От А до Я за любимите домати 2025
Модератор: Миша
- Краси Лазаров
- Кафеджия/Кафеджийка
- Дал благодарност: 29 пъти
- Получил благодарност: 95 пъти
Re: От А до Я за любимите домати 2025
Няма никакъв ефект от тази манипулация. През 2014 г. го изпробвах и не помогна за картофената мана през същата година. Това което в преден пост е написала Алис е което предпазва от картофена мана. От 2015 г. съм с оранжерия,нямам картофена мана и пръсканията с фунгицид са до днес най-много 4/5 за десет години. На руски има доста полезни неща,но и много глупости.
- pepelqshka71
- Чист кофеин
- Дал благодарност: 4790 пъти
- Получил благодарност: 2730 пъти
Офф, да се оплача - съсипах си ранните домати. Освен, че днес им е 21 ден и още не са почнали да кръстосват, започнаха и да пожълтяват. Полях ги с картофена вода с куркума на първа поливка и май съм ги поизгорила. Отказвам се от тях. Нови за ранни няма да сея, че днес и вчера насях късните. Ако кръстосат и се пооправят, ще ги пикирам, ако ли не станат, ще си купя готов разсад за ранен. Жалко е само, че се надявах да пробвам новите бъфало пинк и фенер, но каквото такова.
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
- johnstalker
- Наркоман
- Дал благодарност: 337 пъти
- Получил благодарност: 616 пъти
- Обратна връзка:
За колко време е нормално доматито да кръстоса?pepelqshka71 написа: ↑Фев 11, '25, 20:34 Офф, да се оплача - съсипах си ранните домати. Освен, че днес им е 21 ден и още не са почнали да кръстосват, започнаха и да пожълтяват. Полях ги с картофена вода с куркума на първа поливка и май съм ги поизгорила. Отказвам се от тях. Нови за ранни няма да сея, че днес и вчера насях късните. Ако кръстосат и се пооправят, ще ги пикирам, ако ли не станат, ще си купя готов разсад за ранен. Жалко е само, че се надявах да пробвам новите бъфало пинк и фенер, но каквото такова.

- pepelqshka71
- Чист кофеин
На 20-тия ден, трябва да е готов за пикиране.
Това ми е отчета от миналата година:
Насяти на 20.01.2024
Поникнали на 26.01.2024 и сложени под лампа.
Пикирани на 10.02.2024.
Препикирани на 02.03.2024 ( защото прераснаха в малките чашки за безалкохолно. Препикирам в чаши за бира)
23.03.2024 Насадени в оранжерията.
По този отчет са кръстосали за 15 дни след слагането под лампата.
Проблема е че са и жлътнали. Отивам да снимам.
Това ми е отчета от миналата година:
Насяти на 20.01.2024
Поникнали на 26.01.2024 и сложени под лампа.
Пикирани на 10.02.2024.
Препикирани на 02.03.2024 ( защото прераснаха в малките чашки за безалкохолно. Препикирам в чаши за бира)
23.03.2024 Насадени в оранжерията.
По този отчет са кръстосали за 15 дни след слагането под лампата.
Проблема е че са и жлътнали. Отивам да снимам.
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
- хортензия
- Кафеджия/Кафеджийка
- Дал благодарност: 197 пъти
- Получил благодарност: 205 пъти
Пепеляшче ,смени ли почвата на новозасетите?Да не би да е от нея?Тъжно е защото знам с какво желание засяваме и с нетърпение наглеждаме всеки ден.И аз от личен опит знам,че торфа е толкова различен и същевременно от толкова голямо значение за старта на растенията.Аз имам сяти след твоите и вече са кръстосали,така че има някакъв проблем..дано да разбереш къде еpepelqshka71 написа: ↑Фев 11, '25, 20:34 Офф, да се оплача - съсипах си ранните домати. Освен, че днес им е 21 ден и още не са почнали да кръстосват, започнаха и да пожълтяват. Полях ги с картофена вода с куркума на първа поливка и май съм ги поизгорила. Отказвам се от тях. Нови за ранни няма да сея, че днес и вчера насях късните. Ако кръстосат и се пооправят, ще ги пикирам, ако ли не станат, ще си купя готов разсад за ранен. Жалко е само, че се надявах да пробвам новите бъфало пинк и фенер, но каквото такова.
- alys
- Чист кофеин
- Дал благодарност: 3121 пъти
- Получил благодарност: 1725 пъти
Пепеляш, премести разсада в по-сух торф. Ако за 24 ч. си сменят цвета към зелено, значи си ги преполяла. И не е страшно.
Моите кръстосваха между 18 и 22-рия ден.
Моите кръстосваха между 18 и 22-рия ден.
- pepelqshka71
- Чист кофеин
Ей ги непослушковците дето ме ядосват. А може и торфа да не е свесен. На щендер е и за пръв път го ползвам - бала 250л е.
Като увелича два пъти снимката се виждат наченки на средичка, ма няма да ги заглеждам с лупата. Факт е, че трябваш да са пикирани вече

Температурата не пада под 17 градуса като угасне лампата.

Като увелича два пъти снимката се виждат наченки на средичка, ма няма да ги заглеждам с лупата. Факт е, че трябваш да са пикирани вече

Температурата не пада под 17 градуса като угасне лампата.

- alys
- Чист кофеин
- Дал благодарност: 3121 пъти
- Получил благодарност: 1725 пъти
Ползвала съм само торф Класман. Възможно е различните торфове да задържат влага по различен начин.
- pepelqshka71
- Чист кофеин
Не е от преполиване. Днес ги поливам за трети път за 20 дена по съвсем малко с шишенце с накрайник дето пуска по малко. Изчаквам да изсъхнат ( а забелязах, че в този торф съхнат по бързо - някак си по фин е спрямо класмана, а и двата са фина фракция). Чушките и те поникнаха - ако пожълтеят е от торфа - тях не съм поливала с картофена вода с куркума.
Не съм сменяла торфа ( дано не е от него, щото насях и късните в него). Не смея да пипам - имат корени отдолу на купичката се виждат.
Не съм сменяла торфа ( дано не е от него, щото насях и късните в него). Не смея да пипам - имат корени отдолу на купичката се виждат.
- хортензия
- Кафеджия/Кафеджийка
- Дал благодарност: 197 пъти
- Получил благодарност: 205 пъти
Наистина не изглеждат добре..Щендер по спомен Миша го ползваше,но е много важно къде и как е съхраняван..
Изглеждат ми на преполяти,ама аз хич не съм специалист
Изглеждат ми на преполяти,ама аз хич не съм специалист