От А до Я за любимите домати 2025

Модератор: Миша

Публикувай отговор
Аватар
bongibo
Виенско кафе
Дал благодарност: 814 пъти
Получил благодарност: 720 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2025

Мнение от bongibo »

alina написа: Фев 7, '25, 17:34
Краси Лазаров написа: Фев 7, '25, 09:45
alina написа: Фев 5, '25, 23:00 Тоест правихте домат върху домат.А присаждахте ли върху друго растение? Гледах видео, там домат присаждаха на растение приличащо на Lagenaria . Може ли таково нещо?
А за домати продават семена за подложка:
http://www.xn--80acsymof1hc.xn--p1ai/ka ... ya-tomatov
Тук не срещах подобно.
Присаждах първо на домат,избрах най-можния сорт за подложка. Имаше ефект,но малък. След това купих семена за подложка от Синджента
Армстронг Ф1,(това не е домат). Резултата се въжда в първото видео. Не съм събирал семена от растението подложка. В Синджента Варна правят опаковки по 100 семена на Армстронг Ф1.
А каково е Амстронг Ф1? Пише се , че подложка за домати..https://www.syngenta.bg/zelenchukovi-se ... mstrong-f1
Уф, сега и Амстронг да сея..Ще купя семената но на първо време , като експеримент, три бройки Амстронг..Гледах как ашладисват на ъгъл, но казват че по-добре "езиче" добре се хващат и не пускат корени в подложката, а се враства в нея.
Гледах видео, как ашладисвали, но растението подложка беше с листа на зелена малка тиквичка Lagenaria.
.. мога да ти пратя няколко семена на подложката. Опитах преди една година и се получи . Ашладисах няколко растения и се развиха добре. Ползвах този метод

Краси Лазаров много хубаво е обяснил как и кога да се насадят семената и да се напастнат растенията.
Аватар
diado-ilian
Кафевар/ка/
Дал благодарност: 65 пъти
Получил благодарност: 182 пъти

Мнение от diado-ilian »

Пробата с различната светлина завърши. Нямам от вчера снимки, щото тъй.

Това са снимки от понеделник.
Изображение
Изображение
Изображение

и от преди това:
Изображение

Изображение

Изображение

и баш от началото
Изображение

На снимките от ляво надясно ги кръщавам 1 2 3, в кръглото са контролните растения
Изводите: Всяко едно осветление е полезно за нарастването. Всичките са със светодиоди 50/50 - 60бр. на метър (около 10 вата мощност).
1- три червени и един син (специално направена за растения) - най-бавно се развиват и са по-дребни- достигнаха до 6 листо.
2- 6000к- (близка до зимно-пролетната светлина) - по-добро развитие, по едри листа, къси междувъзлия, 6-7-мо листо, залагане на пъпки.
3- 4000к -(близка до лятното юлското слънце) - От самото начало се опитват да вървят по-бързо, по големи междувъзлия, по големи листа, ясно равито 7-листо, наченки на осмо и ясно заложени пъпки. Снощи бяха се опрели до лентата и изгорели.
От няколко дена и контролите са почнали да се събуждат и нарастват- явно е вярно правилото за 2-ри февруари. Ако жената не е изхвърлила кофата довечера ще ги извадя и проверя корените.

Лично на мен най ми допада номер 2. Жената харесва повече номер 3. Смятам че ако ти трябва бързо нарастване, то използваш 3, ако е по-бавно номер 2 и ако искаш да ги бавиш -например да нарастват на корени, а не на листна маса, тогава номер 1.
Автентичната тъпота, всеки път надминава изкуствения интелект! Тери Пратчет
Аватар
pepelqshka71
Чист кофеин
Дал благодарност: 4870 пъти
Получил благодарност: 2774 пъти

Мнение от pepelqshka71 »

На мен най ми допада 2 и определящо е късите междувъзлия. За корените също ми е важно. Мисля, че трябва да има добре развита коренова система, щото като го прехвърля в оранжерията, ще спре да се развива нагоре и ще прави корени. Важен е баланса между корени и листна маса. Даже, ако на 1 корените са по добре развити, биха наклонили везната към 1.
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
Аватар
johnstalker
Наркоман
Дал благодарност: 340 пъти
Получил благодарност: 627 пъти
Обратна връзка:

Мнение от johnstalker »

Spoiler
diado-ilian написа: Фев 7, '25, 18:39 Пробата с различната светлина завърши. Нямам от вчера снимки, щото тъй.

Това са снимки от понеделник.
Изображение
Изображение
Изображение

и от преди това:
Изображение

Изображение

Изображение

и баш от началото
Изображение

На снимките от ляво надясно ги кръщавам 1 2 3, в кръглото са контролните растения
Изводите: Всяко едно осветление е полезно за нарастването. Всичките са със светодиоди 50/50 - 60бр. на метър (около 10 вата мощност).
1- три червени и един син (специално направена за растения) - най-бавно се развиват и са по-дребни- достигнаха до 6 листо.
2- 6000к- (близка до зимно-пролетната светлина) - по-добро развитие, по едри листа, къси междувъзлия, 6-7-мо листо, залагане на пъпки.
3- 4000к -(близка до лятното юлското слънце) - От самото начало се опитват да вървят по-бързо, по големи междувъзлия, по големи листа, ясно равито 7-листо, наченки на осмо и ясно заложени пъпки. Снощи бяха се опрели до лентата и изгорели.
От няколко дена и контролите са почнали да се събуждат и нарастват- явно е вярно правилото за 2-ри февруари. Ако жената не е изхвърлила кофата довечера ще ги извадя и проверя корените.

Лично на мен най ми допада номер 2. Жената харесва повече номер 3. Смятам че ако ти трябва бързо нарастване, то използваш 3, ако е по-бавно номер 2 и ако искаш да ги бавиш -например да нарастват на корени, а не на листна маса, тогава номер 1.

Това за колко време е? Месец?
alina
Кафевар/ка/
Дал благодарност: 277 пъти
Получил благодарност: 459 пъти

Мнение от alina »

:D Благодаря ,bongibo . Но ще купя семена на тази тиквичка и щом експеримент, то уж на 100% :D По старомоден начин ще гледам другите домати, а три домата върху тиквичката :wooow2:
penkeler
Кафеджия/Кафеджийка
Дал благодарност: 83 пъти
Получил благодарност: 526 пъти

Мнение от penkeler »

Тези експерименти на diado-ilian предизвикаха някои размисли при мен. Дали е по добре рано заложен разсад и по изкуствен начин ограничаване на растежа му (№ 1), за да не прераства преди да е дошло време да бъде засят на постоянно място или по късно заложен със стимулиране пак по изкуствен начин бързо израстване (№ 3). Имам някакви спомени от предишно мнение на Миша, че опитите за забавяне на растения още в началото на тяхното развитие водят до по ранно втвърдяване на проводящата тъкан, което на по късен етап, когато се поставят в естествени условия, се затруднява нормалното ѝ нарастване и това води до недостатъчно добро снабдяване на растгението с хранителни вещества. Поне с такова убеждение съм останал и ако съм разбрал правилно може би най подходящо ще се окаже нито много ранно, нито много късно залагане на семена, а най подходящи ще са условията на № 2, който е нещо по среата. Точното време за залагане на семена трябва да се опредиели по метода проба-грешка.
Аватар
ugod
Кафеджия/Кафеджийка
Дал благодарност: 286 пъти
Получил благодарност: 346 пъти

Мнение от ugod »

Мисля,че е добре да решим, кога и къде да засадим разсада.Също е важно дали ще отглеждаме разсада без пикиране, а само прехвърляне.Или чрез пикиране.Също така да съобразим дали доамтите са ранни, средно ранни и късни.
ivko69
Чист кофеин
Дал благодарност: 91 пъти
Получил благодарност: 945 пъти

Мнение от ivko69 »

Добре е да има домати четири месеца в годината..Вие преценете периода.Дали от началото на юни,което е свързано с дундуркане като доосетяване,доотопление и разни други проблеми,или да имате домати до края на октомври,от които ще оставите за доозряване в къщи,ще са вкусни като мед и ще ги имате до края на декември..Питам аз..Кво питам вие преценете.. ;)

Имал съм домати и май месец и юни месец без оранжерия,ма най-са ми вкусни късните домати,затова семка на домат няма никога,ма никога повече да засея по-рано от първи април. :nod:
alina
Кафевар/ка/
Дал благодарност: 277 пъти
Получил благодарност: 459 пъти

Мнение от alina »

Тук споделях, че проверявах за покълване на подарените семена, два сорта:Веселиново и Гушен.те хубаво прораснали, и Тутти каза, че не могат да растат зимата, няма да им стига светлината.Оставих саксията с домати на балкона,той е остъклен, където понякога е топло от слънцето, понякога доста е студено. Някои наистина загинали, но останалите най.издържливите и упоритите още растат ..Един дръпнал доста на ръст.Явно и са калени..Но не знам Веселиново той или Гушен.
Аватар
МГХ
Наркоман
Дал благодарност: 677 пъти
Получил благодарност: 1962 пъти

Мнение от МГХ »

ivko69 написа: Фев 8, '25, 00:34 Добре е да има домати четири месеца в годината..Вие преценете периода.Дали от началото на юни,което е свързано с дундуркане като доосетяване,доотопление и разни други проблеми,или да имате домати до края на октомври,от които ще оставите за доозряване в къщи,ще са вкусни като мед и ще ги имате до края на декември..Питам аз..Кво питам вие преценете.. ;)
Имал съм домати и май месец и юни месец без оранжерия,ма най-са ми вкусни късните домати,затова семка на домат няма никога,ма никога повече да засея по-рано от първи април. :nod:
Тук може да се поспори. Юни по магазините още няма вкусни домати, а салатите са омръзнали. През октомври , че и по-късно, все още има вкусни градински по пазарите. Така че всеки си избира тактиката. А и през февруари вече много ми се сеят ;)
Публикувай отговор

Обратно към “Плодове и зеленчуци”