Разпознаване на болести и вредители

Модератор: Миша

Публикувай отговор
Аватар
johnstalker
Наркоман
Дал благодарност: 369 пъти
Получил благодарност: 659 пъти
Обратна връзка:

Re: Разпознаване на болести и вредители

Мнение от johnstalker »

Spoiler
alina написа: Фев 2, '25, 19:15
Usmivka написа: Фев 2, '25, 18:10 Привет!
Имаме в двора три стари дървета и в съседното място много джанки.Всички имат този вид плесен.То в цялото село са така,де.
Изображение

Четох,че трябва да се изстърже и да се пръска с зелен камък.
А после какво? Сега срещу пролет мога ли да го варосам?
Не са плесен.Лишеи растителни.Корените на дървото стигнали до подпочвените води.Според мен нищо няма да стане на дърветата.Най-често лишеи растат от север. В гората така намирахме, къде е север, къде е юг. Но можеш по инструкцията да действаш: https://rosesplants.com/69514/%D0%BE%D0 ... 0%B8%D1%8F
Мъховете растат по северните части на дърветата и не само там. А лишеите растат дори и по камъните за които се закрепят. Ще трябва да Призова Botan да разясни връзката между тях. ;)
Usmivka
Kъсо кафе
Дал благодарност: 189 пъти
Получил благодарност: 91 пъти

Мнение от Usmivka »

Не са само от север,на трите дървета е в различни посоки.

Изображение

Изображение

Изображение
Nastenka
Кафе с мляко
Дал благодарност: 258 пъти
Получил благодарност: 166 пъти

Мнение от Nastenka »

Usmivka написа: Фев 3, '25, 15:44 Не са само от север,на трите дървета е в различни посоки.
На север се образуват мъховете. Лишеите могат да растат навсякъде.Тук пише, че доколкото може да има вреда от лишеите, тя е косвена. Сами по себе си не вредят. Пише също и как да решите проблема. Конкретно за златистия лишей показан на снимките се смята, че е индикатор за чиста природна среда, най-вече въздух.

https://www.bgfermer.bg/article/7154266
Аватар
ugod
Кафеджия/Кафеджийка
Дал благодарност: 330 пъти
Получил благодарност: 386 пъти

Мнение от ugod »

Nastenka написа: Фев 3, '25, 17:40
Usmivka написа: Фев 3, '25, 15:44 Не са само от север,на трите дървета е в различни посоки.
На север се образуват мъховете. Лишеите могат да растат навсякъде.Тук пише, че доколкото може да има вреда от лишеите, тя е косвена. Сами по себе си не вредят. Пише също и как да решите проблема. Конкретно за златистия лишей показан на снимките се смята, че е индикатор за чиста природна среда, най-вече въздух.

https://www.bgfermer.bg/article/7154266
Аватар
pepelqshka71
Чист кофеин
Дал благодарност: 5768 пъти
Получил благодарност: 3835 пъти

Мнение от pepelqshka71 »

Някой знае ли каква е тази чернилка по Picea pungens - ''Hoopsii'' и как да лекувам ако е болест. Блажно черен налеп. Така е по голямата част от него. Върха е чист. Питах ММ да не си е палил косачката до него (бензинова е) и да го е опушил, но той не си признава.

Изображение

Изображение
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
Аватар
ljuboznatelna
Чист кофеин
Дал благодарност: 1673 пъти
Получил благодарност: 3703 пъти

Мнение от ljuboznatelna »

Това сигурно е гъбично, но върви заедно с някакви въшки, може и щитоносни. Лепи се по сладкия им сок.
Аватар
pepelqshka71
Чист кофеин

Мнение от pepelqshka71 »

Люб, с какво да пръскам. Да се опитам ли преди това да го мия (макар, че едва ли ще падне, защото седи блажно)
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
Аватар
zeleno
Наркоман
Дал благодарност: 606 пъти
Получил благодарност: 1281 пъти

Мнение от zeleno »

Пепеляш , не знам дали си пръскала вече с нещо , но да си кажа
трябва фунгицид , който е комбинация от системен и контактен / примерно Суич / + системен инсектицид
аз моите клети туи пръсках включително и с Бохемит , за да съм сигурна , че съм изтрепала въшките
Аватар
pepelqshka71
Чист кофеин

Мнение от pepelqshka71 »

Зеленко, още не съм пръскала с нищо. Времето не позволява, но при пръв удобен случай ще напръскам. Имам суич, имам и моспилан и тепеки ( с едно от двете).
Сега снимах тези малки топченца, които са сухи и вътре няма нищо, но ме съмнява дали не е имало някакви гадинки. На места има смола по клонките - признак, че си отива
Умишлено не уголемявам снимката за да можете да я увеличите 2 пъти и да се види по добре.

Изображение
Аватар
Миша
Наркоман
Дал благодарност: 332 пъти
Получил благодарност: 1579 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Миша »

pepelqshka71 написа: Апр 5, '25, 19:40 Някой знае ли каква е тази чернилка по Picea pungens - ''Hoopsii'' и как да лекувам ако е болест. Блажно черен налеп. Така е по голямата част от него. Върха е чист.

Изображение
Някаква щитоносна въшка, топчетата са щитчетата, които я предпазват и е трудна за унищожаване.
Проксимо или Браи 10 мл за 10 л вода + Силвет 3 мл
4 пръскания през 4 дни с добро обливане
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......

Разсадник
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Отглеждане, болести, вредители, неприятели и борбата с тях”