С леки стъпки по росата

За здрав дух в здраво тяло - здравословно хранене и въпроси, диети, съвети за красота.
Публикувай отговор
Аватар
Shami
Чист кофеин
Дал благодарност: 1695 пъти
Получил благодарност: 1208 пъти

Re: С леки стъпки по росата

Мнение от Shami »

А аз не искам да се храня постоянно така.
Искам си чушката пълнена със сирене,шопската салата поръсена със сирене,тези обкновените си нормални храни.Лятото диня със сирене.
При броенето на калории поне няма да се лишавам от тях.
Затова ще си се придържам за сега към смесеното хранене със намалени калории.
То ако онова хранене беше панацея всички да са минали на него и да станали хем здрави,хем фиданки.
Аватар
pepelqshka71
Чист кофеин
Дал благодарност: 4870 пъти
Получил благодарност: 2774 пъти

Мнение от pepelqshka71 »

Shami написа: Фев 7, '25, 21:13 ...
То ако онова хранене беше панацея всички да са минали на него и да станали хем здрави,хем фиданки.
Може и панацея да е, но се иска воля, инат и постоянство, а не всеки е устроен така. Аз не мисля да минавам на разделно, нито на каквото и да е броене на калории и т.н. Ще продължавам с храната която обичам, като регулирам сладкото и хляба, и увелича движението. Поради естеството на работата ми, на ден минавам между 2500 и 5000 крачки. Твърде малко за сладичкото, което си похапвам от време на време. И водата - установих че пия по 1 литър на ден, вместо необходимите 3 за моите килограми. В съчетание с лечението, което ми предстои, вярвам, че килограмите ще тръгнат надолу. Движение му е майката (само да не ме болеше толкова коляното).
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Дал благодарност: 3413 пъти
Получил благодарност: 3882 пъти

Мнение от Тутти »

От всички сложни графики тази е най-ясната, простата и съответно лесно се ползва винаги.
Супата например може да е с месо и зеленчуци, но без фиде, ориз, картоф и хляб.
Ако е само зеленчукова, може да има хляб, ориз и картофи.
Боб с хляб си е супер например. Ако боба е постен без месо.
Тази таблица и въобще този начин на хранене спестява броене на грамове и калории. Организма се справя с цялата храна, не отлага за по-късно част от нея във вид на тлъстини, които да консумира по-късно. А понеже по-късно отново идва нова храна, тези тлъстинки си остават и стават повече ако храната не е разделна.
Важно е да се знае, че след консумация на месо, млечни и риба се прави интервал от осем часа преди следващото хранене.
Аз съм несериозна с такова разделно хранене, независимо че знам таблицата наизуст от години. Затова си гладувам с плодове, въпрос на нагласа.
Мечтая си да мога да спазвам разделното хранене, за да задържам едни и същи оптимални килограми, мечтая си наистина…Мои приятелки казват, че е много лесно, вярвам го.
Ако таблицата не се вижда, потърсете я в нета, има я.
Таблица за разделно хранене на Шелтън.
Изображение
Аватар
Shami
Чист кофеин

Мнение от Shami »

Благодаря ,Тутти.
Гледах я схемата при Мамите.Попрочетох малко.
Не е за мен такова хранене.Всеки си избира в какво да вярва.
Все пак благодаря,че го сподели.
Днес няма да мога да си извървя спирките.Ще пазарим с колата.
Нямам никаква идея за меню.Предполагам ще е суха храна.Не ми се яде хич готвено.
Вадя малкото кантарче.
Целта ми е до края на месеца да съм свалила 2кг.
1кг го въртя,ту го свалям,ту го качвам.
alina
Кафевар/ка/
Дал благодарност: 277 пъти
Получил благодарност: 459 пъти

Мнение от alina »

Shami написа: Фев 7, '25, 21:13 А аз не искам да се храня постоянно така.
Искам си чушката пълнена със сирене,шопската салата поръсена със сирене,тези обкновените си нормални храни.Лятото диня със сирене.
При броенето на калории поне няма да се лишавам от тях.
Затова ще си се придържам за сега към смесеното хранене със намалени калории.
Шами, мисля , че спокойно можеш да ядеш чушки , пълнени със сирене. Никакви лимонади и сладка безразборно.Не лишавай себе си и от месо и от зеленчуци.Ходи пеша, колкото можеш, спирки, и увеличавай спирките. Не се зацикляй на яденото , престани да мислиш за него.Намери друга занимавка за мозъка.
Аватар
Shami
Чист кофеин

Мнение от Shami »

Точно така Алинче.Напълно съм съгласна с теб.
Де да не трябваше да готвя всекидневно и всички в къщи още от рано да ме питат какво ще се яде?
А хич не ми се мисли за храна.Но няма как.
alina
Кафевар/ка/
Дал благодарност: 277 пъти
Получил благодарност: 459 пъти

Мнение от alina »

Защо ти да мислиш , какво да ядете? Те нека и да мислят, на когото му нещо да се яде. Приемаш поръчки, кой какво иска..После гледаш, какво вече имаш от продуктите, само например нещо само се докупува ..И казваш:Днес се изпълнява тази поръчка ,защото има от повече продукти за нея-Другите поръчки - други дни. Записваш, купуваш за поредната поръчка продукти и действаш..Не можеш на всичките да угодиш одновременно, не си ресторант.
Sofiya Stoicheva
Кафе с мляко
Дал благодарност: 784 пъти
Получил благодарност: 343 пъти

Мнение от Sofiya Stoicheva »

Разумно хранене и движение, това е истината. Изключване на тесто и захар, ако трябва сваляне на много килограми.
Но все пак нещата не са толкова прости в нашата възраст, съчетани с хормонални промени и проблеми.

Аз съм категоричен привърженик на Зоната. На пръв поглед изглежда много сложно, но като се разбере, и с малко тренировка, за не повече от месец и половина вече няма нужда нищо да се мери. Освен това е сравнително лесно да се напасне традиционната кухня към Зоната.
Пример: мусака - картофите там са твърде много, за да бъдат балансирани трите групи - белтък, въглехидрат и мазнина. Правя една тава с около 800 г кайма, 2-3 моркова, 2-3 глави кромид, а от необходимите около 1 кг картофи оставям примерно 300 г, останалото заменям с тиквички или патладжан, според сезона. Заливката правя с 5 яйца+ мляко, без брашно.
Ето едно по-кратко и свободно представяне на Зоната. Ако целта е по-бързо отслабване, протеините са максимално чисти, т.е Бело птиче месо, чисто филе, млечните - с ниска масленост. Въглехидратите идват от плодове, зеленчуци, нахут, червена леща, овесени и пшеничени трици, фибри (Хуск). Изключват се картофи и ориз за определено време.
https://www.kakvodaqm.bg/metodt-na-oko/
Аватар
ljuboznatelna
Чист кофеин
Дал благодарност: 1426 пъти
Получил благодарност: 3104 пъти

Мнение от ljuboznatelna »

Софи, а на твоите хора отделно ли готвиш, или ти решаваш какво ще се яде?
Защото всяко семейство си е една вселена със свои правила.

Шами, ти не сваляш и не качваш по кило, вода е това, лимфа по-скоро. Два дни съм с нормално кръвно, не съм пила хапче, и вече "качих" кило, 68,4 съм. Даже и седмичните тегления няма да ми дадат точна представа. Недай Боже вдигна кръвно, хапчето веднага ще изхвърли едон кило вода.
Аватар
Shami
Чист кофеин

Мнение от Shami »

Алинче,така са свикнали.Всички се хранят и обичат различни неща и аз знам на кого какво да предложа.

Напълно съм съгласна със Софи :daaa:

Люб,аз също предположих изначално,че този килограм е вода.Значи още нищо не съм свалила. :ufff:
Публикувай отговор

Обратно към “Здраве и красота”