От А до Я за любимите домати 2025

Модератор: Миша

Публикувай отговор
Аватар
Краси Лазаров
Кафеджия/Кафеджийка
Дал благодарност: 29 пъти
Получил благодарност: 95 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2025

Мнение от Краси Лазаров »

alina написа: Фев 10, '25, 12:53 Някой пробивал ли домати с парченца медна тел? Тази година ще опитам да направя такъв опит..
А пък агроном в друго видео казва, че помага от фитофтороза:
Няма никакъв ефект от тази манипулация. През 2014 г. го изпробвах и не помогна за картофената мана през същата година. Това което в преден пост е написала Алис е което предпазва от картофена мана. От 2015 г. съм с оранжерия,нямам картофена мана и пръсканията с фунгицид са до днес най-много 4/5 за десет години. На руски има доста полезни неща,но и много глупости.
Аватар
pepelqshka71
Чист кофеин
Дал благодарност: 4790 пъти
Получил благодарност: 2730 пъти

Мнение от pepelqshka71 »

Офф, да се оплача - съсипах си ранните домати. Освен, че днес им е 21 ден и още не са почнали да кръстосват, започнаха и да пожълтяват. Полях ги с картофена вода с куркума на първа поливка и май съм ги поизгорила. Отказвам се от тях. Нови за ранни няма да сея, че днес и вчера насях късните. Ако кръстосат и се пооправят, ще ги пикирам, ако ли не станат, ще си купя готов разсад за ранен. Жалко е само, че се надявах да пробвам новите бъфало пинк и фенер, но каквото такова.
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
Аватар
johnstalker
Наркоман
Дал благодарност: 337 пъти
Получил благодарност: 616 пъти
Обратна връзка:

Мнение от johnstalker »

pepelqshka71 написа: Фев 11, '25, 20:34 Офф, да се оплача - съсипах си ранните домати. Освен, че днес им е 21 ден и още не са почнали да кръстосват, започнаха и да пожълтяват. Полях ги с картофена вода с куркума на първа поливка и май съм ги поизгорила. Отказвам се от тях. Нови за ранни няма да сея, че днес и вчера насях късните. Ако кръстосат и се пооправят, ще ги пикирам, ако ли не станат, ще си купя готов разсад за ранен. Жалко е само, че се надявах да пробвам новите бъфало пинк и фенер, но каквото такова.
За колко време е нормално доматито да кръстоса? :)
Аватар
pepelqshka71
Чист кофеин

Мнение от pepelqshka71 »

На 20-тия ден, трябва да е готов за пикиране.

Това ми е отчета от миналата година:
Насяти на 20.01.2024
Поникнали на 26.01.2024 и сложени под лампа.
Пикирани на 10.02.2024.
Препикирани на 02.03.2024 ( защото прераснаха в малките чашки за безалкохолно. Препикирам в чаши за бира)
23.03.2024 Насадени в оранжерията.

По този отчет са кръстосали за 15 дни след слагането под лампата.
Проблема е че са и жлътнали. Отивам да снимам.
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
Аватар
хортензия
Кафеджия/Кафеджийка
Дал благодарност: 197 пъти
Получил благодарност: 205 пъти

Мнение от хортензия »

pepelqshka71 написа: Фев 11, '25, 20:34 Офф, да се оплача - съсипах си ранните домати. Освен, че днес им е 21 ден и още не са почнали да кръстосват, започнаха и да пожълтяват. Полях ги с картофена вода с куркума на първа поливка и май съм ги поизгорила. Отказвам се от тях. Нови за ранни няма да сея, че днес и вчера насях късните. Ако кръстосат и се пооправят, ще ги пикирам, ако ли не станат, ще си купя готов разсад за ранен. Жалко е само, че се надявах да пробвам новите бъфало пинк и фенер, но каквото такова.
Пепеляшче ,смени ли почвата на новозасетите?Да не би да е от нея?Тъжно е защото знам с какво желание засяваме и с нетърпение наглеждаме всеки ден.И аз от личен опит знам,че торфа е толкова различен и същевременно от толкова голямо значение за старта на растенията.Аз имам сяти след твоите и вече са кръстосали,така че има някакъв проблем..дано да разбереш къде е 🤞
Аватар
alys
Чист кофеин
Дал благодарност: 3121 пъти
Получил благодарност: 1725 пъти

Мнение от alys »

Пепеляш, премести разсада в по-сух торф. Ако за 24 ч. си сменят цвета към зелено, значи си ги преполяла. И не е страшно.
Моите кръстосваха между 18 и 22-рия ден.
Аватар
pepelqshka71
Чист кофеин

Мнение от pepelqshka71 »

Ей ги непослушковците дето ме ядосват. А може и торфа да не е свесен. На щендер е и за пръв път го ползвам - бала 250л е.
Като увелича два пъти снимката се виждат наченки на средичка, ма няма да ги заглеждам с лупата. Факт е, че трябваш да са пикирани вече :svekurva:
Изображение

Температурата не пада под 17 градуса като угасне лампата.
Изображение
Аватар
alys
Чист кофеин
Дал благодарност: 3121 пъти
Получил благодарност: 1725 пъти

Мнение от alys »

Ползвала съм само торф Класман. Възможно е различните торфове да задържат влага по различен начин.
Аватар
pepelqshka71
Чист кофеин

Мнение от pepelqshka71 »

Не е от преполиване. Днес ги поливам за трети път за 20 дена по съвсем малко с шишенце с накрайник дето пуска по малко. Изчаквам да изсъхнат ( а забелязах, че в този торф съхнат по бързо - някак си по фин е спрямо класмана, а и двата са фина фракция). Чушките и те поникнаха - ако пожълтеят е от торфа - тях не съм поливала с картофена вода с куркума.
Не съм сменяла торфа ( дано не е от него, щото насях и късните в него). Не смея да пипам - имат корени отдолу на купичката се виждат.
Аватар
хортензия
Кафеджия/Кафеджийка
Дал благодарност: 197 пъти
Получил благодарност: 205 пъти

Мнение от хортензия »

Наистина не изглеждат добре..Щендер по спомен Миша го ползваше,но е много важно къде и как е съхраняван..
Изглеждат ми на преполяти,ама аз хич не съм специалист
Публикувай отговор

Обратно към “Плодове и зеленчуци”