От А до Я за любимите домати 2025

Модератор: Миша

Публикувай отговор
Аватар
Taalgard
Кафевар/ка/
Дал благодарност: 2 пъти
Получил благодарност: 77 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2025

Мнение от Taalgard »

ugod написа: Фев 5, '25, 16:23 Краси в какво съотношение разреждаш тор вода? Аз разтварям 1 литър част в 30 литра вода.
Имам предвид пелети. които оставям да ферментират преди да ползвам.
Кое точно ти феремнтира на пелети ?!
Това е суха маса.
За трудния никнейм можете да ми казвате Жоро.
Аватар
polyabs
Кафе машина
Дал благодарност: 417 пъти
Получил благодарност: 200 пъти

Мнение от polyabs »

Здравейте, семенцата от инициативата "Предай нататък" са при мен, мога другата седмица да ги изпратя на някой който желае.
Аватар
pepelqshka71
Чист кофеин
Дал благодарност: 4851 пъти
Получил благодарност: 2770 пъти

Мнение от pepelqshka71 »

kapananec написа: Фев 6, '25, 19:53 ...
Здравейте в какво съотношение използвате Зеолит,Пемза и калифорнийски червей при засаждането на разсада.
25л тор от калифорнийски червей (половин чувал от този - https://bg-biohumus.com/product/%d0%b1% ... %80%d0%b0/) смесвам с 10л зеолит (такъв - https://praktiker.bg/bg/search/zeolit) и 10л пемза ( такава - https://bauhaus.bg/vulkanichna-pemza-biocvet/p/130192). Размесвам го да стане равномерно и после по 1 кофичка от кисело мляко в дупката на всеки корен при засаждане.
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
Аватар
pepelqshka71
Чист кофеин
Дал благодарност: 4851 пъти
Получил благодарност: 2770 пъти

Мнение от pepelqshka71 »

Рецептата е на Тутти. При мен рабити перфектно. Цитирам я:
pepelqshka71 написа: Авг 18, '23, 23:35 ...
Веднага ще цитирам Тути:
"Обеззаразявам почвата с био препарат, семената също. Разсад не внасям от другаде. Разсада подхранвам също с листен био тор. При засаждане добавям във всяка дупка тор от калифорнийски червей кофичка от кисело мляко, половин кофичка зеолит и половин кофичка пемза. Тази година добавих и лъжица перлит. При фрезоването на цялата оранжерия са разпръснати две малки пликчета кокоша тор, беше ме страх да слагам повече. Поливането е всеки ден, без изключение, на капково. Корените са мулчирани дебело с трева, не допускам засушаване, нито преовлажняване. Колтуци не махам изобщо, докато растението не направи пет-шест колтука, които използвам като основни стъбла. Всяко стъбло отделно се връзва за кола, за да издържи тежината на доматите. Колтуците след това на основните колтуци и всичко нагоре се маха докато са мънички.
Обяснявам подробно, защото този резултат не е само тази година, и не е само в оранжерията. Явно този метод работи.
Пръскам с течна био тор в месеца веднъж, Флорин 99. Това е всичко.
Само да добавя, че листа почти не премахвам, само поетапно долните под първа китка, за да има проветрение долу.
Забравих да кажа, че по време на цъфтеж всяка сутрин разклащам коловете с доматите, да се опрашват. Оранжерията е отворена от всички страни."
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
Аватар
ugod
Кафеджия/Кафеджийка
Дал благодарност: 283 пъти
Получил благодарност: 345 пъти

Мнение от ugod »

Taalgard написа: Фев 6, '25, 20:45
ugod написа: Фев 5, '25, 16:23 Краси в какво съотношение разреждаш тор вода? Аз разтварям 1 литър част в 30 литра вода.
Имам предвид пелети. които оставям да ферментират преди да ползвам.
Кое точно ти феремнтира на пелети ?!
Това е суха маса.

Мисля,че това видео дава отговор относно ферментацията.
Дори да са сухи все пак не са ферментирали.
Аватар
Краси Лазаров
Кафеджия/Кафеджийка
Дал благодарност: 29 пъти
Получил благодарност: 95 пъти

Мнение от Краси Лазаров »

alina написа: Фев 5, '25, 23:00 Тоест правихте домат върху домат.А присаждахте ли върху друго растение? Гледах видео, там домат присаждаха на растение приличащо на Lagenaria . Може ли таково нещо?
А за домати продават семена за подложка:
http://www.xn--80acsymof1hc.xn--p1ai/ka ... ya-tomatov
Тук не срещах подобно.
Присаждах първо на домат,избрах най-можния сорт за подложка. Имаше ефект,но малък. След това купих семена за подложка от Синджента
Армстронг Ф1,(това не е домат). Резултата се въжда в първото видео. Не съм събирал семена от растението подложка. В Синджента Варна правят опаковки по 100 семена на Армстронг Ф1.
Аватар
Ida
Kафенце
Дал благодарност: 8 пъти
Получил благодарност: 2 пъти

Мнение от Ida »

Здравейте, аз съм начинаещ доматогледач, в последните 2-3 години експериментирам в с. Драгичево. Миналата година само ви четох всяка вечер, но вече реших, че е време да се регистрирам :) Ако може да се запиша за семенца от "Предай нататък", мисля че имам 2-3 по-интересни сорта, които да добавя.
При нас е по-студено и от в Софийско, въпреки че е по-слънчево. На около 800м надморска височина сме. От миналата година имам неотпляема оранжерия и съм в чуденка колко рано мога да засадя няколко коренчета.. :swonder:
Аватар
alys
Чист кофеин
Дал благодарност: 3121 пъти
Получил благодарност: 1726 пъти

Мнение от alys »

Здравей, Ida, не по-рано от края на април. Следи прогнозата, сложи в оранжерията и навън термометър за минимална и максимална температура, за да се ориентираш. Вътре в оранжерията подготви дъгички с три-четири ката агривело, което сутрин отвиваш, вечер завиваш. Ако си намериш от по-дебелото агривело, което е 51 грама на квадратен метър, може и един-два ката да слагаш само.
За семенцата пиши на Поли лично съобщение. memberlist.php?mode=viewprofile&u=2715
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Дал благодарност: 1671 пъти
Получил благодарност: 3902 пъти

Мнение от Мария Николова »

Глас от публиката.

Аз бих пробвала през 2 седмици по 1 коренче в оранжерията. При стриктно описване в тетрадка - размер на разсада, външна и вътрешна температура, и задължително дати поне до първия червен домат..
Тези записки ще ти бъдат безценни догодина..

И добре дошла във форума! :tzvetoman:
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
alina
Кафевар/ка/
Дал благодарност: 277 пъти
Получил благодарност: 459 пъти

Мнение от alina »

Краси Лазаров написа: Фев 7, '25, 09:45
alina написа: Фев 5, '25, 23:00 Тоест правихте домат върху домат.А присаждахте ли върху друго растение? Гледах видео, там домат присаждаха на растение приличащо на Lagenaria . Може ли таково нещо?
А за домати продават семена за подложка:
http://www.xn--80acsymof1hc.xn--p1ai/ka ... ya-tomatov
Тук не срещах подобно.
Присаждах първо на домат,избрах най-можния сорт за подложка. Имаше ефект,но малък. След това купих семена за подложка от Синджента
Армстронг Ф1,(това не е домат). Резултата се въжда в първото видео. Не съм събирал семена от растението подложка. В Синджента Варна правят опаковки по 100 семена на Армстронг Ф1.
А каково е Амстронг Ф1? Пише се , че подложка за домати..https://www.syngenta.bg/zelenchukovi-se ... mstrong-f1
Уф, сега и Амстронг да сея..Ще купя семената но на първо време , като експеримент, три бройки Амстронг..Гледах как ашладисват на ъгъл, но казват че по-добре "езиче" добре се хващат и не пускат корени в подложката, а се враства в нея.
Гледах видео, как ашладисвали, но растението подложка беше с листа на зелена малка тиквичка Lagenaria.
Публикувай отговор

Обратно към “Плодове и зеленчуци”