С леки стъпки по росата

За здрав дух в здраво тяло - здравословно хранене и въпроси, диети, съвети за красота.
Публикувай отговор
Аватар
ljuboznatelna
Чист кофеин
Дал благодарност: 1420 пъти
Получил благодарност: 3101 пъти

Re: С леки стъпки по росата

Мнение от ljuboznatelna »

ln_none написа: Фев 11, '25, 18:27 А за вчерашната манджа не визирах някоя и друга изостанала порция (даже не мога да си представя логистиката, която е нужна да храниш ен на брой човека с различни претенции), а това, че много хора нарочно готвят в големи количества, за да си спестят време и усилия. Американците са луди по тоя "преп" - за цялата седмица храната се прави наведнъж и се замразява и това даже се счита за по-здравословния вариант, щото иначе ще закусват корнфлейкс и ще вечерят чипс. Това с таратора също съвсем не е изключение. Не знам защо се подценява този аспект, като иначе се стараем да сме по-здравословни, затова го споменах. Ама темата не е за здравословното, а за отслабването, затова спирам да се отнасям :daaa:
Да, готвят. Обаче нямат друг избор сигурно. Като се върнеш в 19:00 от работа, пък си лягаш в 10:30, нямаш голям избор.
Да ти кажа, с големи резерви съм към това, което се представя за здравословно. Вегетарианството е избор, изключващ насилието. Защото за да изядеш животно, трябва да го убиеш. От там нататък здравословното хранене за мен е това, което е отгледано по традиционния начин. И с нищо да не се прекалява. Признавам, че не спазвам.
Иля Мечников е дошъл в България, за да разбере на какво се дължи дълголетието на българите. След Освобождението са направили преброяване, и се оказва, че сме с най-много дълголетници на глава от населението. За него интерес е представлявало и българското кисело мляко. Кой е Мечников може да видите в Гугъл. Та изводите, които си е направил, в най-общи линии са били - спазване на пости, ядене на сезонна храна, ядене на сух хляб, къпане в студена вода. И много движение/работа/. Забравих киселото мляко!!!
Аватар
pepelqshka71
Чист кофеин
Дал благодарност: 4827 пъти
Получил благодарност: 2761 пъти

Мнение от pepelqshka71 »

Алина, разгледай тему. Има керамични, но трябва да разглеждаш повече
https://www.temu.com/search_result.html ... e_sn=10005
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
Аватар
alys
Чист кофеин
Дал благодарност: 3121 пъти
Получил благодарност: 1726 пъти

Мнение от alys »

Да допълня, в Тему гледайте размерите!
Аватар
Shami
Чист кофеин
Дал благодарност: 1693 пъти
Получил благодарност: 1205 пъти

Мнение от Shami »

Мразя да готвя.Правя го по задължение.По принцип гледам да правя по-голямо количество за да остане поне за вечеря или и за другия ден обяда.Да,ама не.Всичко се изяжда.
Всеки яде различно в къщи и ставам луда.Всеки пие различни напитки.Даже чая като правя за всеки е различен.Единственото което се яде общо от всички е постен боб и таратор.
Днеска досега съм само на една попара 400кл.
Бих готвила за да остава и за другия ден ,даже обмислям дали да го направя поне за себе си.
Не съм решила още.Разбира се ,че предпочитам всичко да е свежо,точно това ме е спирало до сега.
Но за два дни примерно става.
Половината си живот съм била слаба,много слаба.Просто не се хранех почти.
Нямах време,въпреки,че повечето време съм била заобиколена от храна.Просто не ядях толкова.
Чопна малко салата или изям едно парче торта гараж.Доста често си карах на една кифла или един сладолед.Дълги целодневни смени,след работа сума народ ме чакаше,бегом в квартирата,къпя се,преобличам и на бар,дискотека ,механа.Прибиране почти сутрин към 4ч.Спане три часа и ме будеха отново за работа.Много приятелки и две големи компании обединявах точно аз.Къде ти време за храна.
Последно промяна от Shami на Фев 11, '25, 20:46, променено общо 1 път.
Аватар
pepelqshka71
Чист кофеин
Дал благодарност: 4827 пъти
Получил благодарност: 2761 пъти

Мнение от pepelqshka71 »

Шами, така е, защото всички сте си в къщи през цялото време. Ние като сме на работа, само вечеряме заедно (а вече сме си и само двамата), но като бяха малки децата (след училище) обядваха в къщи и пак само на вечеря всички. Та манджите ми стигаха за 2 дни ( т.е. готвя вечерта-вечеряме; на другия ден децата обядват и вечерта вечеряме). На третия ден - отначало. Случвало ми се е да не ни се ядат манджи и правим пици, сандвичи, скари и нещо набързо. Обичам да готвя, но ако го правя всеки ден, най вероятно ще ми писне. Съчувствам на мамите, дето трябва да са на печката всеки ден ( а някой и по 2 пъти на ден).
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
Аватар
polyabs
Кафе машина
Дал благодарност: 413 пъти
Получил благодарност: 200 пъти

Мнение от polyabs »

Едно вкусно диетично предложение от мен ... изпробвано е:
https://www.vzonata.com/techen-boben-shokolad/
Аватар
ljuboznatelna
Чист кофеин

polyabs написа: Фев 11, '25, 23:52 Едно вкусно диетично предложение от мен ... изпробвано е:
https://www.vzonata.com/techen-boben-shokolad/
Какво означават съкращенията 1БВ, 2БМ, 1БВМ?
п.с. Разбрах, Въглехидратен блок, мазнинен блок...
Аватар
ljuboznatelna
Чист кофеин

Добрутро! Днес съм скокнала в 5:30 някъде, буквално скокнала, защото котката събори нещо :D

Полежах, полежах, пък станах. Сега ще трябва да залича вчерашните малко калории, до обяд няма как да издържа без нищо.
Попрочетох малко за Зоната, не е моето. Много броене, таблици, забрани, а в крайна сметка е калориен дефицит.
Качих се и на кантара. Трети ден първото число е 67, нещата вървят добре! :ieeemyzh:

При вас как е?
Аватар
ljuboznatelna
Чист кофеин

Изображение
Аватар
ln_none
Кафеджия/Кафеджийка
Дал благодарност: 58 пъти
Получил благодарност: 1004 пъти

Мнение от ln_none »

Ми как да е - станах, изтанцувах един танц, па седнах да прочета какво ново има в росата :lol:

Оф, много е трудно при вас с големите семейства. Мене явно вятър ме вее на бял кон. Но все пак, яжте ги тия зеленчуци - с хляб, с пържоли, с вафли ако щете. Все пак по-важното е да сме здрави. Слаб и болен е много по-лошо от здрав и дебел :hmmmmmm:

Сетих се за един трик, който много ми помага да не се тъпча. След вечеря ако ми се хапва още нещо - десерт или чипс примерно - не си го забранявам, обаче винаги си давам едни 10-15 минути пауза, в която стоя права. Ако след това още ми се яде, си ям. Но много често за тия минути сигналите от стомаха за ситост стигат до мозъка и даже ми става тежко. Важно е да си прав, като си седнал не се усеща така.
Публикувай отговор

Обратно към “Здраве и красота”