Приказки под шипковия храст.

За разговори, други теми или просто да побъбрим...
Публикувай отговор
Nastenka
Кафе с мляко
Дал благодарност: 227 пъти
Получил благодарност: 157 пъти

Re: Приказки под шипковия храст.

Мнение от Nastenka »

alina написа: Фев 10, '25, 08:12 Обяснете ми, как се купува в Temu. А една се оплака, че поръчала от Тему термометр ,който отдалеч сканира.Не получила го. Някой пазарува ли от Тему?
Еднократно съпругът ми си поръча някакви резервни части за машинки за 30-40 лв.и под 1 кг тегло - свещи, филтърчета, гумени уплътнения, резервни пружини за овощарски ножици и пр. При него всичко беше точно, частите в пъти по-евтини от тук и с безплатна доставка. Пратката беше малка, получи я за 10 дни в бокс с код на телефона. Тему обединява всички поръчани неща в една пратка, въпреки, че са от различни китайски търговци. Проблемът тук е в предплащането - става с карта, което крие някакъв риск, не много значим според мен. Не знам как се пазаруват обемисти неща. Не знам как се пазаруват и скъпи неща, тогава вероятно се начислява мито. Къде и как се плаща митото нямам представа. За мен си струва за джаджи. Но много хора пазаруват конфекция от там.
Аватар
alys
Чист кофеин
Дал благодарност: 3121 пъти
Получил благодарност: 1725 пъти

Мнение от alys »

Не се плащат мита. Ако някоя пратка не пристигне, връщат сумата. Също връщат сумата, ако се откажеш по някаква причина от това, което си получил. Аз съм доволна. Плащам през Google Pay.
Аватар
ljuboznatelna
Чист кофеин
Дал благодарност: 1414 пъти
Получил благодарност: 3099 пъти

Мнение от ljuboznatelna »

Какво мислите за протестите срещу големите вериги? И аз се старая да не си давам парите в тях, и пазарувам от кварталния най-вече, но истината е, че в големите вериги нямат конкуренция на цени. Месото им е отврат, но е най-евтино. Има си кой да го купува. Аз с него компромис не правя, месо, сирене и мляко си купувам от частници. Сива икономика.
Постоянните им промоции са съблазнителни - не мога да намеря по-евтино хубаво масло например.Или по-евтино олио. Преди пазарувахме от там най-евтиното кафе Лаваца. И изобщо като цяло там не са най-високите цени, в никакъв случай!
В същото време масово не се гласува.Или се гласува за едни и същи главанаци, въпреки, че доказано се дънят.
Освен това си представям как ще се напазарува предния, или следващия ден, и полза никаква. :(
Аватар
мечтица
Чист кофеин
Дал благодарност: 1407 пъти
Получил благодарност: 2728 пъти

Мнение от мечтица »

Аз не виждам никакъв смисъл в този протест.
Първо цените им не са толкова високи,в сравнение с кварталните магазини.От няколко години живея на село,млечните продукти купувам в съседното село.Месо ,вече никой не гледа животни по селата,освен някоя друга кокошка за яйца.Затова купувам месни продукти от специализиран магазин в града.Останалото пазарувам от Кауфланд и Лидъл веднъж седмично.
От селския магазин,освен цигари,нищо не купувам,застояла и скъпа стока.В кварталните магазини в града,продуктите им са закупени от същите големи вериги, като Метро и други и с по високи цени.Зеленчуци и плодове отглеждам свои,купувам само цитрусови.През зимата много рядко купувам краставици и още по рядко домати.
Вообще не мога да разбера целта на този протест.При нас във Добрич има много месни и млечни магазинчета на производители,например,фирма Добротица от с.Овчарово.Те имат няколко магазина в различни квартали и предлагат различна млечна продукция,която я няма в супермаркети,но е с доста по висока цена.Който иска винаги може да купи българска продукция.
Ние си мислим, че Бог ни гледа отгоре, но той всъщност ни гледа отвътре - ЖИЛБЕР СЕСБРОН
Аватар
ljuboznatelna
Чист кофеин

В тези магазини стоките пак са български в голямата си част. И цените ги определят доставчиците. Същите, които доставят и на кварталните магазини. Но отстъпката за кварталните е по-малка, защото оборотът е по-малък. И те не могат да конкурират веригите. Много грешно насочен протест, според мен. И за ден - два не може да има някакви сътресения.
Аватар
Emilly1212
Кафе машина
Дал благодарност: 3410 пъти
Получил благодарност: 1020 пъти

Мнение от Emilly1212 »

https://obektivno.bg/bojkot-na-magazini ... -fevruari/

Протестът е срещу големите вериги супермаркети и срещу по-малките магазини също, поне аз така го разбирам. Още повече, че цените в супермаркетите в собствените им страни са по-ниски, отколкото в клоновете им в България, предвид и стандарта на живот в съответната страна. И според мен има смисъл, стига българите да бъдат единни, а не както някой писа в един коментар - Ами тъкмо ще отида да си напазарувам спокойно, няма да има навалици.... ;)
Имаме приятел в Германия, който ни казва цените в Лидл там и ги сравнява с тези тук, ами за различните стандарти на живот в Германия и България, цените тук са високи, а и качеството е по-ниско.

Фризьорката ми ходила във Франция и си купила половин килограм масло Президент за 5 евро, в кварталния магазин тук 250 гр. е 17.85 лв. .....
Най-важните неща на този свят са онези, които нямат етикет с цена, защото колкото и много да струват, не могат да бъдат нито купени, нито продадени!

Нашето любимо място - Emilly1212
Аватар
bongibo
Виенско кафе
Дал благодарност: 806 пъти
Получил благодарност: 716 пъти

Мнение от bongibo »

Споделете от кои частници сте доволни ( може би на лично съобщение, ако е против правилата на форума).
Аз избягвам да пазарувам от масовите вериги, но понякога се налага и ходя до метро.
От там купувам само българско месо и за кайма моля да ми го смелят. Риба също. Прясна и на сравнително добри цени.
Основните продукти също гледам да са български.
Избягвам турските и гръцки зеленчуци
Но пък тези дни ми прави впечатление, че малко частници държат на клиентите си.случвало ми се е да ме мотаят и да седя диванче прас да ги чакам и да излизат с номера, ами ние ви звъняхме, но вие не отговаряте :chokkkofa: ..и не, не поръчвам малко стока, да кажеш, че им е неизгодно.Дори така да е, просто не приемаш поръчката или поставяш лимит.
Е, има и такива, които държат на работата си и оставят доволни клиентите си :nod:
Аватар
ljuboznatelna
Чист кофеин

Не знам ка би могъл да проработи бойкот на храни, защото не може да караме на фотосинтеза. Кой е организатор на бойкота?
Частниците също спекулират, продават дори и по-скъпо от магазин, без прекупвачи, персонал, данъци, опаковки и т.н. Единствено заради качеството няма да спра да купувам. На краваря му се телят кравите, нямам мляко втора седмица, купих литър от магазина, има си вкуса на сухо мляко. Кисело купешко вече изобщо не мога да ям.
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Дал благодарност: 3389 пъти
Получил благодарност: 3842 пъти

Мнение от Тутти »

Ние месо купуваме само от три места: Попов - Пловдив и не ни мързи като имаме работа там, да си напазаруваме добро месо. В София такъв магазин няма. Другото място е пазара на Елин Пелин, и до там не ни мързи да отскочим. Двадесет минути е пътят. Месото им е много вкусно и прясно. Колбасите не ги купуваме, защото не ги ядем. ММ има предпочитания само към сланина. Нея я взимаме от супермаркет Макс - сланина с пипер по шопски и с други подправки от иберийско прасе на “Браво”.
От Лидл си купуваме детски кренвирши -“ пиратските “ от пуешко и от свинско, наистина с месо. От Метро риба и патици. Там рибата е на добра цена и прясна.
Млечните от “Равно поле”. Разбрах, че не всичко е тяхна продукция, но овчия кашкавал е наистина отлежал и божествен. Имат и едно крем-сирене, както и сметана, заслужават си.
Ние ще се включим в протеста само заради всичко, което каза Emilly1212 по-горе. Веригите ни третират като непретенциозни и всеядни и цените са несъобразени с нашите доходи. В другите държави същите вериги внимават много какви са качеството и цената. Не е почтено това. Да не говорим, че не плащат данъци като българските фирми и правят безобразни печалби поради това. Ясно е, че няма да свалят цените веднага, но поне ще се стреснат. Ако този протест се случва периодично, ще доведе до резултат.
А за негласуването и недостойните мисля като Люб.
Когато отвратените се откажат да се борят, остават отвратителните да се вихрят.
alina
Кафевар/ка/
Дал благодарност: 277 пъти
Получил благодарност: 459 пъти

Мнение от alina »

Ако говоря за цените не само за яденето, то сестра ми казва цените им в Москва, аз разбрах, че при тях е по-евтино всичко оттук а заплатите им са по-големи, пенсиите са ниски, но има много привелегии за пенсионерите и даже магазинчета с символична цена за съвсем закъсалите.Тип благотворителност, но такива магазинчета наистина са малко. Пенсионерите редовно плащат за апартамент за вода и ток, и в същност те са просто идеалните ползватели:пунктуални са. И в Русия поръчват много през интернет, където по-евтино а доставките им са безплатни, ако връщат, пак е безплатно.Тук не е така. .Аз купих магнитна гривничка и с доставката ми излезе 12 лв.Сестра ми поръчи през интернет, на нея двете , едната като моята другата с тюркоаз , излезли са 6 лв с безплатна доставка. Сега гледам един комплект градински мебели от изкуствено ратан, струва 400 лв( и то с намаление), същия купи познат в Русия през интернет, 300 с безплатна доставка..Племеницата ми понякога поръчва доставка от магазин продукти през интернет, хем по-евтино, хем безплатна доставка за в къщи.Тя поръчва наведнъж много продукти, за не ходи по магазините. Ако нещо не й харесва и недоволна прави рекламация и й връщат парите или носят нов продукт с проверка на годност. По моето мнение Лидъл ТУК продава това, което вече не върви на Запад.Обидно е..но купуваме по промоции там.Магарето скача според тоягата...(((
Публикувай отговор

Обратно към “Разни и разнообразни теми”