sofiya Stoicheva
Кафе с мляко
Дал благодарност: 766 пъти
Получил благодарност: 337 пъти

Мнение от Sofiya Stoicheva »

Градинари, споделете как процедирате с патладжаните?
Да, ясно е, че е растение за топъл климат и обича високи Т, както за поникването, така и за развитието.
По принцип слагам семена пипер и патладжан една седмица след доматите, т.е около 10-ти март. Обаче на патладжана не му стига топлото в софийско, бера малко и в началото на октомври срахотно развити растения със завръзи и цвят си отиват. Изминалата есен ги завих с двоен агрил, падна слана, оцеляха. Обаче след това си падната и Т и нямаха развитие.
Една приятелка, в Елинпелинско, практикува така - сее патладжан около 15.02 най-късно. Пикира го в кофички от к.мляко и след това в оранжерията, под малък тунел, на отоплителна подложка. Изнася го около 15-ти, 20-ти април, пак под тунел. И наистина бере от рано и цяло лято, страхотна реколта, напук на комшийските коментари, че там патладжан не става.
Но аз нямам оранжерия. Освен да пробвам с голям разсад.
alina
Кафевар/ка/
Дал благодарност: 277 пъти
Получил благодарност: 459 пъти

Мнение от alina »

Кога сеете черита?
Аватар
ичиконти
Кана кафе
Дал благодарност: 203 пъти
Получил благодарност: 169 пъти

Мнение от ичиконти »

Sofiya Stoicheva написа: Фев 24, '25, 09:37 Градинари, споделете как процедирате с патладжаните?

Но аз нямам оранжерия. Освен да пробвам с голям разсад.
В оранжерия. Ако е ниска не става.На южната страна, че най-обичат югоизток.
Въдят много гадове, особено акари
Обичат поливките, ама винаги с добавка вътре. Трудно.
Изображение
Аватар
МГХ
Наркоман
Дал благодарност: 663 пъти
Получил благодарност: 1921 пъти

Мнение от МГХ »

alina написа: Фев 24, '25, 12:18 Кога сеете черита?
Вчера ги сях, а ще разсаждам в последната неделя на април.
Аватар
pepelqshka71
Чист кофеин
Дал благодарност: 4816 пъти
Получил благодарност: 2758 пъти

Мнение от pepelqshka71 »

Sofiya Stoicheva написа: Фев 24, '25, 09:37 Градинари, споделете как процедирате с патладжаните?
...
Моя го насях на 15.02 и го сложих директно под лампите на хладно, но не покара и от два дни е в кухнята на прозореца. Днес виждам, че е покарал. Не всички сортове, но добре. Ще ги оставя още няколко дни - дано избият и другите. Тези закъсняващите са ми от миналата година. После ще ги гледам под лампа, а после в оранжерията докато стане време за навън. Миналата година садих патладжан в оранжериата (малката) и нещо не се спогодихме с него. Сигурно му беше малко водата - не откъснах нито един плод от около 20 стръка.
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
Аватар
polyabs
Кафе машина
Дал благодарност: 403 пъти
Получил благодарност: 197 пъти

Мнение от polyabs »

Патладжана трябва първо да се ръти че му е твърда обвивката. Аз обикновено купувам готов разсад от Миша, много и харесвам белия патладжан Бибо, родовит, едър и без горчивина. Отделно сея и мой заедно с пипера, но ако при вас е по студено, може да го сееш по рано в кофички за да е по голям на дни за да стане по рано, той не е високо растение и може по дълго време да се задържи в кофичките.
Аватар
pepelqshka71
Чист кофеин
Дал благодарност: 4816 пъти
Получил благодарност: 2758 пъти

Мнение от pepelqshka71 »

Поли, не знаех, че се рътят. Ако не тръгнат забавящите се, ще сложа да рътя малко от тях.
Забравих да ги покажа
Изображение
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
alina
Кафевар/ка/
Дал благодарност: 277 пъти
Получил благодарност: 459 пъти

Мнение от alina »

Моите не прокараха изобщо, хем ги сях на 01.02 заедно с доматите. Реших че са стари семена.Нищо не разбрах за рутенето: как се прави?
Публикувай отговор

Обратно към “Плодове и зеленчуци”