Въпроси разни и разнообразни
- Клеър
- Кафе машина
- Дал благодарност: 2760 пъти
- Получил благодарност: 2514 пъти
Re: Въпроси разни и разнообразни
Аз моето лале го сложих точно на Димитров ден , но не защото знам кога , а просто чиста случайност .
Сега виждам , че съм уцелила . Също се наложи да извадим няколко лилиума за да извадим една бетонна плоча , която остана след като се сгрумоляса асмалъка . Обаче ще останат няколко дена извадени , тъй като някой трябва да дойде да изреже едно желязо и чак тогава ще можем да ги върнем по местата им . И чудя се , дали да не извадя и останалите лилиуми и пак да ги насадя защото последната година не бяха така изобилни и разкошни . Дали е от това , че не са вадени от както съм ги засадила за първи път .
Сега виждам , че съм уцелила . Също се наложи да извадим няколко лилиума за да извадим една бетонна плоча , която остана след като се сгрумоляса асмалъка . Обаче ще останат няколко дена извадени , тъй като някой трябва да дойде да изреже едно желязо и чак тогава ще можем да ги върнем по местата им . И чудя се , дали да не извадя и останалите лилиуми и пак да ги насадя защото последната година не бяха така изобилни и разкошни . Дали е от това , че не са вадени от както съм ги засадила за първи път .
- ljuboznatelna
- Чист кофеин
- Дал благодарност: 1416 пъти
- Получил благодарност: 3099 пъти
Дойде време за туршии и зеле
С туршията се оправих, тъй като пълня почти догоре със зеленчук, слагам 40г на килограм зеленчук. Но при зелето правилата са други. А тази година имам 50л бидон и 15кг зеле. И чуденката ми е на литраж ли да сложа сол, или на килограм, или нещо усреднено? Досега тъпчех бидона със зеле, и на литраж, и на килограм, излизаше кажи речи еднакво.

-
- Чист кофеин
- Дал благодарност: 764 пъти
- Получил благодарност: 535 пъти
Люб, аз правя солен разтвор 4% (40гр.сол на 1л.вода) и с него заливам зелките в бидона, ползвам 5 литрова кофичка до напълване. Става си без грешка, имало е години, в които не съм успявала да преточа зелето дори веднъж и пак става. За съжаление при мен условията не са от най-добрите - бидонът "живее" на южен балкон, покрит със стара покривка. Винаги си ферментира, преточвано повече, по-малко или хич.
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Дал благодарност: 108 пъти
- Получил благодарност: 76 пъти
Правилото е 400 гр. морска сол на 10 л. вода.ljuboznatelna написа: ↑Окт 30, '24, 17:53 Дойде време за туршии и зелеС туршията се оправих, тъй като пълня почти догоре със зеленчук, слагам 40г на килограм зеленчук. Но при зелето правилата са други. А тази година имам 50л бидон и 15кг зеле. И чуденката ми е на литраж ли да сложа сол, или на килограм, или нещо усреднено? Досега тъпчех бидона със зеле, и на литраж, и на килограм, излизаше кажи речи еднакво.
Аз я разтварям в 2 л. гореща вода, след това доливам до 10те литра студена.
И зелките ги режа на четири, защото така се хващат повече килограми, а и няма как сърцевината да остане неовкусена

Питай,ше видим дали може...
- ljuboznatelna
- Чист кофеин
Ако изходя от моето количество за стоте литра , в които има 50кг, 4% ще ми дойде соленко. Благодаря ви, момичета
, сега ще сложа 3%, и ще се моля за студена зима, да не вземе да се точи
Ако се изложа, ще се задоволим с бурканите от миналогодишното, когато доста прекалихме с количеството.

- johnstalker
- Наркоман
- Дал благодарност: 338 пъти
- Получил благодарност: 619 пъти
- Обратна връзка:
Сложи 4%, зимата ще е топла.ljuboznatelna написа: ↑Окт 30, '24, 22:32 Ако изходя от моето количество за стоте литра , в които има 50кг, 4% ще ми дойде соленко. Благодаря ви, момичета, сега ще сложа 3%, и ще се моля за студена зима, да не вземе да се точи
Ако се изложа, ще се задоволим с бурканите от миналогодишното, когато доста прекалихме с количеството.

- Гео, граф
- Наркоман
- Дал благодарност: 1551 пъти
- Получил благодарност: 2954 пъти
Индианците ходят по потници или Жоро Рачев рече такаjohnstalker написа: ↑Окт 30, '24, 22:37 Сложи 4%, зимата ще е топла.А за Пловдивско не се очаква да има зима.
![]()

'Звинявам се за спама

Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
- ljuboznatelna
- Чист кофеин
Ми...това е положението. Още не съм редила зимните дрехи. По къс ръкав го пиша. 

-
- Кафевар/ка/
- Дал благодарност: 277 пъти
- Получил благодарност: 459 пъти
Някой знае ли нещо за тоз магазин https://www.pettex.bg/ ? Купували или нещо от него?Коректен ли ? Или мами? Съпругът ми е категоричен:"Никакви онлайн-магазини.".Но всичко в другите магазини толкова е скъпо..Вече не знам, какво да правя.Трябва да сменим масата на селото и столове, пластмаса се разпада..
- ljuboznatelna
- Чист кофеин
Не съм, но сега е пълно с магазини, продаващи китайски стоки само като посредници. На практика си чакаш стоката от Китай. Не мога да твърдя, че този е такъв, но не е възможно да поддържа такъв голям склад.